Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Streeploos ramen wassen: 5 tips Banner
Geschreven door Yvonne

Streeploos ramen wassen: 5 tips

Hoe kun jij je ramen wassen zonder dat je naderhand allemaal strepen op je ruiten ziet? Is dit iets wat jij je wel eens afvraagt, lees dan snel verder. Wij geven je hieronder enkele tips waarmee strepen op je ramen in de toekomst verleden tijd zijn! Want niets is vervelender dan er na het lappen van je ramen achter komen dat ze niet mooi schoon zijn. We geven je daarnaast ook nog wat informatie over ramen wassen. Ben je alleen op zoek naar de tips? Skip dan gewoon het eerste gedeelte.

Direct naar de tips:

Tip 1. Was je ramen zonder sopje.
Tip 2. Gebruik water waar geen kalk in zit.
Tip 3. Verwijder het ergste vuil vóór het ramen lappen.
Tip 4. Trek je ramen aan de binnen- en buitenkant verschillend droog.
Tip 5. Gebruik oude kranten om strepen te verwijderen.

 

Veelgestelde vragen over ramen wassen

Waarom ramen wassen?

Ramen wassen doe je niet alleen om je ramen visueel schoon te houden. Door regelmatig je ramen te wassen voorkom je ook schimmelvorming aan de binnen- of buitenkant van het raam. En deze schimmels zijn nu niet bepaald goed voor je gezondheid. Daarnaast kunnen vuile ramen op lange termijn voor schade aan de kozijnen en de raam zelf zorgen. Vuil kan bijvoorbeeld de verf van de kozijnen aantasten. Ook kan er aanslag op de ramen ontstaan (een soort kalklaag die erg moeilijk te verwijderen is). Moraal van het verhaal: was je ramen gewoon af en toe.

Hoe vaak ramen wassen?

Een algemene richtlijn is om één keer per anderhalve maand of per twee maanden de ramen aan de buitenkant te wassen. Binnen worden je ramen minder vies en is één keer per vier maanden voldoende. Heb je geen zin om je ramen zo vaak schoon te maken? Geen probleem. Maar bedenk wel dat aangekoekt vuil er lastiger af is te halen dan vuil dat er net op zit. Je kunt dus minder vaak schoonmaken dan de algemene richtlijn, maar dan ben je hoogstwaarschijnlijk wel langer bezig met het lappen van je ramen. Het is dus maar net wat je wilt en waar je zin in hebt.

  • Maak de ramen in ieder geval eens per jaar schoon.

Wanneer ramen wassen?

Je kunt je ramen het beste wassen als de zon niet schijnt. Als de zon schijnt wordt het glas warmer, wat als gevolg heeft dat het water op de ruit snel verdampt en er strepen op de ruit achterblijven. Het water verdampt dus sneller dan dat je de boel droog kunt maken, waardoor zeepresten en vuil op de ruit achterblijven. Ook al zie je als de zon schijnt het vuil extra goed, wacht op een bewolkte dag om je ramen te gaan wassen.

Wanneer mag je nieuwe ramen wassen?

Nieuwe ramen mag je gewoon zoals gebruikelijk wassen. Het kan wel voorkomen dat er wat plakresten (van een etiketsticker, tape of doorzichtige beschermfolie) op de ramen zitten. Om deze eraf te halen kun je onder andere ruitenreiniger, WD40, alcoholspray of heet water met zeep op de sticker spuiten. Dit laat je vervolgens 30 minuten intrekken en vervolgens kun je de resten er redelijk eenvoudig afschrapen. Let op dat je tijdens het afschrapen de ruit niet beschadigt.

Hoe was je moeilijk bereikbare ramen?

Bijna iedereen heeft wel ergens een raam waar hij/zij wat lastiger bij kan. Maar zo’n moeilijk bereikbare ramen zijn ook gewoon te wassen. Je hoeft hiervoor niet per se een glazenwasser voor in te huren. De makkelijkste en goedkoopste optie is om een raamwisser met telescopische steel aan te schaffen. Deze schuif je eenvoudig uit en vervolgens maak je het raam op grote hoogte gewoon schoon. Je kunt ook nog voor een dure optie gaan: een robot-ruitenreiniger. Een robot-reiniger doet al het werk voor jou! En zo houd jij dus tijd over voor andere dingen. Zeker makkelijk dus, maar ook duur. Je betaalt al snel enkele honderden euro’s voor zo’n reiniger, terwijl je een wisser met telescoopsteel voor enkele tientjes al in huis hebt.

Man wast raam met telescopische wisser
Met een telescopische wisser maak je eenvoudig moeilijk bereikbare ramen schoon.

Wat nodig voor ramen wassen?

Je hebt niet veel dingen nodig om je ramen te wassen. Wat je echt nodig hebt zijn: een emmer met water en een sopje, trekker (of ramenwisser), spons, zeem en microvezeldoekje. Daarnaast kun je optioneel ook oude kranten en een keukentrapje klaar hebben staan. De kranten kun je gebruiken om eventuele strepen weg te halen.

Bekijk onze schoonmaakproducten:


 

5 tips om streeploos ramen te wassen

Het is misschien wel handig om even te weten waarom er strepen bij het ramen wassen. De strepen ontstaan meestal omdat je gewoon te veel schoonmaakmiddel in het water hebt gedaan. In dat geval is het lastig om al het schoonmaakmiddel goed van je raam weg te poetsen. Als je dan ook nog eens in de zon je ramen schoonmaakt en het water dus sneller verdampt, zijn strepen bijna onvermijdbaar. Hoe je dan wel ramen kunt wassen zonder strepen lees je in onze tips:

Tip 1. Was je ramen zonder sopje.

Ook al is ramen wassen met een sopje het bekendst, je kunt je ramen ook zonder een emmer en sopje wassen. Gebruik voor kleine ramen een microvezeldoek en polijstdoek. Deze microvezeldoek maar je vochtig met wat water (echt alleen maar water) en vervolgens poets je gewoon zachtjes over de ruiten. Het vuil op de ruit hecht zich aan het doekje, waardoor je ramen schoon worden. Daarna maak je de ruit streeploos droog met een polijstdoek. Extra voordeel: omdat je geen schoonmaakmiddelen hebt gebruikt is het niet zo erg als de ramen niet kurkdroog zijn. Blijft er een beetje water over dan droogt de boel vaak toch nog vlekkeloos op.

Deze optie werkt niet echt bij grote ramen. Maar, voor kleinere ramen is het dus echt ideaal.

Tip 2. Gebruik water waar geen kalk in zit.

Ga je wel met water de ramen wassen, gebruik dan water waar geen kalk in zit. De kalk in het water is, net als het schoonmaakmiddel, een van de oorzaken van de strepen. Wil je water waar geen kalk in zit? Was je ramen dan met regenwater of osmosewater. Regenwater kun je eenvoudig opvangen in een emmer. Osmosewater kun je zelf maken maar ook gewoon kopen. Het wordt ook wel gedemineraliseerd water genoemd, en is water dat helemaal vrij is van kalk, lood, zouten, ijzer en andere stoffen. Echt puur water dus.

Let ook goed op wat je in het water/sopje toevoegt.

Gebruik sowieso niet te veel afwasmiddel, dit is namelijk een van de oorzaken van strepen op je ruiten. Voeg daarnaast eventueel wat (schoonmaak) azijn en een beetje glansmiddel aan het water toe. Hiermee bereik je een nog schoner (en glanzender) resultaat. Wat je daarnaast nog kan doen is een ui aan het water toevoegen. Deze snijd je gewoon in vier delen en stop je in het water. Ui ontvet uitstekend. Nadeeltje: je blijft de ui waarschijnlijk wel even ruiken.

Vermijd het gebruik van glasreinigers op basis van ammoniak of alcohol. Deze stoffen reinigen wel prima, maar laten strepen achter (en zelfs een dunne laag op de ruit die stof en vocht aantrekt). Daarnaast kan ammoniak verf van kozijnen beschadigen.

Tip 3. Verwijder (vooral buiten) het ergste vuil voor het ramen lappen.

Ramen wassen doe je in een paar stappen. Eerst verwijder je het ergste vuil, dan ga je met een trekker over de ruit (maak de trekker tussendoor steeds droog) en maak vervolgens de raam goed droog met een droge doek, zoals bijvoorbeeld een zeemvel/zeemdoek. 

Je kunt wel meteen ramen gaan wassen zonder eerst het grofste vuil weg te halen, maar dan is je water binnen no-time ontzettend vies én is er een aanzienlijke kans dat je de ramen niet goed schoon krijgt. En: er is een behoorlijke kans dat er krassen op je ramen ontstaan. Daarnaast kun je het idee hebben dat als je gewoon wat meer schoonmaakmiddel aan het water toevoegt, je het vuil er wel vanaf krijgt. Dit is een cruciale fout en je vergroot de kans op strepen. Ga eerst even met een natte spons over de ramen om het ergste vuil te verwijderen. Zorg ervoor dat je de spons goed uitknijpt en hij niet té nat is.

Extra tip: gebruik tandpasta voor het verwijderen van vogelpoep.

Tip 4. Trek je ramen aan de binnen- en buitenkant verschillend droog.

Werk aan de binnenkant bijvoorbeeld van beneden naar boven en aan de buitenkant van links naar rechts. Op deze manier zie je goed en snel waar de eventuele strepen zitten (mochten en toch wat strepen zijn ontstaan). Zijn de strepen verticaal, dan zitten ze in dit geval aan de buitenkant. Zijn ze horizontaal, dan zitten ze aan de binnenkant.

Ramen wassen met een trekker
Trek je ramen aan de binnen- en buitenkant in tegengestelde richtingen droog. Zo zie je altijd aan welke kant eventuele strepen zitten.

Tip 5. Gebruik oude kranten om strepen te verwijderen.

We hebben het hierboven al kort benoemd, maar oude kranten zijn perfect om strepen mee weg te krijgen. Wrijf na het ramenwassen met een prop krantpapier over de strepen, deze haalt laatste vochtrestjes van de ruit af. Gebruik wel oude kranten, nieuwe kranten kunnen soms nog strepen achterlaten doordat de inkt nog niet 100% is uitgedroogd.

In plaats van oude kranten kun je ook een droge, schone handdoek gebruiken.

 

Samengevat

Je ramen wassen (of lappen of zemen) is dus helemaal niet zo moeilijk. Met bovenstaande tips krijg jij je ramen streeploos schoon. Daarnaast las je bovenaan de pagina enkele veelgestelde vragen en natuurlijk de antwoorden op deze vragen. Met alle informatie op deze pagina verdwijnen strepen als sneeuw voor de zon en krijg je jouw ramen brandschoon! Wil jij nog meer tips en tricks over schoonmaken lezen? Bekijk dan onze pagina 'Inspiratie: tips voor een schoon huis' eens en laat je inspireren!

Heb je toch nog vragen over ramen wassen of een van onze producten? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website.

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm