Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Inspiratie: tips voor een schoon huis Banner
Geschreven door Yvonne

Inspiratie: tips voor een schoon huis

In dit artikel lees jij hoe je jouw huis schoon kunt maken én houden. Veel mensen vinden schoonmaken nu niet echt een leuke bezigheid. Met de handige tips op deze pagina wordt schoonmaken een eitje! Je leest steeds per kamer van je huis hoe je deze ruimte eenvoudig schoonhoudt en ook nog enkele extra schoonmaaktips. Zo weet jij in het vervolg hoe je op een efficiënte manier je huis schoonmaakt. Benieuwd naar onze tips? Lees dan snel verder.

Snel naar schoonmaaktips voor:

1. Woonkamer
2. Keuken
3. Slaapkamer
4. Badkamer

 

Lijstje met basis schoonmaakproducten

Je kunt voor alle ruimtes, materialen en schoonmaakmethodes verschillende schoonmaakproducten en –middelen aanschaffen. Daarnaast zet je het beste op meerdere plekken in huis een prullenbak neer, waar je al je troep in kwijt kunt. Hieronder geven wij je ook nog even een lijstje met basisproducten die niet in jouw huis mogen ontbreken:

Schoonmaakmaterialen Schoonmaakmiddelen
 • Schoonmaakdoekjes en keukenrol
 • Stofzuiger
 • Dweil of mop
 • Emmer
 • Raamwisser en zeem
 • Sponzen
 • Huishoudhandschoenen
 • Stoffer en blik
 • Allesreiniger
 • Glasreiniger of spiritus
 • Afwasmiddel en vaatwastabletten
 • Chloor of bleek
 • Schuurmiddel
 • Toiletreiniger
 • Baking soda, natuurazijn en/of citroen

 

Woonkamer

Duur: dagelijks 5 minuten en elke week 15 minuten.

Ruim elke dag losse onderdelen (afstandsbediening, kopjes en andere dingen) op. Zo oogt de woonkamer altijd al redelijk netjes. Even snel stofzuigen waardoor het grove vuil van de vloer is, is ook een aanrader! Daarnaast is het slim om ongeveer elke week oppervlakken af te stoffen. Til losstaande voorwerpen op en ga met je (licht-vochtige) stofdoek over het oppervlak. En stofzuig één keer in de week wat grondiger.

Extra schoonmaaktips:

Je tv-scherm schoonmaken – 5 minuten

Je tv-scherm maak je eenvoudig schoon met een licht-vochtig microvezeldoekje. Zet de tv uit en laat hem afkoelen. Veeg vervolgens voorzichtig met een licht-vochtig microvezeldoekje over het scherm. Zorg er echt voor dat het doekje niet té nat is. Maak het doekje eventueel vochtig met een speciale televisiespray, -foam of -gel.

Luxaflex schoonmaken – afhankelijk van de hoeveelheid en je methode

Je luxaflex of jaloezieën maak je eenvoudig en snel schoon met een plumeau. Doe de luxaflex dicht en ga er dan met een plumeau of doekje en allesreiniger overheen. Duur van deze methode: 5 minuten. Je kunt ook de luxaflex open laten en de lamellen stuk voor stuk afdoen. Je pakt dan het schoonmaakdoekje in je hand en veegt met wijsvinger en duim over de lamel (of doe dit met een speciale lamelreiniger). Deze laatste optie is tijdrovender dan de eerste, maar het resultaat is over het algemeen beter.

Maak naast je jaloezieën ook je ramen af en toe schoon. Meer weten over het streeploos schoonmaken van ramen? Lees dan onze pagina 'Streeploos ramen wassen: 5 tips' eens door.

 • Om jaloezieën goed schoon te maken kun je ze in een sopje met heet water, soda en een beetje ammonia doen.
   

Luxaflex schoonmaken met een doek
Luxaflex goed schoonmaken is een tijdrovende klus.

Een houten vloer, tapijt of laminaat schoonmaken – 10 tot 20 minuten

Een laminaatvloer kun je, net als een tapijt of houten vloer, stofzuigen. Hiermee haal je grof vuil van de vloer af en zorg je ervoor dat je vloer minder snel beschadigt. Laminaat moet je daarnaast af en toe dweilen met een sopje van lauwwarm water. Zorg ervoor dat de vloer niet te nat wordt. Tip: droog na het dweilen de vloer af of lucht je huis goed zodat de vloer snel droogt.

 • Wat je nooit moet doen: allesreiniger of andere schoonmaakmiddelen aan het water toevoegen. Voeg eventueel wat schoonmaakazijn toe. Ga je schoonmaken met allesreiniger, dan kan het de vloer dof maken, de kleur aantasten en de beschermende toplaag aantasten.
   

Keuken

Duur: dagelijks 5 à 10 minuten

Heb je een vaatwasser? Zet je vuile vaat dan altijd meteen in de vaatwasser. Hiermee ruim je de keuken al een eindje op. Als je geen vaatwasser hebt, was je borden, pannen etc. dan kort na het eten af. Als het nog niet is aangekoekt is afwassen stukken eenvoudiger. Is je aanrecht opgeruimd, ga dan met een (microvezel)doekje over het aanrecht en fornuis. Als je fornuis erg vies is kun je er even met wat fornuis-reiniger overheen gaan. Vergeet ook niet je tafel even af te doen met een doekje en eventueel de vloer snel te stofzuigen. Tip: stofzuig de vloer van je hele huis elke dag of week in één keer op een vast tijdstip.

 • En vergeet niet om je theedoeken, handdoeken en andere keukentextiel goed schoon te houden. Je leest hier meer over op onze pagina 'Je keukentextiel schoonmaken: 7 tips'. 
   

Extra schoonmaaktips:

Afzuigkap schoonmaken – afhankelijk van je methode

Bij een afzuigkap zijn de filters misschien wel het belangrijkste om schoon te maken. Als je de filters niet regelmatig schoonmaakt, minimaal eens per maand of twee maanden, vergroot het risico op brand. Sommige filters kun je gewoon in de vaatwasser doen om ze schoon te maken. Andere opties: ontvetter erop sprayen, dit 20 tot 30 minuten in laten trekken en vervolgens de boel afwassen en droog maken. Of een sopje maken met wat baking soda en afwasmiddel, de filters daar 15 tot 30 minuten inleggen en vervolgens de boel afwassen en droog maken. Extra dingen om rekening mee te houden:

 • Stoffen filters of koolstoffilters zijn niet schoon te maken, deze vervang je elke 2 tot 3 maanden.
 • Aluminium filters kunnen niet tegen baking soda.
   

Maak naast de filters ook de rest van de afzuigkap regelmatig schoon. Dit kun je gewoon doen met een sopje van heet water en afwasmiddel of groene zeep. Ga er eventueel eerst even overheen met een ontvetter (of bijvoorbeeld RVS reinigingsmiddel). Alles nog even afspoelen met water, afdrogen en je bent klaar!

Vaatwasser schoonmaken – duur van je vaatwasser programma

Een vaatwasser is er natuurlijk om je vaat schoon te maken. Maar, als je vaatwasser zelf ontzettend vies is zul je nooit een mooie schone vaat hebben. Een vaatwasser maak je eenvoudig schoon door schoonmaakazijn of wat citroen in de vaatwasser te doen en vervolgens de machine op een hete wasbeurt laat draaien. Je kunt ook wat baking soda in het zeeppakje van de vaatwasser doen en de machine vervolgens op de heetste stand laten draaien.

Ander punten om rekening mee te houden: spoel je vaat altijd even af voordat je het in de vaatwasser zet, zorg ervoor dat je vaatwasser nooit overvol is en maak regelmatig het (etensresten) filter en de rubbers schoon.

Oven en magnetron schoonmaken – afhankelijk van je methode

Een oven schoonmaken kost over het algemeen veel tijd en moeite. Hoe hard je ook poetst, ingebrande en aangekoekte etensresten krijg je moeilijk weg. Toch kun je hem in enkele stappen goed schoonmaken. Haal nadat je de oven gebruikt hebt in ieder geval al het grove vuil weg. En maak vervolgens de oven schoon, op een van onderstaande manieren:

 • Baking soda. Doe wat baking soda op een vochtige doek en maak hiermee de oven schoon. Laat het 30 minuten intrekken en neem vervolgens de oven af met een schone doek. De bakplaat kun je extra schoonmaken door wat baking soda op de plaat te strooien en dit te laten inwerken, dan kokend water erover de gieten en het een paar minuten laten intrekken voordat je de boel weer schoonpoetst.
 • Citroen of een kommetje ammoniak. Leg een gesneden citroen in een ovenschaal ongeveer 10 minuten in een voorverwarmde oven. Haal de ovenschaal eruit en maak de oven schoon met een vochtige doek. Bij ammoniak zet je een kommetje ammoniak ’s avonds in de oven (laat een raam in de keuken open voor ventilatie). De volgende ochtend haal je het kommetje eruit, waarbij je genoeg ramen en deuren open hebt voor ventilatie. De vette aanslag is dan zacht geworden en makkelijk weg te poetsen met een vochtige doek.
 • Natte kranten. Leg het ovenrooster tussen twee natte kranten. Het papier neemt het vet van het rooster op. Laat het een dag liggen en de volgende dag kun je het rooster eenvoudig met een vochtige doek of borstel schoonmaken.
   

Huis-tuin-en-keuken schoonmaakmiddelen zoals citroen en soda
Sommige huis-tuin-en-keuken middelen, zoals citroen, baking soda en azijn, zijn superkrachtige reinigingsmiddelen.

Airfryer of frituurpan schoonmaken – 20 tot 30 minuten

Een uitstekende manier om een airfryer of frituurpan schoon te maken is met behulp van een vaatwastablet, soda of afwasmiddel. Gewoon een sopje van heet water maken en soda/afwasmiddel maken, de onderdelen die nat mogen worden daar even (10 minuutjes) inzetten en vervolgens met een borstel de boel schoonmaken. Je kunt ook de frituurpan of airfryer halfvol doen met water (en vaatwastablet, soda, citroen of afwasmiddel) en de boel gewoon op lage temperatuur aanzetten. Daarna kun je alles gemakkelijk schoonmaken met wat keukenpapier of een doekje.

Frituurvet mag bij het restaval. Wikkel het wel eerst even in een krant en gooi het in een plastic zak weg.

Koelkast schoonmaken – 20 minuten

Je koelkast schoonmaken is niet zo veel werk, maar toch een hele klus. Dit komt vooral omdat je eigenlijk altijd veel spullen in de koelkast hebt staan. Houd je koelkast gewoon altijd goed schoon door als je wat morst het meteen op te poetsen. Wat je daarnaast af en toe moet doen is alles uit de koelkast halen, de bakjes, rekjes, lades etc. ook. Vervolgens neem je de hele binnenkant af met behulp van een sopje van water met afwasmiddel, allesreiniger of soda. Maak ook de achterkant van de koelkast eens schoon. Als er te veel stof op dit rooster komt, kan warmte niet goed worden afgevoerd en neemt energieverbruik toe.

Tip: doe je grondige schoonmaak van de koelkast in de winter. Je kunt dan alle producten eenvoudig buiten neerzetten en hoeft je geen zorgen te maken dat de producten te warm worden.
 

Slaapkamer

Duur: dagelijks 5 minuten en elke week 10 minuten.

Zorg ervoor dat je kamer opgeruimd is. Je vuile was verzamel je het beste op één plaats, bijvoorbeeld in een wasmand of op een stoel. Leg elke dag de dekens van je bed netjes, dit oogt al stukken ‘schoner’. Eventueel even snel in de loop stofzuigen, maar dit is zeker niet altijd nodig. Tip: houd er rekening mee dat je nooit met schoenen aan de slaapkamer inloopt, zo loop je minder vuil naar binnen.

Stofzuig de slaapkamer minimaal eens per week. In veel slaapkamers ligt vloerbedekking, of bijvoorbeeld een tapijt. Zorg ervoor dat je deze regelmatig stofzuigt; vloerkleden en tapijten zijn namelijk echte stofnesten. Vergeet ook niet onder je bed te stofzuigen. En ga minstens een keer per week met een stofdoek door je kamer om alles af te stoffen. 

Extra schoonmaaktips:

Matras schoonmaken – enkele minuten tot een paar uur

Om je matras in optimale conditie te houden moet je hem om de paar jaar een keer een opfrisbeurt geven. Hoe doe je dat? Je strooit gewoon een ruime hoeveelheid soda over je matras, borstelt het erin en na een paar uur zuig je met behulp van een stofzuiger alle soda weer van je matras af.

 1. Zweetvlekken verwijder je eenvoudig met wat water en keukenzout. Maak de plek nat, gooi er wat keukenzout overheen en laat de boel intrekken. Na een tijdje haal je met een stofzuiger en vochtige doek alles weer van je matras af.
 2. Bloedvlekken verwijder je het beste zo snel mogelijk uit je matras. Een eenvoudige manier om dat te doen is met shampoo en water.
 3. Het kan ook zijn dat er urinevlekken in een matras komen. Deze verwijder je met een mengsel van soda en warm water/azijn. Verwijder de vlek door een doekje nat te maken met het mengel en op de vlek te deppen.
 4. Koffievlekken verwijder je ook het beste als ze nog nat zijn. Gooi er wat keukenzout of sodawater overheen. Dit voorkomt dat de vlek uitbreid en vermindert de zichtbaarheid van de vlek.
   

Badkamer

Duur: wekelijks 10 minuten.

Zet om te beginnen zo min mogelijk losse spullen en producten op de wastafel. Plaats zoveel mogelijk in kasten. Zo ben je minder tijd kwijt met schoonmaken. Vervolgens is het slim om na gebruik van de wastafel of douche deze even na te spoelen zodat er geen zeep-, shampoo- of tandpastaresten in achterblijven. En vergeet de boel niet af te drogen om kalkaanslag te voorkomen.

Extra schoonmaaktips:

Je bad en douche schoonmaken – 20 tot 30 minuten

Het is aan te raden om elke week even alle badkamermeubels af te poetsen. Gewoon insprayen met een badkamerreiniger (of met een doekje en sopje aan de slag gaan), indien nodig in laten werken en vervolgens met water schoonmaken. Je douchewand of bad kun je gewoon met de douchekop afspoelen. Maak je je badkamer regelmatig ‘een beetje’ schoon, dan zul je nooit hoeven te schrobben. Vergeet ook de kranen niet schoon te maken! Doe dit met een zacht reinigingsmiddel, zoals groene zeep of een speciale kranen-reiniger. Alles nog goed nadrogen en je bent klaar!

Tip: voegen tussen de tegels maak je eenvoudig weer wit met citroen. Je kunt hiervoor ook een tandenborstel (of andere kleine borstel) gebruiken en wat bleek.

Douchecabine schoonmaken met een doekje en reiniger
Douchewand schoonmaken: vul een sprayflacon met water, wat schoonmaakazijn, een snufje zout en enkele druppels citroensap.

Wasmachine schoonmaken - duur van je wasmachine programma

Een wasmachine moet je, net als een vaatwasser, ook af en toe schoonmaken. Hoe doe je dit dan? Je voegt gewoon een paar lepels soda of een scheut natuurazijn toe aan een lege trommel en draait vervolgens een 90 graden wasprogramma. Je kunt ook twee vaatwastabletten in het zeepbakje doen en een 90 graden wasprogramma laten draaien. Let op: ga voor één van de opties en geen combinatie van de middelen. Doe dit minimaal één keer per maand.

 • Vergeet ook niet om het rubber bij de deur van de trommel schoon te maken. Dit kan gewoon met een vochtige doek. En check het filter regelmatig, hier kan ook veel viezigheid ophopen.

Wc schoonmaken - 5 minuten

De wc schoonmaken, een van de minst leuke schoonmaakklusjes in je huis. Met onderstaand stappenplan maak je je wc in vijf minuten schoon:

Stap 1. Spuit toiletreiniger onder de rand. Vergeet niet het toiletblokje weg te halen.
Stap 2. Poets het even goed in en laat de toiletborstel in de pot staan (wordt die ook meteen schoon).
Stap 3. Vervolgens: spuit overal allesreiniger (en vergeet ook de spoelknop, deurknop en het lichtknopje niet). Neem alles af met een vaatdoek.
Stap 4. Pak je toiletborstel weer, poets alles nog eens goed na en spoel toilet door.
Stap 5. Maak ook de grond schoon. Dit kun je dweilen of met een doekje afpoetsen.

Hoe vaak maak je je wc schoon? Dit valt reuze mee. Het beste maak je je wc ten minste één keer per week goed schoon. En ga gewoon regelmatig eens even snel met de wc-borstel door de wc.

 

Extra tip: stoffen bank schoonmaken

Ten eerste is het slim om je bank gewoon altijd tijdens het stofzuigen ook mee te nemen. Daarnaast is het noodzakelijk om vloeistoffen die je knoeit meteen te verwijderen. Ben je hier snel genoeg mee dan is dit prima te doen met een sopje met groene zeep, baking soda of een speciaal reiningsmiddel. Soms is zelfs alleen warm water en een doekje al voldoende. Extra schoonmaaktips voor een stoffen bank:

 • Verwijder de pluisjes met een ontpluizer. Dit is best een werk, maar je bank ziet er naderhand weer uit als nieuw.
 • Reinig de bank een paar keer per jaar grondig met een stoomreiniger of tapijtreiniger. De stof gaat hierdoor weer helemaal fris ruiken. Let er wel op dat een stoomreiniger geschikt is voor je bank (wol reageert er bijvoorbeeld meestal niet goed op). Sommige banken hebben een afneembare hoes die gewoon in de was kan.
 • Schud de kussens af en toe eens goed op. Bij sommige banken krijg je de vulling wat los door er met de vlakke hand op te slaan.
   

Samengevat

In dit artikel heb je allerlei tips gelezen over het schoonmaken van je huis. Per kamer hebben we eerst een algemene schoonmaakbeschrijving gegeven en vervolgens nog enkele extra tips. Het is vooral slim om routine te creëren. Plan één keer per week in voor ‘de grote schoonmaak’. Maak daarnaast dagelijks gewoon alles ‘snel’ schoon door wanneer je iets gebruikt, dit meteen schoon achter te laten. Op die manier, en met een wekelijkse schoonmaak, houd jij je huis schoon en hoef je nooit te schrobben of op andere manieren veel moeite te doen om dingen schoon te krijgen.

Ben je geïnspireerd geraakt, maar heb jij nog niet de juiste schoonmaakartikelen of –middelen in huis? Je vindt al je producten in ons ruime schoonmaak-assortiment. Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben over schoonmaken of over een specifiek product? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website.

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm