Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Top 10 tuingereedschap Banner
Geschreven door Yvonne

Top 10 tuingereedschap

Ben jij op zoek naar tuingereedschap? In dit artikel geven wij je een top 10 tuingereedschap. Met deze tools voer jij alle basis-tuinklussen uit. Naast deze top 10 lees je hier ook hoe je jouw tuingereedschap schoonmaakt en waar je het opbergt. Benieuwd naar wat wij te vertellen hebben? Lees dan snel verder.

Snel naar:

 

Waarom tuingereedschap aanschaffen?

Als jij een tuintje hebt is tuingereedschap onmisbaar om je tuin te kunnen onderhouden. Je kunt zoveel aanschaffen als je wilt, en voor elk klein ding weer een nieuw tool in huis halen. Maar met een algemene basis kom je ook al een heel eind. Een stukje verderop in dit artikel geven wij een top 10 tuingereedschap. Met deze 10 tools voer jij moeiteloos bijna alle tuinklussen uit.

Meer weten over tuinieren? In ons artikel '7 tips en tricks om te tuinieren' geven wij je je wat informatie over tuinieren, leggen we uit wat makkelijke planten zijn om te onderhouden en hebben wij zeven tips voor iedereen die wil beginnen met tuinieren. 


Waar moet je op letten bij het kopen van tuingereedschap?

Als je tuingereedschap gaat kopen hoef je niet met heel veel dingen rekening te houden. Natuurlijk heb je waarschijnlijk een bepaald budget. Bedenk dit van tevoren en ga dan op zoek naar gereedschap. Waar je daarnaast nog naar kijkt zijn: de grootte van je tuin, kwaliteit van het gereedschap en de tuinklussen die je moet doen:

Grootte van je tuin

De grootte van je tuin bepaald natuurlijk niet welk gereedschap je nodig hebt. Maar, heb je echt een grote tuin dan kan het slim zijn om elektrisch tuingereedschap aan te schaffen. Denk hierbij aan dingen als een elektrische heggenschaar, een kettingzaag en een bladblazer. Dit zijn dingen die je in een kleine tuin niet per sé nodig hebt. Vaak is het onderhoud dan prima te doen met niet-elektrische appraten, zoals een snoeischaar, reguliere zaag en een bladhark. Heb jij voor je gevoel een grote tuin? overweeg dan dus om wat elektrisch tuingereedschap aan te schaffen.

Kwaliteit

Let bij het kopen van tuingereedschap altijd goed op de kwaliteit. De tools moeten tegen een stootje kunnen, staan vaak bloot aan meerdere weersinvloeden en moeten goed te gebruiken zijn. Dit wil niet zeggen dat goedkoop niet goed kan zijn, maar als je lange tijd plezier wil hebben van je tuingereedschap zijn wat duurdere opties toch vaak beter. 

Tuinklussen 

Koop geen gereedschap dat je toch niet gebruikt. Dit klinkt best voor de hand liggend, maar denk echt even na over welke tuinklussen je moet doen. Heb je geen gazon dan heb je in ieder geval geen grasmaaier nodig (duh). En heb je weinig of geen planten om te snoeien, dan heb je aan één hand-snoeischaartje genoeg. We hebben bij onze top 10 tuingereedschap onderscheid gemaakt tussen onderstaande tuinklussen:

  • Je gazon onderhouden.
  • Stuiken, heggen en bomen snoeien.
  • Het weghalen van onkruid, mos en gazon afval.
     

Bekijk ons tuingereedschap:


 

Top 10 tuingereedschap

Met een goede basis aan tuingereedschap zijn bijna alle tuinklussen uit te voeren. Let bij het kopen van tuingereedschap op wat voor tuin je hebt. We geven je hieronder een lijstje met tien soorten gereedschap die in bijna alle tuinen onmisbaar zijn:

Gazon onderhoud

De eerste drie gereedschappen in de lijst schaf je aan om je gazon te onderhouden. Om een mooi groen gazon te krijgen en houden, zul je het moeten onderhouden. Voeg een paar keer per jaar wat bemesting/voeding toe aan je gazon. Lange periode van droogte? Vergeet dan niet je gazon te besproeien. Bekijk onze koopgids voor tuinslangen eens om te weten te komen waar je op kunt letten als je een tuinslang aan gaat schaffen. Bemesten en sproeien zijn dingen die af en toe ‘moeten’. Wat je wel regelmatig moet doen is grasmaaien. Door je gras te maaien blijft het mooi en kort.

Gereedschap voor gazon onderhoud

1. Grasmaaier of robotmaaier

Met een grasmaaier of robotmaaier houd jij jouw gazon mooi kort. Let er wel op dat grasmaaiers niet altijd overal goed bij kunnen. Voor sommige tuinen, met gekke hoekjes of randen, is een grastrimmer geen overbodige luxe. Je kunt deze plekken ook met een grasschaar knippen, al is dit voor grotere stukken tuin niet aan te raden. Je hebt bij grasmaaiers ook nog verschillende mogelijkheden qua maaibreedte, hoogte en automatische rijstanden.

Ga voor een robotmaaier als je geen zin hebt om steeds zelf je tuin te moeten maaien.

2. Kruiwagen

Een kruiwagen is hét middel om al je tuinafval (of zand) op te gooien en vervolgens eenvoudig te kunnen verplaatsen. Heb jij een hele kleine tuin, dan is een kruiwagen misschien niet nodig. Maar zelfs dan is een kruiwagen ook een super handige manier om een groot gedeelte van je tuingereedschap bij elkaar te bewaren.

Kruiwagens zijn er in verschillende afmetingen en verschillende materialen. Een plastic kruiwagen zal niet roesten, maar is niet zo stevig als een stalen kruiwagen. Bedenk van tevoren waar je hem voor gebruikt en schaf dan de kruiwagen aan die bij je past.

3. (Blad)hark

Met een hark breng jij al het tuinafval (takken, gras, bladeren) bij elkaar. Vervolgens heb je een hoop tuinafval en kun je met twee harken dit ‘afval’ eenvoudig in een tas of op de kruiwagen doen. Om je gazon goed te onderhouden is het belangrijk om afgevallen bladeren en takken van het gazon weg te halen. Deze laag bladeren houdt licht van het gazon af, waardoor het gras af kan sterven.

Heb je een grote tuin? Ga dan voor een bladblazer, zodat je niet uren met de bladhark in de weer hoeft.

Snoeien

In bijna elke tuin vind je wel een of meerdere bomen, heggen of struiken. En als je jouw tuin goed wilt onderhouden, zul je deze bomen, heggen en/of struiken moeten snoeien. Snoeien kan in principe bijna het hele jaar, alleen echt niet als het vriest. Daarnaast is het gewoon slim om rekening te houden met wanneer je planten ‘het beste’ kunt snoeien. Meer informatie over snoeien lees je in ons artikel ‘7 tips en tricks om te tuinieren’.

Tuingereedschap om te snoeien

4. Heggenschaar of takkenschaar

Een heggenschaar heb je nodig om een heg te snoeien. Een takkenschaar heb je nodig om wat dikkere takken van een struik of boom te snoeien. Heb je geen heg, dan heb je natuurlijk ook geen heggenschaar nodig (al kun je heggenscharen ook nog gebruiken voor sommige struiken). Heggenscharen en takkenscharen gebruik je met twee handen.

Heb je echte veel bomen of heggen? Dan kan een kettingzaag of elektrische heggenschaar wel echt een aanwinst zijn.

5. Snoeischaar

Met een snoeischaar kun je takken snoeien. Als je gaat snoeien, doe dit dan een beetje schuin en iets boven een knop. Een snoeischaar is, in tegenstelling tot een heggenschaar of takkenschaar, met een hand te gebruiken. Zorg ervoor dat je snoeischaar, net als een heggenschaar of takkenschaar, vlijmscherp is. Zo houd je de wond aan de plant zo glad mogelijk en verklein je de kans op schimmel.

Let op: knip hiermee geen takken die veel dikker zijn dan 10mm (anders wordt het gereedschap te zwaar belast).

6. Tuinhandschoenen

Tuinhandschoenen kun je in principe achterwege laten, als jij het niet erg vindt om pijnlijke en geïrriteerde handen te krijgen als je in de tuin gaat werken. Want als je doornstruiken gaat snoeien of brandnetels op gaat ruimen, vraagt dat natuurlijk om problemen. Met tuinhandschoenen bescherm je je handen tegen alle invloeden van buitenaf. Tuinieren is meteen een stuk plezieriger!

Onkruid verwijderen

Om onkruid, mos en gazon afval weg te halen kun je een aantal gereedschappen gebruiken. Welke je aanschaft hangt af van de grootte van je tuin, gebruiksgemak en je persoonlijke voorkeuren. Meer weten over onkruid in je tuin? Lees dan onze pagina '5 vragen en antwoorden over onkruid' eens door.

Tuingereedschap om onkruid te verwijderen

7. Schoffel

Dit gereedschap is onmisbaar als je onkruid weg gaat halen. Een schoffel gebruik je om onkruid af te snijden en zo eenvoudig tussen je planten uit te kunnen halen. Zorg ervoor dat een schoffel goed scherp is, zodat je hem goed en makkelijk kunt gebruiken.

8. Schop

Met een schop (of spade) kun je gaten graven, om vervolgens bijvoorbeeld bomen of planten te planten. Schoppen zijn er in verschillende maten en materialen. Ze kunnen lang en kort zijn, en gemaakt zijn van staal, roestvrijstaal of aluminium (aluminium is fijn om sneeuw mee op te scheppen omdat het ontzettend licht is). Voor het planten van kleine plantjes of bloemen kun je kiezen voor een kleine tuinschep, maar als je wat grotere gaten moet graven is een schop onmisbaar.

Let op: het blad van een spade moet super scherp zijn om er goed mee te kunnen graven. Draag eventueel schoenen met stalen neuzen als je in de tuin met een spade aan de slag gaat.

9. Drietand

Met een drietand maak je de grond in je sier- of moestuintje los. Hiermee breng je lucht in de grond én voorkom je de groei van onkruid (of blijf je het in ieder geval een tijdje voor). Je kunt hiervoor ook een handvork aanschaffen. En, voor een groot gazon kun je een verticuteermachine aanschaffen om je gras te beluchten.

Heb jij je tuin grotendeels in het hard liggen? Dan is een voegenkrabber een onmisbare tool. Laat eventueel de schoffel en/of drietand achterwege en ga voor de voegenkrabber om onkruid eenvoudig tussen de voegen van je tuintegels uit te kunnen halen.

Stoep of tuingereedschap schoonmaken

Om je stoep schoon te maken kun je in eerste instantie aan de slag gaan met een bezem. Hiermee veeg je eenvoudig zand en bladeren van je stoep af. Toch kan het zijn dat je stoep dan nog steeds vies is, omdat er vuil op zit dat er niet even snel af te poetsen is. Dan kan een hogedrukreiniger echt superhandig zijn.

10. Hogedrukreiniger

Heb je een groot gedeelte van je tuin in het hard liggen? Dan is een hogedrukreiniger een echte aanrader. Met een hogedrukreiniger haal je hardnekkig vuil (groene aanslag, zand of ander vuil) van je stoep of terras af. Ga je aan de slag met een hogedrukreiniger, let dan altijd op onderstaande punten:

  • Zorg ervoor dat je losse objecten van je stoep afhaalt.
  • Let op elektriciteit als je met water aan de slag gaat.
  • Begin altijd met een wat lagere druk en verhoog alleen de druk als het echt nodig is.
  • Maak naast je stoep ook meteen je tuinmeubels schoon. Dit kan in veel gevallen ook met de hogedrukreiniger. Beter niet? Bij nieuwe houten meubels of meubels met een verflaag. 
  • Het water kan spatten. Draag hiervoor eventueel een veiligheidsbril, werkhandschoenen en speciale kleding.
     

Stoep schoonmaken met hogedrukreiniger
Met een hogedrukreiniger maak je eenvoudig je stoep superschoon. 
 

Hoe maak je tuingereedschap schoon?

Maak tuingereedschap dat in contact is geweest met zand/grond meteen nadat je het hebt gebruikt schoon. De eerste stap hierin is door gewoon met een tuinslang de boel schoon te spuiten. Soms kan er wat hardnekkig vuil achterblijven. Ga dan met een borstel aan de slag. Snoeigereedschap moet je wat voorzichter schoonmaken, omdat dit gereedschap scherp moet blijven en je zelf geen verwondingen op wil lopen. Ga hierbij altijd gewoon met een doek en een sopje aan de slag. En, droog je gereedschap altijd goed na. Als het nat blijft kan er roest ontstaan.

Tuingereedschap oliën

Breng een dun laagje olie aan op je tuingereedschap (houten tools smeer je in met lijnzaadolie). Olie heeft een waterafstotende werking, waardoor het je gereedschap beschermt tegen roest. Toch roest? Verwijder dit dan met schuurpapier, een staalborstel of leg je gereedschap in een bak met witte azijn.
 

Waar berg je tuingereedschap op?

Ruim al je tuingereedschap na het werken in de tuin netjes op. Het is het slimst om het gereedschap niet op de grond te zetten, maar op te hangen. Hier bespaar je ruimte mee en het is gewoon een veiligere manier van bewaren. Daarnaast wordt je gereedschap minder snel bot en gaan het minder snel roesten als het hangt. Naast dat je je tuingereedschap het beste ophangt, is het ook het beste om het in een droge ruimte te bewaren (ook dit heeft weer met roest te maken).

Scherp gereedschap kun je eventueel nog in hoezen bewaren om ze extra te beschermen.


Alles op een rijtje over tuingereedschap

Je hebt in dit artikel allerlei informatie gelezen over tuingereedschap. De tien tools die we hierboven benoemd hebben zijn een goede basis om (bijna) al je tuinklussen mee uit te kunnen voeren. We vatten de belangrijkste punten van deze pagina nog even één keertje voor je samen:

  • Tuingereedschap is onmisbaar om je tuin te kunnen onderhouden.
  • Bij het kopen van tuingereedschap let je op: de prijs, kwaliteit, de grootte van je tuin en de tuinklussen die je moet doen.
  • Drie algemene tuinklussen zijn: je gazon onderhouden, snoeien en onkruid verwijderen.
  • Maak na het tuinieren je tuingereedschap altijd goed schoon.
  • En de beste manier om je tuingereedschap op te bergen is door het op te hangen.  
     

Heb je toch nog vragen over tuingereedschap of wil je advies over een specifiek product? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website.
 

Bekijk ons tuingereedschap

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm