Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 40 in Nederland
% OP=OP Heel veel artikelen in prijs verlaagd! Shop nu >
Geschreven door Martijn

Een kleine badkamer efficiënt inrichten: 8 tips

Je hebt dus een kleine badkamer. Of misschien een te kleine badkamer voor het aantal personen dat er gebruik van maakt. Je besteedt eigenlijk heel veel tijd in de badkamer en start én eindigt er (doorgaans) je dagen. Wel zo fijn dat je er je een beetje comfortabel kunt bewegen dus! Met een aantal slimme oplossingen en praktische keuzes, kun je optimaal van je badkamer genieten. Ook als die erg klein is. De volgende 8 praktische tips helpen je om de badkamer logisch in te delen en de ruimte efficiënt te gebruiken, zodat je een overzichtelijk en harmonieus geheel krijgt.

Direct naar de tips:

 

Tip 1: ga voor lichte kleuren.

In een kleine badkamer is er eigenlijk maar één optie qua kleurgebruik: lichte kleuren. Dit is sowieso een goede optie voor badkamers omdat het er fris en schoon uitziet. Bijkomend voordeel is dat kalkaanslag minder zichtbaar is dan op donkere oppervlakken. Kies niet alleen voor een lichte vloer en muren, maar ook voor meubels en interieurelementen met lichte kleuren.

Lichte badkamer met planten, wc-pot en zwart-witte vloer.
Voor een kleine badkamer zijn lichte kleuren dé optie als je een ruimtelijk geheel wilt creëren.
 

Tip 2: kies slimme opbergoplossingen.

Elke dag start in je badkamer wanneer je met frisse tegenzin de confrontatie met je ochtendgezicht weer aangaat. Niet iedereen is ’s ochtends al op z’n best, dus je wilt dat alles wat je nodig hebt netjes geordend is. Zonder na te denken je ochtendroutine afwerken en dan fris beginnen aan de dag. Als de ruimte beperkt is, is een logische indeling nog belangrijker. Opbergruimte is daarbij essentieel. Kastjes zijn natuurlijk ideaal, maar die beslaan wel wat ruimte. Daarom kunnen als de ruimte beperkt is trolleys met wieltjes uitkomst bieden. Smalle hogere trolleys schuif je makkelijk ergens tussen en verplaats je wanneer nodig. Ook hangende organizers zijn opbergoplossingen die weinig ruimte innemen.

Houd de volgende tips in je achterhoofd:

  • Denk smal en de hoogte in, ga in een kleine badkamer voor rekjes met minimaal drie niveaus.
  • Kies voor opbergrekjes met wieltjes.
  • Denk eens aan telescopische rekjes. Hiermee stel je zelf precies de juiste hoogte in van de plateaus, zodat je het afstemt op de rest van de badkamer en je optimaal gebruik maakt van de ruimte. Het rekje past altijd!
  • Hangende organizers zijn ruimtebesparende oplossingen. Je hangt ze precies op díe plaats en hoogte waar jij de spulletjes nodig hebt.


Bekijk onze slimme opbergrekjes:


 

Tip 3: alles op de juiste plek.

Bij een logische indeling van een badkamer hebben je spullen altijd een vaste plek. Zo hoef je je nooit af te vragen waar je iets nou ook alweer had neergelegd. Het ligt namelijk op de plek waar het altijd ligt. Bedenk dus eerst een logische indeling en houd je daar vervolgens consequent aan. Wat je in de douche gebruikt zet je in de douche, wat je voor de spiegel bij de wastafel gebruikt orden je daar.

Doucherekjes

In douche of bad zijn douchrekjes met meerdere plateaus een must. Zo houd je eenvoudig een verdeling tussen de spullen van verschillende gebruikers. Dit geeft rust en maakt het leven een heel stukje makkelijker. Een douchrekje monteren kan ook zonder dat je in de muur hoeft te boren. Je bevestigt een rekje zonder schroeven stevig aan de muur door middel van een vacuümpomp of zelfklevende bevestiging. Na verwijdering laat je geen beschadigde muur achter. 

Bekijk onze doucherekjes:


 

Tip 4: zoveel mogelijk zichtbare vloer.

Veel zichtbare vloer in een ruimte, creëert een ruimtelijk en open effect. Door spullen zo veel mogelijk van de grond te houden zorg je dat er veel tegels zichtbaar blijven. Kies daarom voor het bevestigen van opbergruimte aan de muur, kastjes op hoge pootjes en interieurelementen met een open, slanke structuur.
 

Tip 5: maak de juiste keuzes wat betreft verlichting.

Voldoende daglicht zorgt voor een ruimtelijk gevoel in iedere ruimte. Zeker in een kleine, volle ruimte kan dit een groot verschil maken. In badkamers, zeker in huurhuizen, is er in een badkamer echter lang niet altijd veel natuurlijk licht. Soms zijn er zelfs helemaal geen ramen. Met kunstlicht op de juiste plekken, zorg je voor een extra gevoel van ruimtelijkheid in de badkamer. Het is hierbij vooral belangrijk dat de ruimte in zijn geheel goed verlicht is. Wanneer er kleine onverlichte hoekjes of schaduwvlakken zijn, lijkt de badkamer kleiner. Zorg dus voor een goede lamp (of meerdere spots) aan het plafond en een lamp in of boven de spiegel. 

Meer weten over kleurtemperatuur en de verschillende functies van binnenverlichting? Lees dan ons artikel: ‘Alles over binnenverlichting’.

Kies voor een lamp bij de wastafel/badkamerspiegel een relatief koude kleurtemperatuur van 3500 tot 5000 kelvin. Hiermee heb je het beste zicht bij het opmaken of het in model brengen van je haren. Voor de hoofdlamp (aan het plafond) kun je een warmere kleurtemperatuur (2700-3000 kelvin) gebruiken, zodat je badkamer niet een te steriele en kille uitstraling krijgt. Dit voelt niet zo prettig en zeker niet als je lekker in bad ligt.

Let op: je kunt niet elke lamp zomaar in de badkamer ophangen. Voor verschillende zones in de badkamer gelden verschillende eisen. Op een plek waar een lamp alleen vochtig wordt en niet in aanraking komt met spatwater (het plafond of boven de wastafel bijvoorbeeld) is een IP21-waarde voldoende. Is er een kleine, maar aanwezige kans op opspattend water (tot binnen 60 cm van douche of bad), dan heb je lampen nodig die spatwaterdicht zijn (IP44). Voor lampen rondom douche en bad is een waterdichtheid van IP65 nodig, terwijl IP67 geschikt is voor tijdelijke onderdompeling (ín de douche of het bad).
 

Tip 6: maak veel gebruik van glas.

In kleine ruimtes is glas een ideaal materiaal om te gebruiken. Glas zorgt ervoor dat een ruimte optisch groter lijkt. Voor een douchecabine is een glazen wand daarom ideaal. Een enkel wandje is voldoende om het grootste gedeelte van het water binnen te houden en een douchegordijn is meestal niet nodig.

Marmeren badkamer met douche met glazen douchewand. Een glazen douchewand is de ideale keuze voor een kleinere badkamer.
 

Tip 7: benut de ruimte boven de deur en wc.

De ruimte boven de deur is ogenschijnlijk een loze ruimte, die je normaal niet zou gebruiken. Maar dit plekje is ideaal voor het monteren van een rekje voor bijvoorbeeld handdoeken: spullen die stiekem best wat ruimte innemen, maar daar wel prima passen! Zorg wel dat je een krukje bij de hand hebt, zodat je ook bij de spullen op plank kunt. Met hetzelfde idee als de ruimte boven de deur, kun je ook de ruimte boven de wc gebruiken voor het ophangen van een kastje voor wat toiletartikelen. Ook een ruimte die je anders waarschijnlijk niet zou gebruiken.
 

Tip 8: plaats wandhaken op verschillende hoogtes.

Een eenvoudige maar doeltreffende tip. Door wandhaken op verschillende hoogten te plaatsen, benut je de ruimte van de muur optimaal. Zo hang je verschillende handdoeken, badjassen en kleding geordend aan de muur.

Bekijk onze wandhaken:


 

Samengevat

In een kleine badkamer spelen licht en lichte kleuren een belangrijke rol bij het ruimtelijk laten ogen van de ruimte. Als er relatief weinig ruimte beschikbaar is, bieden slimme opbergoplossingen een uitkomst. Ook op plekken waar je in eerste instantie niet aan denkt. Je wilt je in de kleine ruimte comfortabel kunnen bewegen en makkelijk je ochtend- en avondroutine kunnen uitvoeren. Je zorgt er daarom voor dat alle spullen een vaste plek hebben. Om zoveel mogelijk ruimte te creëren is het aan te raden om veel gebruik te maken van glas. Houd ook de vloer zo veel mogelijk zichtbaar. 

Heb je vragen over onze producten? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website.
 

Bekijk onze badkamerproducten

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm