Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 40 in Nederland
% OP=OP Heel veel artikelen in prijs verlaagd! Shop nu >
Geschreven door Wouter

Alles over wanddecoratie

In deze adviespagina lees je hoe je het best jouw muren en wanden opfleurt met de mooiste decoratie. Dit kunnen natuurlijk allerlei soorten dingen zijn, zoals een leuk schilderij, sierlijke ruimtelijke vormen of een chique spiegel. Even 'snel' wat aan de muur hangen kan een complete kamer een frisse, nieuwe look geven. Maar hoe pas je dit op een goede manier toe voor het beste resultaat? Wij helpen je graag! Ben jij nu benieuwd geworden naar alle ins en outs over wanddecoratie, of heb jij inspiratie nodig bij het decoreren van je muren? Lees dan snel verder!

Snel naar:

1. Creatief met verf
2. De kunst van het ophangen van kunst: 5 tips
3. Wanddecoratie: inspiratie 
4. Veelgemaakte beginnersfouten
5. Samengevat
 

Creatief met verf

Voordat je allerlei soorten spullen in huis haalt die jij wilt gebruiken bij het decoreren van je muren, kun je ook eerst de wand zelf een bepaalde decoratie geven. Dit kun je doen door middel van het aanbrengen van verf. Om er echt decoratie van te maken, moet je natuurlijk een speciale twist geven aan het verven van je muren. Dit kun je op verschillende manieren doen:

Lambrisering

Traditioneel gezien is een lambrisering van verf een wandbetimmering, die bestaat uit paneelwerk. Deze is dan aangebracht aan de onderste helft van de muur en bezit vaak een bepaald sierlijk element en is tevens een bescherming voor je muren. Toch wordt een lambrisering van verf tegenwoordig vaak toegepast zonder het paneelwerk aan te brengen en onderste helft van de muren slechts te verven. Dit wordt dan een geschilderde lambrisering genoemd.

Bij het maken van een geschilderde lambrisering, is het van belang dat je stevige tape hebt om de muur af te plakken. Hierdoor voorkom je dat de verf onder de tape door loopt. De hoogte van de lambrisering kun je zelf bepalen. Het is alleen wel het mooist als deze niet te dichtbij een stopcontact of meubel zit qua hoogte. Een goede marge die je hierbij kunt aanhouden is ongeveer 15 tot 20 centimeter. Naast de hoogte, kun je ook de kleur van de lambrisering zelf bepalen. Een kleurcontrast ten opzichte van de rest van je muur en een passende kleur met je meubels zorgt hierbij voor het beste resultaat.

Speciale verf

Niet alleen met de manier van verven, maar ook met verf zelf kun je je muur decoreren. Er zijn namelijk een aantal soorten speciale verf, zoals bordverf, whiteboardverf en magneetverf die allemaal een eigen effect hebben op jouw muren.

 • Bordverf: met bordverf kun je bijvoorbeeld boodschappenlijstjes maken, de kinderkamer omtoveren tot een atelier en je kunt zelfs je bezoekers entertainen door in je toilet bordverf aan te brengen en een geheime boodschap achter te laten.
 • Magnetische verf: met magnetische verf maak je je muren magnetisch en kun je voortaan alles ophangen door middel van magneten. Je kunt hierbij in de keuken ook weer to-do-lijstjes maken, op je kantoor met behulp van je magnetische muur een presentatie geven, of de verf aanbrengen in je kinderkamer en er verschillende kleurrijke magneetjes aan toevoegen.
 • Whiteboardverf: tenslotte heb je ook nog een verftype genaamd whiteboardverf. Als jij bijvoorbeeld een kleine werkruimte hebt, is het handig als jij je brainstormsessies op de wanden kunt doen. Je kunt hier dan ook verschillende kleuraccenten naar voorkeur aan toevoegen.


De kunst van het ophangen van kunst: 5 tips

Als we specifiek gaan kijken naar wanddecoratie in de vorm van kunst, vertrouwt een groot deel van de mensen op het onderbuikgevoel bij het ophangen hiervan. Als jij echter het maximale resultaat wil halen uit jouw decoratie, kunnen de volgende tips van pas komen:

Tip #1. Pas verschillende vormen kunst toe.

Belangrijk om je te realiseren is het volgende: verschillende vormen decoratie sluiten elkaar niet per definitie uit. Sterker nog, ze kunnen heel goed met elkaar combineren. Als je bijvoorbeeld een bepaald schilderij in je woonkamer hebt hangen, kun je deze goed aanvullen met andere soorten muurdecoratie:

Soort kunst Voordeel
Beeldhouwkunst en metalen sculpturen Vult lege wandjes mooi op.
Meerdere wandpanelen naast elkaar Verschillende panelen vormen één geheel.
Ruimtelijke vormen (3D-decoratie) Zorgt voor een unieke look.
Verschillende kleine kunst combineren Mits symmetrisch gekaderd hetzelfde effect als een groot schilderij.

Tip #2. Kies de goede plaats voor je kunst.

Om je kunst het best tot zijn recht te laten komen, is het van belang dat je deze op de juiste plek neerhangt. Zo heb je voor verschillende maten schilderijen ook verschillende plekken voor je kunst. Voor een groot schilderij zijn over het algemeen de volgende plekken het meest gekozen: boven de bank, achter de keukentafel, boven het dressoir of boven het bed. Als je alleen voor (extra) grote kunst gaat in een kleinere ruimte, onthoud dan dat de kunst extra groot uitvalt. Dit is niet altijd even mooi.

Voor kleinere kunst zijn weer andere dingen belangrijk. Deze hang je namelijk eerder ergens tussen in plaats van dat je een grote muur wilt opvullen. Als je dit doet, is het van belang dat je eerst het totale plaatje voorstelt voordat je de kunst daadwerkelijk plaatst. Het zou namelijk kunnen dat het kunstwerk daar helemaal niet mooi uitkomt. Daarbij kun je een belangrijke vuistregel gebruiken: hoe minder verschillende kunstwerken je op wilt hangen, hoe dichter ze bij elkaar horen te hangen. Je creëert hierbij samenhang door kleinere schilderijen met hetzelfde thema boven elkaar te hangen.

Lichtinval

Lichtinval is bij het kiezen van een plaats voor je kunst ook een belangrijk aspect. Vooral als het gaat om schilderijen of andere kunstwerken. Zorg dat je decoratie, zeker als je wilt dat het opvalt, in het licht hangt. Een combinatie van dag- en kunstlicht kan echt heel mooi zijn. Voor het behoud van kunstwerken is het echter belangrijk om uv-straling in daglicht te weren met verf, translucent glas of met doek.

Tip #3. Kies de goede grootte van je kunst.

Bij het kiezen van de juiste maat van kunst (of andere decoratie) voor je muren, zijn er een aantal vuistregels die je kunt gebruiken:

 • Voor grote ruimtes: een kunstwerk kan 2/3e tot 3/4e van het muuroppervlak beslaan.
 • Voor kleine ruimtes: zorg dat aan allebei de zijkanten 3/8e van de breedte over is. Als je bijvoorbeeld een schilderij van 50 centimeter breed wil ophangen, moet je aan allebei de zijkanten 3/8e*50 = 20 cm overhouden. Dit wil dus zeggen dat je een lege plek van totaal 50 centimeter + 2 x 20 centimeter = 90 centimeter nodig hebt.
   

Een kleurrijk schilderijen aan een witte muur
Wanneer je schilderij of fotolijst niet te dicht is omgeven door andere wanddecoratie, wordt je kunst veel beter uitgelicht.

Tip #4. Je kunstwerk goed rangschikken.

Wanneer je de grootte en de plek hebt bepaald, kun je gaan nadenken over hoe je het kunstwerk of de meerdere kunstwerken wilt rangschikken. Als je hierbij al een drukke kamer hebt uitgekozen, heeft een eenvoudige compositie de voorkeur. Wanneer deze echter tot dusver minimalistisch is ingericht, kun je veel groter en kleurrijker uitpakken. Wanneer je schilderijen wilt combineren, is het dus ook van belang dat je ze dicht bij elkaar hangt. Je krijgt anders al snel een rommelig effect op je wand. Maximaal 15 centimeter uit elkaar is hierbij een goede maatstaf.

Tip #5. De goede hoogte kiezen.

Na het uitvoeren van de vorige stappen wil je logischerwijs ook dat de finishing touch goed is. Dit doen we door de goede hoogte van je kunstwerk te bepalen. Hier zijn tenslotte ook weer een aantal vuistregels voor:

 • Hang je kunst op zichthoogte (140-150 centimeter). Je kunt dan zowel zittend als staand van je kunst genieten.
 • Hang je kunst niet hoger dan 200 cm van de grond. Steeds omhoog moeten kijken is immers niet prettig.
 • Houd 15 tot 20 cm ruimte tussen het kunstwerk en een eventueel aanwezig meubelstuk.


Dit zijn uiteraard alle drie slechts uitgangspunten en door binnen deze denkbeeldige lijnen te schuiven, zorg je voor jouw gewenste resultaat.
 

Wanddecoratie: inspiratie

Je hebt inmiddels kunnen lezen dat je met verf creatief te werk kunt gaan en dat de manier van ophangen van je decoratie/kunst van groot belang is. In deze paragraaf gaan we dieper in op de wanddecoratie zelf, want wat is nu goede inspiratie voor mooie wanddecoratie?

Spiegels

Een spiegeltje aan de wand zorgt ervoor dat je kamer optisch groter lijkt. Een spiegel reflecteert namelijk het beeld en weerkaatst het licht. Het menselijk brein maakt een kamer dan groter dan deze daadwerkelijk is.

(Een collage van) fotolijsten

Een fotolijst of een collage van fotolijsten geeft een huiselijk gevoel aan je interieur en is tevens heel makkelijk aan te passen. Je hoeft namelijk alleen een foto te verwisselen en het ziet er weer heel anders uit.

Bekijk onze fotolijsten:

Wandplanken

Naast dat je op je wandplanken verschillende spullen kwijt kunt, ziet het er ook nog stijlvol uit voor je interieur. Hierbij moet je wel letten op bijvoorbeeld het type wandplank. Een metalen omlijsting geeft meer een stoere indruk en een houten wandplank juist wat huiselijker. Bij de decoratie van je planken is het verstandig om te kiezen voor een bepaalde groep, waardoor je het meer als één geheel ziet. Je kunt dan ook leuk afwisselen met de hoogte om een speels beeld te houden.

Bekijk onze wandplanken:

Planten

Planten zijn een must in elk interieur. Ze geven een rustgevend effect en je kunt ze zelfs als wanddecoratie gebruiken. Dit kun je heel eenvoudig toepassen door meerdere wandplanken boven elkaar te monteren en die in te richten met verschillende leuke plantjes. Je kunt het ook serieus aanpakken en een hele verticale tuin aanleggen. Mocht je hier nu meer over willen weten, lees dan vooral onze adviespagina over het aanleggen van een verticale tuin.

Schilderijen

We hebben het eerder gehad over kunst en schilderijen zijn hier natuurlijk een goed voorbeeld van. Je kunt hierbij denken aan een compositie van meerdere schilderijen dicht bij elkaar (uiteraard op de juiste plek) maar ook aan een zogenaamde ‘eyecatcher’. Dit is een groot opvallend stuk decoratie zoals een groot schilderij, waardoor je weinig tot geen overige kleine decoratie nodig hebt voor je muren.

3D-decoratie (ruimtelijke vormen)

Ruimtelijke vormen zijn figuren die je op de muur kunt monteren en in de ruimte gericht zijn, dus van de muur af. Metalen vlinders die je aan de muur kunt bevestigen zijn hier een leuk voorbeeld van. Dit geeft een mooi beeld, waarbij het van een afstandje lijkt alsof de decoratie als het ware ‘zweeft’.

Klok

Een klok kun je ook inzetten als wanddecoratie. Sommige klokken zijn enkel functioneel, maar de meeste klokken zijn visueel ook aantrekkelijk of interessant. Ga bijvoorbeeld voor een gave klok waarbij je de tandwielen ziet zitten. Lees meer over verschillende soorten klokken en welke goed bij jouw interieur passen op onze pagina 'Klok kopen: de ultieme gids'. 
 

Veelgemaakte beginnersfouten

In deze paragraaf komen we terug op een aantal onderwerpen die al eerder aan bod gekomen zijn, maar omdat je natuurlijk wil dat jouw kunst het best uit komt op de muren, hebben we deze veelgemaakte fouten voor je op een rijtje gezet:

 • Je decoratie hangt niet op de goede hoogte: dit is vooral van belang bij kunst zoals schilderijen. Hier wil je op een ontspannen manier naar kunnen kijken en je wil er uiteraard geen stijve nek van krijgen. Hierbij zijn zitten en staan allebei belangrijk, dus: controleer het beeld van je schilderij achteraf al zittend, omdat je vanaf een lager perspectief naar het schilderij kijkt. Je moet in beide situaties niet teveel met je nek hoeven strekken.
 • De decoratie is te klein: wederom vooral van toepassing bij kunst. We hebben dus gezien dat je bij kleine schilderijen er beter wat meer aan dezelfde wand kunt hangen voor het beste resultaat. Deze kun je dan tevens het best dichtbij elkaar hangen.
 • De muur matcht niet met de decoratie: wanneer de kleuren van de wand teveel lijkt op de decoratie, leidt dit ertoe dat de decoratie een stuk minder zal opvallen. Zonde! Zorg er daarom door dat de kleuren van deze twee elkaar op een goede manier compenseren.
 • Te netjes of te rommelig: elke keer als je een blik op de muur werpt, moet je je niet storen aan hoe je muur gedecoreerd is. Dit gevoel wordt aangewakkerd als het er rommelig uitziet, maar ook als het té symmetrisch is. Dit laatste maakt het namelijk saai. Hang groepen decoratie dus dichtbij elkaar, maar niet té dicht. Een paar centimeter is voldoende en tussen verschillende groepen kun je dan weer wat meer afstand hanteren.
 • Teveel verschillende materialen: te veel verschillende materialen tegen je muren aan zetten, oogt erg onrustig. Zorg ervoor dat de combinatie van de materialen die je kiest, bestaat uit maximaal twee verwante materialen of uit één producttype, zodat het algemene beeld niet te verwarrend overkomt.
 • Gebrek aan lichtbronnen: vooral bij decoratie waar details van belang zijn zoals schilderijen en foto’s, is goed licht vereist om er goed naar te kunnen kijken. Het is namelijk zonde om een foto te maken van topkwaliteit en deze foto daarna op een plek te hangen waar dit nauwelijks zichtbaar is voor iedereen die er naar kijkt.
   

Schilderijen en andere wanddecoratie aan een witte muur
Door decoratie op de goede hoogte en een mooie compositie bij elkaar te hangen, en daarnaast goed te belichten, creëer je eenheid. .
 

Samengevat

Al met al heb je in dit artikel veel kunnen lezen over (de mogelijkheden van) wanddecoratie. Hieronder zetten we nogmaals de belangrijkste punten op een rijtje om op te letten bij het  aanschaffen en ophangen van wanddecoratie:

 • Begin met het aanbrengen van de gewenste kleur van je muur, waarbij je eventueel gebruik maakt van speciale soorten verf of een lambrisering.
 • Gebruik je onderbuikgevoel bij het ophangen van kunst of decoratie en maak gebruik van de beschreven tips.
 • Maak gebruik van allerlei soorten voorwerpen die passen bij jouw interieur om in te zetten als wanddecoratie.
 • Voorkom veelgemaakte fouten bij alle voorgenoemde punten om op het optimale resultaat uit te komen.


Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen over wanddecoratie of wil je advies over een specifiek product? Neem dan contact op via onze klantenservice of start een live chat op de website. Lees ook onze pagina over sfeer creëren met kaarsen eens door voor meer tips en tricks over het decoreren van je huis.
 

Bekijk onze wanddecoratie

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm