Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 40 in Nederland
% OP=OP Heel veel artikelen in prijs verlaagd! Shop nu >
Geschreven door Yvonne

Cocktails maken: hoe doe je dat?

De kunst van cocktails maken kan iedereen leren. Alles wat je ervoor nodig hebt zijn cocktailaccessoires, ingrediënten en de zin/passie om zelf een cocktail te gaan maken. Natuurlijk ben je niet meteen een mixoloog als je weet hoe je een Cosmopolitan of Mojito maakt. Als mixoloog beheers je de kunst tot in de puntjes, en bedenk je je eigen cocktails gebaseerd op alle kennis die je hebt. Maar, alles begint uiteraard bij de basis. In dit artikel geven we je deze informatie. Je leest hier over de accessoires die je nodig hebt om cocktails te maken, de verschillende technieken die je kunt gebruiken en we sluiten af met enkele eenvoudige cocktailrecepten. Ben jij er klaar voor om zelf aan de slag te gaan? Lees dan snel verder!

Ga meteen naar:

1. Cocktail benodigdheden
2. Technieken
3. Cocktail recepten

 

Wat is een cocktail?

Een cocktail is een visueel aantrekkelijk drankje van drie ingrediënten of meer, waarvan er twee drinkbaar moeten zijn en minimaal één alcohol moet bevatten. Bestaat een drankje maar uit twee ingrediënten/dranken, dan is het een mixdrank. Enkele andere interessante weetjes over cocktails:

 • De garnering bij een cocktail moet terugkomen als ingrediënt in de cocktail. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een limoenschijfje als er limoensap in de cocktail zit of een aardbei bij een Strawberry Mojito.
 • Wil je een alcoholvrije variant? Dan ga je voor een mocktail of vigin cocktail.
 • Een all day cocktail heeft een lager alcoholpercentage dan reguliere cocktails, waardoor je het dus ‘de hele dag door kunt drinken' (of in ieder geval langer dan gewone cocktails).
 • Flairtending is het entertainen van gasten door onder andere met flessen, shakers en glazen te jongleren en drank op een interessante manier in te gieten.
 • De International Bartenders Association (IBA) houdt een lijst bij van "officiële" cocktails. Ze verdelen cocktails in drie categorieën: Unforgettables (o.a. Daiquiri, Dry Martini en Whiskey Sour), Contemporary Classics (o.a. Margarita, Sex on the Beach en Piña Colada) en New Era Drinks (o.a. Espresso Martini, Old Cuban en Spritz).
   

Mensen proosten met cocktails
Cocktails zijn perfecte drankjes voor gezellige middagen en avonden.
 

Wat heb je nodig voor het maken van cocktails?

Om cocktails te maken heb je ingrediënten, ijsblokjes en een aantal accessoires nodig. Verderop in het artikel gaan we verder in op de ingrediënten die je voor het maken van bepaalde cocktails nodig hebt. Heb je geen interesse in de accessoires? Ga dan meteen door naar ‘Hoe maak je een cocktail?’. We geven je hieronder informatie over de accessoires voor het maken van cocktails:

Cocktail shaker

Een cocktail shaker gebruik je om, de naam zegt het al, je cocktail te shaken en te koelen. Doe het ijs en de ingrediënten in de shaker, maak hem dicht en schudden maar! Na zo’n 10 tot 15 seconden schudden ben je klaar, dan heb je de ingrediënten goed gemengd. Schud je te lang dan krijg je een waterig mengsel (omdat het ijs dan wat smelt).

Ga voor een cocktail set of cocktail shaker set om in één keer meerdere cocktailaccessoires in huis te halen.

Jigger

Een jigger (ook wel barmaatje genoemd) is een klein maatbekertje. Je meet er heel precies kleine hoeveelheden drank in af. Vaak heeft een jigger een afmeting die gelijk is aan één shot, oftewel 30 ml. Een onmisbaar item om de perfecte verhoudingen tussen de verschillende ingrediënten in één cocktail te krijgen.                                 

Muddler

Met een muddler (ook wel stamper genoemd) kun je fruit en kruiden fijnstampen in een glas. Als je de ingrediënten fijnstampt komen verschillende aroma’s die zich in het fruit of de kruiden bevinden vrij. Doe wat suiker of zout in het glas bij de smaakmakers om het fijnstampen nog makkelijker te laten verlopen.

Barspoon

Een barspoon (barlepel) is ideaal om mee te roeren én ingrediënten af te meten. Het is eigenlijk gewoon een lange theelepel. De inhoud die je met de lepel af kan meten is dan ook hetzelfde als bij een theelepel, 5 ml. Een barlepel gebruik je ook bij het maken van een cocktail waarbij je gebruik maakt van de layering techniek.

Strainer

Een strainer is een zeefje. Hiermee houd je ijs uit de cocktailshaker tegen als je de drank in een glas schenkt. In principe wordt er altijd gebruik gemaakt van een Hawthorn zeef. Is een drankje ‘double’ strained’, dan wordt hij twee keer gezeefd. Dit is één keer met een Hawthorn zeef en één keer met een fijne zeef. Als je ook nog een fijne zeef gebruikt zit er helemaal geen vruchtvlees of ijs in je cocktail.

Cocktail zeef, oftewel een strainer
Met een zeef (strainer) zorg je ervoor dat ijs, vruchtvlees en andere dikkere stukjes niet in je drankje terecht komen.

Cocktailglazen

Voor cocktails heb je, als je het goed wilt doen, specifieke glazen nodig. Kies je het juiste glas voor je drankje, dan oogt het ook gewoon professioneel. Er zijn verschillende soorten glazen voor cocktails. Denk hierbij aan martini glazen, hurricane glazen, coupe glazen, longdrinkglazen en tumblers.

Rietjes

Net als de glazen zijn ook rietjes een onderdeel van de visuele beleving van een cocktail. Een cocktail die er mooi uitziet smaakt nóg lekkerder dan een cocktail waar niet gelet is op hoe hij eruitziet. Een rietje zorgt er daarnaast voor dat je een cocktail minder snel opdringt. Je hebt dus langer plezier van je drankje!

IJsblokjes

Daarnaast heb je uiteraard ook nog ijs nodig voor het maken van cocktails. Het hangt af van de grootte van de ijsklontjes hoeveel ijs je gebruikt. Gemiddeld is dit zo'n 5 of 6 ijsklontjes per glas. Gebruik je crushed ijs, dan gebruik je gemiddeld zo'n 150 ml ijs. Je kunt ijsklontjes 'kant-en-klaar' kopen of zelf maken met een ijsblokjes mal. Crushed ice maak je eenvoudig zelf door ijsblokjes met een deegroller of muddler kapot te slaan, of het ijs in een krachtige blender te crushen. 

Bekijk onze cocktailaccessoires:


 

Hoe maak je zelf een cocktail?

Zelf thuis een goede cocktail maken is helemaal niet zo moeilijk. Het is vooral belangrijk om de juiste verhoudingen aan te houden, zodat je cocktail perfect in balans is. Het enige wat je echt nodig hebt zijn bovenstaande accessoires én een goed recept. Klein nadeeltje (al kun je dit natuurlijk ook als voordeel zien) is dat er talloze cocktail recepten zijn. Ga je zoeken dan kom je zoveel tegen dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. We gaan hieronder in op een aantal van de meest bekende recepten en geven je tips en tricks voor het maken van je eigen cocktail. Want als je eenmaal weet hoe je een lekkere cocktail maakt, heb je geen recepten meer nodig!

Cocktail benodigdheden en dranken
Met de juiste accessoires, technieken en ingrediënten maak jij thuis je eigen cocktails!

Technieken om cocktails te maken

Voordat we ingaan op hoe je precies een cocktail maakt, geven we je eerst wat informatie over de technieken om de ingrediënten van een cocktail met elkaar te mengen of samen te voegen. Welke techniek je gebruikt hangt af van het resultaat dat je wilt bereiken. We geven je steeds een aantal voorbeelden van cocktails die je met de techniek kunt maken:

Shaking

Je mengt de ingrediënten, inclusief ijsklontjes, door ze in een cocktailshaker te schudden. Je voegt alle ingrediënten met een jigger (ook wel barmaatje genoemd) toe. Zo weet je namelijk dat je precies goed zit met de verhoudingen. Zou gauw als je condensvorming aan de buitenkant van je shaker ziet, is de cocktail klaar.

Voorbeelden van shaken cocktails: Cosmopolitan, Martini, Mai Tai

Blending

Gewoon in de blender met de ingrediënten! Eerst de stukjes fruit blenden, vervolgens de andere ingrediënten en dan de ijsblokjes. Daarna giet je de boel in een cocktailglas. Het resultaat is een wat dikkere cocktail. Is het goed gelukt dan blijft je rietje rechtop in het glas staan.

Voorbeelden van blending cocktails: Piña Colada, Strawberry Daiquiri, Frozen Margarita

Muddling

Lijkt op blending, maar hierbij stamp je het fruit dat je gebruikt in het cocktailglas fijn. Je gebruikt hiervoor een muddler of stamper.

Voorbeelden van muddled cocktails: Mojito, Caipirinha, Gin Basil Smash

Building

Building houdt niet meer in dan de ingrediënten gewoon in het glas gieten. Het enige wat je moet doen is op de juiste volgorde ingieten. Vooral cocktails met bruisende dranken worden op deze manier gemaakt.

Voorbeelden van building cocktails: Old Fashioned, Cuba Libre, Tequila Sunrise

Stirring

Je doet alle ingrediënten in een mengglas en roert deze met een barlepel. Vervolgens: ijs toevoegen en het drankje met een zeef in een cocktailglas gieten. Het ijs giet je dus niet mee. Het drankje is koud doordat er gebruik gemaakt wordt van een gekoeld glas of glas met nieuwe ijsklontjes.

Voorbeelden van stirred cocktails: Gin Tonic, Blue Lagoon, Martini

Layering

Bij layering moet je heel goed letten op de dichtheid en het suikergehalte van de dranken die je gebruikt. Giet eerst de zwaarste drank in het glas. Vervolgens giet je een nieuwe laag in het glas. Dit giet je net boven de laag die al in het glas zit, en over de bolle kant van een lepel heen. Het is even oefenen voordat je deze techniek onder de knie hebt.

Voorbeelden van layered cocktails: B52, Dark ’n Stormy, Vertigo

Drie Tequila Sunrise cocktails in verschillende glazen
Bij de Tequila Sunrise zie je duidelijk verschillende kleuren drank, gemaakt door gebruik te maken van 'building'. 

Ingrediënten voor cocktails

De ingrediënten voor cocktails zijn onder te verdelen in basisdranken, aanlengers en extra's. Je hebt minimaal drie verschillende ingrediënten nodig voor een cocktail. Hiervan moeten er minimaal twee drinkbaar zijn en moet er minimaal één alcohol bevatten.

Vijf basis ingrediënten/dranken

De dranken waar je cocktails mee kunt maken kun je onderverdelen in vijf ‘basisdranken’: whisky, rum, tequila, wodka, gin. Ga voor een basisdrank waar je van houdt (of in ieder geval niet van walgt). Natuurlijk is het in een cocktail anders dan wanneer je het puur drinkt, maar toch is het een echte aanrader om ervoor te zorgen dat de basis goed is. Je proeft de smaak van de drank namelijk wel, ongeacht hoeveel andere smaken je erdoorheen gooit. Weet je niet zo goed wat je wel of niet lekker vindt, probeer dan alle smaken eens uit. Je hebt vast een favoriet. Daarnaast maak je met één basisdrank verschillende cocktails. Aan variatie geen gebrek dus!

Aanlengers

Aanlengers geven meestal de typische smaak aan een cocktail. In combinatie met het basis-ingrediënt zorgen de aanlengers voor de karakteristieke smaak van een cocktail. Je hebt zowel alcoholische als niet-alcoholische aanlengers. Voorbeelden hiervan zijn: Triple Sec, Cointreau, perzik likeur, sinaasappelsap, bruiswater, tonic.

Extra’s

Dit zijn ingrediënten waar maar een kleine hoeveelheid van wordt toegevoegd. Hiermee wordt de smaak heel licht of echt maar nauwelijks beïnvloed. Soms worden extra’s slechts toegevoegd voor de kleur. Voorbeelden van extra’s:

 • Bleekselderij (bij een Bloody Mary als roerstaaf).
 • Cranberry sap, limoensap of grenadine.
 • Rietsuiker of suikersiroop.
 • Passievrucht (of ander fruit als garnering).
 • Sorbetijs.
   

Vijf cocktail recepten

Tot slot geven we je nog enkele recepten van populaire cocktails, inclusief de techniek om de ingrediënten te mengen. Want alle bovenstaande informatie is pas leuk als je het lekker kunt gaan toepassen door zelf cocktails te maken! Bij elk recept kun je de hoeveelheden en verhoudingen naar wens natuurlijk nog wat aanpassen. Even een kort geheugensteuntje vooraf:

Cocktailshaker: om ingrediënten te shaken én koelen.
Jigger: voor het afmeten van hoeveelheden.
Strainer: zeef om geen ijs (of bijvoorbeeld stukjes fruit) in je drankje te krijgen.
Barlepel: deze gebruik je om te roeren.
Muddler: voor het stampen van ingrediënten.

Wiskey cocktails - Manhattan recept

Voor een Manhattan cocktail (stirred) heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 50 ml rye wiskey
 • 20 ml zoete rode vermout (Martini Rosso)
 • Twee scheutjes Angostura bitter
 • Eén scheutje oranje bitter
 • (Marachino)-kers
   

Doe een paar ijsklontjes (afhankelijk van de grootte, gemiddeld ongeveer drie) in een mengglas. Voeg hier de bitters aan toe, vervolgens de rye wiskey en als laatste de vermout. Roer het geheel rustig door elkaar heen, tot de ingrediënten goed gemengd zijn. Schenk de drank vervolgens door een strainer in een cocktailglas. Zo komt er geen ijs in je drankje, maar is het wel lekker koel. Kers in het glas en je Manhattan is klaar!

Wodka cocktails - Sex on the Beach recept

Voor een Sex on the Beach cocktail (builded) heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 30 ml wodka
 • 30 ml perziklikeur
 • 90 ml sinaasappelsap
 • 30 ml cranberry sap
 • Sinaasappel partje of kers
   

Pak een hurricane glas (of ander hoog glas) en vul deze met ijsblokjes of crushed ice. Doe dan achtereenvolgens de wodka, perziklikeur en sinaasappelsap in het glas. Even roeren en voeg vervolgens het cranberry sap toe. Na deze stap voeg je de garnering al toe. Een sinaasappel partje en/of kersje in het glas en de Sex on the Beach cocktail is klaar.

Rum cocktails - Mojito recept

Voor een Mojito cocktail (muddled) heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 45 ml witte rum
 • 90 ml bruiswater
 • 4 partjes gesneden limoen en één schijfje
 • 2 takjes munt
 • 1 eetlepel fijne kristalsuiker
 • Crushed ice
   

Doe de stukjes gesneden limoen in een longdrinkglas. Voeg vervolgens de munt toe. Even van tevoren zachtjes met je hand op de munt slaan zorgt ervoor dat er meer smaak vrijkomt. Doe dan de suiker in het glas. Pak vervolgens een muddler en stamp zachtjes in het glas. Giet daarna de rum in het glas en vul deze driekwart met crushed ice. Even zachtjes roeren met een barlepel. Voeg daarna het bruiswater toe. En garneren maar: beetje crushed ice, takje munt en schijfje citroen erop/erin.

Tequila cocktails - Margarita recept

Voor een Margarita cocktail (shaken) heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 45 ml tequila
 • 30 ml triple sec (Cointreau)
 • 30 ml limoensap
 • 5 ml suikersiroop
 • Grof zeezout
 • 4 schijfjes limoen
   

Maak de rand van een coupe glas nat met wat limoensap en dip dit in zeezout (zo’n rand wordt ook wel een rimrandje genoemd). Doe vervolgens de tequila, Cointreau, limoensap en suikersiroop in een cocktailshaker. Vul aan met ijsblokjes en shaken maar. Giet na het schudden het mengsel door een strain in je coupe glas. Daarna even garneren met een limoen partje en je cocktail is klaar!

Gin cocktails - Dry Martini recept

Voor een Dry Martini (stirred) heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 60 ml dry gin
 • 30 ml witte vermouth
 • Olijven (3 stuks)
   

Zorg ervoor dat je martiniglas goed gekoeld is. Vul vervolgens een menglas met ijs. Schenk daarna de gin en vermouth in het mengglas. Roer hier met een barlepel doorheen tot het geheel goed gemengd is en lekker koud wordt. Giet het mengsel na het roeren met een strainer in het martiniglas. Voeg tot slot een prikker met drie olijven toe om het geheel af te maken!
 

Samengevat

Cocktails zelf maken is helemaal niet zo moeilijk. Je hebt wat accessoires nodig en moet vervolgens even weten hoe je een cocktail maakt. Let wel op, als je thuis een cocktail maakt kan de portparadox optreden. Lees meer over dit fenomeen in ons artikel ’10 originele cadeaus voor de wijnliefhebber’. Bij voorkeur maak je je eigen cocktails dus ook lekker in de zomer. 

Volg gewoon onderstaande stappen en je maakt binnen no-time je eigen cocktails:

 1. Haal accessoires in huis. Dit zijn: een cocktailshaker, jigger, strainer, muddler, barlepel, speciale glazen, rietjes en eventueel nog leuke extra’s zoals parapluutjes en leuke roerstaafjes.
 2. Haal de basis in huis. Dit zijn: basisdranken en ijs. Deze dingen kun je gewoon op voorraad leggen/zetten.
 3. Vervolgens haal je de ingrediënten die je voor de cocktail(s) die je wilt gaan maken in huis.
 4. Tijdens het maken: haal het recept voor de cocktail erbij, pak de accessoires en ingrediënten die je nodig hebt en maak die cocktail!
 5. Nog even versieren met garnering en extraatjes en de cocktail is klaar om te serveren (of drinken).
   

Heb je toch nog vragen over cocktail-accessoires of cocktails of wil je misschien advies over een specifiek product? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website.
 

Bekijk onze cocktailaccessoires

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm