Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 40 in Nederland
% OP=OP Heel veel artikelen in prijs verlaagd! Shop nu >
Geschreven door Yvonne

Koopgids: pannen

Goede pannen zijn onmisbaar voor elke professionele- en amateur kok. Pannen zijn er in veel verschillende types, materialen en prijzen. Als je lang plezier wilt hebben van je nieuwe pannen(set) is het in ieder geval slim om voor kwaliteit te gaan. In deze koopgids lees jij over de belangrijkste aspecten waar je op kunt letten bij het kopen van pannen. Benieuwd wat deze zijn? Lees dan snel verder.

Snel naar:

 

Wanneer is een pan een goede pan?

Als je pannen gaat kopen is het natuurlijk wel fijn dat het goede pannen zijn. En dan hebben we het nog niet over de goede pan voor jouw warmtebron of kooktechniek, nee gewoon kwalitatief goede pannen. Maar hoe weet je nou wat een goede pan is? Houd in ieder geval rekening met de volgende punten:

 1. Goede pannen bestaan uit materialen die niet kromtrekken én weinig last krijgen van roest en vlekken. Materialen die vaak gebruikt worden voor pannen zijn gietijzer, roestvrijstaal en aluminium.
 2. Een goede pan verdeelt de warmte gelijkmatig. Goede pannen zijn voorzien van een tri-ply bodem (een bodem die uit drie lagen bestaat). Dit zijn dan twee lagen staal met een laag aluminium ertussen. Vaak geldt hoe duurder de pan hoe dikker de laag aluminium. Bij pannen van een hele goede kwaliteit is de hele pan van dit tri-ply materiaal gemaakt.  
 3. Goede handgrepen horen ook bij een goede pan. Met goede grepen kun je de pan stevig oppakken en verplaatsen. Metalen handgrepen zijn het meest duurzaam. Nadeel van deze grepen is dat ze heet worden.
   

Eigenlijk geldt bij pannen vooral: goedkoop is duurkoop. Stel je meer eisen aan de kwaliteit dan betaal je daar in de meeste gevallen ook voor. Maar een goede pannenset kan ontzettend lang meegaan, waardoor het toch voordeliger is om iets meer geld te investeren in een goede set dan voor de goedkopere minder kwalitatieve versie te gaan.

Rood/oranje kookpan met deksel in een oven
Zet je een pan in de oven, let er dan vooral goed op dat de handvaten of steel niet van kunststof/hout zijn. 
 

Waar op letten bij het kopen van een pan?

Wat zijn goede pannen? Als je een pan of complete pannenset gaat kopen zijn er een aantal punten waar je op moet letten. Natuurlijk kun je al op de prijs letten, maar zoals we hierboven hebben gezegd is het slim om niet té erg op de prijs te letten bij het kopen van pannen. De punten waar je echt op moet letten lichten we hieronder even voor je toe:

Warmtebron

Als je pannen aan wilt gaan schaffen, moet je ten eerste letten op de warmtebron die je gebruikt om te koken/bakken. Voor gas en elektrisch koken heb je geen speciale pannen nodig, maar voor andere warmtebronnen wel. Waar moet je dan op letten?

 1. Inductie. Bij inductie heb je pannen nodig met een magnetische bodem. Zonder magnetische bodem wordt de inductieplaat namelijk niet heet.
 2. Keramisch. Bij keramische kookplaten moet je er vooral op letten dat de bodem van je pan echt goed vlak is (vergelijkbaar met een halogeen warmtebron)
 3. Elektrisch. Alle pannen zijn geschikt voor elektrisch koken. Let wel op dat de pan een goede vlakke bodem heeft.
 4. Gas. Alle pannen zijn geschikt voor koken op gas.
 5. Oven. Sommige materialen kunnen in de oven, zoals keramiek, gietijzer, staal, glas en porselein. Let op dat je geen pan met kunststof handgrepen in de oven zet.

Type pan

Er zijn ontzettend veel verschillende type pannen. We geven je hieronder een overzichtje van de pannen die het meest gebruikt worden. Lees ook ons artikel '5 pannen die je echt in huis moet hebben' eens door, om te weten te komen welke pannen echt niet mogen ontbreken in je keuken. Er zijn nog meer soorten pannen verkrijgbaar, maar die gaan we hier niet allemaal uitvoerig bespreken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan poffertjespannen, paellapannen of fonduepannen.

Koekenpan
Braadpan
Wokpan
Kookpan
Steelpan
Grillpan
Pannenset

Koekenpan. Een koekenpan is meestal rond, heeft een lage rand en een lange steel. Er zijn koekenpannen in verschillende materialen, maten en uitvoeringen. Dit type pan wordt vooral gebruikt voor het bakken van aardappels, vlees en vis.

Een sauteerpan (hapjespan) is een soort koekenpan, maar met wat hogere randen.

Braadpan. Een braadpan is een pan met een dikke bodem en dikke randen, zodat warmte goed wordt verdeeld en je eten lang in de pan kunt laten ‘sudderen’. Braadpannen worden vooral van gietijzer gemaakt. Ideaal voor draadjesvlees of een stoofpotje.

Wokpan. Een wokpan is een ronde, bolvormige pan met een dunne bodem. Wokpannen worden meestal gemaakt van aluminium, plaatstaal of gietijzer. Dit type pan wordt vooral gebruikt om te wokken of roerbakken (waarbij je ingrediënten snel en kort verhit).

Kookpan. Een kookpan is vaak gemaakt van RVS en eigenlijk altijd voorzien van een deksel (zodat de warmte goed in de pan blijft). Kookpannen zijn er in verschillende maten en uitvoeringen. Dit type pan wordt vooral gebruikt om aardappelen, rijst, pasta of groente klaar te maken.

Een soeppan is een extra hoge kookpan waar een grote hoeveelheid eten in kan. Ideaal voor soep, maar ook uitermate geschikt om stamppot mee te maken.

Steelpan. Een steelpan is in principe altijd gemaakt van RVS, redelijk ondiep en heeft een lange steel. Dit type pan is ideaal voor bijvoorbeeld het bereiden van saus, het koken van een eitje of het opwarmen van knakworstjes.

Grillpan. Een grillpan heeft verhogingen of ribbeltjes op de bodem van de pan. Hiermee creëer je mooie grillstrepen als je groenten, vlees of vis in de pan grilt.

Pannenset. Een pannenset is ideaal om te kopen als je nog geen pannen in huis hebt. Je vindt in zo’n set verschillende type pannen (zoals kookpannen, soeppannen en steelpannen).

Let bij een pannenset op de verschillende maten pannen die in de set zitten. Kook je bijvoorbeeld nooit voor veel mensen, dan hoef je geen ontzettend grote pan in een set te hebben. Voor 1 of 2 personen gebruik je een kookpan van 2 à 3 liter en een koekenpan van 24 cm. Kook je voor meer mensen dan zijn grotere maten, zoals een kookpan van 5, 6 of 7 liter en een koekenpan van 28 cm, wel een echt aanraders.

Koekenpan met daarin paprika en vlees
Pannen zijn er in ontzettend veel types en materialen, voor elk gerecht en elke kooktechniek zijn weer andere pannen het beste om te gebruiken.

Materiaal

Pannen zijn er in allerlei verschillende materialen. Elk materiaal heeft zo zijn voordelen en nadelen. In de tabel hieronder zie je welke verschillende materialen er allemaal en wat de eigenschappen van de materialen zijn:

Materiaal Eigenschappen
Gietijzer
 • Geleidt warmte uitstekend én houdt warmte lang vast.
 • Erg duurzaam (vooral onbewerkt gietijzer).
 • Bestand tegen hoge temperaturen (mag in de oven) en blijft erg lang heet.
 • Geëmailleerd gietijzer mag in de vaatwasser, al is met de hand wassen beter.
 • Redelijk zwaar.
Keramiek
 • Gladde baklaag, waardoor je eten niet snel aanbakt. Hierdoor hoef je ook geen boter te gebruiken, dus je bakt gezonder.
 • Makkelijk schoon te maken (niet in vaatwasser).
 • Verdeelt warmte goed en houdt warmte lang vast, maar niet geschikt voor in de oven.
 • Vaak wel wat zwaar en niet echt duurzaam.
RVS
 • Erg duurzaam en roest niet.
 • Mag in vaatwasser, dus makkelijk schoon te maken.
 • Minder goede warmtegeleiding, maar met een laag aluminium of koper op de bodem wordt dit verholpen (kunnen soms in de oven).
 • Wat sneller kans op aanbakken én kan niet tegen direct contact met zout.
Aluminium
 • Onbewerkt aluminium is licht van gewicht en snel op temperatuur. Warmtegeleiding is uitstekend.
 • Geanodiseerd aluminium is iets minder snel op temperatuur dan onbewerkt aluminium, maar echt ontzettend sterk. Daarnaast kun je deze pannen in de oven zetten.
 • Aluminium houdt warmte niet zo lang vast.
 • Niet in vaatwasser. Ze mogen er wel in, maar als je wilt dat je pannen langer meegaan was je ze met de hand.
Plaatstaal
 • Erg hittebestendig en duurzaam (ook in oven te gebruiken).
 • Onbewerkt plaatstaal ontwikkelt zelf een natuurlijke anti-aanbaklaag.
 • Redelijk zwaar.
 • Mag niet in de vaatwasser. En, bij onbekleed plaatstaal mag je ook geen afwasmiddel gebruiken.
Koper
 • Relatief duur maar ontzettend duurzaam (gaat een leven lang mee).
 • Geleidt warmte perfect. Deze pannen mogen in de oven.
 • Mag niet in de vaatwasser.
 • Poets de pannen regelmatig met speciale koperpoets, zodat ze kleur en glans behouden.

Wel of geen (keramische) anti-aanbaklaag?

In een pan met een anti-aanbaklaag kun je gerechten klaarmaken zonder veel olie of boter te gebruiken. Bij pannen die voor 2015 geproduceerd zijn werden soms nog stoffen gebruikt die onder bepaalde omstandigheden giftig konden zijn. Sinds 2015 zijn die stoffen verboden en zijn alle pannen die geproduceerd worden dus vrij van deze schadelijke stoffen. Maar wanneer ga je voor een pan met een anti-aanbaklaag? En wat zijn de voor- en nadelen van deze laag?    

 • Een pan met een anti-aanbaklaag is uitermate geschikt voor het bakken van eieren, vis en pannenkoeken. Deze ingrediënten zijn namelijk wat kwetsbaar. Vlees en aardappels bak je beter niet in een pan met anti-aanbaklaag.
 • Anti-aanbaklagen zijn kwetsbaar. Let dus op met scherpe voorwerpen.
 • Ze zijn ook niet geschikt voor bakken op hoge temperaturen.
 • Pannen met een anti-aanbaklaag schoonmaken: gewoon met de hand.
   

Naast een reguliere anti-aanbaklaag heb je ook nog pannen met een keramische anti-aanbaklaag. Deze is in tegenstelling tot een gewone anti-aanbaklaag wel bestand tegen hoge temperaturen. Daarnaast is deze laag wel geschikt voor het bakken van bijvoorbeeld vlees of aardappelen. En: beter bestand tegen scherpe voorwerpen.

 • Net als reguliere anti-aanbaklagen hebben ook keramische anti-aanbaklagen een beperkte levensduur.
   

Pannen zonder anti-aanbaklaag zijn duurzamer, altijd geschikt voor hoge temperaturen en zorgen voor een krokant laagje. Nadeel van deze pannen: ze moeten goed worden onderhouden, maar kunnen niet in de vaatwasser.

Bekijk onze pannen:


 

Voor welke kooktechniek is welke pan het meest ideaal?

Je kunt voor elke kooktechniek een ander type pan gebruiken, waarmee je op de meest ideale manier je gerecht klaarmaakt. In onderstaande tabel lees je enkele standaard kooktechnieken en de pan die daar het beste bij past:

Kooktechniek Welke pan?
Bakken. Het garen van vlees, vis en groente op hoge temperatuur in boter, olie of ander vet. Koekenpan. Een keramische is perfect om alles krokant te bakken, een anti-aanbakpan is super geschikt voor bijvoorbeeld het bakken van vis en ei.
Braden. Het verhitten van vlees of vis in een laagje heet vet, waarbij het langzaam gaart. Braadpan. Vaak gemaakt van gietijzer óf geëmailleerd plaatstaal.
Grillen. Het bakken van eten op hoge temperatuur waarbij je geen (of weinig) vet gebruikt. Grillpan. Ga voor een pan met een hoogwaardige coating, zodat eten niet aanbakt of vastplakt.
Koken. Het garen van eten in water of een andere vloeistof die kookt. Kookpan. Een deksel is onmisbaar, zo kan warmte niet ontsnappen.
Wokken. Het snel klaarmaken van eten, waarbij het snel op hoge temperatuur bereid wordt. Wokpan. Vaak gemaakt van staal, maar je kunt ook gaan voor een pan met een coating.
Stoven. Het langzaam garen van eten in vocht dat net niet kookt. Braadpan. De meest geschikte pan voor te stoven is een gietijzeren braadpan.

Kookpan met deksel op een pit
Bij een kookpan is een deksel onmisbaar; het houdt warmte in de pan.


Hoe onderhoud je je pannen: 5 tips

Pannen moet je goed onderhouden om de levensduur optimaal te kunnen benutten. Ja, het ene materiaal is duurzamer dan het anderen, maar als je goed omgaat met minder duurzame materialen kunnen deze ook een tijdje meegaan. Bij de beschrijven van de verschillende materialen hierboven hebben je we al wat algemene tips gegeven per materiaal. Nog wat meer algemene onderhoudstips zijn de volgende:  

 1. Laat een hete pan altijd goed afkoelen voordat je hem onder een koude kraan zet. Als de temperatuur te snel afkoelt kunnen sommige materialen kromtrekken.
 2. Zet een lege pan nooit te lang zonder olie of vet op het vuur. Dit geldt vooral voor pannen met een anti-aanbaklaag of pannen waar je zonder boter/olie in kunt bakken.
 3. Gebruik nooit schuursponzen, staalwol of andere schuurmiddelen om pannen schoon te maken. Deze kunnen kleine krassen veroorzaken op het materiaal, waardoor vuil meer aan de pan blijft hechten. Heb je de pan té erg beschadigd, dan krijg je hem niet meer goed schoon.
 4. Speciaal voor RVS pannen: deze kunnen ook roesten. RVS kan niet goed tegen zout. Zout kan er op langere termijn voor zorgen dat er corrosie ontstaat, waardoor de RVS pan kan gaan roesten.
 5. Speciaal voor gietijzeren pannen: deze moet je altijd eerst inbakken. Zet hiervoor de pan een uur in de oven op 160 graden. Vet hem vervolgens in met olie/vet en zet de ingevette pan daarna nog een half uur in de oven. Is de pan wat bruiner geworden? Dan is hij goed ingebakken.

Hoe krijg ik een aangebrande pan schoon?

Toch zul je je misschien ook wel afvragen: “Hoe krijg ik een aangebrande pan schoon?” Het kan natuurlijk zijn dat het niet helemaal goed gaat en dat je eten aan laat koeken. Gelukkig kun je een aangebrande pan met wat hulpmiddelen schoon krijgen. Je kunt bijvoorbeeld een laagje heet water in de pan doen en hier een schepje soda, vaatwastablet of flinke hoeveelheid zout aan toe voegen. Azijn is ook een goede optie. Meng dit met wat koud water en je schrobt vuil makkelijk los van de pan. Ook een optie is om de pan in wat water met afwasmiddel te laten weken. Tip: doe meteen na het bakken een laagje water in de pan. Zo weekt het aangekoekte vuil meestal al grotendeels los.

RVS pannen behandelen

Speciaal voor RVS pannen: deze pannen kun je behandelen waardoor ze een soort anti-aanbaklaag krijgen. Dit is helemaal niet zo moeilijk. Begin met het verhitten van de pan tot de pan goed heet is. Haal de pan vervolgens van het vuur en doe olie in de pan. Zorg dat de hele bodem goed bedekt is met olie. Plaats vervolgens de pan weer op het vuur en blijf verhitten tot het begint te roken. De olie trekt dan in de pan en zorgt voor een soort anti-aanbaklaag. Zet het vuur uit, laat de pan afkoelen, giet de afgekoelde olie weg en kijk of de bodem van de pan mooi glimt. Is dat het geval? Dan is de pan goed behandeld. Zo lang als je de pan niet met afwasmiddel wast, blijft de anti-aanbaklaag in de pan aanwezig. Voeg altijd wel even wat extra olie toe als je gaat bakken, zodat de anti-aanbaklaag niet verbrandt.
 

Pannen opbergen

Ook willen we nog kort wat zeggen over het opbergen van pannen. In de meeste gevallen zul je ze gewoon in een kast opbergen. Dan staan ze prima uit het zicht en worden ze niet vies/stoffig. Er zijn ook kastjes met een plateau dat naar buiten schuift als je de kast opent of een draaiplateau die je rond kunt draaien tot je bij de pan kunt die je nodig hebt. Handig, maar als je het niet hebt ook niet super erg. Als je pannen gewoon in je kast zet is het slim om kleine pannen in grotere pannen te zetten, om zo wat ruimte te besparen. Let er dan wel op dat je een pan die je heel vaak gebruikt niet onderop plaatst waardoor je steeds andere pannen op moet tillen om de pan te pakken. Koekenpannen kun je, naast op elkaar stapelen, ook in een handig pannenrekje plaatsen.

Tip: vergeet geen pannenbeschermers tussen de pannen te leggen als je ze op gaat stapelen.

Naast opstapelen kun je pannen ook nog in een speciaal pannenrek ophangen. Het handige van pannen ophangen is dat je ze makkelijk heb gepakt. Nadeel is dat ze wat vies/stoffig kunnen worden.

Pannen hangend aan een pannenrek
Pannen kun je opbergen in een kastje of heel praktisch aan een pannenrek hangen.
 

Stappenplan pannen kopen

We hebben je hierboven allerlei informatie gegeven over waar je allemaal op kunt letten als je pannen gaat kopen. In onderstaand stappenplan vatten we alles nog eens kort samen:

Pannen kopen in 5 stappen:

Stap 1. Op welke warmtebron kook je? Dit is van belang om te weten omdat je soms speciale pannen nodig hebt.

 • Let er vooral op dat je voor inductie echt speciale pannen nodig hebt. Als deze pannen geen magnetische bodem hebben wordt de inductieplaat niet heet.
   

Stap 2. Welk materiaal past het beste bij jouw wensen? Ga je bijvoorbeeld voor duurzaamheid, wil je een lichte pan of een pan die je in de oven kunt zetten?

 • Denk daarnaast nog na of je een anti-aanbaklaag wil of niet. Deze hebben namelijk niet alleen maar voordelen.
   

Stap 3. Welke kooktechnieken gebruik je voornamelijk? Bakken, braden, grillen, koken, wokken en/of stoven? En kijk in bovenstaande tabel wat voor pan daar dan bij past.
Stap 4. Let ook op de diameter van de pan? Past het op je pit(ten)?
Stap 5. Heb je nog geen pannen in huis? Ga dan voor een pannenset en breid deze eventueel uit met bepaalde type pannen die je naast de pannen in de set ook nog nodig denkt te hebben.

Het type pan dat je aanschaft is belangrijk, maar ook de materiaalkeuze heeft behoorlijk wat invloed op de bereiding van je maaltijd. Gebruik voor elk gerecht en elke kooktechniek altijd de juiste pan. Dit hoeft niet maar één type of één materiaal te zijn, in de meeste gevallen zijn er meerdere opties mogelijk.


Alles op een rijtje over pannen

Na het lezen van dit artikel weet je (bijna) alles over het kopen van pannen. Met de informatie op deze pagina kun je in ieder geval een weloverwogen keuze maken als je een pan aanschaft. We vatten de belangrijkste punten van de informatie nog even één keertje voor je samen:

 • Heb je nog geen pannen in huis? Schaf dan een pannenset aan.
 • Pannen zijn er in allerlei materialen, uitvoeringen en maten. Volg bovenstaand stappenplan om tot de juiste keuze voor een pan te komen.
 • Een cliché dat bij pannen gewoon ook echt waar is: goedkoop is duurkoop.
 • Voor elke kooktechniek zijn andere pannen nodig. Denk er dus voordat je pannen aanschaft aan op wat voor manier je het vaakste kookt.
 • Je kunt pannen eenvoudig opbergen in een kast, ze op elkaar stapelen of in/aan een pannenrek plaatsen.
   

Heb je toch nog vragen over het aanschaffen van pannen of wil je advies over een specifiek product? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website.
 

Bekijk onze pannen

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm