Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 40 in Nederland
% OP=OP Heel veel artikelen in prijs verlaagd! Shop nu >
Geschreven door Yvonne

Alles over zitmeubels

Ben je van plan één of meerdere nieuwe zitmeubels te kopen? Dit doe je niet iedere dag. Je zult van tevoren goed na moeten denken over wat je precies wilt gaan kopen. In dit artikel lees jij alles wat je wilt of moet weten voordat je zitmeubels gaat kopen. Na het lezen van de informatie op deze pagina kun jij helemaal voorbereid aan de zoektocht naar jouw nieuwe zitmeubel(s) beginnen!

Snel naar:

 

Wat valt er allemaal onder zitmeubels?

Zitmeubels, ze zijn er in allerlei soorten, maten en materialen. De bekendste zijn toch wel de eetkamerstoel en zitbank. Maar daarnaast zijn er nog meer soorten meubels die onder zitmeubels vallen, die je misschien helemaal niet kent of waar je gewoon niet zo vaak van hoort. En dit terwijl ze misschien toch wel wat voor jou kunnen zijn. Wij geven je hieronder een lijstje met zitmeubels en daarbij in het kort een uitleg over de zitmeubels:

 1. Sofa. Een sofa is wat veel mensen zien als een gewone 2- of 3-zits bank.
 2. Hoekbank. Een hoekbank is een grote bank met een 90 graden hoek. Het lijkt visueel een beetje op twee sofa’s die tegen elkaar aan staan.
 3. Loungebank. Een loungebank is een sofa met een lounge gedeelte. Bij dit lounge gedeelte is het zitvlak een stuk langer, waardoor je echt op de bank kunt gaan liggen (loungen).
 4. Fauteuil. Een fauteuil is een soort 1-zits bank en wordt ook wel een leunstoel of luie stoel genoemd.
 5. Eetkamerstoel. Een eetkamerstoel is een redelijk eenvoudige stoel die, zoals de naam al zegt, in principe altijd bij de eettafel staat.
 6. (Bar)kruk. Een krukje is een stoel zonder rug- en armleuning.
 7. Zitzak, poef of hocker. Deze drie zijn allemaal te gebruiken als extra zitruimte of bijvoorbeeld een voetenbankje. Een poef of hocker zijn daarnaast ook eventueel nog te gebruiken als bijzettafeltje.
   

Er zijn nog meer soorten zitmeubels te bedenken, zoals klapstoelen, schommelstoelen, vlinderstoelen en slaapbanken, maar we behandelen in dit artikel alleen bovenstaande meubels. Bovenstaande lijst bevat de wat meer ‘standaard’ meubels die de meeste mensen in huis hebben. Meubels zoals schommelstoelen zijn wat minder universeel en daarom zullen wij deze in dit artikel niet of nauwelijks behandelen.

Bruine leren eetkamer stoelen in modern interieur
Barkrukken passen perfect in een bar bij de keuken.
 

Waar kun je op letten bij het kopen van zitmeubels?

Ben jij van plan om een nieuwe eetkamerstoel, hoekbank of ander zitmeubel aan te gaan schaffen? Dan is het slim om van tevoren te weten wat je ongeveer wilt hebben. En dan hebben we het niet alleen over hoe het meubel eruit ziet, er zijn nog veel meer aspecten waar je rekening mee kunt houden. Hieronder bespreken wij de belangrijkste punten om op te letten wanneer je zitmeubels gaat kopen:

Type

Zitmeubels kun je grofweg onderverdelen in stoelen en banken. Onder beide categorieën vallen daarnaast nog verschillende types. Hieronder geven wij je een kort overzichtje van de verschillende types:

Zitbank

Een bank is geschikt voor meerdere personen. Bij de keuze voor een zitbank kun je gaan voor: een sofa, hoekbank, loungebank. De keuze van je zitbank hangt voornamelijk af van de ruimte die je in je woonkamer hebt. In een ruime woonkamer staat een hoekbank of loungebank uitstekend, in een kleinere woonkamer kun je daarentegen beter gaan voor een sofa. Daarnaast is het slim om van tevoren het aantal zitplekken dat je wilt hebben te bepalen. Uit hoeveel personen bestaat je huishouden? En is de bank het enige zitmeubel in je woonkamer of schaf je ook nog bijvoorbeeld een fauteuil aan?

Bekijk onze banken:

Stoel

Een stoel is een klein zitmeubel, geschikt voor één persoon. Bij de keuze voor een stoel kun je gaan voor: een fauteuil, eetkamerstoel of (bar)kruk. Eetkamerstoelen zet je, zoals de naam als zegt, aan je eettafel. Een fauteuil zet je in de meeste gevallen in de woonkamer bij je bank neer. En een krukje gebruik je eerder als ‘extra’ zitruimte, die je makkelijk weg kunt zetten of tevoorschijn kunt halen als er mensen op bezoek komen en je niet genoeg normale stoelen hebt. Een barkruk is een specifieke uitvoering van een kruk. Deze is wat hoger dan een normaal krukje, heeft soms een rugleuning en armleuningen en zet je bij een bar of hoge eettafel neer (maar is ook altijd te gebruiken als extra zitruimte bij verjaardagen of als je visite krijgt).

Let op: wil je een eetkamerstoel met armleuningen, zorg er dan voor dat de tafel die je hierbij aanschaft ook echt hoog genoeg is (of andersom). Kortom, kom niet voor verrassingen te staan maar meet dit altijd van tevoren goed op.

Bekijk onze stoelen:

Extra accessoire

Daarnaast kun je nog een zitzak, poef of hocker kopen als zitmeubel. Deze zetten wij hier even apart neer, omdat deze opties wat flexibeler zijn en vaak als ‘extra’ gezien worden. Een zitzak, poef of hocker zet je als aanvulling bij een sofa of andere bank neer. Je koopt deze drie normaal gesproken niet als belangrijkste zitmeubel. 

 • Wat is een hocker? Een hocker is een soort poef die hoofdzakelijk gebruikt wordt als voetensteun. Daarnaast is hij ook prima te gebruiken als bijzettafeltje of extra zitruimte. Echt een multifunctioneel item dus!
   

Bekijk onze zitzakken, poefs en hockers:

Prijs

De prijs van een bank of stoel kun je zo ver op laten lopen als je zelf wilt. Je hebt al stoelen voor enkele tientjes en banken voor enkele honderden euro’s. Stel voor jezelf voordat je op zoek gaat naar en bank of stoel een budget in. Zo zoek je binnen dit budget en kun je niet verliefd worden op een zitmeubel dat buiten je budget ligt. 

Materiaal

Daarnaast is de keuze voor een bepaald materiaal ook erg belangrijk. Het ene materiaal is zachter, chiquer of warmer dan het andere. Bedenk van tevoren wat voor materiaal je het beste bij jou en je huis past en ga dan pas op zoek naar het zitmeubel dat bij jou past. Het kan natuurlijk zijn dat je niet helemaal weet naar welk materiaal je nou precies op zoek bent. Daarom geven wij je hieronder uitgebreid advies over de materialen waar je allemaal uit kunt kiezen. 

Design en kleur

Alle verschillende materialen geven een stoel of bank al een bepaalde look. Daarnaast heb je nog de keuze uit allerlei uiteenlopende kleuren. Je kunt precies de bank of stoelen uitkiezen die perfect in jouw interieur passen! Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om, als je over het algemeen redelijk neutrale kleuren in huis hebt, de bank of stoelen in een kleur of design dat er echt uit springt uit te kiezen.

Zithoek met okergele bank en twee blauwe poefs
Poefs zijn multifunctionele zitmeubels. Prima te gebruiken als zitplek, bijzettafel of voetensteun.
 

Materiaal zitmeubels: waar kun je allemaal uit kiezen?

Daarnaast is de keuze voor een bepaald materiaal ook erg belangrijk. Het ene materiaal is zachter, chiquer of warmer dan het andere. Bedenk van tevoren wat voor materiaal je het beste bij jou en je huis past en ga dan pas op zoek naar het zitmeubel dat bij jou past. Het kan natuurlijk zijn dat je niet helemaal weet naar welk materiaal je nou precies op zoek bent. Daarom leggen wij hieronder overeenkomsten en verschillen tussen de verschillende materialen even voor je uit. Stel jezelf eerst de volgende vragen:

1. Wil ik een stoffen of leren bank of fauteuil?
2. Welk keuzes voor materialen voor een stoel of kruk zijn er?

1. Wil ik een stoffen of leren bank of fauteuil?

Stoffen bank of fauteuil

In onderstaande tabel lees je verschillen tussen natuurlijke en synthetische stoffen. Naast de keuze tussen natuurlijk of synthetisch is er nog een keuze om te maken, namelijk: ga je voor velours of platgeweven stof? Het verschil is niet meer dan de uitstraling en hoe de stof aanvoelt. Bij velours bestaat de bovenkant van de stof uit doorgesneden lusjes, te herkennen aan de fluwelen look. Bij platweef zijn beide zijden van de stof hetzelfde. De stof is vlak, glad en gelijkmatig. 

Stof Eigenschappen

Natuurlijk

Voorbeelden van natuurlijke stoffen zijn: linnen, zijde, wol en katoen.

 • Bieden een hoger comfort en voelen over het algemeen prettiger aan dan synthetische stoffen.
 • Duurder en kwetsbaarder voor onder andere slijtage en vlekken dan synthetische stoffen
 • Bij enkele natuurlijke stoffen (vooral wol en linnen) kan 'pilling' optreden. Bij pilling klitten overtollige vezels van een stof samen, waardoor er bolletjes ontstaan. Dit kun je met een speciale pilling machine verwijderen.
 • De meeste natuurlijke stoffen kunnen wat gaan pluizen.
Synthetisch 

Voorbeelden van synthetische stoffen zijn: acryl, polyamide (nylon) en polyester.

 • Goedkoper en minder kwetsbaar dan natuurlijke stoffen.
 • Minder hoog comfort dan natuurlijke stoffen.
 • Polyester wordt, vanwege zijn hoge slijtvastheid en ongevoeligheid voor verkleuringen, vaak gebruikt in combinatie met andere (natuurlijke) materialen. 
 • Microvezel (stoffen lederlook) is een combinatie van polyester en polyamide. Dit is een materiaal wat ontzettend zacht aanvoelt. Een nadeel van een microvezel bank of stoel is vooral dat er pilling kan optreden. 

(Kunst)leren bank of fauteuil

Leren zitmeubels zijn ideaal voor gezinnen met kinderen. Dit materiaal is namelijk ontzettend makkelijk schoon te maken. Leer wordt gemaakt van de huis van dieren. Heb je hier een bezwaar tegen, dan kun je kiezen voor een kunstleer. Tegenwoordig is kunstleer bijna niet meer van echt leer te onderscheiden. Ga je voor leer, dan heb je nog enkele verschillende opties om uit te kiezen:

  Eigenschappen
Afgedekt leer Dit materiaal is dicht van structuur waardoor vocht en vuil er niet makkelijk in kan trekken. Doordat het materiaal zo dicht is voelt het wat koud en hard aan.
Open leer Hier trekken vloeistoffen en vocht wel wat sneller in, omdat het een open materiaal is. Het leer krijgt dus snel een ‘geleefd’ effect. Voordeel is dat het wat warmer en zachter aanvoelt dan afgedekt leer.
Aniline leer Dit is zeer open leer zonder verdere afwerking. Bij meubels wordt dit materiaal eigenlijk altijd nog bewerkt, zoals opgeschuurd, waarna het semi-aniline leer wordt genoemd.
Gewaxt leer Dit is een open leer met een waxlaagje. Hierdoor glanst het materiaal enorm. Nadeel is dat het erg krasgevoelig is.
Microleer Microleer is een samengestelde stof die bestaat uit een microvezel bovenlaag en een leren onderlaag. Dit materiaal is ontzettend soepel en zacht.


2. Welk keuzes voor materialen voor een stoel of kruk zijn er?

Bij het kopen van een eetkamerstoel kun je grofweg kiezen uit de volgende materialen: leder, kunststof, stof, metaal en hout:

 1. Leder. Je hebt hierboven al kunnen lezen waarom je voor leer zou kunnen gaan. Daarnaast geven lederen eetstoelen je kamer een stijlvolle en luxe uitstraling.
 2. Kunststof. Met kunststof kun je alle kanten op. Alle kleuren, maten en vormen kunnen worden gefabriceerd. Daarnaast is het een licht materiaal en gemakkelijk schoon te maken.
 3. Stof. Je hebt hierboven al kunnen lezen waarom je voor een stoffen zitmeubel kunt kiezen. Daarnaast geven stoffen stoelen je kamer een stijlvolle en warme/gezellige uitstraling.
 4. Metaal. Metalen stoelen zijn ontzettend duurzaam en onderhoudsarm. Nadeeltje: ze voelen koud aan. Tip: leg er bijvoorbeeld een kussentje op of ga voor een stoel met metalen elementen en een stoffen of lederen zitvlak.
 5. Hout. Houten stoelen zijn sfeervol, praktisch en duurzaam. Daarnaast verplaats je ze eenvoudig, omdat ze er licht zijn.
   

Moderne eetkamer met zwarte metalen stoelen
Metalen stoelen passen perfect in een moderne woonstijl.
 

Hoe onderhoud je je zitmeubels?

Onderhoud is belangrijk om de levensduur van meubels optimaal te benutten. Volg altijd de aangegeven onderhoudsvoorschriften voor je zitmeubel op. Elk meubel heeft specifieke onderhoudsvoorschriften, afhankelijk van het materiaal. Wij gaan deze hier niet allemaal behandelen. Wat wij wel doen is je een lijstje aan algemene onderhouds-regels geven waarmee je jouw zitmeubel al goed kunt onderhouden. Onze tips:

Materiaal Onderhoudstips
Stoffen meubels
 • Plaats stoffen meubels bij voorkeur niet in direct zonlicht of dicht tegen een warmtebron.
 • Stofzuig je meubels regelmatig. Let erop dat je dit met de juiste zuigmond en een niet al te sterke zuigkracht doet. 
 • Reinig je meubels ook af en toe met een licht vochtige doek.
 • Vloeibaar vuil mag je niet afvegen, dan veeg je het meestal in de stof. Dit altijd deppen en de vlek vervolgens behandelen met fijnwasmiddel of vlekkenreiniger.
Leren meubels
 • Afgedekt/glad leer is makkelijk schoon te maken met een vochtig microvezeldoekje. Hardnekkige vlekken? Gebruik voorzichtig een klein beetje groene zeep.
 • Open/ruw leer kan niet tegen water. Deze meubels maak je schoon met een stofzuiger. Hardnekkige vlekken? Deze maak je schoon met speciaal schoonmaakmiddel. Vervolgens kun je het materiaal weer opruwen met een staalborsteltje.
Houten, metalen en kunststof meubels
 • Voor houten meubels kun je meubelolie gebruiken (maximaal 3x per jaar).
 • Deze drie materialen zijn over het algemeen schoon te maken met een vochtige doek en wat groene zeep of milde allesreiniger. Vooral hout en metaal naderhand even afdrogen met een doek.


Wat past waarbij: styling tips

Misschien kwam jij helemaal niet op deze pagina terecht om informatie te krijgen over de verschillende typen meubels en de uiteenlopende materiaalkeuzes, maar om styling tips te lezen. Of misschien sta je helemaal aan het begin van het kopen van zitmeubels en kun je alle informatie en tips gebruiken om tot de perfecte zitmeubels voor jouw huis te komen. Wat wij hier in ieder geval gaan doen is je een aantal styling tips geven. Je kunt hierbij denken aan dingen als welke kleuren en materialen goed samengaan en welke meubels bij welke woonstijl passen.

Scandinavische woonstijl

Deze woonstijl kenmerkt zich door het gebruik van geometrische en minimalistische vormen. Daarnaast wordt er vooral gebruik gemaakt van rustige en lichte kleuren, waaronder vergrijsde tinten en pastelkleuren. De materialen die het meest gebruikt worden bij deze woonstijl zijn natuurlijke materialen zoals hout, wol en katoen.

Zitbank tip: ga voor een grijze, stoffen bank.
Stoel tip: ga voor kunststof stoelen.

Bohemian woonstijl

Deze woonstijl kenmerkt zich door drukke prints en een overvloed aan planten. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van de meest uiteenlopende kleuren, maar vooral groentinten, bordeaux, goud en oker. De materialen die het meest gebruikt worden zijn natuurlijke materialen zoals hout en riet/rotan.

Zitbank tip: ga voor een velours of fluwelen bank in de kleur oker of wijnrood.
Stoel tip: ga voor rotan, rieten of houten stoelen.

Meubels in een bohemian woonstijl
Bij de bohemian woonstijl mag en kan alles, het hoeft allemaal niet 'binnen de lijntjes'. 

Landelijke woonstijl

Bij de landelijke woonstijl draait alles om rust, gezelligheid en warmte. Er wordt vooral gebruik gemaakt van vergrijsde warme tinten. De materialen die het meest gebruikt worden zijn natuurlijke stoffen en hout. Er wordt niet echt gebruik gemaakt van drukke prints, alles is subtiel en onopvallend.

Zitbank tip: ga voor een bank met een geven stof zoals katoen of linnen én in een lichte kleur.
Stoel tip: ga voor rotan, houten of bamboe stoelen.

Moderne woonstijl

Deze woonstijl kenmerkt zich door de strakke vormen en rechte lijnen. Daarnaast is alles vrij minimalistisch en worden er weinig kleuren en accessoires gebruikt. Materialen die je bij deze stijl veel ziet zijn metaal, glas en steen. Vaak voegen mensen die deze interieurstijl hebben een of enkele accentkleuren toe om de boel wat speelser te maken.

Zitbank tip: ga voor een bank van afgedekt/glad leer in zwart of wit.
Stoel tip: ga voor metalen of kunststof stoelen.

Klassieke woonstijl

Bij deze woonstijl draait alles om luxe, sierlijkheid en warmte. Je ziet in deze stijl veel ornamenten, luxe stoffen (zoals velours), elegante designs en diepe kleuren. Materialen die je bij deze stijl veel tegenkomt zijn glas, hout, leer, velours en linnen. Meubels hebben vaak een ronde afwerking.

Zitbank tip: ga voor een velours of soepel lederen bank in een warme kleur.
Stoel tip: ga voor gestoffeerde stoelen. 

Industriële woonstijl

De industriële woonstijl kenmerkt zich door de ‘fabriekslook’. Alles draait om robuuste meubels, opvallende constructies en eerlijke materialen. Materialen die veel gebruikt worden bij deze stijl zijn leer, hout en metaal. Qua kleur worden er vooral veel donkere en warme kleuren gebruikt.

Zitbank tip: ga voor een bruine, lederen bank.
Stoel tip: ga voor metalen, houten of kunststof stoelen.

Een vrouw op een bruine leren bank
Leren banken zijn duurzaam, makkelijk te onderhouden en passen uitstekend in een industriële woonstijl. 

Let bij het kopen van een krukje of poef als accessoire op de kenmerken van de woonstijl die je in huis hebt of waar je van houdt. Bijvoorbeeld: bij een moderne woonstijl past een metalen krukje en bij een klassieke woonstijl past een velours poef.
 

Extra tip: opstelling bepalen

Op een plattegrondje van je woonkamer of eetkamer kun je heel gemakkelijk een globale opstelling bepalen voor je meubels. Door wat te proberen en schuiven kom je er snel achter wat de perfecte opstelling is. Vervolgens kun je nog in de woonkamer of eetkamer de afmetingen van de meubels bepalen door tape op de grond te plakken. Zo kun je dus zien waar je meubels komen te staan (met een beetje fantasie) én er ongeveer achter komen hoe groot de meubels kunnen/mogen zijn.
 

Alles op een rijtje

Je hebt op deze pagina allerlei informatie gelezen over zitmeubels. We hebben deze algemene categorie onderverdeeld in stoelen en zitbanken en vervolgens onze informatie toegespitst op deze verschillende onderdelen. We vatten de belangrijkste punten van de informatie op de pagina nog even één keertje voor je samen:

 • Onder zitmeubels vallen: sofa’s, hoekbanken, loungebanken, fauteuils, eetkamerstoelen, (bar)krukken, zitzakken, poefen of hockers.
 • Bij het kopen van zitmeubels let je op: het type, de prijs, de kleur, het design en het materiaal.
 • Onderhoud je zitmeubels goed om de levensduur van meubels optimaal te benutten.
 • Per woonstijl hebben wij hierboven enkele styling tips gegeven. Benieuwd naar wat we ook al weer hebben gezegd? Lees het dan even terug.
   

Heb je toch nog vragen over zitmeubels of wil je advies over een specifiek product? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website. Op zoek naar een bijpassende tafel? Lees dan onze pagina's 'Hoe kies ik de juiste eettafel?' of 'Alles over salontafels, sidetables en bijzettafels' eens door.
 

Bekijk al onze meubels

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm