Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 40 in Nederland
% OP=OP Heel veel artikelen in prijs verlaagd! Shop nu >
Geschreven door Martijn

Top 12 bakspullen voor elke thuisbakker

​​​​Bakken is een leuke hobby voor jong en oud. Daarnaast is het natuurlijk ook nog eens superlekker. Met programma’s als Heel Holland Bakt blijft de populariteit van het bakken stijgen in Nederland. Als je wilt beginnen met bakken moet je alleen wel wat bakbenodigdheden aanschaffen. In dit artikel vind je 12 bakspullen die straks echt niet meer in jouw keuken mogen ontbreken. Lees snel verder om erachter komen welke bakbenodigdheden dit zijn. Bakkers klaar? Bakken maar.
 

Waarom zou je gaan bakken?

Creatieve activiteiten zoals bakken hebben een stressverlichtende werking. Dit komt doordat je bezig bent met het bakken en je je daarop moet focussen, anders gaat het mis. Op dat moment ben je niet bezig met de oorzaak van je stress. Daarnaast verhoogt bakken je eigen welzijn en geluk en is het een teken van naastenliefde. De creaties worden vaak opgegeten samen met anderen die hier op hun beurt ook weer blij van worden. Ook legt bakken vaak associaties met iets leuke momenten. Zo doet het bijvoorbeeld denken aan verjaardagen en gaat het gewoon helemaal lekker ruiken in huis. Dit alles zorgt ervoor dat bakken enorm populair is. Natuurlijk zijn de meeste creaties ook nog eens superlekker.
 

Onze top 12 bakspullen

 

Snel naar een van de twaalf producten:

 

1. Beslagkom

Een van de musthaves als het om bakken gaat is wel één of het liefst meerdere beslagkom(men). In de beslagkom kun je alle ingrediënten mengen die nodig zijn voor je baksel. Er zijn beslagkommen van drie verschillende materialen:

 • Glazen beslagkom: Een glazen beslagkom heeft als voordeel dat hij weinig last heeft van slijtage. Het is een materiaal dat goed tegen scherpe punten kan. Een glazen kom heeft wel twee grote nadelen. Het eerste nadeel is het gewicht, een glazen mengkom is relatief zwaar. Het tweede nadeel is dat een glazen kom erg breekbaar is. Laat de kom dus vooral niet vallen.
 • Beslagkom van polypropyleen: Polypropyleen is een licht materiaal. Daarnaast zorgt dit materiaal voor extra grip tijdens het mengen als de kom op het aanrecht staat. Ook is polypropyleen, in tegenstelling tot glas en RVS, flexibel. Het nadeel van dit materiaal is dat het niet tegen scherpe dingen kan, hierdoor ontstaat slijtage. Door deze slijtage kan er zich na lange tijd vuil ophopen in de kom.
 • RVS beslagkom: Ook RVS is een relatief licht materiaal. Het voordeel van RVS is dat het minder slijtage oploopt door scherpe materialen. Een nadeel van RVS is dat het juist weinig grip heeft. Dit is te verbeteren door de schaal op een dubbelgevouwen handdoek te zetten. Een ander nadeel is dat een RVS beslagkom vrij duur in aanschaf is.
   

Mixen in een beslagkomEen beslagkom is handig om je ingrediënten, zoals een eitje, te kloppen.

2. Handmixer of keukenmachine

Wanneer je beslag of deeg voor een bodem aan het maken bent is het handig als je de ingrediënten kunt mixen met een handmixer of keukenmachine. Dit scheelt veel tijd en werk. Zeker voor de bakkers die regelmatig bakken is het handig om een keukenmachine aan te schaffen. Voor de beginnende bakkers kan een handmixer of zelfs garde volstaan. Het voordeel van een keukenmachine is dat je er weinig omkijken naar hebt. De beslagkom zit vaak vast op de keukenmachine en de machine is krachtiger dan een handmixer. Wel is een keukenmachine een stuk duurder dan een handmixer.

3. Bakvormen, springvormen en uitsteekvormen

Bij het bakken van een taart of koekjes zijn bak- of uitsteekvormen zeker musthaves. Een bakvorm is een vaak ronde schaal waarin je een taart kunt bakken. Je maakt de taart in deze vorm en zet hem daarna in de oven. Op deze manier ontstaat de ronde vorm van de taart. Een springvorm is ongeveer hetzelfde als een bakvorm. Het verschil zit in de rand, deze kan bij een springvorm losgeklikt worden waardoor het makkelijker is om de taart uit de vorm te halen. Uitsteekvormen zijn bedoeld om vormpjes uit het koekjesdeeg te drukken. Je hebt uitsteekvormen in vele verschillende vormen en maten, zodat je de leukste koekjes maakt. Uitsteekvormen zijn vaak enorm populair bij kinderen.

4. Digitale weegschaal

Bij het bakken komen de hoeveelheden van de verschillende ingrediënten heel nauwkeurig. Met een verkeerde verhouding kan een baksel compleet mislukken. Om de hoeveelheid heel precies te meten is het handig om een digitale weegschaal te gebruiken. Met een digitale weegschaal kun je nog preciezer afwegen dan met een analoge weegschaal. Om het precieze gewicht van een bepaald ingrediënt te wegen, moet je eerst weten hoeveel de kom waar het inzit weegt. Weeg daarom eerst de kom en trek die van het totale gewicht af. Je kunt ook de lege kom eerst op de weegschaal plaatsen en de weegschaal dan op ‘0’ zetten. De weegschaal trekt dan automatisch het gewicht van de kom van het totaalgewicht af.

5. Cups en maatbekers

Met een maatbeker kun je de hoeveelheid water of andere vloeibare ingrediënten meten. Zoals hierboven is beschreven komt de hoeveelheid van de ingrediënten erg precies bij het bakken. Met een maatbeker kun je heel nauwkeurig aflezen hoeveel vloeistof je hebt. In Amerika gebruikt men cups bij het afmeten van ingrediënten. Ze gebruiken voor indgrediënten altijd een hele cup of een gedeelte ervan. Zo is 1 cup omgerekend naar milliliters: 240 ml. Wat enigszins vervelend is, is dat één cup van twee verschillende ingrediënten verschillende gewichten heeft. Er zit bijvoorbeeld verschil tussen 1 cup bloem of 1 cup chocolade

Omdat Amerikaanse recepten deze cups hanteren is het toch wel handig om cups in huis te hebben. Tenzij je natuurlijk echt niet van plan bent om Amerikaanse recepten te gebruiken óf alles gewoon altijd even omrekent. Heb je geen cups in huis dan hebben wij hieronder een omrekentabel voor je klaarstaan zodat je toch de Amerikaanse recepten kunt klaarmaken. Heb je bijvoorbeeld 3/4 cup van een ingrediënt nodig? Dan doe je gewoon drie keer de hoeveelheid die bij 1/4 staat.

Cup   Vloeibare ingrediënten Bloem Kristalsuiker Bruine suiker Poedersuiker Boter Cacao Maizena
1/4 60 ml 32 gram 50 gram 45 gram 31 gram 60 gram 27 gram 30 gram
1/3 80 ml 43 gram 65 gram 60 gram 42 gram 80 gram 37 gram 40 gram
1/2 120 ml 65 gram 100 gram 90 gram 62 gram 120 gram 55 gram 60 gram
1 240 ml 130 gram 200 gram 180 gram 125 gram 240 gram 110 gram 120 gram

Let op: de mililiters zijn naar boven afgerond. De hoeveelheden liggen enkele mililiters of tienden van mililiters onder wat wij hierboven hebben geschreven. Let hier even op als je afmeet, zorg ervoor dat je ongeveer aanhoudt wat hierboven staat en meet eerder nét een beetje minder af dan teveel.

Bakpoeder, baking soda en sommige andere ingrediënten worden in tbsp of tsp afgemeten. Tbsp is tablespoon, dus een eetlepel. Tsp is teaspoon, dus een theelepel. Eén eetlepel is ongeveer 18 gram en één theelepel ongeveer 6 gram.

6. Voorraadpotten

Wanneer je aan het bakken gaat zie je vaak dat je maar een beetje van een ingrediënt, zoals meel, nodig hebt. Om deze ingrediënten netjes te bewaren is het handig om een aantal voorraadpotten aan te schaffen. Wanneer je de potten ergens op een plank of op het keukenblad neerzet zie je ook altijd welke ingrediënten je nog in huis hebt. Verder bevordert een afgesloten voorraadpot de houdbaarheid van je ingrediënten. Naast bakingrediënten kun je nog veel meer bewaren in deze potten zoals pasta, peulvruchten, rijst, granen etc.

Voorraadpotten met ingrediënten
Voorraadpotten zijn superhandig om je ingrediënten in te bewaren.

7. Ovenwant

Met een ovenwant of ovenhandschoen kun je hete voorwerpen zoals de schaal met je versgebakken cake uit de oven halen zonder dat je je handen verbrandt. Daarnaast kun je met een ovenhandschoen ook een hete pan vasthouden tijdens het roeren of afgieten. De meeste ovenhandschoenen zijn gemaakt van katoen of polyester. Een ovenwant is echt niet te missen wanneer je aan het bakken bent, want met verbrande handen wordt je baksel niet lekkerder!

8. Spuitzakken

Voor de mooiste decoratie voor je cake of taart heb je natuurlijk een spuitzak nodig. Een spuitzak is een handig hulpmiddel om ‘toefjes’ te maken op je baksel. Hij wordt vaak gebruikt om slagroom, chocolade, geklopt eiwit of een crème als decoratie op je baksel te spuiten. Door verschillende spuitmondjes op je spuitzak te zetten kun je afwisselen tussen verschillende vormen. Met een kleine spuitmond kun je goed koekjes decoreren, zo kun je preciezer te werk gaan. Daarnaast kun je ook voor wegwerpspuitzakken gaan. Dit zijn vaak papieren puntzakken die je na gebruik kunt weggooien. Door het puntje eraf te knippen kun je zelf kiezen hoe groot de spuitmond is. Wanneer je niet zo vaak bakt zijn deze perfect.

Met een spuitzak worden macarons bereid
Met een spuitzak vul je makkelijk je macarons. 

9. Kwasten

Bakkwasten zijn handig voor het invetten van je cake- of taartvormen. Door deze in te smeren met boter of olie zorg je ervoor dat de bodem niet aan de schaal of vorm blijft plakken. Dit bespaart je veel ellende tijdens het schoonmaken. Daarnaast is een kwast handig om bijvoorbeeld je croissantjes in te smeren met ei of melk. Dit zorgt ervoor dat je croissantjes mooi bruin kleuren in de oven. We onderscheiden twee soorten kwasten.

 • De natuurlijke-haren bakkwast: Deze kwast is vaak gemaakt van varkensharen. Het nadeel van deze kwast is dat er af en toe haartjes uitvallen en je deze dan uit je schaal moet vissen. Daarnaast kunnen deze haartjes op hoge temperatuur verschroeien. Bij het gebruiken voor het invetten van schalen is dit echter geen probleem.
 • De siliconen bakkwast: Deze bakkwast is gemaakt van synthetisch rubber en kan tegen hoge temperaturen. Hierbij stoot het geen gevaarlijke stoffen uit. Daarnaast kan deze kwast in de vaatwasser wat natuurlijk ook gemakkelijk is. De siliconen bakkwasten zijn vaak wel wat duurder dan de natuurlijke-haren bakkwasten.

10. Deegroller

Een deegroller is bedoeld om deeg voor bijvoorbeeld je taart, koekjes of een pizza uit te rollen. Met een deegroller zorg je ervoor dat je bodem erg dun wordt. Daarnaast kun je een deegroller ook gebruiken om ingrediënten, zoals nootjes en koekjes, te verkruimelen. Hiervoor leg je de ingrediënten in een doek of zak en rol je er overheen zodat ze vergruizen. Door wat bloem toe te voegen aan het deeg plakt het wat minder aan de deegroller, al blijven er soms toch nog wat stukjes vastplakken. Dit is minder het geval bij een deegroller van staal met een antikleeflaag. Daarnaast kun je een stalen deegroller wel in de vaatwasser doen, wat je met een houten roller beter niet kunt doen.

Wist je dat er ook deegrollers zijn mer een bepaald reliëf? Met deze rollers krijg je een mooi patroontje in je deeg!

11. Garde

In bijna elke keuken vind je wel een garde. Je hebt ze dan ook vaak nodig en zeker bij het bakken. Een handmixer of keukenmachine is er ter vervanging van de garde alleen dat is natuurlijk niet zo leuk. Wanneer je jouw beslag mooi glad hebt geklopt geeft dat een goed gevoel. Met een garde doe je verschillende dingen zoals een beslag glad mengen, eiwitten of room opkloppen, emulgeren en roeren in een pan om aanbakken te voorkomen. Dit kan allemaal met dezelfde garde maar toch zijn er aantal verschillende gardes. Zo heb je een ballongarde, spiraalgarde, bolletjesgarde, platte garde en eierklutser. Gardes zijn er dus in verschillende soorten maar welke is nu het beste? We hebben een paar gardes uitgelicht:

 • Ballongarde: dit is de meest bekende garde. Ballongardes zorgen voor veel lucht in je beslag of slagroom. Ze zijn geschikt voor alle technieken die hierboven zijn uitgelicht. Ook is er een ballongarde met bal, hiermee klop je het beslag extra glad.
 • Eierklutser: de eierklutser is erg geschikt om een ei te klutsen of om warme chocomelk te kloppen. Voor het mixen van beslag en opkloppen van slagroom is deze minder geschikt.
 • Bolletjesgarde: deze garde is het makkelijkst om schoon te krijgen, dit komt doordat de draden recht zijn. Deze garde is vooral bedoeld voor het mengen van beslag.
 • Spiraalgarde: de spiraalgarde wordt vooral veel gebruikt in Scandinavië. Deze garde is ideaal voor het doorroeren van sauzen en beslag. Door zijn vorm beweegt deze klopper makkelijk over de bodem van een pan of beslagkom.

12. Suikerthermometer

Een suikerthermometer wordt gebruikt tijdens het smelten van suiker. Tijdens het smelten meet je dan de temperatuur. De behaalde temperatuur bepaalt het stadium dat de suiker haalt. Wanneer je het laat afkoelen hardt de suiker op een bepaalde manier uit. Hoe hoger de temperatuur is geweest, hoe geconcentreerder de suikerstroop wordt en hoe harder het zal worden als het afgekoeld is. Er zijn handigheden waarmee je kunt bepalen in welk stadium de suikerstroop is, toch is dit makkelijker met een suikerthermometer. Hier hoef je alleen maar de temperatuur af te lezen en dan weet je in welk stadium de suikerstroop is.
 

Extra tip: haal een opbergbox voor je bakspullen

Opgeruimd staat netjes! Bakken is een superleuke hobby waar je veel verschillende bakspullen voor kunt gebruiken. Wanneer je onze tips hebt opgevolgd heb je al een heleboel in huis. Maar waar ga je dit laten? Daarvoor heb je handige opbergboxen. Zo heb je al je bakspullen bij elkaar en raak je niks meer kwijt. Je creëert er dus rust en structuur mee in je keuken. Daarnaast staat het mooi opgeruimd en krijg je niet van die overvolle lades waar alles is ingepropt. Opbergdozen zijn er in veel verschillende maten en stijlen en er past er dus altijd

Heb je toch nog vragen over het aanschaffen van bakspullen of wil je advies over een specifiek product? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website.
 

Bekijk onze bakbenodigdheden

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm