Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Een schaduwdoek kopen: waar let je op? Banner
Geschreven door Luuk

Een schaduwdoek kopen: waar let je op?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een schaduwdoek in hun tuin op te hangen. Overweeg jij ook om een schaduwdoek aan te schaffen? Dan is het belangrijk om te weten dat er heel veel verschillende mogelijkheden zijn. Zo veel zelfs, dat je goed op een rijtje moet zetten waar jouw ideale schaduwdoek aan moet voldoen. Hier helpen wij je graag bij met behulp van praktische tips waar je allemaal op kunt letten.

Snel naar:

 

Wat is een schaduwdoek en waarom zou je er een kopen?

Allereerst leggen we je graag even uit wat een schaduwdoek precies is. De naam zegt het natuurlijk al: het is een doek dat schaduw biedt. Dit type doek wordt horizontaal buiten gehangen, normaliter boven het terras van je tuin. Dankzij een schaduwdoek, ook wel zonnedoek genoemd, ben je beschermd tegen de uv-straling van de zon (ongeveer 85 tot 95% van de straling om precies te zijn), terwijl je er wel gewoon doorheen kunt kijken. De schaduw zorgt voor verkoeling op hele warme dagen, terwijl je toch lekker buiten kunt blijven zitten. Het is een betaalbaar alternatief voor bijvoorbeeld een veranda of tuinoverkapping.

Je bevestigt een schaduwdoek erg gemakkelijk en kunt het doek in principe bijna het hele jaar buiten laten hangen. Dit is een belangrijk verschil met een parasol, die je dagelijks weer binnen moet halen (en die ook nog eens in de weg staat op je terras). Alleen bij sneeuwval en bij windsnelheiden boven 70 km per uur is het raadzaam om je schaduwdoek binnen te halen. Gelukkig neemt het doek nauwelijks plaats in, dus kun je hem gemakkelijk ergens opbergen. Een ander pluspunt van een schaduwdoek ten opzichte van een parasol is dat deze qua maat makkelijker is af te stemmen op de grootte van je terras. Je zorgt er dus probleemloos voor dat jouw volledige terras voorzien is van schaduw.

Heb je een vrij kleine tuin en wil je een schaduwdoek over je terras hangen? Dat is geen enkel probleem, er zijn voldoende wat kleinere doeken verkrijgbaar. Lees ook gerust ons artikel ‘Inspiratie: kleine tuin inrichten’ voor meer tips over het optimaal inrichten van jouw tuin.

Een driehoekig beige schaduwdoek die ophangt
Schaduwdoeken bieden normaliter tussen de 85 en 95% bescherming tegen uv-straling.
 

Waar moet je op letten als je een schaduwdoek wilt kopen?

Er zijn schaduwdoeken of zonnedoeken verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Het is van groot belang dat je het juiste doek aanschaft, omdat je anders niet de schaduw krijgt zoals jij die voor ogen hebt. Je wilt per slot van rekening optimaal beschermd zijn tegen de zon, zodat jij écht kunt genieten terwijl je op jouw terras zit. Zorg daarom dat je de volgende aspecten uitvoerig afweegt:

De structuur

Schaduwdoeken bestaan in principe uit twee verschillende soorten, namelijk waterdoorlatend en waterdicht. Bij waterdichte doeken zien we dat ze over het algemeen een wat meer dichte structuur hebben, terwijl waterdoorlatende doeken juist meer over een open structuur beschikken. Door de dichte structuur van een waterdichte schaduwdoek kan dit type doek ook minder goed tegen stevige wind dan de waterdoorlatende variant. Op warme zomerdagen is een waterdoorlatend schaduwdoek dan ook meer geschikt, omdat je hieronder een klein, verkoelend briesje eerder voelt.

Hoewel de naam misschien anders doet vermoeden, is het niet zo dat waterdoorlatende schaduwdoeken helemaal níet tegen water kunnen. Echter is de bescherming wel vele malen minder dan bij een waterdicht doek. Een flinke regenbui is iets te veel van het goed voor dit type doek, dus houdt hier rekening mee. Het laatste verschil tussen beide soorten doeken dat we willen benoemen is dat een waterdicht doek ongeveer 85% bescherming tegen uv-straling biedt, terwijl dit bij een waterdoorlatend schaduwdoek 90 tot 95% is.

De vorm

Misschien denk je er niet direct aan, maar de vorm van je schaduwdoek is wel zeker belangrijk om mee te nemen als je een doek gaat uitzoeken. Uiteraard heb je zo je eigen voorkeuren hoe je ideale doek eruit moet komen te zien, maar het is ook van belang om hierbij rekening te houden met de vorm van je terras en in hoeverre je dit wilt bedekken. De volgende vormen zijn het meest gebruikelijk bij de keuze voor een schaduwdoek.

Vorm van het schaduwdoek Kenmerken
Driehoekig Wat speels doek, dat op meerdere manieren inzetbaar is. Je bevestigt de hoeken namelijk apart van elkaar en kunt het schaduwdoek zowel horizontaal als schuin hangen. Bovendien het makkelijkst te monteren doek van allemaal.
Vierkant  Vaak is dit type doek het meest geschikt om een terras volledig van schaduw te voorzien. Je bedekt hiermee een hele grote oppervlakte, inclusief alle hoeken.
Rechthoekig  Dit type doek is voornamelijk geschikt om lange, wat smallere oppervlaktes af te dekken. Je beschermt bijvoorbeeld een langwerpig terras, je auto of vijver gemakkelijk met dit schaduwdoek.
Harmonica  Een multifunctioneel schaduwdoek. Je hangt het op aan twee kabels en verschuift het doek via een katrolsysteem. Zo zet je het precies zo ver open als je zelf wilt en kun je ook afwisselen tussen volledig zon, een beetje zon en geen zon doorlaten. Ook uitermate geschikt voor pergola’s.

Bekijk onze verschillende schaduwdoeken:

De zijden

Naast de vorm van het schaduwdoek is ook de afwerking van het doek van belang. Deze afwerking zie je in de zijden. Naast gelijke en ongelijke zijden heb je ook de keuze uit doeken met rechte zijden en met gecurvde zijden (dit zijn hol ingesneden doeken). Het verschil zit in de manier van bevestigen. Een doek met gecurvde zijden wordt namelijk enkel bevestigd aan de hoeken, wat ook meer voor een speels effect zorgt. Dit is ook het meest populaire type schaduwdoek. Een doek dat rechte zijden heeft, moet op meerdere punten bevestigd worden. Hierdoor is het namelijk strak gespannen en blijft het helemaal recht hangen.

Het materiaal

Op het gebied van materiaalsoorten zijn er slechts een paar keuzemogelijkheden als je een schaduwdoek wilt kopen. De meeste doeken worden ofwel gemaakt van HDPE-kunststof ofwel van polyester. Dit zijn beide erg stevige materialen die uitstekende bescherming bieden tegen uv-straling. Het verschil tussen beide is wel dat polyester doeken zo goed als water- en winddicht zijn, terwijl dit voor HDPE niet geldt. Deze HDPE-doeken laten daarentegen wél licht en een verkoelend windbriesje door (in tegenstelling tot polyester), ideaal voor warme zomerdagen dus. Niet voor niets worden HDPE-schaduwdoeken vaker gekozen. Als je écht graag het hele jaar door buiten wilt zitten, weer of geen weer, dan is polyester de beste optie. Andere materiaalsoorten voor schaduwdoeken zijn onder meer acryl, katoen en polyetheen. Onthoud altijd dat hoe dikker je doek is, hoe beter deze water afstoot. Ook laten dikkere doeken minder wind door dan de iets dunnere doeken.

De kleur

Een laatste, zeker niet te onderschatten factor is de kleur van je schaduwdoek of zonnedoek. Natuurlijk heb je zelf een voorkeur voor een kleur die je aanspreekt en voor een die aansluit bij de stijl van de rest van de tuin, maar de kleurkeuze is ook een praktische. Dit is heel simpel uit te leggen, namelijk: schaduwdoeken met een lichtere kleur laten meer zonlicht door dan de donkere doeken. Wanneer je jezelf optimaal wilt beschermen tegen uv-straling , is een donker doek dus meer gewenst. Waar een licht schaduwdoek ongeveer 95% bescherming biedt tegen deze straling, kan dit bij donkere doeken zomaar oplopen tot 100%.

Een groen schaduwdoek die campingstoeltjes bedekt.
Een schaduwdoek met een lichte kleur laat meer zonlicht door dan een wat donkerder doek.
 

Hoe bevestig je een schaduwdoek?

Het monteren van een schaduwdoek is helemaal niet moeilijk en dit kun je dus gemakkelijk zelf doen. Hiervoor moet je wel van tevoren bepalen waar je jouw doek aan gaat ophangen. De gevel van je woning is een betrouwbaar bevestigingspunt, maar je kunt bijvoorbeeld ook gebruikmaken van stevige balken, palen of masten en zelfs een pergola. Voor het bevestigen aan een muur heb je schroefogen of keilbouten nodig. Verder heb je spanhaken nodig om het schaduwdoek op spanning te brengen en karabijnhaken om je bevestigingspunt aan het doek te verbinden. Tot slot heb je een koord, touw of elastiek nodig om jouw doek goed op te spannen.

 

Hoe reinig je een schaduwdoek?

Zoals al eerder gezegd kunnen schaduwdoeken in principe een aantal maanden buiten laten hangen. Wanneer de herfst- en wintermaanden komen, is het uiteraard wel beter voor het doek als je hem binnenhaalt. Hierbij is het raadzaam om je schaduwdoek schoon te maken voordat je hem opbergt. Ook kun je natuurlijk het beste jouw doek direct reinigen als je ziet dat deze vies is. Maar wat is hiervoor de ideale methode?

Wat je NIET moet doen:

  • Je schaduwdoek in een wasmachine stoppen.
  • Met de hogedrukspuit over jouw schaduwdoek heen gaan.
  • Agressieve schoonmaakmiddelen of chemicaliën gebruiken.

Wat je WEL moet doen:

  • Met warm water en een spons of zachte borstel over het doek gaan. Laat het water even intrekken en spoel het vervolgens af met bijvoorbeeld een tuinslang.
  • Een klein beetje zachte zeep gebruiken.
  • Jouw doek na het schoonmaken goed laten drogen. Berg je schaduwdoek altijd droog op.
     

Stappenplan schaduwdoek uitzoeken

We hebben je een idee gegeven wat belangrijke aspecten zijn waar je op kunt letten als je een schaduwdoek of zonnedoek wilt kopen. Hieronder zetten we alles nog eens stap voor stap op een rijtje:

Stap 1: Kies tussen een waterdicht en een waterdoorlatend schaduwdoek.

Stap 2: Zoek de ideale vorm voor je doek uit.

Stap 3: Bepaal hoe de zijden eruit moeten zien.

Stap 4: Kies de geschikte materiaalsoort uit.

Stap 5: Ga voor een kleur die jou aanspreekt én die de gewenste bescherming tegen zonlicht biedt.

Een lang, beige schaduwdoek die over campingstoeltjes hangt
Schaduwdoeken zijn in verschillende kleuren en vormen verkrijgbaar.
 

Alles op een rijtje over schaduwdoeken

Kortom, er zijn een hoop factoren waar je op kunt letten als je een schaduwdoek wilt kopen. De bescherming tegen zon, wind en regen speelt hier zoals al eerder besproken de grootste rol in. Wil je jezelf volledig beschermen tegen uv-straling of mag er nog wel een beetje doorkomen? Dat is een belangrijke afweging die je moet maken. Bovenstaand stappenplan helpt jou om de juiste keuze te maken, zodat jij heerlijk kunt genieten in je tuin.

Heb je nog vragen over het aanschaffen van een schaduwdoek of wil je advies over een specifiek product? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op onze website.

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm