Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 40 in Nederland
% OP=OP Heel veel artikelen in prijs verlaagd! Shop nu >
Geschreven door Yvonne

Koopgids: waterkoker

Een waterkoker is een van de meest gebruikte apparaten in elk huishouden. Ze zijn de beste of snelste oplossing voor wie graag thee of koffie drinkt, aangezien dit apparaat je onmiddellijk heet water geeft en je dus in een mum van tijd koffie of thee kunt zetten. Een waterkoker is eigenlijk een moderne variant van een fluitketel. Om gas en tijd te besparen, werden elektrische waterkokers uitgevonden. In deze koopgids lees je alles over waterkokers en waar je op kunt letten bij het kopen van zo’n apparaat. Verderop in het artikel lees je ook hoe je je waterkoker in enkele stappen ontkalkt!

Snel naar:

 

Waarom een waterkoker kopen?

Met een waterkoker kook je je water erg snel. Vervolgens zet je binnen no-time een kopje thee of koffie. Koffie kun je ook op andere manieren zetten, bijvoorbeeld met een percolator, moka pot of cafetière. Meer weten over koffie zetten? Lees dan onze pagina ‘Koffie zetten met een percolator’ eens door.

Voor- en nadelen van een waterkoker

 • Waterkokers zijn ontzettend makkelijk te gebruiken, vaak met één knop.
 • Bij sommige waterkokers kun je precies de watertemperatuur krijgen die je wenst.
 • Je kookt vaak wel wat meer water dan je nodig hebt.
 • Je moet de waterkoker regelmatig ontkalken.
   

Water in een kopje schenken met een waterkoker
Glazen waterkokers zijn extra leuk omdat je het water ziet koken. Vaak zijn deze waterkokers ook nog uitgerust met ledverlichting.
 

Hoe werkt een waterkoker?

Als je een waterkoker aanzet gaat er stroom naar het verwarmingselement in het apparaat. Dit element wordt warm en zorgt ervoor dat het water na een tijdje gaat koken. Kookt het water? Dan springt de waterkoker uit. Hoe weet een waterkoker dan dat de kooktemperatuur bereikt is? Dit heeft te maken met een constructie in de waterkoker die bij de kooktemperatuur ombuigt. Zo gauw als het buigt gaat er geen stroom meer naar het verwarmingselement en gaat de waterkoker dus uit.

Let op: je hebt waterkokers met een open of gesloten verwarmingselement. Vooral bij het open verwarmingselement is snel sprake van kalkaanslag. Maar een voordeel van een open verwarmingselement is dan weer dat het water sneller kookt dan bij een gesloten element.
 

Waar kun je op letten bij het kopen van een waterkoker?

Een waterkoker kopen is helemaal niet zo moeilijk, als je maar weet waar je allemaal op moet of kunt letten. Er zijn namelijk ontzettend veel verschillende soorten en maten, en als je niet weet wat je wilt hebben is een keuze maken best een opgave. We gaan hieronder kort in op de belangrijkste punten om op te letten:

Type

In eerste instantie kun je de keuze maken tussen een elektrische waterkoker, fluitketel of kokend waterkraan. Een kokend waterkraan is, als je veel thee of koffie drinkt, super handig. Het is echter wel behoorlijk prijzig, zeker in vergelijking met een losse waterkoker. Wil je geen honderden of zelfs duizend euro uitgeven aan een manier om water te koken, dan ga je voor een elektrische waterkoker of een fluitketel.

 • Een waterkoker is duurzamer dan een fluitketel. Tijdens het koken op een fornuis gaat er namelijk nogal wat warmte verloren. Bij een waterkoker wordt bijna alle energie gebruikt om het water te verwarmen.
 • De kooktijd van een waterkoker is korter dan bij een fluitketel. Tot een halve liter ligt de kooktijd ongeveer gelijk, boven een halve liter is de waterkoker aanzienlijk sneller.
 • Een waterkoker gaat vanzelf uit als hij klaar is, terwijl een fluitketel gewoon door blijft koken tot je hem van het vuur haalt.
   

Een rode fluitketel en een zilverkleurige waterkoker
Een elektrische waterkoker is de moderne variant van een fluitketel.

Vermogen

Het is ook slim om te kijken naar het vermogen van de waterkoker. Dit vermogen wordt aangegeven met W (Watt) en hangt over het algemeen samen met hoe lang het duurt voordat je water kookt. Meer vermogen, dan kook het water sneller. Een waterkoker met een hoog vermogen is goedkoper in gebruik, omdat water eerder kookt en er op die manier uiteindelijk minder energie nodig is.

Reiswaterkoker. Ga je op reis of kamperen? Dan is een reiswaterkoker ideaal (en onmisbaar). Een reiswaterkoker is over het algemeen wat compacter dan een reguliere waterkoker en werkt op een lager vermogen (max. 1000 Watt).

Inhoud

Het is vooral belangrijk om te kijken naar de inhoud van een waterkoker. Hoeveel water wil je er in één keer mee kunnen koken? Er zijn namelijk kleine waterkokers waarmee je slecht 0,5 liter kookt, maar ook grote waterkokers waarmee je 2 liter kunt koken. Heb je een groot gezin en/of veel mensen die thee drinken in je huishouden of vriendenkring, dan is een grote waterkoker echt een aanrader.

Materiaal

Waterkokers zijn er in verschillende materialen. Deze hebben allemaal zo hun voordelen en nadelen. Welk materiaal jij kiest hangt helemaal af van je persoonlijke voorkeuren. Materialen om uit te kiezen:

Materiaal Eigenschappen
Kunststof
 • Goedkoop en lichtgewicht.
 • Kan een ‘chemische’ smaak afgeven. Let op dat hij BPA vrij is.
 • Vooral praktisch, niet per se mooi.
RVS
 • Erg duurzaam.
 • Makkelijk schoon te maken.
 • Buitenkant van de waterkoker wordt bij veel van deze modellen heet.
 • Zwaarder dan kunststof.
Glas
 • Geen enkele invloed op de smaak van het water.
 • Je ziet het meteen als je de waterkoker schoon moet maken.
 • Duurder en zwaarder dan kunststof of RVS.
 • Kwetsbaar.
Keramiek
 • Zien er mooi uit.
 • Houdt lang warmte vast.
 • Kost wat langer om water te koken.
 • Kwetsbaar.

Om 100% te voorkomen dat je je hand brand aan een waterkoker, kun je voor een dubbelwandige waterkoker gaan. Deze zijn aan de buitenkant altijd koel en zorgen er daarnaast ook nog eens voor dat het water langer warm blijft.

Kleur

Waterkokers zijn er in uiteenlopende kleuren. Een roestvrijestalen variant is bijvoorbeeld niet altijd zilverkleurig. En kunststof waterkokers zijn er echt in de gekste kleuren. Ben je op zoek naar beschilderde waterkokers? Deze vind je veel terug bij een keramieken apparaten. Wat voor kleur je kiest hangt uiteraard helemaal af van je persoonlijke voorkeur.

Extra leuk: retro of vintage waterkokers. Deze geven je keuken een unieke touch.

Extra's

Daarnaast zijn er verschillende enkele ‘extra’s’ om op te letten:

 • Kalkfilter. Heb je veel vals van kalk in je water? Ga dan voor een waterkoker met kalkfilter. Zo voorkom je dat er té veel kalk in je kopje thee terecht komt.
 • Warmhoudfunctie. Met een warmhoudfunctie kun je het water langer heet houden. Dit is vooral super handig als je meerdere kopjes thee achter elkaar wilt drinken en niet steeds weer op nieuw water wilt koken.
 • Temperatuurregeling. Een waterkoker met temperatuurregeling is erg fijn bij het zetten van specifieke theesoorten. Bij groene thee is een watertemperatuur tussen 70 en 88 graden het beste. Bij witte thee een temperatuur tussen de 80 en 95 graden. Drink je regelmatig verschillende soorten thee, dan is een instelbare temperatuur een echte aanrader.
 • Droogkookbeveiliging. Droogkookbeveiliging is niets meer dan een beveiliging die ervoor zorgt dat de waterkoker niet door blijft koker als er geen water meer in de kan zit. Tegenwoordig beschikt bijna elke waterkoker over deze beveiliging, maar het is toch altijd slim om hier even naar te kijken.  

Prijs

Een ander punt waar je naar kunt kijken is uiteraard de prijs. Je hebt al een waterkoker voor een tientje. Maar prijzen kunnen oplopen tot boven de honderd euro. Natuurlijk heeft een waterkoker van meer dan honderd euro eigenlijk altijd veel meer functies of is het een design waterkoker die je voor enkele tientjes niet kunt kopen. Heb je een budget, houd je daar dan gewoon aan. En wil je toch bepaalde functies die je niet terugziet in goedkopere modellen, verhoog dan je budget gewoon. Als er iets is dat je wilt dan is het een waterkoker kopen waar je blij mee bent. Niet eentje waar je dagelijks ontevreden over bent.

Bekijk onze waterkokers:


 

Stappenplan waterkoker kopen

Als je op zoek gaat naar een waterkoker, kan onderstaand stappenplan je een heel eind op weg helpen. Daarin staat bovenstaande informatie samengevoegd in enkele stappen. Je hebt in principe al de keuze gemaakt voor een waterkoker, in plaats van een fluitketel of kokend waterkraan. Doorloop nu gewoon de stappen en vind jouw perfecte waterkoker:

Stap 1. Hoe groot moet de inhoud van je waterkoker zijn?

 • Gebruik je de waterkoker echt alleen om af en toe een kopje thee te zetten? Ga dan voor een kleine variant. Deze neemt namelijk minder plaats in beslag op je aanrecht/in je keuken.
 • Gebruik je de waterkoker dagelijks voor meerdere koppen thee of om water te koken voor gerechten? Ga dan voor een grote waterkoker, zodat je niet steeds weer opnieuw water hoeft te koken.
   

Stap 2. Bepaal je budget. Binnen welke prijsrange wil je een waterkoker vinden die aan je wensen voldoet?

Stap 3. Welk materiaal heeft je voorkeur? Kunststof, RVS, Glas? Dit is een persoonlijke keuze, lees in de informatie hierboven terug wat de voor- en nadelen van de materialen zijn.

Stap 4. Welke extra opties wil ik hebben? Denk hierbij vooral aan een kalkfilter, warmhoudfunctie, temperatuurregeling, droogkookbeveiliging en eventueel ledverlichting.

Stap 5. Kiezen maar! Ga voor een waterkoker die aan je wensen voldoet met een zo hoog mogelijk vermogen. Een hoog vermogen is energiezuiniger en je water kookt sneller. Let op: ga je op reis of kamperen, ga dan voor een speciale reiswaterkoker met een laag vermogen.
 

Waterkoker ontkalken

Hoe ontstaat kalk in je waterkoker? Als water warm wordt ontstaat er een reactie in het water, waardoor kalksteen ontstaat. Dit kalksteen hecht zich aan je waterkoker. Op verwarmingselementen zorgt het ervoor dat je apparaat minder goed functioneert.

 • Bij hard water, met veel calcium of magnesium, ontstaat meer kalksteen.
 • Een beetje kalk binnenkrijgen is helemaal niet erg. Een waterkoker met kalkfilter is er dan ook niet om al het kalk uit het water te filteren, deze filtert alleen echte stukjes kalk uit het water.

Hoe vaak moet je een waterkoker ontkalken?

Hoe vaak je een waterkoker moet ontkalken ligt aan hoe hard het water is en hoe vaak je de waterkoker gebruikt. Je kunt de waterkoker gewoon ontkalken als je ziet dat er een kalklaag is ontstaan. Gebruik je de waterkoker dagelijks dan is dit over het algemeen één keer in de drie maanden.

RVS waterkoker met kalkaanslag
Kalkaanslag is altijd goed zichtbaar. Zie je de aanslag, ontkalk dan je waterkoker grondig.

Hoe ontkalk je een waterkoker?

Je kunt een waterkoker in ongeveer 20 minuten eenvoudig ontkalken. Tijdens dit ‘ontkalken’ wordt het kalktsteen oplosbaar gemaakt. In drie stappen is je waterkoker weer kalkvrij.

Stap 1. Vul de waterkoker met een mengsel

De eerste stap is om de waterkoker even om te spoelen en vervolgens te vullen met een mengsel van water en citroen óf water en (schoonmaak)azijn. De verhouding tussen water en citroen/azijn moet ongeveer 50-50 zijn. Je kunt ook altijd een fles kant-en-klare ontkalker kopen, als je geen zin hebt om zelf een mengsel te maken.

Schoonmaakazijn bevat nog net wat meer azijnzuur dan gewone azijn, en werkt hierdoor nog beter.

Stap 2. Mengsel in laten werken

Laat het mengsel een nachtje in de waterkoker staan zodat het goed inwerkt op het kalksteen. Wat je ook kunt doen is het geheel laten koken. Laat het mengsel daarna een kwartier staan om af te laten koelen en giet de waterkoker leeg. Kalk niet weg? Dan kun je stap 1 en 2 nog eens herhalen.

Stap 3. Goed omspoelen.

Heb je bovenstaande stappen uitgevoerd, dan is het nog zaak om de waterkoker goed om te spoelen met schoon water. Spoel zo lang tot je de azijn of citroen niet meer ruikt. Daarna even afdrogen en je bent klaar!
 

Alles op een rijtje over waterkokers

Je hebt op deze pagina allerlei informatie gelezen over waterkoker. Je weet nu een stuk meer over waar je op kunt letten bij het kopen van een waterkoker, maar ook over het ontkalken van het apparaat. We vatten de belangrijkste punten van de informatie op deze pagina nog even kort voor je samen:

 • Met een waterkoker kook je op een snelle en gemakkelijke manier water, eventueel zelfs op de temperatuur die jij wilt!
 • Let bij het kopen van een waterkoker in ieder geval op het vermogen, de inhoud, het materiaal en de prijs.
 • Daarnaast is het slim om te kijken naar eventuele extra opties: een kalkfilter, warmhoudfunctie, temperatuurregeling en droogkookbeveiliging.
 • Drie stappen om een waterkoker te ontkalken:
  Stap 1. Vul de waterkoker met een mengsel van water en citroen/azijn.
  Stap 2. Laat het mengsel inwerken of koken.
  Stap 3. Spoel de waterkoker goed om.
   

Heb je toch nog vragen over het aanschaffen van een waterkoker of wil je advies over een specifiek product? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website. Lees ook onze andere koopgidsen eens door voor advies over het kopen van een product. Neem bijvoorbeeld een kijkje in onze koopgids voor ventilators, prullenbakken of tuinkussens.
 

Bekijk onze waterkokers

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm