Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Inspiratie: verticale tuin aanleggen Banner
Geschreven door Yvonne

Inspiratie: verticale tuin aanleggen

Heb jij een kleine tuin of wil je wat meer planten naar binnen halen en je interieur groener maken? Dan is verticaal tuinieren echt wat voor jou. Een verticale tuin leg je eenvoudig zelf aan. In dit artikel vertellen wij je alles over deze manier van tuinieren. We bespreken de voor- en nadelen, geven je een stappenplan om zelf een verticale tuin te maken en sluiten af met antwoorden op enkele veelgestelde vragen. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Snel naar:

1. Wat is een verticale tuin?
2. Voor- en nadelen van een verticale tuin
3. Verticale tuin aanleggen: stappenplan
4. Veelgestelde vragen over verticale tuinen
5. Alles op een rijtje

 

Wat is een verticale tuin?

Een verticale tuin wordt ook wel een groene muur, plantenwand of muurtuin genoemd. Het is een met verschillende planten begroeide muur of gedeelte van een muur. Tegenwoordig vallen alle verticale manieren van het plaatsen van planten onder verticaal tuinieren, dus ook de versie waarbij je alles in potten plaatst. Je hebt onder andere paneelsystemen, systemen met doeken of zakken en rekken waarin je bakken met planten kunt plaatsen.

Bij een verticale tuin laat je planten op een verticaal paneel groeien. Dit paneel kan aan een muur worden bevestigd of ergens los neergezet worden. Verticale tuinen kun je zelf maken, maar ze zijn ook kant-en-klaar te koop. Heb jij weinig ruimte voor potten en bakken of geen grond voor een gewone tuin? Dan is verticaal tuinieren dé manier om toch te kunnen tuinieren. Naast dat het een ideale manier is om in een kleine tuin toch een tuintje aan te kunnen leggen, is het ook perfect voor op een balkon of zelfs voor binnen in huis. 

Ben jij op zoek naar inspiratie voor het inrichten van een kleine tuin? Lees dan onze pagina 'Inspiratie: kleine tuin inrichten' eens door. In dit artikel geven wij je allerlei tips waarmee je je kleine tuin praktisch én sfeervol inricht!

Verticale tuin balkon

Op een balkon heb je normaal gesproken maar weinig ruimte voor planten en/of om te kunnen tuinieren of een moestuintje bij te houden. Je kunt meestal wel één of enkele bloempotten neerzetten, maar daar houdt het vaak wel mee op. Verticaal tuinieren biedt op een balkon echt een uitkomst. Zo maak je je kleine buitenruimte echt groen of creëer je toch een leuk moestuintje met heel weinig ruimte. Ideeën voor een verticale tuin op je balkon: zet een verticale plantenbak buiten op je balkon neer, hang bloempotten aan een hek/reling van je balkon of maak een verticale moestuin met behulp van een schoenenopberger of pallet.

Verticale tuin binnen

Een verticale tuin binnen in je huis kan meerdere doeleinden hebben. Maak bijvoorbeeld een kruidentuintje in je keuken of gebruik een verticale plantenwand als roomdivider (kamer-verdeler) in de woonkamer. Een verticale tuin binnenshuis kan ook een echte eyecatcher zijn en/of een hele aangename, rustige sfeer aan een ruimte geven. Een verticale tuin binnen kun je eenvoudig zelf maken. Hiervoor kun je gewoon onderstaand stappenplan volgen. Lees snel verder om de stappen te lezen en creëer binnenkort je eigen verticale tuintje in je woonkamer, keuken of zelfs de badkamer!

Verticale tuin tegen een schuttingEen verticale tuin is dé manier om een schutting, kleine tuin of balkon groen te maken.
 

Voor- en nadelen van een verticale tuin

Verticale tuinen hebben zowel voordelen als nadelen. Wij benoemen hieronder even de belangrijkste voor je:

Voordelen:

 • Het werkt geluiddempend.
 • Absorbeert warmte en water.
 • Zorgt voor een betere luchtkwaliteit.
 • Het heeft een positief effect of lichaam en geest.
 • Extra voordeel: je hoeft niet te bukken bij het tuinieren/oogsten.

Nadelen:

 • Het is in sommige gevallen, vooral als je voor een kant-en-klare plantenwand gaat, nogal prijzig.
 • Redelijk onderhoudsintensief. Maar als jij van tuinieren houdt, is dit natuurlijk geen nadeel.
   

Verticale tuin aanleggen: stappenplan

Een verticale tuin kun je kant-en-klaar kopen, maar ook zelf maken. Wij geven je hieronder enkele leuke doe-het-zelf opties. Volg onderstaande stappen en heb binnenkort al een verticale tuin op je balkon, in je tuin of binnen in je huis!

Stap 1. Bepaal wat voor type tuin je wilt

Er zijn ontzettend veel verschillende manieren om een verticale tuin te maken. Je kunt een kant-en-klare set kopen of zelf creatief aan de slag gaan. Bedenk van tevoren wat voor soort tuin je wilt maken en houd hierbij in je achterhoofd ook waar je de tuin wilt plaatsen. De tuin moet natuurlijk wel op de plek die je in gedachten hebt passen. De keuzes lopen uiteen van bloembakken aan de schutting hangen tot een complete plantenmuur met irrigatiesysteem maken. We geven je nog enkele ideeën zodat jij een beeld krijgt van wat er allemaal mogelijk is.

1. Ga voor een kant-en-klare plantenwand

Heb jij een schutting, balkon of tuin waarin jij eenvoudig een verticale tuin wilt plaatsen? Ga dan voor een kant-en-klare variant met plantenwand bakken. Plantenwand bakken zijn speciale plantenbakken die op een slimme manier in, aan en op elkaar gemaakt kunnen worden. Watergeven gebeurt meestal per bak, waardoor het water goed over de planten verdeeld wordt.

 • Grootste nadeel van deze optie: het is behoorlijk prijzig. De kosten voor kant-en-klaar pakketten liggen tussen de €50,- en €350,- per vierkante meter.
 • Ga voor een ‘levend schilderij’ om op een unieke manier planten in je woonkamer of aan je schutting te plaatsen. Voorbeelden van zo'n levend schilderij zie je in de afbeelding hierboven.

2. Een verticale tuin in een pallet (of een wijnrek)

Met een pallet of oud wijnrek maak je op een hele gemakkelijke manier een verticale tuin. Om ervoor te zorgen dat planten goed in de pallet blijven zitten bevestig je anti-worteldoek aan de achterkant, de zijkanten en onderkant van de pallet. Dit doe je gemakkelijk met wat nietjes. Zo blijft het geheel goed op zijn plek zitten en kun je de planten ook nog eens eenvoudig water geven. Heb even geduld met het vericaal zetten van de pallet. Als je potgrond in de pallet hebt gedaan en plantjes erin hebt gezet, moet je enkele weken wachten totdat de planten wortel hebben geschoten. Dan pas houden ze de aarde vast en zal de grond niet helemaal naar onderen zakken als je de pallet rechtop zet. Tip: gebruik altijd kleine planten en ga niet zaaien, dan duurt het namelijk nog langer voordat je de pallet verticaal kunt neerzetten. 

Een wijnrek (champagnerek) heeft vaak ronde openingen, op de plekken waar de flessen moeten liggen. Meet hoe groot deze openingen zijn en schaf vervolgens potten aan die precies in deze openingen passen. Planten in de potten, potten in de gaten en je ‘groene muur’ is af!

3. Werk met stoffen zakken (of een schoenenopberger)

Maak je een verticale tuin van zakken (of schoenenopbergers), zorg er dan voor dat deze zakken van textiel of bijvoorbeeld jute gemaakt zijn. Deze zijn namelijk niet helemaal waterdicht. Ga je voor helemaal waterdichte plastic zakken, dan heb je een kans dat je je planten verdrinkt. Zorg er dus voor dat overtollig water weg kan. Je kunt de zakken die je gaat gebruiken gewoon aan een schutting bevestigen en vervolgens vullen met potgrond en planten. Er zijn wel een paar punten waar je rekening mee moet houden voordat je een schoenenzak of andere stoffen zak als verticale tuin gebruikt:

 • Test hoeveel gewicht de zakken kunnen dragen voordat je ze volgooit met zand. Omdat je de zakken neerhangt, kun je er beter net wat te weinig zand indoen dan een klein beetje teveel. Gooi je er veel teveel zand in dan is de kans groot dat de zak snel doorscheurt. 
 • Zorg ervoor dat de zakken niet compleet waterdicht zijn. Als het helemaal waterdicht is ademt de boel niet en kunnen planten niet goed groeien. Tip: heb je een waterdichte zak, maak dan in ieder vak een klein gaatje.
   

Planten in potten op een trapje
In een woonkamer creëer je eenvoudig een verticale tuin met behulp van een ladder of trapje.

4. Ga voor een verticale tuin op een ladder

Een ladder of trapje is een superleuke manier om binnen en verticale tuin te maken. Bij een trapje kun je heel eenvoudig gewoon potten op de trap zetten. Dit is natuurlijk niet ‘echt’ een verticale tuin, maar je creëert er wel een soort groene muur van planten mee. Bij een ladder kun je hangpotten aan de treden hangen en de planten in deze hangpotten doen (je noemt dit dan eerder een hangende tuin dan een verticale tuin).

5. Een verticale tuin aan een schutting met plantenpotten

Misschien wel de eenvoudigste manier om een ‘verticale tuin’ te maken, is door bloempotten aan een schutting of muur te bevestigen. Dit kun je eigenlijk niet echt zien als verticaal tuinieren, omdat je in principe niets anders doet dan planten normaal in een pot plaatsen en deze potten vervolgens ergens neerhangt. Maar toch benoemen wij deze optie hier (tip: ideaal voor de 'luie' tuinierders). Op deze manier kun jij een saaie schutting of muur namelijk in een handomdraai opvrolijken. En wanneer je veel potten bij elkaar hangt, krijg je een mooie groene muur!

 • Ga voor wandhanger bloempotten.
 • Of bevestig plantenpotten aan de muur met speciale hangers of haken.

Veel van deze opties zijn ook prima te gebruiken om een verticale kruidentuin of moestuin te maken. Ga je voor een kleine ladder, trap of schoenenopberger? Dan kun je deze prima in je keuken neerzetten of neerhangen. Of bevestig buiten een pallet tegen je muur en zet hier je kruiden of groenten op.

Stap 2. Kies je planten

Welke planten zijn geschikt voor een verticale tuin? Niet alle planten zijn er geschikt voor. Dit heeft vooral te maken met hoe flexibel de plant is. Een flexibele plant kan makkelijker meegroeien in de richting van de verticale tuin. Wat ook belangrijk is, is dat de planten niet te diep wortelen. Daarnaast zijn planten die zelf water opslaan (zoals vetplanten) in sommige verticale tuinen echt ideaal. Als je een tuin hebt waarbij de planten in potten staan, is het bewateren nog redelijk goed te doen. Maar in een tuin zonder potten is het bewateren een lastige klus (als je geen irrigatiesysteem hebt). Let dus op het type verticale tuin die je hebt en welke planten daar goed bij passen.

 • Donkere/schaduwrijke locatie? Ga dan voor planten die goed groeien in de schaduw. Enkele voorbeelden van schaduwplanten: Sneeuwster-aster, Klokjesbloem, Leliegras, Duizendknoop, Dovenetel en Hartlelie. 
 • Zet planten van dezelfde soort bij elkaar. Heb je namelijk planten die sneller groeien dan andere? Dan kunnen deze de groei van de minder snel groeiende planten in de weg zitten.
   

In onderstaande tabel vind je enkele planten die ideaal zijn voor in een verticale tuin. Kies je één of meerdere van deze plantensoorten, dan zit je dus altijd goed:

Planten  Eigenschappen
Varens
 • Varens hebben een groot aanpassingsvermogen en hoge vochtbestendigheid.
 • Ze groeien prima in de schaduw, hebben weinig onderhoud nodig en krijgen zelden ziektes.
 • Soorten varens: Dryopteris, Asplenium, Polypodium en Adiantum.
Vetplanten
 • Vetplanten hebben net als varens een groot aanpassingsvermogen.
 • Daarnaast kunnen vetplanten uitstekend tegen schommelingen in klimaat en slaan zelf water op.
 • Soorten vetplanten: Kalanchoe Tomentosa (pandaplant), Sedum Spurium, Vetkruid, Echeveria Pulvinata en Dudleya. 
Hosta's
 • Hosta’s (hartlelies) vergen weinig onderhoud, groeien prima in de schaduw en hebben weinig last van ziektes (behalve slakken). 
 • Let erop dat sommige Hostaplanten erg groot kunnen worden (tot wel 1.20 m). 
 • Soorten Hosta’s: Clausa, Decorata, Forunei en Rectifolia. Kleine Hostasoort? Ga voor de Nakaiana.
 • Een vuistregel voor de plaatsing van Hosta’s: hoe lichter de bladeren, hoe feller de zon.
Bromelia's  
 • Bromelia’s (kokerplanten) hebben ondiepe wortels en weinig ruimte en water nodig om te groeien.
 • Nadeeltje van deze plant is dat hij niet goed tegen direct zonlicht kan. Let dus goed op de locatie van je verticale tuin als je voor deze plantsoort gaat.
 • Soorten Bromelia’s: Aechmea, Ananas,  Guzmania, Tillandsia en Vriesea.
Klimop
 • Klimop is een snelgroeiende plant die het hele jaar groen is.
 • Nadeel van deze plant is dat insecten er dol op zijn en dat hij wat kan gaan woekeren als je hem niet goed bijhoudt.
 • Soorten klimop: Hedera Helix, Hedera Hibernica, Wilde wingerd (Parthenocissus), Kamperfoelie of Honeysuckle (Lonicera) en Blauweregen (Wisteria).

Of ga voor een van deze kruiden:

 • Basilicum. Basilicum kan makkelijk in de volle zon staan en groeit in de zomer erg goed.
 • Rozemarijn. Rozemarijn is een vaste plant, is super geurig en blijft het hele jaar door groen.
 • Tijm. Tijm is een van de meest veelzijdige kruiden voor in de keuken en heeft sierlijke bladeren.
 • Lavendel. Lavendel is ook super veelzijdig, heeft een sterke geur en de paarse kleur maakt dit kruid echt decoratief.
 • Munt. Munt is ook een sterk geurende plant en is makkelijk om te laten groeien. Nadeel: het woekert.
   

Kruidentuin gemaakt van een pallet
Met een pallet maak je heel eenvoudig een kleine verticale kruidentuin tegen je muur of schutting.

Stap 3. Bepaal of je een irrigatiesysteem aanlegt

In een verticale tuin krijgen de bovenste planten, door de zwaartekracht, minder water dan de planten die onderop geplaatst zijn. Zit alles in afzonderlijke potjes of bakken, dan heb je dit probleem niet (of minder erg). Heb je een verticale tuin die uit één stuk bestaat, dan is het slim om na te denken of je voor een watersysteem (of irrigatiesysteem) gaat. Daarnaast staan er in een verticale tuin vaak meer planten per stuk grond dan in een gewone tuin. Dit heeft als gevolg dat je planten sneller uit kunnen drogen. Staat alles in potten of bakken, dan kun je de planten meestal prima water geven met een gieter of sproeier.

Bij een verticale tuin mét watersysteem ben jij er zeker van dat alle planten voldoende water krijgen en je ‘groene muur’ er mooi uit blijft zien. Het is even wat werk om zo’n systeem aan te leggen en als je gaat voor automatische besproeiing dan kunnen de kosten echt ver oplopen, maar je verzekert jezelf wel van een mooie groene muur. 

Stap 4. Pot de planten op de juiste manier

Weet hoe je je planten in de pot of bak zet. Dit klinkt misschien logisch, maar als je de basistechnieken niet helemaal onder de knie hebt kan er toch van alles fout gaan. Drie belangrijke punten om op te letten als je planten gaat potten:

 1. Gebruik altijd potgrond. Potgrond houdt water beter vast dan gewone zwarte grond en zorgt er dus voor dat de pot vochtig blijft. 
 2. Plaats planten in de potten, bakken of zakken op basis van hoeveel water ze nodig hebben. Water stroomt van boven naar beneden. Hierdoor is het dus slim om de planten zo te verdelen dat planten die veel water nodig hebben onderin staan en planten die weinig water nodig hebben bovenin.
 3. Zorg ervoor dat als je de planten in bakken of potten zet dat deze afvoergaten in de bodem hebben. Niet? Boor deze er dan zelf in.

Stap 5. Weet hoe je de tuin onderhoudt

Het echte ‘tuinieren’ is voor een verticale tuin niet gek veel anders dan je bij een horizontale tuin zou doen. Sommige planten zullen het erg goed doen, en anderen zullen ondanks dat je denk dat je het goed doet het toch niet redden. Geen probleem. Houd gewoon altijd ergens wat ‘back-up’ planten tot je beschikking (in een hoekje van de tuin of ergens in een pot op de grond). En let op onderstaande punten:

 • De grond in een verticale tuin, vooral aan de bovenkant, droogt sneller uit dan bij een gewone tuin. Geef de planten genoeg water.
 • Daarnaast is het aan te raden om de planten in een verticale tuin regelmatig plantenvoeding te geven en te bemesten. Ze staan niet in de volle grond, waardoor ze niet alles uit de grond kunnen halen en soms wat extra voeding nodig hebben.
 • Haal uitgebloeide planten weg om nabloei te bevorderen.
   

Wil jij meer weten over het onderhoud van je tuintje? Je leest er alles over op onze pagina '7 tips en tricks om te tuinieren'. De tips op de pagina zijn gericht op een horizontale tuin, maar in veel gevallen ook te vertalen naar een verticale tuin.

 

Veelgestelde vragen

Hieronder lees je een aantal veelgestelde vragen en antwoorden op deze vragen:

Wat kost het aanleggen van een verticale tuin?

Je kunt de kosten voor een verticale tuin flink op laten lopen. Wil je een verticale tuin aan laten leggen? Reken dan op kosten tussen de €150,- en €750,- per vierkante meter. Gelukkig zijn er vele manieren om op eigen houtje een verticale tuin te creëren. Lees dit hier terug.

Welke planten kunnen in een verticale tuin?

Op een schaduwrijke plek doen varens, grassen, kruiden en hosta’s het goed. In halfschaduw kun je gaan voor purperklokjes, siernetel en hosta’s. Op een zonnige plek doen eetbare planten (aardbeienplanten, tijm en sla) het goed of ga voor klokjesbloemen, daglelies of blauwgras. Ga binnenshuis voor luchtzuiverende planten (varens, aloë vera en graslelie) of kruiden.

Zijn verticale tuinen makkelijk te onderhouden?

Ja. Een verticale tuin is niet moeilijker te onderhouden dan een gewone tuin. Doordat je op ooghoogte kunt werken en niet voorover hoeft te buigen, is het misschien zelfs een makkelijkere manier van tuinieren. Zelfs voor mensen op leeftijd is tuinieren op deze manier een eitje. Het grootste punt waar je rekening mee moet houden is dat alle planten genoeg water krijgen.

Wat te doen tegen mieren en muggen in de tuin?

Door tactisch bepaalde planten te plaatsen kun jij muggen uit je tuin weren. Muggen houden niet van basilicum, citroengras, kattenkruid, goudsbloemen, lavendel en rozemarijn. Waar ze nog meer niet van houden zijn knoflook en ui. Leg deze eventueel in een schaal op het aanrecht in je keuken om muggen in huis te weren.

Ook mieren houd je op afstand met kruidenplanten, zoals lavendel, munt, rozemarijn en basilicum. Daarnaast kun je nog de tuin besproeien met azijn, kokend water in het mierennest gooien of mierenlokdoosjes gebruiken.
 

Alles over verticaal tuinieren

Na het lezen van dit artikel weet je een stuk meer over verticaal tuinieren buiten en binnen in huis. Wil jij een verticale tuin gaan aanschaffen of aanleggen dan weet jij nu waar je allemaal op moet letten. We vatten de belangrijkste punten van deze pagina nog even één keertje voor je samen:

 • Een verticale tuin (plantenmuur) is ideaal voor in een kleine tuin, op een balkon of binnenshuis.
 • Enkele voordelen van een verticale tuin: het is  geluiddempend, absorbeert warmte en water, heeft een positief effect of lichaam en geest en zorgt voor een betere luchtkwaliteit.
 • Planten die het goed doen in een verticale tuin zijn flexibele planten die niet te diep wortelen. 
 • Ga voor een irrigatiesysteem om je geen zorgen te hoeven te maken over of al je planten genoeg water krijgen.
 • Het onderhoud van een verticale tuin is vergelijkbaar met een gewone tuin.
   

Heb je toch nog vragen over verticale tuinen of wil je advies over een specifiek product? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website.

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm