Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Alles over buitenverlichting Banner
Geschreven door Yvonne

Alles over buitenverlichting

Buitenverlichting of tuinverlichting is onmisbaar. Met de juiste verlichting maak je het in de tuin of op je balkon net zo gezellig als binnen in huis. In dit artikel lees jij waar je allemaal op kunt letten als je buitenverlichting aan gaat schaffen. Daarnaast lees je verderop in het artikel hoe jij een lichtplan kunt maken, om zo precies te weten waar je welke buitenverlichting gaat plaatsen. Wil jij meer weten over deze verlichting voor buiten? Lees dan snel verder.

Snel naar:

 

Waarom tuinverlichting aanschaffen?

Waarom zou je eigenlijk tuinverlichting aanschaffen. Daar zijn verschillende redenen voor te bedenken. Een goed verlichte tuin heeft verschillende voordelen:

  • Wanneer de avond valt, zorgt zorgvuldig geplaatste verlichting voor een warme sfeer.
  • Daarnaast is verlichting functioneel. Met de juiste verlichting heb je voldoende licht om bij te eten of je sleutels te vinden en ook ervaar je een zekere mate van veiligheid als je tuin goed verlicht is.
  • Je kunt met verlichting de stijl van je tuin nog meer benadrukken.


Tuinverlichting aan de wand van een huis
Wandlampen kunnen zowel sfeervol als functioneel zijn, vooral naast een deur zijn ze ontzettend praktisch.
 

Welke soorten verlichting zijn er?

Als je buitenverlichting wilt plaatsen, zijn er verschillende soorten verlichting waar je uit kunt kiezen. Dit is in principe al onder te verdelen in basis/algemene verlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting. Onder basisverlichting valt de verlichting die je nodig hebt om een ruimte gelijkmatig te verlichten. Buiten heb je niet altijd basisverlichting nodig of heb je aan één basislamp genoeg. Onder de functionele verlichting valt de verlichting die een functie heeft, zoals verlichting bij een tuinpad of voordeur. Sfeerverlichting of accentverlichting is alle puur decoratieve verlichting.

Soorten lampen:

Buitenspots en padverlichting

Buitenspots en padverlichting zijn ideaal om specifieke objecten en paden mee te verlichten. Spots zijn er in verschillende soorten, zoals een prikspot of grondspot. Met de juiste verlichting zie jij tenminste goed waar je loopt! En met (richtbare) spots kun je ook nog een bepaald gedeelte van je tuin, zoals een mooie struik, plant of boom, extra belichten.

Onder padverlichting vallen naast spots ook sokkellampen. Een sokkellamp is een staande lamp die wel wat weg heeft van een prikspot. Perfect om in een reeks naast een pad te plaatsen.

Hanglampen

Hangende tuinverlichting is uit veel tuinen niet meer weg te denken. Je verlicht je favoriete plekje in de tuin of op de veranda eenvoudig met een of enkele hanglampen. Een hanglamp boven een eettafel hangen is niet alleen binnen in huis mooi, ook buiten is het een echte aanrader! Een superhandige manier om wat extra sfeer te creëren.

Tafellampen

Een tafellamp: een kleine staande lamp die je eenvoudig op een tafel, kast of verhoginkje kunt zetten. Met een tafellamp geniet je nog langer van avonden in de tuin of op je balkon. Praktisch én sfeervol. Zit jij vaak buiten? Dan is de zachte gloed van een sfeervolle tafellamp ideaal.

Wandlampen

Een wandlamp hang je buiten op aan een schutting of muur. Wandlampen hang je meestal in je tuin om sfeer te creëren. Wil je echt sfeer creëren ga dan voor een tuinlamp die indirect schijnt, dus naar boven en/of onder. Of hang een wandlamp bij je voordeur en de lamp is in één keer super praktisch.

Sensorlampen

Een buitenlamp met bewegingssensor is superfijn op plekken waar je niet altijd licht nodig hebt. Loop er langs en de lamp gaat aan. Een tijdje later gaat de lamp vanzelf weer uit. Je kunt ook voor een lamp met schemersensor gaan. Deze springt automatisch aan als het donker wordt. Een ideale plek voor dit soort lampen is bijvoorbeeld naast het toegangspad naar je huis of boven/langs de voordeur van je woning. 

Sfeerverlichting

In principe kun je alle lampen onder ‘sfeerverlichting’ laten vallen, als je de lampen niet om puur praktische reden aanschaft. Wat wij hier met sfeerverlichting willen zeggen zijn: lantaarns, kaarsen, lichtsnoeren en meer! Gewoon allerlei soorten (losse) verlichting die je in je tuin plaats puur met de intentie om sfeer te creëren. Hier valt ook verlichting onder die je tijdelijk in je tuin plaatst, zoals een lichtsnoer of gekleurde lampjes voor een feestje of gezellige kerstverlichting voor buiten om tijdens de donkere wintermaanden wat sfeer in de tuin te brengen.

Bekijk onze buitenlampen:

 

Waar moet je allemaal op letten bij het kopen van tuinverlichting?

Er zijn verschillende dingen waar je op kunt letten als je tuinverlichting aan gaat schaffen. Ten eerste kun je de soorten verlichting die er zijn, die we hierboven beschreven hebben, overwegen. Maar er zijn nog veel meer punten waar je op kunt letten:

Type lichtbron

Er zijn verschillende type lichtbronnen waar je uit kunt kiezen. Je hebt natuurlijk de oude bekende gloeilampen. Deze worden inmiddels niet meer geproduceerd of ingevoerd in de Europese Unie, maar je kunt er op verschillende plekken wel nog aankomen. Voordeel van gloeilampen: ze zijn goedkoop. Maar verder hebben ze vooral veel nadelen. Zo worden ze warm, verbruiken ze veel energie en hebben ze een korte levensduur van slechts 1.000 tot 1.500 branduren. Ons algemene advies is om eigenlijk altijd voor led-verlichting te kiezen. Dit type heeft de meeste voordelen ten opzichte van de ander typen verlichting. Hieronder lees je de eigenschappen van verschillende type lichtbronnen:

Ledlampen

  • Keuze uit gebundeld en diffuus licht.
  • Aantal branduren: tot 20.000.
  • Tot 80% energiebesparing ten opzichte van gloeilampen.
  • Klein nadeel: veel ledlampen schijnen hun lichtbundel toch een beetje in een bepaalde richting, wat niet altijd wenselijk is.

Spaarlampen

  • Enkel diffuus licht.
  • Aantal branduren: tot 10.000.
  • Tot 75% energiebesparing ten opzichte van gloeilampen.
  • Nadelen: lichtkleur is vaak wat minder warm, het duurt een tijdje voordat ze op volle sterkte branden en de lampen bevatten kwikdampen.

Halogeenlampen

  • Keuze uit gebundeld en diffuus licht.
  • Aantal branduren: tot 2.000.
  • Nadeel: relatief weinig besparing. Tot 40% energiebesparing ten opzichte van gloeilampen.
     

Let op: het aantal watt dat een bepaalde lichtsterkte geeft is bij al de type lichtbronnen anders. We geven je even een omrekenvoorbeeld zodat je weet hoe alles in verhouding tot elkaar staat:

Lichtsterkte (lumen) Gloeilamp (watt) Halogeenlamp (watt) Spaarlamp (watt) Ledlamp (watt)
200 25 20 5 2
400 40 30 8 6
700 60 45 13 9
900 75 55 16 10

Lichtrichting

Als je kijkt naar lichtrichting is er een onderscheid te maken tussen lampen die naar voren schijnen of op een object schijnen (directe verlichting/gebundeld) en lampen die op een wand naar boven of onder schijnen (indirecte verlichting/diffuus). Van een functionele lamp is een fijne eigenschap als hij naar voren schijnt. Hiermee maak je bijvoorbeeld je entree, een donkere gang of terras beter zichtbaar. Sfeerverlichting hoeft niet per definitie naar voren te schijnen. Hierbij is het zelfs fijner als het naar boven en/of beneden schijnt. Dit is een perfecte manier om een muur, gevel of schutting meer uitstraling en sfeer te geven. Bepaal per lichtpunt de lichtrichting die het meest gewenst is.

Mensen zitten buiten met verlichting in het donker
Bij een eettafel in je tuin is het vooral belangrijk dat de verlichting sfeervol is (maar zeker ook een beetje functioneel).

Lichtsterkte en -warmte

Als je lampen voor in je tuin gaat kopen is het slim om van tevoren te bedenken wat de sterkte en warmte van de verlichting mogen zijn. Op elke lamp staat tegenwoordig de lichtopbrengst vermeld in lumen. Maar wat houdt dat nou precies in? Lumen is de hoeveelheid zichtbaar licht die in lichtbron uitstraalt (de intensiteit van het licht). Houd in je achterhooft dat je verlichting buiten niet zo sterk hoeft te zijn als binnen.

  • Lampen van minder dan 500 lumen zijn ideaal voor het verlichten van kleine elementen of als sfeerverlichting.
  • Lampen van 500 lumen of meer zijn ideaal voor het belichten van grote objecten of als functionele- of basisverlichting.
     

De warmte van een lamp wordt uitgedrukt in Kelvin. Een kleurtemperatuur onder 3000 graden Kelvin is warm wit licht. Een waarde boven de 3000 graden Kelvin wordt aangeduid met wit licht. Koud wit licht heeft een temperatuur tussen 6000 en 6500 graden Kelvin. Bedenk dus hoe warm je wilt dat de lichtkleur is en ga dan op zoek naar verlichting die bij deze warmte past.

Stroomvoorziening

Ga je voor buitenverlichting op hoogspanning/netspanning (230 Volt), op laagspanning (12 of 24 Volt) of buitenverlichting op zonne-energie?

Stroomvoorziening Eigenschappen
Netspanning  
  • Verlichting op hoogspanning/netspanning werkt altijd (ook met slecht weer).
  • Echt geschikt voor grote tuinen door hoge lichtintensiteit van lampen die je op dit type spanning aansluit.
  • Nadeel: kost tijd en moeite om aan te leggen, kabels moeten minimaal 60 cm diep liggen.
     
Essentieel: een stroompunt in je tuin, zodat je de lampen daarop aan kunt sluiten.
Laagspanning  
  • Gemakkelijk en veilig zelf aan te leggen.
  • Kabels hoeven niet diep, veilig voor dier en mens.
  • Nadelen: in grote tuinen heb je al vaak meerdere aansluitpunten en transformators nodig en de lichtintensiteit is vaak wat lager.
     
Essentieel: stroompunt in je tuin, zodat je de transformator daarop aan kunt sluiten.
Zonne-energie  
  • Milieuvriendelijk, duurzaam en goedkoop.
  • Praktische optie (je hebt namelijk geen stopcontact nodig).
  • Nadeel: op bewolkte dagen is de lichtopbrengst minder, waardoor de lampen minder lang of minder fel schijnen.
     
Solar buitenverlichting is ideaal voor in een kleine tuin of als sfeerverlichting in grotere tuinen. Meer weten over inrichten van een kleine tuin? Lees onze pagina 'Inspiratie: kleine tuin inrichten' dan eens door.

Ga je voor verlichting die werkt op laagspanning? Dan moet je een transformator op een vochtvrije plaats tussen het stroompunt en de verlichting plaatsen. Deze zet stroom om van 230 Volt naar 12 of 24 Volt. Zet de transformator het liefst zo dicht mogelijk bij de lampen, bij een lange afstand brandt je verlichting namelijk minder fel.

Bij de aanleg van een nieuwe tuin is verlichting op netspanning redelijk voor de hand liggend. De tuin ligt namelijk nog open en het is dus eenvoudig kabels en extra stroompunten te plaatsen. Alle kabels voor een netspanning stroomvoorziening moeten grondkabels zijn. Grondkabels zijn voorzien van een pvc buitenmantel, een ijzeren mantel en een aardlitze. De aardlitze voorkomt een elektrische schok, mocht je per ongeluk toch de kabel raken.

Welke grondkabel gebruik je voor tuinverlichting? Er zijn er meerdere, maar in Nederland wordt meestal een YMvK-as grondkabel gebruikt.

Armatuur

Wat is een armatuur eigenlijk? Heel simpel gezegd is dit de behuizing van één of meerdere lichtbronnen/lampen. Het is dus de vorm rondom de lichtbron die de lichtbron beschermt tegen vocht, stof en schokken. Voorbeeld: bij een hanglamp zijn de lampenkap en het hangmechanisme samen het armatuur. Het armatuur bepaalt dus voor een groot deel de look van de lamp. Let bij het kopen van een buitenverlichting niet alleen op hoe de lamp eruit ziet, maar ook naar de IP-waarde:

Welke IP-waarde voor buitenverlichting?

Bij armaturen voor buiten is het slim om te kijken naar de IP-waarde die erop staat. Deze geeft aan of de lamp bijvoorbeeld water- of stofdicht is. De waarde bestaat uit twee cijfers. Het eerste cijfer geeft de mate van bescherming tegen voorwerpen aan, waarbij een hoger cijfer een betere bescherming betekent. Het tweede cijfer de mate van bescherming tegen vocht, waarbij ook een hoger cijfer een betere bescherming betekent. Je kunt je tuin indelen in zones, waar bepaalde IP-waarden bij passen:

Verschillende zones in de tuin Eigenschappen IP-waarde
Zone 1 De lampen in deze zone moeten overal tegen kunnen (regen, wind, storm, hagel). Ga voor IP65, IP67, IP68.
Zone 2 De lampen in deze zone hangen beschut, maar zijn nog wel vatbaar voor weersomstandigheden. Ga voor IP44 en hoger.
Zone 3 De lampen in deze zone komen niet direct in contact met weersinvloeden, maar kunnen wel wat vochtig worden. Ga voor IP23 en hoger.

Met of zonder sensoren

Ga voor buitenverlichting met een sensor als je op zoek bent naar wat extra gemak. Je kunt kiezen uit een bewegingssensor en/of schemersensor. Een bewegingssensor zorgt voor een gevoel van veiligheid. De lamp detecteert beweging en springt daarop direct aan. Ideaal voor als je ’s avonds in het donker thuiskomt of als er ongewenste gasten in de buurt van je huis komen. Een schemersensor gaat automatisch aan wanneer het donker wordt. Lampen met schemersensor zijn ideaal voor mensen die geen zin hebben om elke avond zelf tuinverlichting aan te moeten zetten. Sommige van deze lampen branden de hele nacht, bij andere kun je instellen dat ze binnen een paar uur vanzelf weer uit gaan.

Daarnaast is er ook nog een optie om lampen met een tijdklok in te laten schakelen. Dan gaan je lampen elke dag op een specifiek tijdstip aan. Nadeel: dagen zijn niet altijd even lang, waardoor je de tijdklok dus regelmatig moet verzetten.

Bekijk onze sensor-lampen:

 

Tuinverlichtingsplan maken: hoe doe je dat?

Je weet nu waar je allemaal op kunt letten als je tuinverlichting aan gaat schaffen. Vervolgens is het, vooral in wat grotere tuinen, slim om een verlichtingsplan op te stellen. Door zo’n plan op te stellen, kies je voor de juiste sfeer- en functionele verlichting en weet je precies waar je eventueel een spot op wilt zetten of wat je extra wilt verlichten. Je creëert vervolgens een prachtig verlichte tuin. Met onderstaande vijf stappen stel je zo'n plan op:

  1. Maak een schets van je tuin, waarbij je bedenkt op welke plekken je verlichting zou willen. Teken op schaal, zo krijg je een realistisch overzicht van je tuin. Tip: gebruik ruitjespapier om makkelijker te kunnen schetsen.
  2. Markeer op welke plekken zich aansluitpunten bevinden:
    - Nieuwbouw? Dan kun je vaak zelf nog bepalen waar de aansluitpunten komen.
    - Bestaande woning? Teken de bestaande punten dan in je schets.
  3. Bepaal eerst waar de algemene verlichting (basisverlichting) komt. Met de basislampen zorg je ervoor dat je gehele ruimte goed verlicht wordt. In een tuin heb je vaak niet veel basislampen nodig. Voor veel mensen hoeft de tuin niet de hele nacht goed verlicht te zijn. Vaak is zelfs één basislamp voldoende, de rest vul je aan met functionele en decoratieve verlichting.
  4. Vervolgens kijk je naar functionele verlichting. Dit is verlichting die gebruikt wordt voor functionele zaken (bij een voordeur, op een tafel, bij een poort). Ga voor verlichting die verstelbaar en/of dimbaar is en eventueel met een sensor.
  5. Als laatste stap ga je nog accentverlichting en/of decoratieve verlichting plaatsen. Dit is optioneel, maar als je de tuin echt prachtig wilt verlichten mag je deze stap niet overslaan. Het gaat hier om verlichting dat iets accentueert of een mooi effect creëert. Vaak geven dit soort lampen niet super veel licht en af en toe hebben ze karakteristieke armaturen.
     

Om een bepaalde sfeer te creëren is het goed om rekening te houden met de punten die wij hierboven beschreven hebben. Lees ze hier even terug. Let ook goed op de kleur en intensiteit van het licht. Geel licht geeft een warme, romantische sfeer en wit licht oogt wat moderner. Breng niet te veel verlichting aan maar licht hier en daar wat uit én plaats verlichting op functionele plekken.
 

Hoe onderhoud je je tuinverlichting?

Gelukkig is het onderhoud van je tuinverlichting niet zo ingewikkeld. Maak je lampen gewoon één of twee keer per jaar schoon met een spons en een sopje. Vooral bij grondspots is dit belangrijk, deze kunnen namelijk best vies worden. Lamp kapot? Vervang hem dan gewoon meteen. En vervang je lamp als dit een traditionele gloeilamp of een halogeenlamp is door ledverlichting.

Verlichting langs een pad in een tuin
Verlichting laag bij de grond kan wat vies worden door bijvoorbeeld opspattend water.
 

Alles op een rijtje over buitenverlichting

Na het lezen van dit artikel weet je een stuk meer over tuin- of buitenverlichting. Ben jij van plan buitenlampen aan te schaffen, dan weet jij nu waar je allemaal op moet letten. We vatten de belangrijkste punten van deze pagina nog even één keertje voor je samen:

  • Buitenverlichting kan functioneel en/of sfeervol zijn.
  • Soorten lampen voor in je tuin zijn: prikspots, grondspots, hanglampen, wandlampen, sensorlampen en speciale sfeerverlichting.
  • Ledlampen hebben de meeste voordelen ten opzichte van andere type lichtbronnen.
  • Let bij het kopen van buitenverlichting onder andere op: het type lichtbron, de lichtrichting, - sterkte en –warmte, de stroomvoorziening en het armatuur.
  • Vooral voor grotere tuinen: stel een lichtplan op. In zo’n plan teken je precies uit waar je wat voor soort verlichting in je tuin wilt hebben.
  • Ben je op zoek naar meer informatie over binnenverlichting? Lees dan onze pagina 'Alles over binnenverlichting' eens door.
     

Heb je toch nog vragen over buitenverlichting of wil je advies over een specifiek product? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website.
 

Bekijk onze tuinverlichting

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm