Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 40 in Nederland
% OP=OP Heel veel artikelen in prijs verlaagd! Shop nu >
Geschreven door Wouter

8 tips voor een opgeruimd huis

Wanneer de opruimkriebels onverwachts toeslaan op je vrije dag, is het natuurlijk handig als je weet hoe je te werk moet gaan. Zeker het voorjaar is een tijd van opruimen en weggooien om de zomer met een fris gevoel te starten. Het leven heeft zich in de wintermaanden vooral binnen afgespeeld en dus komt je huis uit een soort ‘winterslaap’. Het kan daarom een nogal overweldigend gevoel aanwakkeren als je ineens besluit je huis op te gaan ruimen en merkt wat er allemaal te doen is. Hoe krijg je je huis nou het best uit deze verslonsde staat en hoe hou je het daarna ook opgeruimd? Daarom geven we je 8 tips voor een opgeruimd huis. Ervaar een opgeruimd leven en lees snel verder!

Snel naar de tips:

 

1. Maak een plan vooraf.

We kennen het allemaal: je ziet hier en daar wat kleine dingen waar je je aan stoort, omdat deze zorgen voor een rommelig beeld in je huis en chaos in je hoofd. Daarom besluit je deze dingen op te ruimen. Voor je het weet ben je echter in de opruim-modus en kom je zo veel dingen tegen die je wil opruimen, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Dit werkt erg demotiverend. Daarom kun je beter eerst even je tijd nemen en vooraf bedenken welke spullen in welke kamer horen en wat je precies wilt bereiken in welke kamer. Belangrijk hierbij is dat je het op papier zet, zodat je structuur aanbrengt en het overzicht houdt. Ondanks dat weinig mensen zin hebben om een planning te maken, is het toch belangrijk dat je dit doet. Je komt op die manier ook niet snel voor onaangename verrassingen te staan.

Een simpel voorbeeld hiervan is dat je hele huis erg stoffig is. Om dat probleem op te lossen heb je natuurlijk een stofzuiger nodig. Maar wat als je bijvoorbeeld geen stofzuigerzakken meer hebt? Het is dan beter om dit mee te nemen in je planning, dus dat je vooraf nog even naar de winkel gaat om stofzuigerzakken te halen. Er is namelijk niets vervelender dan dat je heel enthousiast wilt beginnen met stofzuigen en je erachter komt dat je plannen voor een opgeruimd huis in het water vallen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor andere spullen die je mogelijk nodig zou kunnen hebben, zoals prullenbakken, ook erg belangrijk bij het opruimen van je huis. Ook al moet je op het begin misschien wat doorbijten, je zult altijd zien dat een goede planning zich uitbetaalt.


 

2. Gebruik de KonMari methode.

In de vorige tip hebben we het natuurlijk gehad over het maken van een planning. Daarbij noemden we al dat, om het overzicht te houden, je het opruimproces per kamer kun ordenen. Volgens opruimgoeroe Marie Kondo zou je het alleen heel anders aan moeten pakken. In haar inmiddels alom bekende ‘KonMari methode’, redeneert ze dat je niet per kamer zou moeten opruimen, maar per categorie in een bepaalde volgorde. De achterliggende gedachte hierbij is dat de verschillende spullen die je bezit, vaak over meerdere kamers verspreid liggen. Het afgaan van de categorieën is als het ware een stappenplan wat je kunt gebruiken om jezelf te trainen in opruimen, naast het feit dat je huis er natuurlijk een stuk opgeruimder uit ziet.

De categorieën van de KonMari methode zijn als volgt:

 • Kleding
 • Boeken
 • Papier
 • Komono (overige spullen)
 • Sentimenteel
   

Kleding opruimen volgens de KonMari methode
Het opvouwen van je kleding volgens de KonMari methode gebeurt op een speciale manier, die verschillende voordelen heeft.

In het kort, verzamel je dus per categorie alle spullen die je hebt. De volgorde van deze categorieën is niet gebaseerd op gebakken lucht: integendeel, aangezien je begint bij de makkelijkste categorie en eindigt bij de moeilijkste. De makkelijke categorieën bereiden je als het ware voor op de moeilijkere. Vervolgens ga je per item na of het ook daadwerkelijk vreugde brengt in je leven. Volgens Marie Kondo moet het betreffende item ‘joy sparken’ in je leven, wat wil zeggen dat je er dus echt blij en gelukkig van moet worden. Belangrijk hierbij is dat je streng voor jezelf durft te zijn: neem een niet al te sentimentele houding aan en durf afscheid te nemen van sommige foto’s of ansichtkaarten. Deze kun je tegenwoordig heel handig op een andere plek opslaan. Als je gevoel niet meteen zegt dat je er gelukkig van wordt, gooi of geef het dan weg. Er zijn namelijk genoeg mensen die je blij kunt maken met jouw spullen, dus gooi niet gelijk alles in de kliko.

Nadat je deze stap hebt voltooid, kun je gaan beginnen met het herinrichten van de ruimte die je hebt, nu je verlost bent van de grote hoeveelheid oude spullen in je kasten en lades. Dit kun je doen door middel van de principes van de KonMari methode, dus per categorie zo veel mogelijk bij elkaar. Houd er wel rekening mee dat jij je persoonlijke voorkeuren niet uit het oog verliest: jij moet je spullen op die manier inrichten, zodat het voor jou fijn werkt.

Naast het opgeruimde huis zit er ook een diepere kern aan de KonMari methode. Menigeen zweert erbij dat je je hele leven zou kunnen veranderen door deze methode te gebruiken. Het idee van ‘spark joy’ is namelijk niet alleen van toepassing op zaken als opruimen, maar het kan in veel andere facetten van je leven worden benut. Je gaat namelijk nadenken over spullen die echt belangrijk zijn in je leven en je neemt hierbij een stuk kritischere houding aan, wat ook leidt tot een positieve gedragsverandering. Daarnaast ervaar je een stuk meer mentale en fysieke rust in je leven en zorgt de grote hoeveelheid ruimte die je gewonnen hebt ervoor, dat jij weer echt kunt gaan leven in je huis!

Meer weten over het opruimen van kleding en schoenen specifiek? Lees dan ons artikel 'Inspiratie: kleding en schoenen opruimen' eens door.
 

3. Begin eenvoudig.

Of je nu de KonMari methode gebruikt of niet: het is van belang dat je niet te groot denkt als je begint met het opruimen. Werk bijvoorbeeld per categorie of per kamer, maar ga niet combineren door meerdere kamers of meerdere categorieën tegelijk op te willen ruimen. Het is daarom essentieel om te beginnen met simpele werkzaamheden, aangezien deze het snelst zorgen voor (zichtbaar) resultaat. Zo raak je vanzelf gemotiveerd om nog meer op te gaan ruimen. Dat laatste is vooral belangrijk voor de mensen onder ons die geen fan zijn van het opruimen. Je hele kledingkast in één keer opruimen is wellicht een wat te grote stap om te beginnen. Richt je daarom eerst op één la in plaats van de hele kast. Door dit toe te passen, gebruik je in feite de principes van Kaizen. Dit betekent letterlijk ‘verbeter naar goed’. Hierbij voer je continue verbeteringen door, in kleine stapjes. Telkens kleinschalig verbeteren, dus je huis meer opgeruimd krijgen in dit geval, is eenvoudiger dan denken in grote doelstellingen. Hierbij stel je jezelf steeds de vraag: ‘Hoe kan ik het net iets beter doen?’ Als we bij het thema opruimen blijven zou dit kunnen zijn: ‘Hoe krijg ik deze plek of deze categorie net iets meer opgeruimd?’

Deze tip is dus vooral van toepassing als jij niet houdt van opruimen en er het liefst blanco in gaat. Uiteraard is het ook een waardevolle tip als jij door deze tip juist zin krijgt in opruimen.

Ergens aan beginnen is een belangrijke stap maar datgene ook afmaken is een tweede. Dit doe je door je planning realistisch te houden en de taken te verdelen in stappen. Neem af en toe ook een actieve pauze om (mentale) kracht te herwinnen en vooruit te blijven gaan. 


4. Haal alles uit de kast.

Wanneer je eenmaal in de flow zit van het opruimen en je de smaak goed te pakken hebt, wil je natuurlijk wel een duidelijk resultaat zien. Om dit zichtbaarder te krijgen, is het van wezenlijk belang om alle spullen die je hebt, tevoorschijn te halen. Hier geldt dus letterlijk en figuurlijk: haal alles uit de kast. Je hebt hierdoor ook beter zichtbaar wat je allemaal voor spullen hebt, wat je eenvoudiger de balans laat opmaken. Je komt dan waarschijnlijk eerder tot de conclusie dat je bijvoorbeeld van bepaalde kleding overdreven veel hebt. Eén grote stapel maken van verschillende categorieën spullen kan hierbij ook helpen. Afscheid nemen wordt daardoor minder moeilijk.

Iemand die spullen in een kast herschiktNadat je van je oude spullen verlost bent, kun je je kast een mooie herinrichting geven.
 

5. Geef alles een vaste plek en categoriseer je spullen.

Voor alle sloddervossen is deze tip mogelijk heel waardevol. Als je namelijk merkt dat je regelmatig iets kwijt bent, dan komt dat waarschijnlijk omdat je je spullen niet op een vaste plek teruglegt. Door regelmaat en structuur te geven in je kasten en lades, kun je in de toekomst veel tijd winnen die normaal door het zoeken van bepaalde spullen in beslag werden genomen. Daarnaast scheelt het je een hoop stress dat je niet meer continu door heel je huis hoeft te rennen om bepaalde spullen te zoeken. Je weet immers gewoon waar het ligt omdat je het bewust zo hebt gesorteerd. Hierbij kun je ook subcategorieën maken, dus nogmaals: als het maar effectief voor jou werkt.


 

6. Ruim stijlvol op.

Deze tip sluit een beetje aan bij de vorige. Je kunt opruimen namelijk zien als iets wat je moét doen, maar je kunt het ook zien als een kans om het interieur van je huis een flinke boost te geven. Het opruimen van je huis kan namelijk heel stijlvol gebeuren, als je creatief met de ruimte omgaat. Op die manier sla je twee vliegen in één klap.

Als je eenmaal druk bezig bent met opruimen, ontdek je wellicht dat een andere indeling van je interieur praktischer is om je spullen geordend te houden. Je zou er dan voor kunnen kiezen om hier en daar wat meubels te verschuiven, maar dit is echt niet alles wat je kunt veranderen aan je interieur door middel van opruimen. Het verdelen van je spullen in verschillende categorieën kan er namelijk toe leiden dat je opbergruimte tekort gaat komen. Wanneer je je er bijvoorbeeld aan stoort dat je teveel kussens op en rondom je bank hebt liggen, kom je met een mooie opbergbox of mand al een heel eind. Naast het feit dat dit er dus een stuk opgeruimder uitziet, heeft het ook nog eens een stijlvol effect voor je interieur. Behalve dit voorbeeld, zijn er nog talloze andere mogelijkheden waarop jij je interieur kan herinrichten door middel van opruimen. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan een mooie kapstok of een chique wandkast. Een bijkomend voordeel hiervan, is dat er niet alleen vermoeidheid over blijft na het opruimen. De verandering van een rommelig huis naar een opgeruimd, gestructureerd huis met een fris interieur geeft namelijk ook een behoorlijk voldaan gevoel. Uiteindelijk wil het oog namelijk ook wat.


 

7. Maak een gewoonte van opruimen.

Er is natuurlijk een groot verschil tussen één keer in de week heel je huis moeten opruimen en aan de andere kant, alle spullen die je niet meer gebruikt, direct terugleggen op hun plek. Als je de hele week allerlei werkzaamheden verricht binnen of rondom huis en je laat de losse verdwaalde spullen liggen, leidt dit er toe dat je aan het einde van de week een flinke klus voor de boeg hebt om dit allemaal op te ruimen. Gezien je op deze manier niet toekomt aan het échte grondige opruimen (zoals je gelezen hebt bij tip vier en vijf), is het belangrijk om de spullen na gebruik direct op te ruimen. Zorg er daarbij voor dat je dit ook doet op de goede, door jou gekozen plek, want anders ben je je spullen natuurlijk weer binnen mum van tijd kwijt. 

Routine maakt het leven makkelijker en dit geldt ook voor opruimen. Een dagelijks opruimrondje van 10 minuten scheelt veel werk aan het eind van de week. Onthoud echter wel: het is een opruimrondje en geen opruimklus. Maak het dus niet te groot. 


8. Zelf de slingers ophangen.

Mocht je na al deze tips nog steeds totaal geen zin hebben om te beginnen met opruimen, dan kun je het jezelf nog altijd een stukje makkelijker maken. Je kunt je namelijk voor jezelf verzachtende omstandigheden creëren die het opruimen leuker maken. Zo kun je bijvoorbeeld:

 • Een leuke podcast, of wat goede muziek opzetten tijdens je werkzaamheden.
 • Before en after foto's maken: dit geeft je beter een beeld van wat je allemaal voor elkaar hebt gekregen achteraf.
 • Voor het opruimen alvast nadenken wat je voor leuke dingen met je gewonnen ruimte gaat doen.
 • Iets leuks in het vooruitzicht stellen wat je na het opruimen gaat doen, zoals het kijken van een leuke film of jezelf verwennen met wat lekkers te eten.


Natuurlijk zijn dit allemaal slechts voorbeelden, dus bedenk vooral iets wat jij persoonlijk leuk vindt waardoor het opruimen lekker vlot verloopt.

Tafel vol met eten, koffie en water
Denk eens aan jouw favoriete maaltijd. Is dat niet dé ideale beloning die je jezelf in kunt beelden?
 

Samengevat.

Het opruimen van je huis hoeft al met al helemaal geen vervelende taak te zijn. Door vooraf wat voorbereidingen te treffen, zoals het maken van een planning of het gebruiken van een speciale aanpak als de KonMari methode, verloopt het opruimen al snel een stuk effectiever. Daarnaast kun je met kleine aanpassingen, grote veranderingen aanbrengen. Denk hierbij aan het categoriseren van je spullen of door gebruik te maken van de mogelijkheid en je interieur wat bij te spijkeren. Dit alles zal een erg vernieuwend effect op je huis hebben, waardoor jij weer met een geordende geest een op de bank kunt gaan zitten. 

Heb je na het lezen van deze tips nog vragen over het opruimen van je huis of over een specifiek product? Neem dan contact op via onze klantenservice of start een live chat op de website. 
 

Bekijk ons assortiment opbergproducten 

 

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm