Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 40 in Nederland
% OP=OP Heel veel artikelen in prijs verlaagd! Shop nu >
Geschreven door Yvonne

Je keukentextiel schoonhouden: 7 tips

Keukens liggen vol met apparaten en hulpmiddelen die je helpen om te koken, eten en afwassen. Keukenapparaten, keukengerei, servies en nog veel meer: je vindt het allemaal in je keuken. Maar wat je vooral ook niet over het hoofd moet zien is het keukentextiel. In dit artikel leggen wij je uit wat er allemaal onder keukentextiel valt, waar je op kunt letten bij het kopen van keukentextiel en we geven je tips om je keukentextiel schoon en hygiënisch te houden. Ben je enkel benieuwd naar de schoonmaaktips? Sla de rest dan over en ga direct naar de tips die onderaan in het artikel staan.

Snel naar:

1. Wat is keukentextiel?
2. Keukentextiel kopen: waar let je op?
3. 7 tips voor het onderhoud van keukentextiel
4. Samengevat
 

Wat is keukentextiel?

Onder keukentextiel vallen alle stoffen voorwerpen in de keuken die je gebruikt bij het koken, eten en/of afwassen. Het gaat hier dus niet alleen om keukenhanddoeken en theedoeken, maar ook tafelkleden, pannenlappen en ovenwanten. Er echt valt van alles onder keukentextiel. Hieronder geven wij je een lijstje met keukentextiel dat je echt in huis moet hebben:

Theedoek

Een theedoek gebruik je om de vaat (pannen, servies, bestek) mee af te drogen. Het belangrijkste aspect van een theedoek is dat hij goed vocht kan opnemen. Een theedoek heeft vaak een afmeting van 65 cm x 65 cm. Wil je een theedoek kopen dan kun je over het algemeen kiezen uit een linnen theedoek of een katoenen theedoek. Linnen is gladder, lichter, sterker en duurzamer dan katoen. Katoen kreukt daarentegen minder, is rekbaarder en goedkoper. Afhankelijk van wat je met de doek droogt kun je beter voor linnen of juist katoen gaan:

Wat wil je ermee drogen? Welk materiaal?
Glazen Linnen
Borden, pannen, kopjes Katoen of katoen-linnen mix

Wil je enkel doeken van één materiaal aanschaffen? Ga dan voor een katoen-linnen mix. Zo heb je een doek te pakken met de voordelen van beide materialen. 

Waarom heet een theedoek een theedoek? Dit stamt uit de 18e eeuw. Dames uit de hoge sociale klasse dronken thee uit mooie porseleinen theekopjes. Ze gingen heel voorzichtig met de kopjes om en wasten deze daarom ook zelf af. En dit afdrogen gebeurde met een fijne damasten doek die alleen werd gebruikt voor deze theekopjes (de theedoek). Deze naam is altijd blijven hangen.

Keukenhanddoek

Een handdoek gebruik je in de keuken om je eigen handen af te drogen. Je kunt met een handdoek ook vaat afdrogen, maar een theedoek is daar toch net wat fijner voor. Een keukenhanddoek heeft vaak een afmeting van 50 cm x 50 cm. Heb je geen pannenlap of ovenwant in huis, dan kun je een keukenhanddoek prima gebruiken om iets warms vast te pakken. En waar laat je de handdoek in de keuken? De beste plek voor een handdoek in de keuken is op een handige plek aan een haakje. Zo heb je de handdoek binnen handbereik én kun je hem op een plek bewaren waar hij weinig in contact komt met bacteriën. 

Merk je dat je nieuwe keukenhanddoek of theedoek amper vocht op neemt en dus je vaat niet goed droogt? Dit los je eenvoudig op door de doeken uit te wassen. Even een nachtje laten weken in koud water met azijn. Vervolgens was je de handdoek of theedoek op 60 graden (zonder wasverzachter) en laat je deze drogen.

Vaatdoek

Een vaatdoekje gebruik je om alle oppervlakken in de keuken (aanrecht, fornuis, tafel) mee schoon te maken. Een vaatdoek gebruik je dus niet om je vaat mee af te drogen. Hiervoor heb je een theedoek. Let op: een vaatdoek kan erg vies worden en een broednest voor bacteriën worden. Bij echt vuile plekken is het slim om eerst keukenpapier te gebruiken, dit weg te gooien en vervolgens met een vaatdoek de boel helemaal schoon te maken.

Tafelkleed

Een tafelkleed beschermt je tafel tegen krassen, deuken en vlekken. Daarnaast kun je met een tafelkleed op een eenvoudige manier wat kleur in je keuken brengen of echt een bepaalde sfeer creëren. Tafelkleden heb je in verschillende kleuren, maar ook in verschillende maten. Voor een tafel van 100 cm x 200 cm is een tafelkleed met een grootte van 150 cm x 250 cm voldoende. Bedenk van tevoren hoeveel overhang je wilt hebben en bepaal aan de hand van de grootte van je tafel én deze overhang de grootte van het tafelkleed.

Vrouw doet koekjes in de oven met ovenwanten
Ovenwanten of pannenlappen zijn onmisbaar om een hete objecten in je keuken aan te kunnen raken.

Pannenlap

Een pannenlap is een dik stuk stof dat je gebruikt om een hete pan op te tillen of een ovenschaal uit de oven te halen. Heb je geen pannenlap in huis? Geen probleem. Een handdoek is ook prima te gebruiken als ‘pannenlap’. En daarnaast kun je natuurlijk gaan voor handige ovenwanten in plaats van pannenlappen. Pannenlappen worden meestal gemaakt van badstof, katoen of rubber. Afhankelijk je eigen voorkeuren kies je een van deze materialen uit. Zo heb je met rubberen pannenlapen extra goede grip en zijn pannenlappen van badstof extra snel droog. 

Ovenwant

Een ovenwant lijkt op een pannenlap en heeft daarnaast ook dezelfde functie. Een ovenwant is een handschoen, terwijl een pannenlap gewoon een lap stof is die vast moet houden. Voordeel van een ovenwant is dat je hand echt goed beschermt is zonder dat je heel goed op hoeft te letten. Bij een pannenlap moet je toch voorzichtig zijn dat je hand of pols niet ergens een heet gedeelte raakt.

Let op: pannenlappen en ovenwanten was je op 30 graden, mag je niet bleken, zijn niet geschikt voor in de droger en mag je alleen op lage temperatuur strijken.

Optioneel: keukenschort

Met een keukenschort bescherm je je kleding tegen vlekken tijdens het koken of bakken. Ga je barbecueën? Dan is een leren keukenschort ideaal. Ga je gewoon koken of bakken? Dan is een katoenen schort prima.
 

Keukentextiel kopen: waar let je op?

Ga je keukentextiel kopen, dan zijn er een paar zaken waar je rekening mee kunt of moet houden. Kijk onder andere naar het materiaal van het keukentextiel, de prijs die je er maximaal aan uit wilt geven en de kleuren/design die je aanspreken of in je huis passen. In principe is het materiaal van het keukentextiel het belangrijkste om naar te kijken. In de tabel hieronder zie je een rijtje met de meest algemene materialen waar je uit kunt kiezen en de eigenschappen van deze materialen:

Materiaal Eigenschappen
Katoen
 • Zacht, absorbeert vocht goed en super duurzaam.
 • Kan vaak uitgewassen worden.
 • Meest gebruikte materiaal voor theedoeken.
Badstof
 • Ontzettend zacht en warm materiaal.
 • Neemt uitstekend vocht op (door de lussen en structuur van de stof).
 • Veelgebruikt materiaal voor keukenhanddoeken.
Linnen
 • Vind je vooral in decoratieve keukendoeken of tafelkleden.
 • Sterk materiaal.
 • Kreukt redelijk snel en neemt minder goed vocht op dan katoen.
Microvezel
 • Zijn gemaakt van kleine vezels die vuil van voorwerpen afhalen.
 • Duurzaam.
 • Kan minder goed tegen de wasmachine en neemt vocht slechter op dan katoen.
Polyester
 • Alleen voor tafelkleden.
 • Super makkelijk schoon te houden.

Let naast het materiaal ook op de dikte van het keukentextiel en dan met name je keukenhanddoeken en theedoeken. Een te dunne doek verplaatst vocht alleen maar en absorbeert niks. Daarnaast gaat een dikkere doek langer mee dan een dunne doek.

Bekijk ons keukentextiel:

 

7 tips voor het onderhoud van keukentextiel

Keukentextiel wordt intensief gebruikt. Hierdoor wordt het ook best snel vies en kan al je keukentextiel echt een bacteriën-paradijs worden. Het is dus belangrijk om alles goed te onderhouden en schoon te houden. Vooral omdat je keukentextiel in je keuken hebt liggen, de plek waar je je eten maakt (en opeet). Wij geven je enkele tips:

Tip #1. Was je keukentextiel regelmatig en koop ook af en toe nieuwe handdoeken, theedoeken etc.

De beste temperatuur waarop bacteriën groeien is 37 graden. De keuken en dan vooral de plekken waar je hittebronnen in de keuken zijn, zijn dan ook dé perfecte plekken waarop bacteriën zich thuis voelen. Een vuile handdoek of theedoek in combinatie met een warme temperatuur is funest voor de hygiëne. Om bacteriën te doden was je je keukentextiel, het liefst elke keer nadat je het gebruikt, op 60 graden uit.

 • Heb je rauwe producten afgepoetst? Dan moet je je keukentextiel zeker 5 minuten koken (of wassen op 90 graden) of 30 minuten in verdund bleekmiddel/azijn laten weken om de bacteriën te doden.
 • Om bacteriën te doden kun je je keukentextiel ook een half uur op hete temperatuur in de droger doen.


Vervang handdoeken, theedoeken en vaatdoeken elk jaar. Ovenwanten, pannenlappen en tafelkleden worden meestal minder intensief gebruikt en gaan dus wat langer mee.

Tip #2. Ga voor lichte kleuren (of gewoon wit) keukentextiel.

Dit is een puur praktische tip. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen moet je na het oppoetsen van rauw voedsel de doek die je hebt gebruikt 5 minuten koken of 30 minuten in verdund bleekmiddel laten weken. Heb jij leuk keukentextiel met een fel kleurtje of mooie opdruk, dan kan deze niet op hoge temperatuur gewast worden (vaak op maximaal 40 graden). In dat geval zijn niet alle bacteriën dood en is de doek dus niet echt schoon. Ga dus altijd voor lichte kleuren om er zeker van te zijn dat ze meerdere hete wasjes kunnen overleven. Zie een keukenhanddoek of theedoek in een leuke felle kleur of mooie print meer als decoratie. Gebruik deze hooguit heel licht (dus bijvoorbeeld voor het wegpoetsen van broodkruimels). En gebruik voor ‘hardnekkiger’ vuil een praktischere doek zonder opdruk.

Tip #3. Vermijd badstof handdoeken in je keuken.

Badstof neemt uitstekend vocht op en lijkt het perfecte materiaal om je handen aan af te drogen. Maar er kleven ook wat nadelen aan. Zo blijft badstof lang nat, waardoor bacteriën zich er echt op kunnen verzamelen en vermenigvuldigen. Je kunt deze dan eigenlijk het beste gewoon vermijden in je keuken. Wil jij toch wel een badstof handdoek? Zorg er dan voor dat je deze elke dag, of elke keer als hij gebruikt is, in de was gaat en dat je hem regelmatig kookt om de bacteriën te doden.

Tip #4. Zorg ervoor dat keukentextiel nooit te lang nat blijft.

Vocht over je tafelkleed heen gemorst of met een keukenhanddoek een nat aanrecht schoongepoetst? Is je keukentextiel nat geworden, zorg er dan voor dat het ook snel weer droog is. Een warme én vochtige omgeving is namelijk het perfecte leefklimaat voor bacteriën. Hang je handdoeken en theedoeken aan een haakje of handdoekrekje, dep je tafelkleed goed droog en hang deze eventueel aan een waslijn om te drogen, en leg je vaatdoek nooit nat en opgerold ergens neer maar hang hem op.

 • Nadat je keukentextiel nat is geworden kun je het het beste laten drogen en vervolgens bij je was gooien om uit te wassen. Gooi nooit een natte doek tussen je was, tenzij je meteen een wasje aanzet.
   

Ovenwant en theedoeken aan haakjes boven aanrecht
Hang je ovenwant en/of theedoeken aan haakjes boven je aanrecht, zodat ze altijd binnen handbereik zijn (en kunnen drogen als ze nat zijn).

Tip #5. Droog je schone vaat altijd met een uitgewassen (en dus schone) theedoek.

Het heeft niet zo veel zin om je borden, bestek, servies en alle andere dingen die je in de keuken gebruikt af te wassen als je ze vervolgens met een gebruikte theedoek af gaat drogen. Ja je spullen zien er op het oog wel schoon uit, maar om je vaat ook goed vrij te houden van bacteriën moet je echt je vaat drogen met een uitgewassen theedoek. 

Tip #6. Kook je keukentextiel af en toe.

Na een tijdje kan al je keukentextiel toch wat gaan stinken, ondanks dat je het misschien al redelijk goed schoonhoudt. Het is toch slim om het af en toe even extra schoon te maken. Dit kun je doen door het 10 minuten in kokend water te leggen en vervolgens gewoon uit te wassen. Het voelt misschien wat gek om te doen, maar je raakt er echt de stank mee kwijt.

Als tweede methode kun je je keukentextiel af en toe in een badje met azijn of bleekmiddel leggen. Maar hierbij moet je er echt op letten dat je dit enkel met lichte/witte doeken doet. Bleekmiddel kan je materiaal namelijk bleken (ja echt waar), en het is natuurlijk super jammer als jouw favoriete paarse theedoek ineens een lila theedoek is geworden. Azijn is dan een veiligere optie.

Tip #7. Gebruik papieren doekjes.

Om bijvoorbeeld stukjes rauw voedsel of natte vlekken op te poetsen kun je het beste papieren doekjes (bijvoorbeeld keukenpapier) gebruiken. Wegpoetsen en meteen het doekje bij het vuil weggooien. Zo hebben bacteriën niet de kans om zich te gaan voortplanten op plekken waar jij dat zeker niet wil, maar belanden ze meteen in de prullenbak (waar ze horen). En nu we het toch over prullenbakken hebben. Wist je dat wij een koopgids voor prullenbakken hebben? Hierin geven wij uitgebreid uitleg over alle punten waar je op kunt letten bij het kopen van een prullenbak voor in je huis. 
 

Samengevat

Keukentextiel wordt intensief gebruikt en kan een echte bron voor bacteriën zijn. Helemaal als je het allemaal niet goed schoonhoudt. En met name in de keuken, waar je eten bereidt en opeet, wil je niet dat bacteriën vrij spel hebben. Met onze zeven tips helpen wij je een heel eind op weg om alles zo schoon mogelijk te houden:  

 1. Was je keukentextiel regelmatig.
 2. Ga voor lichte kleuren (of gewoon wit) keukentextiel.
 3. Vermijd badstof handdoeken in je keuken.
 4. Zorg ervoor dat keukentextiel nooit te lang nat blijft.
 5. Droog je schone vaat altijd met een uitgewassen theedoek.
 6. Kook je keukentextiel af en toe.
 7. Gebruik papieren doekjes.
   

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over het aanschaffen of het schoonhouden van keukentextiel, of wil je advies over een specifiek product? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website.
 

Bekijk ons keukentextiel

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm