Hoe maak ik een vijver?
Ben jij op zoek naar een nieuwe hobby én wil je je tuin opleuken? Dan is een vijver iets voor jou! Met een goede voorbereiding is het aanleggen van een vijver voor de gemiddelde hobby-klusser/tuinier geen al te groot probleem. Begin dus nooit zomaar te graven, met een goed ontwerp krijg je het allermooiste eindresultaat! In dit artikel leggen we je in acht stappen uit hoe je een vijver aanlegt, lees dus snel verder!
Snel naar:
1. Wanneer een vijver aanleggen?
2. Beste plek voor een vijver?
3. Stappenplan: vijver aanleggen
4. Vijver met voorgevormde bak?
5. Samengevat
Wanneer kun je het beste een vijver aanleggen?
Je kunt een nieuwe vijver het beste aanleggen in april of in mei. Dit geldt dan vooral voor de beplanting van de vijver. Wil je een vijver zonder planten? Dan kun je deze ook prima in het najaar aanleggen. Wil je later toch planten, dan plant je die in april of mei van het volgende jaar. Het aanleggen van een vijver in de zomermaanden zorgt direct voor hoge watertemperaturen. De zuurstofplanten en bacteriën zijn dan nog niet voldoende gegroeid, wat leidt tot algen in je vijver. Bij het aanleggen van je vijver in het voorjaar hebben de waterplanten ruim de tijd om te groeien en je vijver te voorzien van een biologisch evenwicht.
Wat is de beste plek voor een vijver?
Je plaatst de vijver het beste op een plek met zo’n 6 tot 8 uur zon per dag. Daarnaast is het belangrijk om de grondwaterstand te controleren voordat je een vijver plaatst. Wanneer de grondwaterstand in je tuin te hoog is kun je beter geen vijverfolie gebruiken. Deze kan namelijk scheuren, doordat er teveel druk opbouwt bij een hoge waterstand. De waterstand kun je controleren door een gat in de grond te boren met dezelfde diepte als het diepste punt van je vijver. Als er water in het gat komt te staan is de waterstand te hoog.
Verder is het belangrijk om te letten op wortels van omringende struiken en bomen. Als de wortels tegen je vijverfolie aangroeien, kunnen ze voor scheuren zorgen. Houd dus altijd genoeg afstand van struiken en bomen. Het voorkomt ook blaadjes van de bomen in je vijver, win-win dus!
Waterplanten zoals lelies plant je het best in het voorjaar, zodat ze genoeg tijd hebben om te groeien. Zo voorkom je algen in je vijver.
Stappenplan: vijver aanleggen
In onderstaand stappenplan leggen wij je aan de hand van 8 stappen uit hoe je het beste een vijver kunt aanleggen. Hierbij richten we ons in eerste instantie op een vijver gemaakt met vijverfolie, maar sluiten we af met tips voor het aanleggen van een voorgevormde vijver. Zo kun jij na het uitvoeren van dit stappenplan genieten van je eigen mooie vijver!
Stap 1. Opstellen vijverontwerp
Voor je begint met het aanleggen van je vijver moet je goed nadenken over het ontwerp. Stel daarom een vijverontwerp op met daarin: een plattegrond, een dwarsprofiel van de vijver en een beplantingsplan. Denk hierbij na over de grootte, de plaats en het soort vijver dat je graag wilt aanleggen. Het kost namelijk veel tijd en geld om je vijver aan te leggen, maar minstens net zoveel om hem naderhand of tijdens het aanleggen aan te moeten passen. Wil je een wat natuurlijk ogende vijver? Zorg dan voor ronde vormen en vloeiende overgangen van ondiep naar diep in het midden.
Stap 2. Contouren uitzetten
Markeer voor je begint met graven de randen van de vijverkuil met latten of paaltjes. Zo heb je al een idee van de vorm van je vijver. Je kunt nu de vorm en de grootte nog naar je zin aanpassen. Als het formaat van de vijver in orde is, kun je beginnen met het uitgraven van je vijverkuil.
Stap 3. Vijverkuil uitgraven
Bij het uitgraven van een vijver is het belangrijkste dat je meerdere plateau’s maakt in je vijverkuil. Elke vijverplant groeit het beste in specifieke omstandigheden. Dit betekent dat de ene vijverplant beter groeit in diep water, en een andere plant in ondiep water. Zorg dus voor niveauverschillen voor een goede diversiteit in planten. Wanneer je verschillende plateau’s uitgraaft, kun je beste met het meest ondiepe plateau beginnen. Stel dat het meest ondiepe plateau 60 cm is. Je graaft de hele vijver dan eerst op 60 cm diepte uit. Daarna graaf je het diepere gedeelte van de vijver pas uit. Op die manier zie je goed of er nog voldoende ruimte is. De wanden van de vijverkuil kun je het beste zo recht mogelijk uitgraven.
Zoals je op de afbeelding ziet, graaf je eerst een ondiep plateau en gaat daarna verder met de diepere.
Zorg bij het uitgraven van je vijverkuil dat je rekening houdt met een beschermende laag wit zand. Deze laag zand komt tussen de onderkant van de vijver en het vijverdoek in te liggen. Graaf daarom altijd tien centimeter dieper uit dan de beoogde diepte van de vijver. Dit is ongeveer de dikte van de laag wit zand. Deze laag zorgt voor bescherming van je vijverdoek, eventuele wortels en achtergebleven stenen drukken zo niet tegen je folie aan. Controleer toch na het uitgraven de wanden van de vijver op eventuele wortels en haal ze weg.
Na het uitgraven van de vijverkuil begin je zo snel mogelijk met het aanbrengen van het witte zand en de vijverfolie. De wanden kunnen anders snel inzakken of afbrokkelen. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Zorg er daarnaast voor dat de randen van de kuil overal even hoog zijn. Dit controleer je met een lange lat met daarop een waterpas.
Stap 4. Bescherming aanbrengen
Na het uitgraven van een vijverkuil is het belangrijk om een beschermende laag aan te brengen. Dit doe je door ongeveer tien cm wit zand aan te brengen. Deze laag heeft twee functies, namelijk: het beschermen van je vijver tegen lekkage door wortels of achtergebleven stenen en ervoor zorgen dat stijgend water langs de zijkant afgevoerd wordt. Opkomend grondwater kan het folie omhoog drukken en het zand voorkomt deze druk. Naast een zandlaag kun je ook nog een beschermingsdeken aanbrengen. Deze deken heeft dezelfde functie als het zand, maar zorgt voor nog wat extra bescherming.
Stap 5. Vijverfolie aanbrengen
Er zijn verschillende soorten vijverfolie maar de meest geschikte zijn EPDM folie, 3D folie en PVC folie. De afmeting van de folie bereken je met onderstaande formule:
Lengte = vijverlengte + 2 x diepte van de vijver + 2 x 60 cm.
Breedte = vijverbreedte + 2 x diepte van de vijver + 2 x 60 cm.
In deze formule wordt dan ook al rekening gehouden met de overlap van de vijverrand.
EPDM folie
Deze folie is gemaakt van rubber en is daarom dan ook supersterk en elastisch. EPDM werd vooral toegepast als dakbedekking of bij waterbassins, maar wordt nu ook toegepast in vijvers. Hiervoor wordt wel een andere variant gebruikt dus let op met de aankoop! De variant die gebruikt wordt voor dakbedekking bevat namelijk giftige stoffen voor je vissen en vijverplanten. EPDM vormt zich makkelijk naar je vijver en plooit prachtig mee met de contouren van je bodem.
3D folie
Deze variant vijverfolie stijgt in populariteit, en dat is niet gek! 3D folie is een zak EPDM folie die op maat gemaakt wordt. Hierdoor heb je geen plooien en hoef je hem niet zelf op maat te maken. Het enige wat je nodig hebt, zijn de afmetingen van je vijver.
PVC folie
PVC folie is een soepel materiaal, wat zich makkelijk aanpast aan de vorm van je vijver. PVC folie gaat jarenlang mee, maar het moet wel beschermd worden tegen UV, plaats je vijver met deze folie dus niet in de felle zon.
Als je de folie hebt gekocht kun je deze aanbrengen in de vijver. Dit doe je door de folie vanaf het diepste punt uit te rollen en langs de randen omhoog te werken. Probeer de folie netjes te uit te rollen zonder al te veel plooien. Doe het ook weer niet te strak want door de druk van het water dat je erin doet, komt de folie nog strakker te liggen. Graaf de overgebleven rand van de folie in, en knip/snij het niet af. Dit zorgt ervoor dat het folie blijft liggen bij de vullen.
Stap 6. De vijver vullen
Voordat je de vijver vult met water, moet je een laag bodemsubstraat over de bodem verspreiden. Voeg hierbij ook gelijktijdig Bacterial toe, dit zijn waterzuiverende bacteriën. Het substraat en de bacteriën creëren snel een stabiel vijvermilieu voor de vissen en vijverplanten. Een laag van een paar centimeter is voldoende. Bovenop het substraat breng je een laag vijvergrond aan. Gebruik hiervoor nooit potgrond of tuinaarde!
- Nu je de bodem van de vijver hebt gevuld, kun je de vijver vol laten lopen met water. Gebruik hiervoor kraanwater en geen regenwater, omdat regenwater zachter en zuurder is en teveel voedingsstoffen kan bevatten.
- Laat dit water even een week zijn werk doen, door de druk van het water zal de folie namelijk nog wat verschuiven. Na een week kun je de vijver afwerken door een rand te plaatsen en de vijver te vullen met planten (in het voorjaar).
Stap 7. De rand maken
Na een week wachten kun je beginnen aan de afwerking van je vijver. Het is natuurlijk het mooiste als je niks meer terugziet van de folie. De rand van je vijver moet hoger komen te liggen dan de rest van je tuin. Er mag namelijk geen tuinaarde in je vijver komen, dit vergroot de kans op algengroei. Deze verhoging kun je maken met bakstenen of stoeptegels die je onder de folie legt. Dit zorgt dan ook meteen voor een stevig fundament voor de verdere afwerking.
Bij het opstellen van je vijverontwerp heb je als het goed is nagedacht over de afwerking van je vijver. Gebruik hiervoor stevige en duurzame materialen, je moet namelijk nog over de rand kunnen lopen. De folie komt tussen het fundament en de verdere afwerking te liggen. Je kunt ervoor kiezen om met planken te werken of te gaan voor een siermetselwerk. Hierbij kun je de vijver mooi op de bestrating laten overlopen. Zorg ervoor dat de rand waterpas is, dit kun je nakijken met een lat en waterpas. Als je klaar bent met de rand kun je de overige folie wegsnijden of bedekken met aarde. Zo ziet je vijver er supernetjes uit!
Stap 8. Beplanting
Wanneer je klaar bent met het maken van je vijver kun je deze gaan beplanten. Je kunt dit op twee manieren doen. De eerste manier is het beplanten in de laag substraat op de bodem van je vijver. De tweede optie is door te werken met manden. Het voordeel van deze manden is dat je deze gemakkelijk eruit kunt halen, dit kan handig zijn bij het schoonmaken van je vijver. Begin zo snel mogelijk met het beplanten van je vijver nadat hij klaar is, maar doe dit wel in het voorjaar. Anders kun je toch het beste wachten tot het de eerste maanden van het nieuwe jaar. Doordat je verschillende plateaus hebt aangebracht in je vijver, kunnen er veel diverse planten groeien. Zorg hierbij ook voor een goede afwisseling voor een heldere en gezonde vijver. Denk hierbij goed aan zuurstofplanten, deze zetten voedingsstoffen om in zuurstof en dat is weer goed voor je vijver.
Vijver met voorgevormde bak?
Naast een vijver gemaakt met vijverfolie, kun je ook gaan voor een voorgevormde vijver. Het aanleggen van deze bak gaat net wat anders en dat leggen wij natuurlijk ook uit. Bij het aanleggen van een voorgevormde vijver gebruik je dezelfde stap 1 tot en met 4 als bij het aanleggen van een vijver met vijverfolie. Echter na het graven van de kuil en het aanbrengen van een laag beschermend wit zand hoef je nu geen folie te plaatsen, maar een vijverbak. Deze bak plaats je in de vijverkuil, belangrijk hierbij is dat de vijverbak exact horizontaal zit. Controleer dit met een waterpas.
Als de vijverbak op zijn plaats zit, vul je hem voor een derde met water. Tijdens dit vullen blijf je controleren of de bak horizontaal blijft liggen. De vijverbak zal natuurlijk niet overal perfect aansluiten, maar ook daar is een oplossing voor. De tussenruimtes worden gevuld met zand en aan dit zand wordt water toegevoegd. Dit water zorgt ervoor dat het zand rondom de vijverbak dichtslibt. Ook nu weer blijf je constant checken of de vijverbak horizontaal blijft liggen.
Ook bij een voorgevormde vijver is het natuurlijk het mooiste als er geen rand meer zichtbaar is.
Samengevat
Na het doorlopen van bovenstaand stappenplan weet jij precies hoe je je eigen vijver kunt aanleggen. Mocht je toch nog vragen hebben over het aanleggen van een vijver of een van onze producten? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website.