Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 40 in Nederland
% OP=OP Heel veel artikelen in prijs verlaagd! Shop nu >
Geschreven door Yvonne

5 pannen die je echt in huis moet hebben

Je kunt zoveel pannen aanschaffen als je zelf wilt en al je keukenkastjes helemaal vol zetten. Maar misschien heb je helemaal niet zoveel ruimte of wil je gewoon niet ontelbaar veel pannen in huis halen. Wij hebben eens een kijkje genomen naar de pannen die je echt nodig hebt om bijna alle maaltijden te kunnen bereiden, en zijn op vijf soorten pannen uitgekomen. Ga je voor het eerst op jezelf wonen of wil je gewoon eens wat nieuwe pannen aanschaffen, dan is het superhandig om een idee te hebben welke pannen je écht nodig hebt. Want veel opties zijn gewoon leuk of praktisch om te hebben, maar niet noodzakelijk. In dit artikel vertellen wij je welke vijf pannen volgens ons echt niet in je keuken kunnen ontbreken.

Snel naar één van de pannen:

1. Braadpan
2. Koekenpan (of hapjespan)
3. Steelpanhap
4. Wokpan
5. Frituurpan


#1. Braadpan

Een braadpan (of sudderpan, stoofpot, Dutch oven) is ideaal om allerlei soorten gerechten/ingrediënten in te koken. Je kunt deze pan gebruiken voor het braden of koken van aardappelen, rijst, pasta of het bereiden van soep en stoofpotjes. Als je een braadpan gaat kopen moet je vooral rekening houden met het gewicht, de inhoud en de manier waarop je de pan wilt gebruiken. In een goede braadpan wordt warmte goed en constant verdeeld.

 • Ga altijd voor een pan die van een dik materiaal gemaakt is.
 • Ga daarnaast voor een pan met handvaten die in de oven kunnen (bijvoorbeeld metalen handvaten) en een ovenbestendige deksel. Zo kun je de pan ook gebruiken voor ovengerechten.
   

Oranje kookpannen op het fornuis
Braadpannen zijn er in veel verschillende soorten, maten en materialen. 

 • Let er daarnaast op dat de pan op een standaard fornuis een doorsnee van maximaal 28 cm kan hebben om geen andere pannen te raken. Ga je voor een grotere pan, dan kun je andere pitten niet gebruiken. Voor een of twee personen is een pan met een inhoud van 2 of 3 liter prima.
   

Tip: een handige ‘extra’ voor een braadpan is een vergiet-inzet (om snel en makkelijk af te kunnen gieten).

Bekijk onze braadpannen:

 

#2. Koekenpan/hapjespan

Een koekenpan (of hapjespan) is ideaal voor bijna alles. Je kunt de pan gebruiken voor het bakken van vlees, aardappelen, groenten of het bakken van een ei en pannenkoeken. Kortom, een van de meest veelzijdige pannen om in huis te hebben. Een andere variant van de koekenpan is de grillpan. Een grillpan is ideaal om gerechten klaar kunnen maken met weinig vet. Je kunt er onder andere groenten, vlees of vis mee grillen.

Wat is een hapjespan?

Een hapjespan is eigenlijk gewoon een soort koekenpan met hogere zijkanten. Je gebruikt hem vooral als je wat grotere hoeveelheden wilt bakken of stoven, óf voor eenpansgerechten. Gebruik hem niet als braadpan. Een braadpan heeft een dikke bodem, die bestand is bestand tegen langdurige verhitting, een hapjespan heeft dit niet. Een hapjespan (of koekenpan) zijn onmisbaar in je pannencollectie. Ga je voor een hapjespan, dan kun je ook lekker wokken mocht je dat een keertje willen doen. Wil je vaak wokken dan is een wokpan ideaal.

Ga voor ten minste twee van deze pannen:

Wij raden eigenlijk aan om ten minste twee koekenpannen of hapjespannen te kiezen. Ga bijvoorbeeld voor één koekenpan met antiaanbaklaag en één zonder, of een koekenpan met antiaanbaklaag en een hapjespan. En zie een grillpan als optioneel (tenzij je echt van het grillen bent en weet dat je deze pan heel vaak zult gebruiken). Tip: zorg ervoor dat minimaal een van de pannen ook in de oven kan, dan kun je ook lekkere ovenschotels bereiden.

Heb je maar plek voor één van deze pannen en wil je echt een goede koekenpan kopen? Ga dan voor een koekenpan mét antiaanbaklaag. Hierin kun je bijna alles klaarmaken. Naast vlees, vis en groenten bak je er bijvoorbeeld ook pannenkoeken of een spiegeleitje in (wat in een hapjespan of koekenpan zonder antiaanbaklaag wat minder goed gaat).

Maten koekenpannen:

Diameter Hoeveel personen?
Tot 20 cm 1
24 cm 2
28 cm 3 - 4
30 cm 4
32 cm 4 - 5

In bovenstaande tabel zie je welke maat koekenpan je het beste voor hoeveel personen kunt gebruiken. Dit is natuurlijk gewoon een richtlijn. Een tweepersoonshuishouden kan ook voor een pan van 28 cm gaan. Zie de afmetingen meer als minimale afmeting voor een pan die je nodig hebt.

Grillpan met vlees en groente erin
In een grillpan bakken de ingrediënten door de grillstrepen boven het vet. Er trekt dus minder vet in je eten.

Bekijk onze koekenpannen, hapjespannen en grillpannen:

 

#3. Steelpan

Een steelpannetje is ideaal om eieren in te koken, saus in te bereiden of kleine hoeveelheden soep in klaar te maken. Je kunt een steelpannetje zelfs gebruiken om kleine hoeveelheden pasta of rijst in te koken. Eigenlijk kun je deze pan zien als de kleine, compacte variant van een braadpan. De inhoud van een steelpan is eigenlijk nooit groter dan 1,5 liter. De inhoud van braadpannen kan oplopen tot 10 of zelfs 15 liter, al gaan de meeste mensen bij een braadpan voor een inhoud tussen de 2 liter en 7,5 liter. Denk je dat je deze pan alleen gaat gebruiken om saus op te warmen? Dan kun je ook kiezen voor een speciale sauspan. Dit is een pan die veel lijkt op een steelpannetje, maar met een enigszins schuine, rondlopende wand (waardoor je nooit last hebt van hoekjes waar je niet bij kunt).

 • Schaf altijd een steelpan met bijpassend deksel aan. Als je deze niet nodig hebt gebruik je hem niet, maar mocht je wat willen koken of water af willen gieten, dan komt een deksel altijd van pas.
   

Tip: ga voor een pannetje met schenktuit. Hiermee giet je water nog makkelijker af. Heb je al een steelpan in huis zonder schenktuit? Er zijn ook losse siliconen schenktuiten verkrijgbaar die je gemakkelijk aan elke pan kan bevestigen.

Bekijk onze steelpannen:

 

#4. Wokpan

Een wokpan is ideaal voor het bereiden van gerechten uit de Oosterse keuken. Je gebruikt zo’n pan om je om vis, vlees en/of groenten in een korte tijd op hoge temperatuur te roerbakken, waardoor het een beetje knapperig wordt. Wokken is een goede manier om gezond te koken. Je kookt met weinig vet en schoeit ingrediënten meteen dicht waardoor de meeste vitaminen behouden blijven.

Ga bij het kiezen van een wokpan altijd voor een duurzame en stevige pan. Daarnaast kun je gaan voor een wokpan met een steel of met twee handvaten (laatste wordt ook wel een wadjan genoemd).

Welke materiaalkeuzes voor een wokpan heb je?

 1. Gietijzeren wok. Deze kan op elke warmtebron gebruikt worden, geleidt warmte goed en kan echt heet worden. Daarnaast is deze wok erg robuust en duurzaam. Nadeel: is wat zwaar.
 2. Plaatstalen wok. Deze is wat goedkoper en lichter dan een gietijzeren wok, maar geleidt warmte ook uitstekend. Kook je op gas, dan is dit materiaal het meest ideaal. Nadeel: moet worden ingebrand en vergen veel onderhoud.
 3. Aluminium wok. Een aluminium wok is lichter en goedkoper dan de gietijzeren variant. Let op: aluminium werkt niet op inductie.

Bolle of platte bodem?

Ga nooit voor een wokpan met een bolle bodem bij elektrisch, halogeen of keramisch koken. Wil je een wokpan met een bolle bodem kopen, omdat hierin de hitte echt optimaal verdeeld wordt? Dan heb je een wokbrander of wokring nodig op je fornuis. Geen zin om met al deze dingen rekening te houden? Ga dan gewoon voor een pan met een platte bodem.

Welke olie gebruik je?

Je kunt niet zomaar alle oliesoorten gebruiken als je gaat wokken. De temperatuur van een wokpan kan erg hoog worden en sommige olies bereiken hun rookpunt erg snel (zonnebloemolie bijvoorbeeld bij 110 graden en olijfolie bij 160 graden). En als olie zijn rookpunt bereikt geeft het een vervelende smaak aan je eten. Dus, niet aan te raden. Welke olie is dan wel goed om mee te wokken?

 • Ga voor arachideolie of rijstolie. Deze olies hebben een hoog rookpunt (230 graden en 250 graden) en geen gekke smaak, waardoor ze perfect zijn om mee te wokken.
   

Wokpan op het fornuis met eten erin
Een wokpan heeft vaak een bolle bodem, al kun je ook gaan voor een variant met een vlakke bodem die wat praktischer is. 

Hapjespan of wok?

Twijfel je tussen een hapjespan of wok? Dan is het goed om even te weten waar je welke pan voor gebruikt.. Zo maak je altijd de juiste keuze. Wokken is het bakken van ingrediënten op hoog vuur. De wokpan is hier speciaal voor gemaakt en wokken gaat dus het beste in deze pan. Mocht je geen wokpan aan kunnen of willen schaffen en toch eens willen wokken? Dan kun je ook een gewone koekenpan of hapjespan gebruiken. De key is dat je veel warmte nodig hebt. Zet je het fornuis maximaal, dan kun je in principe dus ook wokken met een koekenpan/hapjespan. De hapjespan is dan 'fijner' dan een gewone koekenpan, omdat je hier je ingrediënten makkelijker in om kunt scheppen en bewegen. 

Bekijk onze wokpannen:

 

#5. Frituurpan of airfryer

Eten frituren is iets wat ‘wij Nederlanders’ regelmatig doen. Daarom zien wij de frituurpan of airfryer (hete lucht friteuse) ook als een onmisbare pan voor in je keuken. Heb je al een oven in huis dan lijkt een airfryer misschien wat overbodig. Toch heeft een airfryer wat voordelen ten opzichte van een oven. Het bereiden gaat sneller en het resultaat is knapperiger.

Wij raden wel aan om voor één van de twee te gaan, en niet een frituurpan én airfryer te kopen. Wat zijn de verschillen tussen de twee?

  Frituurpan Airfryer
Wat bereiden? Friet en snacks. Friet, snacks, groenten, broodjes, muffins en meer.
Duur van het bereiden?   Enkele minuten per portie. Gemiddeld al zo’n 20 minuten per portie.
Grootte Verschillende maten, ook geschikt voor grote gezinnen. Vaak redelijk klein. Gezin? Je zult meerdere porties moeten bakken, wat een tijdje kan duren.
Smaak Je bakt in het vet. De vettige smaak die past bij friet/snacks. Je bakt in hete lucht, dus krijgt een minder vette smaak. Hierdoor vinden sommige mensen de gerechten uit de airfryer toch minder lekker.
Prijs Redelijk goedkoop. Je hebt al een prima frituurpan voor enkele tientjes. Wat duurder. Prijzen beginnen bij enkele tientjes en kunnen oplopen tot honderden euro’s.
 

Bekijk onze frituurpannen:

 

Wat heb je echt nodig?

Eigenlijk zijn de wokpan en frituurpan al ‘optioneel’ te noemen. Met de eerste drie soorten pannen zit je al goed. Ga dus in ieder geval voor een braadpan, twee koekenpannen/hapjespannen en een steelpannetje. Afhankelijk van hoe je kookt kun je nog een wokpan en/of frituurpan aanschaffen. De bovenstaande lijst is in ieder geval geschikt voor één- of tweepersoonshuishoudens, of, als je voor wat grotere versies van alle pannen gaat, ook voor een vierpersoonshuishouden. Hoeveel én welke pannen je koopt hangt eigenlijk allemaal af van de grootte van je huishouden en je manier van koken.

Algemene tips:

 1. Kook je veel of maak je graag je eigen sausjes? Dan is het slim om echt meerdere goede kookpannen aan te schaffen. Denk aan één of twee grote braadpannen voor aardappelen, rijst of vlees en een of twee kleinere pannen (of steelpannen) voor het maken van een sausje, koken van een eitje etc. Dit kun je dan nog aanvullen met één koekenpan.
 2. Bak je veel en kook je daarentegen wat minder? Ga dan voor meer koekenpannen (of sauteerpannen, hapjespannen, grillpannen) dan kookpannen. Dus bijvoorbeeld drie verschillende soorten en maten koekenpannen en daarbij nog een steelpannetje en eventueel een middelgrote braadpan. 
 3. Heb je een groot gezin dan zul je meer of grotere pannen nodig hebben dan wat we hierboven beschreven hebben. Ben je met meer dan vier mensen thuis, dan is het slim om minimaal drie soorten of maten kookpannen (braadpannen, steelpannen, soeppannen) en ten minste twee of drie verschillende soorten koekenpannen te gaan.
 

Samengevat

Met de vijf soorten pannen die we hierboven hebben genoemd kun jij bijna alle gerechten op tafel zetten. Welke pannen je daadwerkelijk aanschaft hangt puur af van welke kooktechnieken je het meest gebruikt. Bak jij niet veel, dan heb je niet super veel verschillende koekenpannen nodig. En hetzelfde geldt voor als je niet veel kookt, dan heb je ook aan twee kookpannen genoeg. Bedenk wat je graag klaarmaakt, houd er rekening mee uit hoeveel personen je huishouden bestaat en koop de pannen die bij jouw wensen passen.

Wil je meer informatie over het kopen van pannen? Lees dan onze koopgids voor pannen eens door. Daarin vind je uitgebreidere informatie over onder andere de verschillende soorten pannen die er zijn, alle soorten materialen waar je uit kunt kiezen en bij welke kooktechniek je welke pan het beste gebruikt.

En heb je toch nog vragen over het aanschaffen van pannen of wil je advies over een specifiek product? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website.
 

Bekijk onze pannen

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm