Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 40 in Nederland
% OP=OP Heel veel artikelen in prijs verlaagd! Shop nu >
Geschreven door Martijn

Koopgids: prullenbak

In elk huishouden is er wel eentje te vinden: een prullenbak. Ben jij nou toch op zoek naar een nieuwe prullenbak en weet je niet waar je moet beginnen met zoeken? Dan ben je hier aan het juiste adres! We hebben alles wat je moet weten voordat je een prullenbak aanschaft voor je op een rijtje gezet, zodat je de beste afvalemmer uit kunt zoeken. Er zijn namelijk een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een afvalbak, zoals: de manier van openen, het formaat, het design en nog meer.

Snel naar:

 

Welk formaat afvalemmer past bij mijn huishouden?

Er zijn afvalemmers in verschillende maten. Het formaat van een prullenbak wordt meestal weergegeven door middel van de inhoud in liters. De meeste prullenbakken hebben een inhoud tussen de 10 en 60 liter. Hoe groot je afvalemmer moet zijn hangt vooral van twee factoren af, dit zijn:

 1. De grootte van je gezin: hoe groter je gezin is, des te groter de prullenbak moet zijn.
 2. De ruimte waarin de prullenbak moet komen.
   

De grootte van je gezin

Het is misschien logisch maar wanneer je alleen woont heb je veel minder afval dan wanneer je met een gezin van vier of met een aantal vrienden samenwoont. Je zult dus ook een grotere afvalemmer nodig hebben wanneer je met meer mensen in een huis woont. Het is namelijk niet fijn om een afvalemmer van 30 liter te hebben en hier om de twee dagen een nieuwe zak in te moeten hangen. Daar tegenover staat dat wanneer je een veel te grote emmer hebt je deze moet vervangen voordat hij vol zit. Als je de afvalzak te lang laat hangen krijg je veel onaangename geurtjes en fruitvliegjes.

Grootte gezin Inhoud prullenbak
1 - 3 gezinsleden 10 - 30 liter
4 gezinsleden 30 - 40 liter
5+ gezinsleden 40 - 60 liter

De ruimte waarin de prullenbak staat

Het bovenstaande schema geldt vooral voor een prullenbak in de keuken. Er zijn natuurlijk nog meerdere ruimtes waar een prullenbak handig kan zijn. Denk hierbij aan een badkamer, kantoor of slaapkamer. De prullenbakken in deze ruimtes hoeven niet zo groot te zijn. Voor een badkamer is een afvalemmer tot 10 liter voldoende, voor een slaapkamer of kantoor is een afvalemmer van maximaal 30 liter prima.
 

Wil je afval scheiden?

Wil jij graag je steentje bijdragen aan een beter milieu? Dat kan al heel simpel door iets kleins als het scheiden van je afval. Dit kun je natuurlijk doen door twee of zelfs drie verschillende afvalemmers aan te schaffen, maar je kunt ook kiezen voor één prullenbak met twee of drie vakken! Je kunt dan gemakkelijk je gft-, rest- en plastic afval scheiden. De voordelen die het scheiden van afval met zich meebrengt zijn:

 • Minder verbranding van restafval.
 • Minder CO2 uitstoot.
 • Besparing op je uitgaven (in sommige gemeenten).
 • Een natuurlijke manier om je planten extra voeding te geven.

Composthoop

Je kunt natuurlijk ook je gft-afval kwijt op een composthoop, wormenhotel of bokashi emmer. Hierdoor geef je je afval ook nog eens een nieuw leven in de vorm van een bodemversterker, die ervoor zorgt dat de plantjes in je tuin of op je balkon extra hard groeien. Als je enthousiast bent over het verwerken van je afval tot compost bekijk dan onze pagina 'Zelf compost maken: hoe doe je dat' eens. Daarnaast is je eigen compost maken ook superhandig als je een moestuintje hebt. In een moestuin groeien vaak groenten en fruit die af en toe wat extra voeding nodig hebben. Je eigen compost is erg voedingsrijk, waardoor groenten en fruit hier echt van zullen genieten. Heb je nog geen moestuin maar wil je graag weten hoe je deze aanlegt en waar je dan allemaal op moet letten? Lees dan ons artikel 'Een eigen moestuin in 6 stappen' eens door.
 

Hoe moet de prullenbak openen?

Er zijn meerdere wegen die leiden naar het openen van een prullenbak. Welke manier je het fijnste vindt, is een kwestie van je persoonlijke voorkeur. We zetten een aantal manieren en hun voordelen of nadelen voor je op een rijtje:

Er zijn meerdere wegen die leiden naar het openen van een prullenbak.

Pedaalemmer

Deze prullenbak open je door met je voet op het pedaal aan de onderkant van de emmer te gaan staan. Dit is een van de bekendste manieren om een prullenbak te openen.

 • Hygiënisch:  je hoeft de deksel niet aan te raken met je handen. Ook komen er zo geen vingerafdrukken op de vuilnisbak.
 • Beide handen vrij: doordat je de emmer opent met je voet, heb je beide handen vrij om je afval mee weg te gooien.
 • Geurtjes krijgen weinig kans: doordat de deksel goed aansluit op de emmer krijgen geurtjes weinig kans.
 • De deksel is niet afneembaar: dit is niet zo handig bij het vervangen van de afvalzak.

Soft touch

Ook de prullenbakken met soft touch zijn heel bekend. Met een lichte druk op het deksel gaat deze prullenbak open.

 • Deksel blijft open staan:  hierdoor kun je nog wat meer afval weggooien zonder de emmer opnieuw te moeten openen.
 • De deksel wordt snel vies: doordat je elke keer dat je afval weggooit op de deksel moet drukken.

Sensor

Dit is een supermodern systeem en deze kom je dus steeds vaker tegen. De prullenbak opent wanneer je je hand net boven de sensor houdt. Verder opent hij hetzelfde als de soft touch alleen dan zonder de deksel aan te raken.

 • Hygiënisch:  de deksel gaat open zonder dat daar enige vorm van aanraking voor nodig is.
 • De deksel wordt niet vies: doordat je de deksel niet hoeft aan te raken, wordt deze niet vies van het afval of door je handen.
 • Beide handen vrij:  doordat je de deksel niet hoeft aan te raken, kun je beide handen gebruiken om afval weg te gooien.
 • De prullenbak blijft open gaan:  let op waar je de prullenbak plaatst, zodat de sensor niks oppikt en de bak onnodig opent.

Swing of push

Bij een push-systeem druk je de klep naar binnen om hem te openen. Wanneer je je hand weer terugtrekt “swingt” deze klep weer op zijn plek. Vandaar dat ook vaak de naam swing bin wordt gebruikt.

 • De prullenbak opent vanuit twee kanten.
 • De deksel is afneembaar: zo kun je gemakkelijk de afvalzak verwisselen.
 • Deksel wordt snel vies: doordat je vaak met het afval tegen de deksel aanduwt.
   

Grijs/blauwe swing prullenbak
Een swing-prullenbak is ideaal in een badkamer; altijd afgesloten en je hoeft de deksel niet aan te raken om er afval in te gooien.

Open (papier) bak

Een open afvalbak gebruik je vaak op je kamer of op een studeer- en werkkamer. Je kunt hier makkelijk je afval ingooien zonder een deksel eraf te halen. Deze prullenbakken zijn geschikt voor papier, plakbandrolletjes of ander afval dat niet bederft.

 • Spreek je innerlijke Michael Jordan aan: gooi je papierpropjes van een afstandje in de prullenbak!
 • Gemakkelijk te legen: je hoeft voordat je deze prullenbak gaat legen geen deksel van de bak af te halen.
 • Je kunt niet al je afval kwijt:  zo kun je er geen etensresten in gooien omdat dit gaat stinken.
 • Goed mikken:  als je niet zo goed kunt mikken, ligt al het afval naast je emmer.

 

Design van de prullenbak

De laatste jaren is er veel meer variatie gekomen in het uiterlijk van prullenbakken. Waar vroeger in elke woning een zinken bak stond, heb je nu de meest moderne designs. Stem je prullenbak dus helemaal af op je interieur of maak hem zelfs het middelpunt van je keuken! Ook met de kleur van je prullenbak kun je het verschil maken. Wil je dat de prullenbak niet opvalt, neem dan dezelfde kleur prullenbak als de rest van je keuken. Wil je juist dat hij uit je interieur springt? Neem dan een felle kleur zoals rood.

Bekijk onze prullenbakken:


 

6 handige tips

 • Heb je kinderen? Neem dan een prullenbak met fingerprintproof coating. Dit zorgt ervoor dat je de handafdrukjes van je kinderen niet op de prullenbak blijft zien.
 • Neem een prullenbak met soft-close, zo gaat de prullenbak geruisloos dicht. Vooral fijn als je niet ‘s ochtends vroeg gewekt wilt worden door een dichtslaande prullenbak.
 • Een prullenbak met losse binnenemmer is makkelijker schoon te houden. Je haalt eenvoudig de binnenemmer uit de prullenbak om hem te reinigen. Daarnaast zit de afvalzak dan niet aan de buitenkant van de bak.
 • Wanneer je weinig ruimte hebt in je keuken kun je ook gaan voor een inbouw prullenbak. Deze zit dan verborgen in een kastje en komt (meestal) mee naar buiten wanneer je deze open doet.
 • Er zijn rechthoekige of half ronde exemplaren die minder ruimte tegen de muur innemen dan een volledig ronde prullenbak. Ook dit is handig wanneer je wat minder ruimte hebt in huis.
 • Koop de juiste maat afvalzakken. Kijk hiervoor goed naar de codes en omschrijvingen. Niets is vervelender dan een afvalzak die niet blijkt te passen. Nog een extra tip: schrijf bij aankoop van de prullenbak het aantal liters op, zodat je weet welke afvalzakken je nodig hebt.
   

Alles op een rijtje over prullenbakken

Na het lezen van dit artikel weet je (bijna) alles over het kopen van prullenbakken. Met de informatie op deze pagina kun je in ieder geval een weloverwogen keuze maken als je een prullenbak aanschaft. We vatten de belangrijkste punten van de informatie nog even één keertje voor je samen:

 • Het formaat prullenbak dat je nodig hebt, hangt af van de grootte van je huishouden en de plaats waar de prullenbak moet komen.
 • Afval scheiden brengt veel voordelen met zich mee!
 • Er zijn verschillende manieren om een prullenbak te openen. Bedenk vooraf wat in jouw geval handig is.
 • Er zijn supermoderne designs als het gaat om prullenbakken. Je hoeft ze dus niet meer te verstoppen.
   

Heb je toch nog vragen over het aanschaffen van prullenbakken of wil je advies over een specifiek product? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website.
 

Bekijk onze prullenbakken

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm