Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 40 in Nederland
% OP=OP Heel veel artikelen in prijs verlaagd! Shop nu >
Geschreven door Luuk

Koopgids: gourmetstel

Gourmetten, bijna iedereen houdt ervan. De meeste mensen doen het tijdens de feestdagen, of gewoon als iemand jarig is of iets anders te vieren heeft. Het is een activiteit die erg leuk om te doen is voor alle leeftijden, vandaar dat gourmetten ook een vorm van fun cooking is. Je gooit zelf een lekker stukje vlees, vis of iets anders op de plaat en bakken maar! Hiervoor heb je dan uiteraard wel een goed gourmetstel nodig. In deze koopgids krijg je waardevolle informatie waar jij op moet letten als je een gourmetstel wilt kopen. Daarnaast geven we ook tips over het schoonmaken van het toestel en hoe je de gourmetgeur laat verdwijnen uit je huis.

Snel naar:

 

Waarom zou je gourmetten?

Er zijn verschillende redenen om te gourmetten. Het hoofddoel ervan is uiteraard gezelligheid. Niet voor niets zijn de gesprekken die gevoerd worden rondom het gourmetstel lekker luchtig. Naast gezelligheid heeft gourmetten nog veel meer voordelen. Deze lichten we hieronder graag voor je uit:

 • De gastheer en/of -vrouw staan niet heel de avond in de keuken. Wanneer zij een diner van een paar gangen moeten bereiden, hebben zij bijna niet de kans om met hun gezelschap te kletsen. Als er gegourmet wordt, is iedereen continu bij elkaar.
 • Kinderen maken ook gemakkelijk hun eigen gerechten. Hierdoor hoef je dus geen speciaal menu voor kinderen samen te stellen. En ook niet onbelangrijk: doordat zij zelf druk bezig zijn met bakken, weet je zeker dat ze niet lawaaierig, schreeuwerig en onrustig worden.
 • Iedereen legt enkel hapjes op de bakplaat die hij of zij lekker vindt. Je hoeft dus niet bang te zijn dat een van de gasten eten voorgeschoteld krijgt wat diegene niet lust of om een andere reden niet mag eten.
 • Het is gemakkelijk om te doen. Je koopt gewoon een gourmetschotel bij de supermarkt of slager en laat iedereen hier iets van pakken wat hij of zij lekker vindt. Vervolgens leggen ze dit zelf op de plaat en hoeft het eten maar eventjes te bakken. Geen lange voorbereiding nodig, niet uitgebreid hoeven kokkerellen en de gasten hoeven dus ook niet al te lang te wachten.
 • Een nadeel van gourmetten is dat de lucht van het gourmetstel lang blijft hangen (al kun je dit oplossen met behulp van deze tips).

Een gourmetpannetje gevuld met eten

Tijdens het gourmetten maak je gemakkelijk en snel de lekkerste gerechten.
 

Wat is fun cooking?

Zoals hierboven vermeld is gourmetten een variant van fun cooking. Dit wijkt erg af van het traditionele koken en wordt vooral bij speciale gelegenheden gedaan. Waar vroeger de gastheer en/of -vrouw de hele avond in de keuken stond(en), hoeven zij nu bij fun cooking geen compleet diner te bereiden voor hun gasten. Fun cooking doe je namelijk op verschillende apparaten die gewoon op de eettafel kunnen staan. Zo kun je eten bereiden en opeten vanaf jouw zitplek. Een gourmetstel is een van de bekendste keukenapparaten op het gebied van fun cooking, maar ook een pizzarette, raclette, fonduepan en steengrill zijn zeer populair. Het hele gezelschap zit de hele avond samen gezellig aan tafel en maakt de lekkerste gerechten. Fun cooking is zo een feest voor jong en oud! 

Een andere activiteit die leuk is om te doen tijdens (of voor/na) een avondje gourmetten is: je eigen cocktails maken. Zo maak je van de avond écht een groot feest. Wil jij meer lezen over cocktails, de technieken en ingredienten die je nodig hebt? Lees dan onze pagina 'Cocktails maken: hoe doe je dat?' eens door.


Wat heb je allemaal nodig als je gaat gourmetten?

Als je van plan bent om een avondje te gourmetten, moet je zorgen dat je de juiste benodigdheden hiervoor in huis hebt. Uiteraard is een gourmetstel het belangrijkste als je wilt gaan gourmetten. Hier leg je namelijk de etenswaren op die je wilt gaan bakken. Daarmee is ook direct het tweede onmisbare onderdeel van gourmetten genoemd: het eten. Het vaakst wordt er vlees, vis en groente bereid met behulp van een gourmetstel, maar het is door de raclette (die op nagenoeg alle gourmetstellen tegenwoordig zit) ook mogelijk om bijvoorbeeld pannenkoeken en eieren te maken.

Weet je niet wat een raclette is? Je leest er hier meer over.

Een complete gourmetschotel is een echte aanrader

Je kunt dus een veelvoud aan lekkere gerechtjes maken. Het is zeker aan te raden om een complete gourmetschotel te kopen bij de supermarkt of slager, omdat je zo van allerlei lekkernijen bent voorzien. Laat verder je creativiteit de vrije loop, want je kunt van alles bakken op een gourmetstel. Vergeet ook zeker niet om bijgerechten zoals salades en stokbrood én sausjes in huis te halen voor een complete gourmetervaring.

Welke toebehoren heb je zoal nodig?

Naast het apparaat en het eten heb je een beetje olijfolie, zonnebloemolie of vloeibare boter nodig. Dit leg je op de bakplaat, zodat je het eten lekker kunt bakken. Daarnaast komen ook enkele toebehoren van pas om optimaal te kunnen gourmetten. Hierbij denk je bijvoorbeeld aan spatels en tangen om hapjes op de plaat te keren en schalen en grillplaten waarop al het etenswaar uitgestald ligt. Met deze materialen wordt gourmetten heel gemakkelijk! Wil je meer informatie over allerlei soorten keukengerei? Lees dan het artikel ‘Alles over keukengerei’ eens door.

Bekijk onze gourmettoebehoren:


 

Wat is een raclette?

Eerder hadden we het erover dat de meeste gourmetstellen tegenwoordig uitgerust zijn met een raclette. Wat is dit precies? Raclette is een Zwitsers gerecht waarbij je een groot stuk kaas smelt. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van een speciaal raclettetoestel. Het stuk kaas dat zacht is geworden, wordt vervolgens van het grote blok kaas geschraapt en gegeten met bijvoorbeeld aardappels, augurkjes, zilveruitjes en fijne vleeswaren als ham of salami. Ook worden er wel eens groenten mee verwarmd en samen met de gesmolten kaas gegeten.

Bij de meeste moderne gourmetsets is er onder het verwarmingselement plaats om pannetjes neer te zetten. In deze pannetjes kun je bijvoorbeeld eieren, pannenkoeken en dus ook kaas maken. Zo maak je lekkere gerechtjes op twee verdiepingen van je gourmetstel: bovenop leg je losse hapjes en onder schuif je pannetjes voor een gegrilde smaak. Wanneer jij dus kaas in een van deze pannetjes laat smelten, ben je als het ware aan het racletten.

De racletteset en een bord met etenBij raclette eet je verschillende lekkere hapjes met kaas erover.
 

Waar moet je op letten als je een gourmetstel wilt kopen?

Wanneer je een gourmetstel in huis wilt halen, zijn er verschillende aspecten waar je op kunt letten. Uiteraard kun je de prijzen in de gaten houden, maar het apparaat heeft meerdere kenmerken die mogelijk relevant voor jou zijn. Hieronder behandelen we de belangrijkste kenmerken:

Het aantal personen

Omdat gourmetstellen nogal verschillen qua grootte, is het handig om voorafgaand aan je zoektocht te bedenken met hoeveel personen je het toestel gaat gebruiken. Wanneer je van plan bent om regelmatig met een grote groep te gourmetten, is een groter gourmetstel met wat meer pannetjes zeker gewenst. Er zijn toestellen die voor wel acht personen geschikt zijn. Voor mensen die liever alleen met hun eigen gezin willen gourmetten, is het beter om een gourmetstel voor twee of vier personen aan te schaffen.

Tip: gourmetten is een activiteit die je vaak met familie of vrienden doet. Het is zeker geen gek idee om samen een gourmetstel te kopen, zodat je er samen van geniet tijdens bijzondere gelegenheden. Dit bespaart je uiteraard een hoop geld. Je kunt natuurlijk ook afwisselen wie het apparaat in huis heeft, zodat jij hem gewoon kunt gebruiken als je alleen met je eigen gezin wilt gourmetten.

Functies

We hebben het al eerder gehad over de mogelijkheid om te racletten met een gourmetstel. Naast de basisfunctie van het toestel ­– het bakken van vlees, vis en groente – is de grillfunctie onder de bakplaat ook een belangrijke toevoeging. De meeste moderne gourmetstellen beschikken over deze grill aan de onderkant, dus de kans is groot dat jij ook kan (steen)grillen met jouw nieuwe toestel. Sommige gourmetstellen zijn ook uitgerust met diverse andere functionaliteiten. Er zijn bijvoorbeeld ook toestellen die de mogelijkheid bieden om te fonduen of te wokken. Denk dus zeker goed na functies jij en jouw gezelschap het meest bevallen en neem dit mee in je overweging.

Type bakplaat

Vaak zijn gourmetstellen voorzien van een geribbelde bakplaat. Echter zijn er tegenwoordig steeds meer toestellen met een gladde plaat op de markt. Vooral als je pannenkoeken of eieren wilt bakken, is een gladde plaat uitermate geschikt. Een derde soort bakplaat is de steengrillplaat. Dit is een plaat van natuursteen en heeft als voordeel dat hier eten op kan worden gelegd zonder dat je eerst boter of olie op de plaat moet doen. Het verschilt per bakplaat welke gerechten je er het beste op kunt bakken. Hieronder heb je een overzicht van de beste opties:

Type bakplaat Geschikt voor
Geribbelde bakplaat Vooral vlees, vis en groente
Gladde bakplaat Voornamelijk eieren en pannenkoeken
Steengrillplaat Kan eigenlijk alles op, maar is vooral populair onder mensen die ‘gezond’ willen gourmetten

Vorm

Misschien denk je dat de vorm van een gourmetstel niet heel belangrijk is, maar het tegendeel is waar. Als de vorm niet helemaal naar wens is, heeft dit toch invloed op de gourmetervaring. Maar hoe bepaal je welke vorm het meest geschikt is? Het slimste is om te kijken naar de tafel waarop je het toestel gaat zetten. Als je over een rechthoekige tafel beschikt, is een rechthoekig gourmetstel het meest geschikt. Zo kan iedereen goed bij de etenswaren op de plaat en is het gemakkelijk om pannetjes erop te zetten. Op een ronde of ovale tafel zet je bij voorkeur ook een rond of ovaal toestel, want zo maak je het voor iedereen toegankelijk om eten op de plaat te leggen. Naast deze tips kun je uiteraard ook gewoon kijken welk design jou het meest aanspreekt en je keuze hierop baseren.

Een gourmetset op een gedekte tafelOp een rechthoekige tafel zet je bij voorkeur ook een rechthoekig gourmetstel.

Extra opties

Het is altijd lastig inschatten wanneer de bakplaat op de gewenste temperatuur is. Je wilt weten wanneer je jouw eten op de plaat kan gooien en dit is niet altijd duidelijk te merken. Gelukkig zijn veel gourmetstellen uitgerust met een indicatielampje dat aangeeft als de plaat de juiste temperatuur heeft bereikt.

Een andere interessante mogelijkheid is om een gourmetstel te kopen met meerdere bakplaten. Alle platen zitten met draden vast aan de centrale bakplaat. Op deze manier heeft iedereen een eigen plaat om zijn of haar hapjes op te bakken. Het voordeel hiervan is dat je zeker weet dat je goed bij het eten kan, iets dat soms nog wel eens lastig kan zijn als er slechts één bakplaat is. Daarnaast kun je ook zelf de temperatuur van jouw plaat bepalen en zo zorgen dat je eten op de juiste wijze wordt bereid.

Prijs

De prijs van een gourmetstel is afhankelijk van verschillende factoren. Vanzelfsprekend is een groter toestel duurder dan een kleinere en hoe meer pannetjes, hoe hoger de prijs. Verder speelt ook het merk een rol: een bekend merk als Tefal zal hogere prijzen hanteren dan de wat minder bekende merken. Tot slot is de prijs gebaseerd op het aantal functies dat het gourmetstel heeft. Als je er naast gourmetten ook mee kunt fonduen, steengrillen en wokken, komt de prijs veel hoger uit dan bij een simpel toestel dat je enkel de mogelijkheid biedt om te gourmetten.

Voor ongeveer €30,- kun je al een vaak wat kleiner gourmetstel aanschaffen, voor grotere gezelschappen valt de prijs wat hoger uit. Een echt compleet gourmetstel met diverse functionaliteiten kan al boven de €100,- komen. Daar tussenin zitten allerlei platen die variëren qua mogelijkheden, aantal personen en prijs. Zorg daarom dat je vooraf een checklist maakt met wensen en eisen voor jouw gourmetstel.

Bekijk onze gourmetstellen:


 

Hoe maak je jouw gourmetstel schoon?

Als je heel de avond heerlijk gegeten hebt, is het iets waar je totaal geen zin in hebt: de afwas. Uiteindelijk zul je het gourmetstel toch een keer schoon moeten maken en het beste doe je dit direct als jullie klaar zijn met eten. Gelukkig hoeft dit niet al te veel werk te zijn. Zeker als je over een toestel met antiaanbaklaag en losse pannetjes beschikt, ben je zo klaar. Je kunt in dat geval de pannetjes namelijk gewoon in de vaatwasser stoppen. De bakplaat krijg je ook zo schoon met keukenrol, wat azijn en een vochtige doek. Heeft jouw gourmetstel géén antiaanbaklaag? Dan moet je toch nog even flink schrobben met een afwasborstel en wat afwasmiddel. Als het écht vuil is, komt een scheut ammoniak ook nog goed van pas om de boel schoon te krijgen.

Er zijn zelfs gourmetstellen waarvan de bakplaat in de vaatwasser mag. Controleer echter goed of dit duidelijk vermeld is, want anders kan de plaat mogelijk flinke schade oplopen.


Hoe krijg je de gourmetlucht uit je huis?

Het nadeel van gourmetten is dat de lucht van het gourmetstel lang blijft hangen. Gelukkig los je dit makkelijk op. Het begint al met goed ventileren. Zet wat ramen en deuren open en de afzuigkap aan, dan stroomt de lucht vanzelf weg. De gouden tip is echter om een pannetje azijn te koken tijdens het gourmetten. Azijn neutraliseert de geur die er hangt en zorgt er op die manier voor dat de lucht in de ruimte een stuk frisser wordt. Je kunt ook een kannetje azijn gewoon in de kamer zetten als je net klaar bent met gourmetten, want door de hitte verdampt de azijn en neemt deze de lucht op.

Een rechthoekige gourmetset met een pannetje met eten erop en een pannetje ernaast

Voor grote gezelschappen is ook een groot gourmetstel gewenst.
 

Stappenplan gourmetstel kopen

Je weet nu ongeveer waar je op moet letten als je een gourmetstel wilt kopen. Dit stappenplan zet kort op een rijtje hoe je jouw ideale gourmetstel vindt:

Stap 1: Stel vast met hoeveel mensen je van plan bent om te gaan gourmetten.
Stap 2: Bepaal welke functies jouw gourmetstel allemaal moet hebben.
Stap 3: Kijk goed welke bakplaat het meest geschikt is voor jouw gourmetsessies.
Stap 4: Kies een vorm uit die je aanspreekt qua design en/of die past bij de tafel waar je jouw gourmetstel op wilt zetten.
Stap 5: Bepaal wat je uit wilt geven.
 

Alles op een rijtje over gourmetstellen

Je hebt nu een hoop informatie over gourmetstellen gekregen. We sommen de belangrijkste punten van dit artikel nog één keer voor je op:

 • Gourmetten is lekker, gemakkelijk om te doen én erg gezellig voor jong en oud.
 • Hoe groter de groep waar je mee gaat gourmetten, hoe groter je gourmetstel moet zijn. Zorg bij voorkeur voor minstens één pannetje per persoon.
 • Veel gourmetstellen hebben meerdere functies, zo bestaan er bijvoorbeeld toestellen waarmee je naast gourmetten ook kunt wokken of fonduen.
 • Een gourmetstel met een geribbelde bakplaat is meer geschikt voor vlees, vis en groenten, waar een gladde plaat juist ideaal is voor eieren en pannenkoeken.
 • Een steengrillplaat biedt de mogelijkheid om gezonder te gourmetten dan een normale bakplaat.
 • Maak je gourmetstel vrijwel direct na het eten schoon. Wanneer je een gourmetstel met antiaanbaklaag koopt, kost het weinig moeite om hem te reinigen. De pannetjes kunnen haast altijd wel in de vaatwasser.
   

Heb je nog vragen over het aanschaffen van een gourmetstel of wil je advies over een specifiek product? Neem dan gerust contact met ons op via onze klantenservice of via de live chatfunctie op de website.

Bekijk onze gourmetstellen

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm