Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Een powerbank kopen: waar let je op? Banner
Geschreven door Luuk

Een powerbank kopen: waar let je op?

Tegenwoordig willen we allemaal continu online zijn. Je wilt geen belangrijke appjes missen, altijd het laatste nieuws lezen en spelletjes kunnen spelen wanneer je je verveelt. Voor veel mensen is een lege telefoon daarom gelijk een probleem. Om toch bereikbaar te blijven en om jouw smartphone te kunnen blijven gebruiken, zorg je dat je altijd een oplader bij de hand hebt. Ga je naar een plek waar (wellicht) geen stopcontact is? Dan is het raadzaam om een powerbank mee te nemen. In dit artikel helpen we je op weg bij het kopen van een powerbank door enkele nuttige tips te geven waar je zoal op kunt letten als je een keuze moet maken tussen meerdere varianten. Lees dus snel verder en jij weet precies welke powerbank jij moet hebben!

Snel naar:

 

Een zwarte smartphone die aan een witte powerbank ligt op te laden
Powerbanks zijn compact en superhandig om je telefoon mee op te laden.
 

Wat is een powerbank?

Wellicht heb je nog nooit eerder een powerbank gebruikt en weet je niet wat je er precies mee kan. Dit leggen we graag aan je uit. Een powerbank wordt door sommigen ook wel een externe batterij genoemd en hiermee heb je gelijk al een beeld van deze toepassing. Het is namelijk een mobiele oplader die je aansluit aan je smartphone om hem op te laden. Je hebt dus geen stopcontact nodig om de accu van je telefoon op te laden (al moet jouw powerbank wel voor gebruik opgeladen zijn met behulp van een stekker die in het stopcontact gaat). Naast telefoons kun je er ook onder andere tablets, laptops en veel meer apparaten mee opladen (hierover later meer). Verdere voordelen van powerbanks zijn:

  • Je kunt ze overal gebruiken.
  • Ze zijn compact en daarom gemakkelijk om mee te nemen.
  • Je kunt er je telefoon meerdere keren mee opladen, hierbij hangt het af van de accucapaciteit hoe vaak precies.
  • Sommige powerbanks beschikken over meerdere poorten, waardoor je meer dan één apparaat tegelijk kunt opladen.
  • Powerbanks zijn in verschillende soorten, maten en designs verkrijgbaar. Je vindt er dus altijd wel een die bij je telefoon past of met een design dat jou aanspreekt.

Powerbanks met meerdere poorten

Een powerbank met meerdere poorten, je hebt het al in dit artikel voorbij zien komen. Dit klinkt vast heel interessant, omdat het je meer mogelijkheden biedt. Belangrijk is wel dat je dan een powerbank uitzoekt die over voldoende capaciteit beschikt om twee apparaten van stroom te voorzien. Denk daarom van tevoren goed na welke devices je het liefst tegelijkertijd zou willen opladen. Je kunt dan gemakkelijk opzoeken hoeveel capaciteit deze devices vragen en vervolgens berekenen of de externe batterij dit aankan en hoe lang het duurt voordat de apparaten vol zijn. Er zijn voldoende powerbanks met twee poorten, maar ook varianten met drie, vier of zelfs vijf poorten op de markt. Opties genoeg dus!

Een zwarte powerbank die een speaker én een mobiele telefoon oplaadt
Met een powerbank met meerdere poorten laad jij diverse apparaten tegelijkertijd op.

Powerbanks op zonne-energie

De meeste powerbanks laad je op door ze aan het stopcontact te leggen, maar er zijn meer mogelijkheden. Zo kun je ook een powerbank kopen die op zonne-energie laadt, een zogenaamde solar powerbank. Je legt deze simpelweg in het zonlicht en hoeft vervolgens alleen maar te wachten totdat de powerbank vol is en je hem dus weer kunt gebruiken. Staat er geen zon? Dan is het ook gewoon mogelijk om de accu van de solar powerbank op te laden met behulp van een kabeltje. Een supergemakkelijke externe batterij dus, die ook nog eens milieubewust is!
 

Voor welke devices werken powerbanks?

Zoals we al eerder vermeldden, is het mogelijk om een powerbank te gebruiken voor allerlei verschillende apparaten. De meeste mensen kopen een powerbank omdat zij er hun iPhone, Samsung of ander merk smartphone mee op willen laden, maar je kunt er veel meer mee. Hieronder geven we je voorbeelden welke apparaten je naast smartphones zoal kunt opladen met behulp van een powerbank.

Tablets

Een powerbank is de ideale externe batterij voor jouw tablet. Net als bij een mobiele telefoon maakt het niet uit of je een Androidtoestel of iPad hebt. Waar je jouw tablet ook mee naartoe neemt, je hoeft er niet bang voor te zijn dat deze leeg is. En heb je een van de meest moderne tablets? Dan ondersteunt deze waarschijnlijk snelladen en is de accu dus extra snel weer helemaal vol.

Laptops

Naast tablets en smartphones kun je ook laptops koppelen aan een powerbank. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met het gegeven dat de accu van een laptop veel meer capaciteit heeft dan die van een telefoon. Vaak moet je powerbank hiervoor al over een capaciteit van ongeveer 20.000 mAh beschikken (hierover later meer). Verder is ook het type aansluiting belangrijk. De usb-c kabel die geschikt is voor telefoons, past namelijk niet in iedere laptop. Vaak wordt daarom een powerbank met een AC aansluiting gebruikt (dit is dezelfde aansluiting als de normale stroomadapter).

Overige apparaten

Er zijn nog veel meer draadloze apparaten die werken op een accu en regelmatig opgeladen moeten worden. Goede voorbeelden hiervan zijn e-readers, Bluetooth speakers en smartwatches. Ook hiervoor is een powerbank geschikt, en voor deze devices hoeft je powerbank bovendien niet veel capaciteit te hebben. Het is ook zeker aan te raden om een powerbank te kopen met meerdere poorten, zodat je bijvoorbeeld jouw telefoon en speaker tegelijk kunt opladen. Zo heb je maar één externe batterij nodig en weet je zeker dat je smartphone en bijbehorende accessoires tegelijkertijd opgeladen zijn.

Bekijk onze powerbanks:


 

Hoe werkt een powerbank?

Het gebruik van een powerbank is eigenlijk supergemakkelijk. Je sluit deze simpelweg aan met een usb-kabel, klikt op de aan-knop en je telefoon start meteen met opladen. Sommige powerbanks hebben zelfs helemaal geen knop erop zitten; ze beginnen direct met laden zodra ze verbonden zijn met een smartphone! Ook bestaan er draadloze powerbanks waar je jouw telefoon gewoon op kunt leggen, waarna het opladen vanzelf gaat (mits jouw telefoon over deze functie beschikt).

De powerbank zelf laad je op met een usb-kabel (vaak een usb-kabel type C). Deze kabel kun je in een laptop stoppen, of je gebruikt een adapter zodat je de powerbank via het stopcontact kunt opladen. Hoe lang het duurt voordat hij vol is, hangt af van de accucapaciteit en laadsnelheid.

Een telefoon ligt op te laden op een draadloze powerbank op een bureau
Een draadloze powerbank werkt heel gemakkelijk: je hoeft je telefoon er alleen nog maar op te leggen.
 

Hoe lang gaat een powerbank mee?

Een powerbank heeft als grote voordeel – naast het feit dat je jouw apparaat overal kunt opladen – dat je hem meerdere keren kunt gebruiken. Wanneer de accu van jouw telefoon, tablet of laptop vol is, zet je de powerbank uit en stop je hem weg. Pas als jouw apparaat leeg is, haal je de externe batterij weer tevoorschijn en koppel je hem opnieuw. Nu is de vraag nog: hoe vaak kun je jouw device precies opladen voordat de powerbank leeg is? Dit verschilt natuurlijk per powerbank, maar is ook afhankelijk van de accu van het apparaat. Zoals gezegd heeft een telefoon namelijk een veel kleinere accu dan een tablet of een laptop. Om je een idee te geven hoe lang je ongeveer plezier hebt van een powerbank voordat je hem moet opladen, hebben we hieronder een overzicht samengesteld:

Capaciteit powerbank Mobiele telefoon Tablet Laptop
5.000 mAh 1 keer
10.000 mAh 2 à 3 keer 1 keer
20.000 mAh 4 à 5 keer 2 keer 1 keer
25.000 mAh 6 à 7 keer 3 keer 1 à 2 keer

In principe is het niet heel moeilijk om uit te rekenen hoe vaak je jouw apparaat kunt opladen met behulp van een powerbank. Je deelt de powerbankcapaciteit namelijk simpelweg door de accucapaciteit van je smartphone, tablet, laptop of ander apparaat. Probleem is echter dat je telefoon ook stroom verbruikt en (net als de powerbank) warm wordt tijdens het opladen. Dit kost de nodige energie en daarom verlies je vermogen. Hoeveel vermogen dit precies is, is moeilijk te zeggen. Naar schatting zit dit ergens tussen de 20 en 30%. Daarom kun je het best de volgende rekensom aanhouden als je wilt weten hoe vaak je jouw apparaat kunt opladen met een powerbank:

(Powerbankcapaciteit * 0,75) / accucapactieit apparaat = aantal keer opladen

Een telefoon ligt op te laden aan een powerbank op een bankje in het bos
Waar je ook bent, met een (solar)powerbank zorg je ervoor dat je telefoon snel weer over een volle accu beschikt.
 

Design

Powerbanks zijn verkrijgbaar in vele soorten. Je kunt kiezen voor een standaardvariant, deze heeft de vorm van een rechthoekig blok. Het is echter ook mogelijk om voor een bijzondere vorm of figuur te gaan. Kies bijvoorbeeld voor een powerbank met een leuke tekst erop, met een fraai design of eentje in de vorm van jouw favoriete dier. En moet je externe batterij in je broekzak passen? Een mini powerbank is ook een optie, al moet je er dan wel rekening mee houden dat deze ook minder accucapaciteit heeft. Wat je voorkeur ook heeft, er is zoveel keuze op het gebied van powerbank dat je altijd wel het perfecte exemplaar vindt.

Een powerbank is ook een uitermate geschikt relatiegeschenk. Laat bijvoorbeeld je logo op een powerbank plaatsen en je hebt een gift waarmee jouw bedrijf een goede indruk achterlaat.

Bekijk onze bijzondere powerbanks:


 

Alles op een rijtje

We hebben je een hoop informatie gegeven over powerbanks. Hieronder zetten we alles nog even kort op een rijtje:

  • Een powerbank is een externe batterij die het mogelijk maakt om je mobiele telefoon of een ander device overal op te laden zonder dat je een stopcontact nodig hebt. Naast telefoons kun je er onder andere tablets, laptops, e-readers en smartwatches mee opladen.
  • Powerbanks zijn uitgerust met een usb-kabel waarmee je hem aansluit aan je apparaat. Deze kabel gebruik je ook om jouw powerbank weer op te laden. Om de powerbank op te laden, koppel je hem met een laptop of steek je hem in een stopcontact via een adapter.
  • Sommige powerbanks hebben meerdere poorten, waardoor je bijvoorbeeld een smartphone en tablet tegelijkertijd kunt opladen. Uiteraard gaat de powerbank zelf dan ook sneller leeg.
  • De accucapaciteit bepaalt hoe vaak jij jouw device kunt opladen met een powerbank. Met een capaciteit van 5.000 mAh laad je net jouw telefoon één keer op, terwijl dit met een accucapaciteit van 20.000 mAh al gauw vier of vijf keer lukt.
  • Om te kunnen schatten hoe vaak je jouw smartphone of ander apparaat op kunt laden, maak je gebruik van de volgende rekensom:

      (Powerbankcapaciteit * 0,75) / accucapaciteit apparaat = aantal keer opladen

Nu je weet wat er allemaal belangrijk is om op te letten bij de aanschaf van een powerbank, kun je er een uit gaan zoeken. Internet-Home&Garden heeft een zeer ruim en gevarieerd assortiment powerbanks, dus je vindt er vast wel een die je aanspreekt. Bestel een van deze externe batterijen en jij laadt jouw smartphone overal op waar je maar wilt! Heb je nog vragen over powerbanks of wil je meer weten over een specifiek product? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of maak gebruik van de live chatfunctie op onze website.
 

Bekijk onze powerbanks

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm