Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Alles over de BBQ Banner
Geschreven door Martijn

Alles over de BBQ

Barbecueën, daar houdt iedereen van. Van barbecueën word je blij, je doet het gezellig met vrienden of familie, lekker buiten, drankje erbij... We kunnen inmiddels wel zeggen dat de BBQ tot het Nederlands cultureel erfgoed behoort. Barbecueën ofwel grillen, is een relatief makkelijke en pure vorm van smakelijk eten bereiden, maar goed materiaal is hierbij essentieel. Het aanbod barbecues is erg groot en divers en het kan dan ook lastig zijn om de barbecue te kiezen die het best bij jou past. In dit artikel zetten we daarom graag samen de verschillende belangrijke stappen richting een gezellige, stressvrije barbecuemiddag met heerlijk vlees, vis en groente én de juiste barbecue.

Snel naar:

 

Barbecues in alle soorten en maten

Barbecues heb je in alle soorten en maten: van een robuuste olievatbarbecue, tot een kleine en handzame tafelbarbecue die je ‘á la gourmetstel’ zo op tafel zet. Ook is er een keuze te maken betreft de brandstof: de houtskoolbarbecue is van oudsher erg populair vanwege de kenmerkende rokerige smaak die deze BBQ aan de gerechten geeft, terwijl een elektrische- of gasbarbecue juist weer meer controle, comfort en gebruiksgemak biedt. Laten we eens kijken wat de specifieke eigenschappen van de verschillende barbecues zijn en welke het best bij jou wensen past.

Houtskoolbarbecue

Een houtskoolbarbecue gebruik je met houtskool of briketten. Briketten zijn blokken van geperste houtskool, die een geringe rookontwikkeling en een lange brandtijd hebben. De houtskoolbarbecue heeft de reputatie de beste keuze te zijn, als je de karakteristieke rooksmaak aan je vlees wilt geven.  Ook creëert deze barbecue meteen sfeer en gezelligheid door het open vuur en de lekkere geur die ontstaat bij de verbranding van de kolen. Daarbij komt nog de voorpret die al ontstaat bij het aanmaken en prepareren van de barbecue. Een houtskoolbarbecue is verkrijgbaar in veel verschillende maten, dus voor iedere thuiskok wat wils. Een voordeel van de houtskoolbarbecue is dat deze zeer geschikt is voor verschillende BBQ-technieken als direct-, indirect grillen én roken.

Een bekende en kwalitatieve houtskoolbarbecue is de Kamado, Deze keramische grill is ideaal voor allerlei verschillende bereidingswijzen.

Voordelen

  • Houtskoolbarbecues hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding en zijn doorgaans goedkoper dan gas- of elektrische barbecues.
  • Je kunt grillen op een zeer hoge (maar ook lage) temperatuur, wat belangrijk is om de typisch grill-aroma’s te krijgen.
  • De BBQ-ervaring is authentiek, dankzij de smaak, voorpret, geur en het gezellige open vuur.
  • Ideaal om direct en indirect te grillen én om te roken.

Nadelen

  • Er kan bij het aanmaken van de BBQ veel rook ontstaan, wat erg vervelend kan zijn, zeker als de wind verkeerd staat.
  • Het kost enige tijd en inspanning om de barbecue aan te krijgen.
  • Na het barbecueën ben je even bezig met opruimen en schoonmaken.

Olievatbarbecue

Een type houtskoolbarbecue dat de laatste jaren aan populariteit wint is de olievatbarbecue. Dit is, zoals de naam al doet vermoeden, een barbecue vervaardigd uit een olievat. Door de hoogte en vorm van het vat is het gezellig en uitnodigend om met zijn allen rond de ton te staan en vlees te grillen. Naast BBQ is een olievatbarbecue vaak ook te gebruiken als vuurkorf, bijzettafel of ‘statement piece’ in je tuin.

Drie mannen rond een BarrelQ-olievatbarbecue
De olievatbarbecue gebruik je niet alleen om te grillen, maar kan ook dienst doen als vuurkorf, bijzettafel of decoratief item.

Gasbarbecue

Zie je de ‘voorpret’ van het voorbereidingswerk die je hebt bij een houtskoolbarbecue eerder als een nadeel? Dan past de gasbarbecue waarschijnlijk beter bij jou. De gasbarbecue is een veelzijdige griller waarmee je supersnel aan de gang bent. Deze barbecue is namelijk al binnen 10 tot 15 minuten op de juiste hitte, je hoeft enkel de gasfles aan te sluiten. De temperatuur is daarna makkelijk goed constant te houden, maar ook snel te verhogen of te verlagen. Na gebruik heb je alles ook nog eens snel opgeruimd door het ontbreken van as en kooltjes. Naast het comfort en gebruiksgemak dat een gasbarbecue biedt, is een groot voordeel de veelzijdigheid van het apparaat. Vooral de luxere gasbarbecues of buitenkeukens bieden erg veel mogelijkheden, dankzij extra tools als een zijbrander, kookplaat of een werkblad. Handig als je de zomermaanden benut om veelvuldig buiten te eten.

Voordelen:

  • Binnen 10 minuten is de BBQ op temperatuur en kun je van start.
  • Je houdt makkelijk controle over de temperatuur.
  • De gasbarbecue is een veelzijdig apparaat met veel mogelijkheden.
  • Veel comfort, weinig schoonmaken.

Nadelen:

  • Minder authentieke BBQ-ervaring.
  • Vaak wat zwaar en log, zeker inclusief een zware gasfles. Je hebt dus ook flink wat opbergruimte nodig wanneer je de BBQ niet gebruikt.
  • Dit is de duurste BBQ uit het assortiment.

Tafelbarbecue

De tafelbarbecue is de junior onder de barbecues en deze kleine jongen is gewoon aan tafel te gebruiken. Het grote voordeel hiervan is dat iemand zich niet steeds hoeft af te zonderen van het gezelschap om te grillen en je dus gezellig met zijn allen aan tafel blijft. Je hebt elektrische mini-barbecues en varianten die op gas of kolen werken. Dankzij het geringe formaat is deze BBQ ideaal om mee te nemen en op een camping of festival te gebruiken. Ook voor een kleine tuin bieden deze barbecues uitkomst. Gezelligheid verzekerd!

Voordelen

  • Gezellig met zijn allen aan tafel.
  • Beslaat weinig ruimte, ook om op te bergen.
  • Geschikt voor een picknick of om mee te nemen op vakantie.

Nadelen

  • Door het kleine rooster is deze BBQ alleen geschikt voor kleinere groepen.

Elektrische barbecue

Is comfort het belangrijkst voor jou en wil je vooral gezellig met elkaar zijn en zonder te veel zorgen lekker barbecueën, overweeg dan de elektrische barbecue. Deze barbecue werkt zonder kolen of open vuur en je hebt geen gedoe met gasflessen. Je hoeft alleen maar de stekker in het stopcontact te steken en je bent klaar om te gaan. Een elektrische barbecue biedt ook uitkomst wanneer je op een balkon of in een kleine buitenruimte wilt barbecueën (zonder de buren uit te roken).

Voordelen:

  • Geen gedoe, stekker in het stopcontact en grillen maar!
  • Je houdt makkelijk controle over de temperatuur door middel van een draaiknop.
  • Doordat er geen rook ontstaat tijdens het grillen, is deze BBQ uitermate geschikt voor op het balkon of zelfs om binnen te gebruiken.

Nadelen:

  • Geeft niet het echte BBQ-gevoel en niet de typische BBQ-smaak.
  • Er moet altijd een stopcontact in de buurt zijn, je kunt dus niet gaan zitten waar je maar wilt.
  • De temperatuur wordt relatief minder hoog.

Rooksmaak en BBQ

Of de befaamde rooksmaak nu echt voorbehouden is aan de houtskoolbarbecue en deze wel zo anders is dan bij een gasbarbecue, daar zijn de kenners het niet helemaal over eens. Om een echte rooksmaak aan gerechten te geven, is het namelijk nodig om rookhout te gebruiken, wat zowel een mogelijkheid is voor houtskool- als gasbarbecues. Dit is echter een andere techniek dan direct- of indirect grillen, wat de meeste barbecueërs doen.

Kooltjes geven het meeste rook bij het aanmaken, wanneer de barbecue nog niet de juiste (hoge) temperatuur heeft (en dus nog niet gereed is om vlees te bereiden). Een groot deel van de ontstane rook tijdens het bakken wordt veroorzaakt door druppelend vet dat van het vlees in de kooltjes valt, wat ook gebeurt bij gasbarbecues. 

 

Welke barbecue past het beste bij mij?

Nu we de voor- en nadelen op een rijtje hebben gezet, zul je zien dat het al duidelijker wordt welke barbecue de jouwe is. Het is maar net wat voor jou prioriteit heeft. Ga je voor gemak en comfort, of wil je een authentieke BBQ-ervaring waarbij je echt de tijd neemt om je gasten te imponeren. De kleinere barbecues zijn er voor de etentjes met kleine tot middelgrote gezelschappen en hebben weinig (opberg)ruimte nodig, terwijl de grotere gas- en houtskoolbarbecues de mogelijkheid geven om grote gezelschappen uit te nodigen. Ook de gebruiksfrequentie speelt een belangrijke rol: bij zeer frequent gebruik bevelen we een gasbarbecue aan, deze is gemakkelijk schoon te houden, veelzijdig en snel op temperatuur. Steek je de BBQ wat minder vaak aan? Dan adviseren we een houtskoolbarbecue, tafelbarbecue of elektrische barbecue.
 

Welke technieken gebruik je?

De barbecue leent zich voor verschillende bereidingswijzen. Direct, indirect grillen (of een combinatie van beide) en roken zijn de belangrijkste BBQ-technieken, die we hieronder graag voor je uiteenzetten. 

Direct grillen

Direct grillen is de meest gebruikte BBQ-techniek die ook het snelst resultaat geeft. Uitstekend voor het maken van gerechten met een korte bereidingstijd zoals hamburgers, speklappen, sateetjes of gegrilde groente. Deze techniek is eigenlijk ruim voldoende voor de gemiddelde barbecueër. Veel grillers zullen alleen deze techniek kennen en toepassen, omdat je met enkel direct grillen prima een geslaagde en gevarieerde barbecue kunt verzorgen. Zorg er bij direct grillen voor dat de temperatuur van de BBQ goed hoog is en dat je de garing steeds in de gaten houdt, zodat het vlees niet uitdroogt.

Welke BBQ?

Wanneer je voornamelijk direct zult gaan grillen, wat geldt voor de grote meerderheid van barbecueënd Nederland, kun je eigenlijk met elk type barbecue uit de voeten. Het is belangrijk dat de temperatuur hoog genoeg is om het vlees dicht te schroeien. Bij een houtskoolbarbecue hebben kooltjes een streepje voor ten opzichte van briketten. Met kooltjes wordt namelijk een hogere temperatuur behaald.

Indirect grillen

Indirect grillen vraagt wat meer inspanning en tijd dan direct grillen. Voor het toepassen van deze techniek heeft je BBQ in ieder geval een deksel nodig. Door de BBQ af te sluiten houd je de gecreëerde warmte binnen en creëer je een soort oven. Indirect grillen is de ideale techniek voor het bereiden van grotere stukken vlees, hele kippen en ‘slow-cooking’ gerechten als pulled pork. Deze gerechten worden bij een lagere temperatuur voor langere tijd gegaard. Het resultaat van indirect grillen is zeer zacht en sappig vlees dat het wachten meer dan waard is. Om de gaarheid van je gerechten in de gaten te houden is een vleesthermometer een handig hulpmiddel. Zo weet je precies wanneer je gerecht klaar is.

Welke BBQ?

Deze manier van grillen is vooral geschikt voor de houtskoolbarbecue en de gasbarbecue. De verschillende barbecues vragen echter wel een andere aanpak.

Houtskoolbarbecue
Voor de houtskoolbarbecue heb je naast het deksel een aluminium druipbakje nodig. Zorg dat direct onder het gerecht geen houtskool of briketten liggen (we grillen namelijk indirect, weet je nog). Op deze plek plaats je het druipbakje dat het naar beneden druipende vet en vocht opvangt en zo overmatige rookontwikkeling tegengaat. Het best vul je het bakje met een laagje water, zodat de rookontwikkeling tot een minimum beperkt blijft.

Gasbarbecue
Bij een gasbarbecue is indirect grillen net wat makkelijker: je draait gewoon de branders direct onder het vlees uit en sluit het deksel.  Op deze manier ontstaat een circulerende warmte die de gerechten gelijkmatig gaart.

vijf vrienden barbecueën lachend buiten.Een houtskoolbarbecue met deksel is ideaal om indirect op te grillen. 

50/50 grillmethode

Met deze techniek combineer je direct en indirect grillen. Je creëert een warme en een koele zone op de BBQ door één helft vrij te maken van een warmtebron (kooltjes/briketten of gasbranders). Op deze manier bak je je vlees eerst mooi bruin (aan de warme kant natuurlijk) en kun je het daarna, aan de andere kant, rustig laten garen. Het vlees is in de eerste fase dichtgeschroeid, waardoor sappen behouden blijven en je een mals en krokant stukje vlees krijgt.

Alles over houtskool bereidingstechnieken?

Hier hebben we een uitgebreide blog over, die lees je hier!

Roken

Roken is een techniek om extra aroma’s aan je gerechten te geven. Bij barbecueën gebruik je hiervoor rookhout. Het type hout dat je kiest, bepaalt de aroma’s die vervolgens in je vlees, vis of groente trekken. Roken is een techniek die enige kennis vergt en flink wat tijd kost, iets voor de wat serieuzere barbecueër dus. Als je de techniek goed beheerst, en oefening baart ook hier kunst, geeft deze bereidingswijze echter een fantastisch resultaat. Gerookt klapstuk, gerookte spareribs of zalm, maar bijvoorbeeld ook gerookte groenten als paprika’s of artisjokken zijn spannende, gelaagde gerechten die niet zullen misstaan op jouw BBQ-tafel.

Welke BBQ?

Hoewel met hulpstukken en omwegen op elke barbecue gerookt kan worden, is de ideale barbecue voor het roken van gerechten volgens ons zonder twijfel de houtskoolbarbecue. We hebben het hier dan over ‘warm roken’. Warm roken is eigenlijk hetzelfde als indirect grillen, maar met de toevoeging van geweekte houtsnippers. De houtsnippers veroorzaken rook in de barbecue die de bereiding specifieke aroma’s geeft. Omdat je genoeg ruimte nodig hebt voor het plaatsen van het rookhout en de juiste positionering van de  kolen, raden we aan om een barbecue met een diameter van minstens 47 cm te gebruiken. Net als bij indirect grillen is een vleesthermometer een ideaal hulpmiddel om de gaarheid te controleren, je wilt na zoveel tijd en inzet natuurlijk zo zeker mogelijk zijn dat je de juiste garing te pakken hebt. De bereidingstijd verschilt per gerecht, maar denk aan een tijd vanaf een à twee uur voor een hele kip tot wel zes à negen uur voor pulled pork.

Roken is een mooie techniek die wel enige kennis en voorbereiding vraagt, als je hier mee wilt gaan experimenteren zijn er tal van mogelijkheden om het proces te verfijnen, we laten het aan jou om je hier verder in te verdiepen! 

BBQ-techniek           

Meest geschikte BBQ       

Extra benodigdheden

Direct grillen

Alle BBQ’s

Geen extra benodigdheden

Indirect grillen

Gasbarbecue

  • Deksel
  • Vleesthermometer

Houtskoolbarbecue

 

  • Deksel
  • Vleesthermometer
  • Hitteschild en/of flexibel kooksysteem

50/50 grillen

Gasbarbecue

  • Deksel
  • Vleesthermometer

Houtskoolbarbecue

 

  • Deksel
  • Vleesthermometer
  • Druipbakje

Roken

Houtskoolbarbecue

  • Deksel
  • Druipbakje
  • Rookhout
  • Vleesthermometer
  • Geduld


Welke BBQ-accessoires zijn onmisbaar?

De barbecue is de basis, maar de juiste accessoires maken het allemaal een stuk gemakkelijker én leuker. Welke accessoires zouden wij zeker in overweging nemen?

BBQ-schort

Het eerste accessoire waar we meteen aan denken is een schort. Een gedegen schort beschermt je kleding en lichaam tegen de hitte, hoge vlammen, spetters en houtskoolvegen die op de loer liggen als je staat te grillen. Wij adviseren een leren schort omdat het duurzaam is, makkelijk schoon te houden en voldoende weerstand biedt aan de hoge temperaturen. Daarbij ziet het er ook nog eens erg verzorgd en professioneel uit als je achter de grill staat. Vergis je niet, een lederen schort is niet voorbehouden aan de barbecueënde man, BBQ-queens dragen hun barbecueschort stoer, maar toch stijlvol.

Vleesthermometer

Een tweede accessoire waar je erg veel plezier aan zult beleven is de vleesthermometer. Zeker wanneer je indirect gaat grillen of van plan bent te gaan roken. Ook wat betreft vleesthermometers is het aanbod groot en divers. Belangrijk om bij je aankoop rekening mee te houden is de lengte van de ‘prikpin’. Zorg dat die lang genoeg is om de kern van de gerechten die je wilt bereiden te bereiken. Voor het meten van de kerntemperatuur van een hele kip heb je een langere naald nodig dan voor een biefstuk. Vervolgens dien je te kiezen of je een analoge of een digitale thermometer neemt. Vind je het geen probleem om de temperatuur steeds opnieuw te meten en hierbij de eventueel gesloten BBQ te openen, dan ben je met een analoge RVS-thermometer prima af. Wil je de kerntemperatuur constant monitoren terwijl je de deksel gesloten kunt laten of stel je graag een bepaalde kerntemperatuur of gaartijd in? Dan is een digitale thermometer met snoer voor jou meer geschikt.

Gereedschap

Wat betreft BBQ-gereedschap kun je veel kanten op, voor bijna iedere toepassing is er wel een specifieke tang, pers of kwast op de markt. Ons advies: begin bij het begin! Investeer eerst in het kookgerei dat je écht nodig hebt. Een goede set basisgereedschap bestaat uit een vork, spatel en tang. Ook een aantal RVS-spiesen is erg handig om in huis te hebben, zodat je zelf saté of groentespiesen kunt maken.

Brikettenstarter

Een simpel, maar o zo handig hulpmiddel voor de houtskoolbarbecue is de brikettenstarter. Het aanmaken van de kooltjes of briketten van een houtskoolbarbecue kan een lastig karweitje zijn, dat met een brikettenstarter een stuk makkelijker wordt. Hoe gebruik je dit accessoire? Plaats een hoopje aanmaakblokjes op de bodem van de brikettenstarter, steek ze aan en wacht tot ze goed branden. Vervolgens vul je de cilinder met houtskool of briketten en wacht je tot de vlammen boven uit de opening komen. Wanneer de kolen of briketten een zilvergrijze gloed krijgen is het tijd om ze over de BBQ uit te schudden en kan het grillen beginnen.

Bekijk hier onze barbecue accessoires

Wat leg je erop?

Je hebt nu als het goed is al een goed idee welk type BBQ het beste bij jou past en waar je op moet letten. Maar nu de volgende en laatste stap: wat ga je erop leggen?

Een mooi stuk vlees is waarschijnlijk het eerste waar je dan aan denkt. De BBQ-worst, een sateetje, hamburger of speklap vallen bij bijna iedereen in de smaak en hebben hun waarde veelvuldig bewezen. Laat je echter niet beperken en leg ook eens een keer een stuk verse vis of lekkere groentes op het rooster. De barbecue leent zich namelijk uitstekend voor een smakelijke bereiding van groente en vis. Zalm is een ideaal stevig stukje vis dat je heerlijk kunt grillen op de barbecue, eventueel op smaak gebracht met een lekkere marinade. Ook ingepakt in een pakketje van aluminiumfolie (en papillotte) met seizoensgroenten en aromatische kruiden, krijg je een heerlijk en verrassend BBQ-resultaat. Een andere, meer rustieke optie, die perfect aansluit bij het BBQ-gevoel en buiten eten, is een gegrilde hele dorade gevuld met citroen op smaak gebracht met verse tijm. Deze bereiding is niet alleen verrukkelijk, maar ziet er ook fantastisch uit op het bord.

Wanneer je vlees en vis op hetzelfde rooster grilt, heb je liever niet dat jouw karbonade naar zeebaars gaat smaken. Het is daarom erg handig om een citroen bij de hand te houden, waarmee je zo nu en dan het BBQ-rooster even eenvoudig ontsmet.

Groente

Niet alleen heerlijk voor de barbecueënde vegetariërs, maar ook ideaal om variatie aan te brengen in het BBQ-pallet zijn gegrilde groenten. Groente is altijd wel aanwezig op de Nederlandse BBQ-tafel in de vorm van salades, maar leg ze ook eens óp de BBQ. Een spies met een selectie aan grof gesneden groente is verrassend lekker, erg eenvoudig en de mogelijkheden zijn eindeloos. Wat dacht je van een gemengde spies van ui, rode paprika, courgette en champignons. Met wat verse (Provençaalse) kruiden en een ruime hoeveelheid olie bereid jij (letterlijk) in een handomdraai een gezond, fris en zomers gerecht, dat bij iedereen in de smaak zal vallen.  Lees hier onze top 6 BBQ recepten

Gegrilde dorade met tomaatjesEen dorade is een perfect visje voor op de barbecue. Met wat schijfes citroen, tijm en zeezout heb je een simpel en heerlijk gerecht, dat er ook prachtig uitziet. 
 

Alles op een rijtje over BBQ’s

We hebben de belangrijkste stappen gezet richting een geslaagde BBQ-middag of avond. Graag zetten we nog even alle zaken die je écht niet mag vergeten voor je op een rijtje:

  • Wat valt er te kiezen: houtskoolbarbecue, gasbarbecue, elektrische barbecue, tafelbarbecue.
  • Wil je de authentieke BBQ-ervaring en optimaal barbecueën voor een relatief lage prijs? De houtskoolbarbecue is jouw vriend!
  • Ga je voor comfort, gebruiksgemak en veelzijdigheid? Zorg dat die gasbarbecue de hele zomer in jouw tuin staat.
  • Met de tafelbarbecue zit je zelfs tijdens het grillen nog gezellig bij elkaar.
  • Wil je het jezelf echt makkelijk maken en heb je beperkte buitenruimte: jouw naam staat op de elektrische barbecue!
  • Als je vooral direct gaat grillen, kun je met elk type barbecue uit de voeten. Voor indirect grillen zijn de houtskool- en gasbarbecue het meest geschikt. Roken doe je het best in een houstskoolbarbecue.
  • Een vleesthermometer, een gedegen BBQ-schort en een goede set kookgerei zijn onmisbare accessoires. Voor een houtskoolbarbecue is de brikettenstarter een aanrader.
  • Leg naast dat stukje vlees ook eens een keer een visje of een groentespies op de BBQ. Lekker, gezond en simpel.


Ben je helemaal overtuigd, en klaar om een barbecue te gaan kopen? Kijk dan snel in ons ruime assortiment barbecues en BBQ-accessoires om de perfecte match voor jou te vinden. Mochten er na het lezen van dit artikel toch nog vragen zijn, dan kun je ons bereiken via onze klantenservice of via de live-chat op onze website.
 

Bekijk al onze barbecues en BBQ-accessoires

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm