Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 40 in Nederland
% OP=OP Heel veel artikelen in prijs verlaagd! Shop nu >
Geschreven door Yvonne

Wijnrek kopen: waar let je op?

Zit jij eraan te denken om een wijnrek aan te schaffen, maar weet je niet goed welke keuzes er allemaal zijn en wat nou precies bij jouw huis of wensen past? In dit artikel leggen wij dit even overzichtelijk en beknopt voor je uit. We benoemen eerst de punten waar je op kunt letten bij het kopen van een wijnrek en geven je vervolgens een stappenplan om hét perfecte wijnrek te kopen.

Snel naar:

 

Waarom zou je een wijnrek aanschaffen?

Een wijnrek is de ideale manier om wijnflessen liggend te bewaren. Vooral voor flessen met een kurk is dit cruciaal. De kurk kan namelijk uitdrogen als je de fles rechtop bewaart (en vervolgens afbrokkelen als je de fles opent). Daarnaast zal er in dit geval langzaam zuurstof in de fles komen, waardoor de wijn gaat oxideren en zijn smaak verliest. Maar hoe zit dat dan met flessen met schroefdop? Flessen met deze afsluiting hebben dit ‘probleem’ niet. Deze kun je dan ook prima staand bewaren. Het is vooral belangrijk om goed na te denken over waar je je wijnflessen bewaart. Deze plek moet een constante temperatuur hebben en vrij zijn van trillingen. Houd er daarnaast rekening mee dat je de flessen niet in direct zonlicht bewaart. Een goede plek om wijn te bewaren is dan ook een kelder (donker, constante temperatuur en vrij van trillingen). 

 • Wil jij meerdere flessen ergens wegzetten? Dan is een wijnrek of flessenrek het ideale accessoire hiervoor. In zo'n rek liggen de wijnflessen stevig en stil. Daarnaast zet je een rek eenvoudig op een donkere en koele plek neer, waardoor je je wijntjes op dé perfecte plek bewaart.
   

Let op: veel ‘gewone’ wijnen zijn niet echt geschikt om heel lang te bewaren. Het beste drink je ze binnen één of twee jaar nadat je ze gekocht hebt op (rode wijn kun je tot drie jaar bewaren). Heb je een wijn die je wel een langere tijd kunt bewaren, dan moet je dit op de juiste manier doen. Enkele dingen waar je ruimte echt aan moet voldoen zijn: een temperatuur van 10 tot 12 graden, geen abrupte temperatuurschommelingen, weinig lichtinval, goede luchtvochtigheid, weinig trillingen en geen gekke geuren.

Houten wijnrek met wijnflessenWijnrekken zijn er in verschillende types, maten en materialen.
 

Kun je rode en witte wijn samen bewaren?

Ja, in principe kun je rode en witte wijn in hetzelfde wijnrek of dezelfde wijnkoelkast bewaren. Bewaar je de wijnen bij elkaar dan kan dit prima op een temperatuur van rond de 12 graden. Wat belangrijk is om te weten is dat de serveertemperatuur van beide wijnen verschilt. Witte wijn moet geserveerd worden tussen 9 en 12 graden, rode wijn tussen 12 en 18 graden. Je zult dus óf je witte wijn ongeveer een uur voordat je het serveert even in de koelkast moeten leggen om hem af te laten koelen óf je rode wijn even op kamertemperatuur neer moeten zetten om hem wat op te warmen.

Champagne bewaren

Champagne, bewaar je dat dan liggend of staand? Dit bewaar je het beste vergelijkbaar met hoe je wijn bewaart, namelijk: liggend, op een donkere plek die vrij is van trillingen én op een constante temperatuur. Deze temperatuur is bij voorkeur ongeveer 10 graden Celcius. Eventueel kun je nog rekening houden met de luchtvochtigheid en zorgen dat deze rond de 80% ligt. Let er wel op dat champagne over het algemeen niet super lang houdbaar is. Staat er geen jaartal op? Dan is hij minder dan is hij maximaal 9 maanden houdbaar (vintage champagne maximaal een jaar). Enkel prestige champagne is 10 tot 15 jaar houdbaar. Omdat je champagne vaak aanschaft voor een speciale gelegenheid en niet jarenlang gaat bewaren, is dit eigenlijk nooit echt een probleem. Alleen een puntje om aan te denken. En is de fles open, drink hem dan in maximaal 5 dagen op.
 

Waar let je op bij het kopen van een wijnrek?

Er zijn meerdere aspecten waar je rekening mee kunt houden als je een wijnrek wilt gaan kopen. De belangrijkste zijn het formaat en het materiaal. Vraag jezelf enkele dingen af, zoals: hoeveel ruimte heb je voor het wijnrek, hoeveel flessen wil je in het rek kunnen opbergen en hoe wil je dat het rek eruit ziet? Hieronder bespreken wij deze punten even kort:

Formaat

Schat van tevoren in hoe groot het wijnrek ongeveer moet zijn. Je kunt een plek in huis bepalen waar je het rek neer gaat zetten en vervolgens meten wat de maximale afmetingen van het rek mogen zijn. Kun je bijvoorbeeld enkel een smal wijnrek in huis plaatsen of heb je plek voor een extra groot of breed rek? Bedenk ook goed hoeveel flessen het wijnrek moet kunnen dragen. En denk hierbij niet alleen aan de flessen die je momenteel in huis hebt liggen, denk ook vooruit. Voor de meeste mensen is een rek waar 6 tot 8 flessen in kunnen al voldoende.

 • Diameter. Daarnaast moet je ook goed bedenken welke soorten flessen je in het rek bewaart. Sommige flessen hebben een bredere diameter dan reguliere wijnflessen (denk aan champagneflessen of magnum flessen). Let hier op als je een wijnrek aan gaat schaffen.
 • Stapelbaar. Sommige wijnrekken kun je uitbreiden als je wijncollectie groeit. Een voorbeeld hiervan zijn stapelbare wijnrekken. Heb je plannen om echt wijn te gaan ‘verzamelen’ dan is een wijnrek dat stapelbaar is ideaal. Zo kun je altijd hetzelfde rek bijkopen en bovenop het andere rek plaatsen.

Ruimte

Bepaal in welke ruimte je het rek neerzet. Wijnen die je echt lang wilt gaan bewaren moeten op de juiste plek worden bewaard om de smaak niet aan te tasten. Hiervoor is een kelder echt perfect. Deze ruimte is donker en koel, en de wijn staat er nooit in deweg. Voor wijnen die je minder lang bewaart is de plek waar je het rek neerzet van minder groot belang. Veel mensen zullen ervoor kiezen een klein wijnrek met hun favoriete wijnen op het keukenblad of ergens in de woonkamer neer te zetten. Niet ideaal, maar voor tijdelijke opslag toch prima. Ga dan wel altijd nog voor een plek waarbij de flessen niet in direct zonlicht staan. Dit is namelijk echt funest voor de smaak van de wijn.

Materiaal

De keuze voor een bepaald materiaal is erg belangrijk. Dit bepaalt namelijk de look van je wijnrek. Zo is een modern wijnrek vaak gemaakt van metaal of kunststof, een industrieel wijnrek van metaal en/of hout en een vintage wijnrek van hout. In onderstaande tabel zie je uit welke materialen je kunt kiezen, wat de eigenschappen van deze materialen zijn en bij welke interieurstijl het materiaal over het algemeen goed past:

Materiaal Eigenschappen
Hout
 • Een houten wijnrek is klassiek en tijdloos.
 • Rekken zijn vaak op te stapelen, waardoor je je wijncollectie eenvoudig uit kunt breiden.
 • Gaat lang mee en buigt of breekt niet snel.
 • Perfect voor in een huis met een Bohemian woonstijl.
Smeedijzer
 • Een wijnrek van smeedijzer is meestal zwart, wat hem echt een nostalgische en elegante look geeft.
 • Ontzettend sterk en duurzaam.
 • Perfect voor in een huis met een landelijke of klassieke woonstijl.
Metaal (RVS of aluminium)
 • Een wijnrek van metaal of staal is modern, chique en stijlvol.
 • Meestal erg betaalbaar.
 • Perfect voor in een huis met een moderne en industriële woonstijl.
Plastic/kunststof
 • Plastic wijnrekken zijn er in de meest uiteenlopende kleuren en vormen.
 • Vaak een echte eyecatcher.
 • Perfect voor in een huis met een Scandinavische woonstijl.

Design

Veel mensen hebben een wijnrek omdat het handig is, maar daarnaast ook nog eens decoratief. Het design van een wijnrek is veel gevallen net zo belangrijk als de afmetingen en het materiaal van het rek. Vooral als je het wijnrek ergens in het zicht zet, wil je dat hij mooi in je interieur past of een echte eyecatcher is. Wil jij vooral gewoon veel flessen wijn bijvoorbeeld in je kelder opbergen? Dan kun je prima gaan voor een stevig en simpel wijnrek, waarbij je niet echt let op het decoratieve aspect. In bovenstaande tabel staan enkele tips die aangeven welke materialen perfect bij welke woonstijl passen. Maar je kunt natuurlijk ook altijd gewoon gaan voor een rek dat je gewoon mooi vindt, zonder echt naar de materiaalsoort te kijken.

Wijnrek in woonkamer
Een wijnrek kan, als je dat wilt, helemaal opgaan in je interieur.

Type

Daarnaast is er nog een onderscheid tussen type wijnrekken. Deze zijn onder te verdelen in vier categorieën, gebaseerd op waar je de wijn wilt uitstallen en/of waar je het rek neer wilt zetten. Eigenlijk kun je het zien als twee categorieën die onderverdeeld zijn in twee variaties. Het gaat namelijk om hangende wijnrekken of wijnrekken om neer te zetten.

1. Wijnrekken voor aan de muur.

Wijnrekken voor aan de muur zijn een echt decoratie item. Ze zijn prachtig en je stalt er jouw favoriete wijnen mooi in uit. Wat daarnaast een voordeel is van een wijnrek of wijnhouder aan de muur, is dat je er geen ruimte op de grond voor nodig hebt. Dit is echt ideaal voor als je niet super veel woonruimte hebt. Nadeel van dit type rek is dat je er niet veel flessen in kwijt kunt (meestal tussen de 4 en 12 flessen). 

Let er op dat dit type wijnrek van goede kwaliteit is en dat je hem goed stevig ophangt.

2. Hangende wijnrekken.

In principe is dit type wijnrek vergelijkbaar met wijnrekken voor aan de muur. Verschil: je hangt ze niet aan een muur, maar bijvoorbeeld aan het plafond of onder een kastruimte. Net als bij de wijnrekken voor aan de muur hoef je met deze wijnrekken geen vloerruimte of aanrechtruimte te gebruiken. Ideaal dus als je niet zo veel ruimte in huis hebt voor extraatjes zoals een wijnrek.

In sommige hangende wijnrekken heb je ook nog plek om wijnglazen op te hangen. Zo heb je de wijn en het glas handig bij elkaar wanneer je ze nodig hebt.

3. Wijnrekken voor op het aanrecht.

Wijnrekken die je op het aanrecht zet zijn meestal redelijk klein, al zit aan dit type geen maximaal gewicht wat het kan dragen (omdat dit wijnrek liggend of staand is, in plaats van dat het hangt). Ideaal aan dit type wijnrek is de plek waar je het rek neerzet, namelijk precies op die plek waar je meestal de wijn in het glas giet. Perfect dus voor jouw favoriete wijntje!

Andere plekken om dit type wijnrek neer te zetten zijn: in of bovenop een boekenkast, op een (bijzet)tafel of op een schoorsteenmantel.

4. Wijnrekken voor op de vloer.

In principe is dit type wijnrek vergelijkbaar met de wijnrekken voor op het aanrecht, alleen dan groter. In een wijnrek voor op de vloer passen soms wel honderden flessen wijn. Dit is dus echt een ideale optie voor als jij een grote wijncollectie hebt of wilt creëren! Vaak zet je dit type wijnrek in een kelder neer. Wil je er eentje voor je woonkamer of keuken? Let dan goed op de afmetingen. Zorg ervoor dat het wijnrek niet te hoog of te breed is. 

Wijnrek aan de muur van hout en ijzer
Met zo'n houten wijnrek voor aan de muur hoef jij geen ruimte op de grond of het aanrecht te gebruiken.
 

Stappenplan wijnrek kopen

We hebben je hierboven allerlei informatie gegeven over waar je allemaal op kunt letten als je een wijnrek wilt gaat kopen. In onderstaand stappenplan vatten we alles nog eens kort samen.

Wijnrek kopen in 4 stappen:

Stap 1. Bepaal je budget. Je hebt wijnrekken in allerlei prijsklassen. Bepaal voordat je op zoek gaat een maximaal bedrag dat je uit wilt geven aan een wijnrek. Je hebt al een wijnrek voor een paar tientjes, maar kunt er ook honderden euro’s aan uitgeven.

Stap 2. Bepaal waar je het rek neerzet. Heb je een grote kelder waarje genoeg ruimte hebt voor een groot wijnrek? Of wil je een rekje in je keuken speciaal voor jouw favoriete wijnen?

Stap 2. Welk type wijnrek wil je hebben? Heb je in je keuken een groot keukenblad met genoeg plaats om een rek neer te zetten? Of wil je juist een lege muur decoreren met een wijnrek?

Stap 3. Welk formaat heb je nodig en hoeveel flessen wil je in het rek kunnen plaatsen?

Stap 4. Maak een keuze voor een bepaald materiaal en een design. Waar ben je naar op zoek? Wil je vooral een praktisch rek of ook een decoratief rek? Een industrieel wijnrek of een wijnrek in Scandinavische stijl?

Je kunt natuurlijk ook voor meerdere wijnrekken gaan. Bijvoorbeeld een groot rek voor in de kelder en een klein wijnrek voor op je aanrecht of aan een muur in je keuken. En wat dacht je van een wijnrek cadeau geven aan een wijnliefhebber. Ga voor een orginele of leuke variant en verras je familielid, vriend(in) of buurman/buurvrouw. Op zoek naar een andere wijn-cadeau? Lees dan onze pagina '10 originele cadeaus voor de wijnliefhebber' eens door en laat je inspireren!

Bekijk onze wijnrekken:

 

Hoe onderhoud je een wijnrek?

Een wijnrek vergt niet veel onderhoud. Je hoeft niet meer te doen dan af en toe het wijnrek en je wijnflessen af te stoffen met een zachte (microvezel)doek. Eventueel kun je een licht vochtige doek en wat groene zeep of milde allesreiniger gebruiken. Gebruik je een natte doek? Droog het rek dan altijd na.
 

Waar kun je een wijnrek nog meer voor gebruiken?

Heb jij een wijnrek thuis staan, maar geen wijn om erin te leggen (omdat je niet (vaak) drinkt of omdat je nooit wijn bewaart)? Bewaar dan gewoon wat andere spullen in het wijnrek. Wij geven je hieronder een aantal alternatieve manieren om een wijnrek toch te gebruiken:

 • Badkamer. Sommige wijnrekken kun je prima gebruiken om (ronde) haar- of huidverzorgingsflacons of opgerolde handdoeken in te bewaren.
 • Kantoor. Sommige wijnrekken kun je prima gebruiken om schrijfwaren en opgerolde magazines in te bewaren.
 • Tuin (of woonkamer). Van een houten champagnerek kun je een ‘muur’ met vetplantjes maken. Je kunt deze plantjes gewoon in de gaten schuiven en klaar.

 

Samengevat

De keuze voor een wijnrek hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Praktisch of decoratief: dat is het grootste onderscheid wat er is tussen wijnrekken. Wil je gewoon veel wijnflessen in een rek bewaren of wil je vooral dat je wijnen mooi in een decoratief rekje zitten? Aan de hand van bovenstaande stappenplan schaf jij zonder enige moeite een wijnrek aan dat aan jouw wensen voldoet!

Heb je toch nog vragen over het aanschaffen van een wijnrek of wil je advies over een specifiek product? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website.
 

Bekijk onze wijnrekken

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm