Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 40 in Nederland
% OP=OP Heel veel artikelen in prijs verlaagd! Shop nu >
Geschreven door Martijn

Hoe kies ik de juiste eettafel?

De eettafel is een essentieel meubel in je interieur. Het is niet alleen een sfeerbepalend element in huis, maar misschien nog wel belangrijker, een meubelstuk dat je dagelijks meerdere keren gebruikt. Gasten schuiven aan voor een uitgebreid diner of spelletjesavond, met je gezin spreek je er ’s avonds de dag door en in het weekend lees je er rustig de krant met een lekker kopje koffie. De eettafel heeft een centrale plek in je interieur en trekt daarom de aandacht. Een goede tafel gaat zeker vijf tot tien jaar mee en je wilt dan ook de juiste keuze maken. Met een goede voorbereiding en de juiste tips vind jij de eettafel die het best bij jou en je woonsituatie past. In dit artikel kies je in zeven stappen de juiste eettafel.

Snel naar:

 

Stap 1: Meet hoeveel ruimte je hebt.

Bepaal eerst met hoeveel personen je minimaal aan tafel wilt zitten en meet of je hier wel de ruimte voor hebt. Naast de afmetingen van de tafel zelf, reken je ongeveer 90 cm extra aan de kanten waar stoelen komen te staan. Een kleine meter is nodig om comfortabel aan tafel plaats te kunnen nemen.

Belangrijke afmetingen op een rijtje:

 • Om comfortabel aan te kunnen schuiven, heeft een tafel aan elke kant (waar stoelen staan) ongeveer 90 cm vrije ruimte nodig.
 • Aan tafel zelf moet je rekening houden met  ongeveer 60-70 cm in de breedte per persoon. Een rechthoekige tafel met een lengte van 130-140 cm, biedt dus plaats aan vier personen.
 • Een ronde tafel voor vier personen heeft ten minste een diameter van 90 cm. Voor zes personen heb je een tafel met een diameter van 125 cm nodig.


Een rijtje afmetingen (lengte x breedte x hoogte) is wat lastig te visualiseren, zeker in een 3-dimensionale ruimte en in combinatie met andere meubels. Het is daarom heel handig om de ruimte die voor een meubelstuk wilt gebruiken op de grond te markeren met schilderstape.
 

Stap 2: Vierkant, rond of rechthoekig.

Welke vorm past het best bij jou in huis? Een ronde tafel is gezellig, sfeervol en uitnodigend. Het nadeel is dat een ronde tafel meer ruimte beslaat en afstanden tussen personen die aan tafel zitten relatief groot zijn. Een rechthoekige of ovale tafel is vaak wat praktischer en beslaat minder ruimte, maar scoort dan weer wat lager op gezelligheid.

Welke vorm in welke ruimte

Ronde en vierkante tafels staan het best in een wat kleinere, vierkante kamer. Door de verhoudingen, ruimte en positionering (aan alle kanten is een gelijkwaardige hoeveelheid ruimte over) voelt deze keuze heel natuurlijk en logisch. In een rechthoekige kamer, valt een vierkante of ronde tafel juist wat uit de toon. Bij een rechthoekige kamer is een rechthoekige tafel dan ook de betere keuze en in een een lange smalle ruimte, past een ovale tafel perfect. Een ronde of vierkante tafel zet je bij voorkeur centraal in de ruimte, terwijl een rechthoekige tafel ook tegen de wand gezet kan worden. Wanneer interieurelementen zoals een keukenblok, meubels of een zithoek invloed hebben op de verhouding van de ruimte, dan kan een ronde tafel juist wel weer mooi passen in een rechthoekige ruimte. 

Een ronde tafel met vier eetkamerstoelen in een kleine eetkamer.Een ronde tafel is gezellig en past uitstekend in kleinere, vierkante ruimtes. Voor vier personen adviseren  we een diameter van 90 cm.
 

Stap 3: Stem de tafel af op het gebruiksdoel.

Waar ga je de tafel voornamelijk voor gebruiken? Heb je jonge kinderen met wie je 2 tot 3 keer per dag gezamenlijk aan de tafel zit en die het ook leuk vinden om lekker aan de tafel te knutselen en te spelen? Dan ligt een duurzame tafel die makkelijk schoon te houden is voor de hand. Een tafelzeil is hierbij heel erg praktisch, maar wel echt een stijl-killer en daarom geen permanente optie. Wanneer je de tafel vooral gebruikt om samen te zijn en lekker met zijn allen aan te schuiven, kun je kiezen voor luxere of onbehandelde materialen.
 

Stap 4: Voor welk materiaal en welke stijl ga je?

Een tafel heeft een enorme invloed op de totale uitstraling van een vertrek, alleen al omdat hij een groot oppervlak van de ruimte vult. We geven een kort advies over de stijl, de meest gebruikte materialen en hun eigenschappen, voor- en nadelen.

 • Stijltip 1: een eettafel koop je voor de lange termijn, laat je daarom niet te veel leiden door trends, maar kies een tafel die over zes jaar nog steeds in je interieur past.
 • Stijltip 2: niet alleen de afmetingen van de tafel, maar ook de ‘visuele grootte en gewicht’ bepalen of een tafel goed in de ruimte past. Dit wil zeggen dat een robuuste, donkere tafel (bijv. een notenhoutentafel) meer ‘visuele ruimte’ inneemt dan een lichte, slanke tafel en daarom ook beter staat in een grotere ruimte. Donkere, zware meubels in een kleine ruimte zijn sowieso af te raden.
   

Robuuste eikenhouten eettafel in industriële keuken. Een robuuste eikenhouten tafel kan ook een stoere uitstraling hebben en daarmee perfect passen in een industrieel interieur. 


Hout: past afhankelijk van het type en de afwerking in veel verschillende interieurstijlen. Het is het meest gebruikte materiaal voor tafels, maar vaak ook het duurste. Hoewel een houten tafel erg duurzaam is, liggen krassen op de loer en kan het onder invloed van zonlicht verkleuren. Zorg er daarom altijd voor dat je het hout goed onderhoudt.

     Eiken: een robuuste, volledig eiken tafel past uitstekend in een landelijke of klassiek interieur. Een tafel met dun tafelblad en smalle poten is juist weer mooi in een Scandinavische inrichting. Qua kleur is er dankzij verschillende behandelingen veel mogelijk. De lichte houttinten brengen rust in je interieur. Eiken kan tegen een stootje en een eikenblad met een beschermende laklaag is een goede keuze voor een gezin met jonge kinderen.

     Noten: is een geliefd materiaal voor eettafels vanwege de warme donkere kleur, mooie afwerking en luxueuze uitstraling. Een notenhouten tafel kan robuust of verfijnd zijn, maar is altijd elegant en stijlvol. Met een goede laklaag is deze tafel geschikt voor intensief gebruik. Noten is een prijzige houtsoort die onder invloed van zonlicht van kleur kan veranderen. Ook is noten minder geschikt wanneer je jonge kinderen hebt. Op het donkere tafelblad zijn krassen namelijk zichtbaarder.

     Mango: wordt veel gebruikt in combinatie met zwart staal. De goudbruine kleur combineert erg goed met zwart en heeft een warme en stoere uitstraling. Een mangoblad is vaak wat ruwer en heeft interessante natuurlijke patronen en kleurschakeringen. Staal en mangohout is dé combinatie voor een industriële look en past ook mooi in een moderne inrichting. Mangohout is een erg populair materiaal voor salontafels.

     MDF: is een hard materiaal dat geschikt is voor een hoogglans-afwerking. Het geperste materiaal heeft geen noesten en is leverbaar in allerlei kleuren. Door de laklaag is er weinig kans op vlekken en kringen. Als je echter jonge kinderen hebt die aan de tafel willen spelen, raden we een MDF-blad af. Beschadigingen zijn namelijk beter zichtbaar dan bij een massief houten tafel.

Kunststof: is waarschijnlijk niet het eerste materiaal waar je aan denkt bij een tafelblad. Toch zijn laminaat- of kunststofplaatbladen absoluut het overwegen waard. Het grote voordeel van kunststofbladen is namelijk dat ze zeer duurzaam en (meestal) hittebestendig zijn. Ze zijn verkrijgbaar in kleur of met houtdessin en passen mooi in een modern interieur. Een tafel met kunststof blad en houten poten staat mooi in een Scandinavische of basic interieurstijl.

Een metalen onderstel geeft tafels een stoere, industriële of strakke uitstraling. Het gebruik van metaal in je interieur brengt variatie in texturen. Het best past een metalen tafel met een houten blad in een huis met een industriële of moderne interieurstijl.

Een notenhouten tafel met vier groene stoelen in de eetkamer.
Een notenhouten tafel heeft een warme en luxueuze uitstraling.
 

Stap 5: Bepaal de juiste hoogte.

De ideale hoogte van een eettafel tafel bepaal je aan de hand van de bijpassende stoelen en de voor jou comfortabele zitpositie. De tafelhoogte en de hoogte van de stoelen moeten goed met elkaar in verhouding zijn. Zijn de stoelen vrij laag, dan is een te hoge tafel niet prettig. Ga je ook graag aan tafel zitten om te studeren of te werken met een laptop, dan resulteert een te hoog blad (in verhouding tot de stoel) al snel tot pijnlijke schouders, armen of rug. De meeste eettafels hebben een hoogte tussen de 74 en 79 cm, dit maakt voor je zithouding nogal wat verschil. Hoewel persoonlijke voorkeur een grote rol speelt wat betreft zitpositie, raden we de volgende verhouding stoel/tafel aan.

Een marge van circa 10 cm tussen de bovenkant van je bovenbenen in zitpositie en de onderkant van het tafelblad is ideaal. Een afstand van 13 à 18 cm tussen je bovenbenen en de bovenkant van het tafelblad wordt als prettig ervaren en zorgt voor een goede houding. Natuurlijk geldt in het algemeen: een lagere tafel is geschikter voor kleinere personen en een hogere tafel voor langere personen.

Heb of wil je eetkamerstoelen met armleuningen, dan moet de tafel hoog genoeg zijn om de stoelen eronder te laten passen. Dit lijkt misschien een open deur, maar een hoge stoelleuning bij een dik tafelblad kan toch voor verrassingen zorgen. Houdt bij het meten dus rekening met de dikte van het tafelblad.
 

Stap 6: Nog eens meten.

Heb je één of meerdere tafels in gedachten? Kijk nu hoe de exacte afmetingen het in jouw interieur doen. Ga weer aan de slag met schilderstape of maak een silhouet met stapeltjes boeken. Zet ook de stoelen (als je die hebt tenminste) eens rond het afgemeten silhouet en kijk hoe alles in de ruimte past. Laat dit een dag zo staan, loop er een keer omheen en bekijk het nog eens van afstand. Zo krijg je een goed beeld van de ruimte die de tafel in gaat nemen.
 

Stap 7: Houd rekening met de poten van de tafel.

Niet alleen de grootte van het tafelblad heeft invloed op het gebruiksoppervlak, maar ook de positie en omvang van de poten. Robuustheid zegt hierbij niets over stevigheid en stabiliteit, maar is puur een kwestie van smaak. Elk type tafelpoot is stevig en stabiel genoeg. Smalle poten in de hoeken van de tafel of een centrale enkele voet geven het meeste beenruimte. Bij stevige, robuuste poten neemt een deel van het bruikbaar ‘zitoppervlak’ af. Bij een ronde tafel met een poot in het midden heb je het meeste vrijheid én zet je makkelijk een paar stoelen bij.


 

Is een bartafel iets voor mij?

Een bartafel is een goede optie in een kleinere ruimte. Ruimtelijkheid ontstaat mede door een open interieur, met elementen waar je doorheen kunt kijken. Denk aan een open wandkast, maar dus ook aan een hoge bartafel. Variëren met hoogtes in je interieur is sowieso een goed uitgangspunt, dit creëert ruimtelijkheid, speelsheid, is spannend en zorgt juíst voor eenheid en balans.

Wanneer je alleen of met z’n tweeën woont is een bartafel handig en gezellig. Een hoge bartafel sluit mooi aan bij de keuken/aanrecht en nodigt uit om aan te ontbijten. Als room divider is een hoog interieurelement een mooie overgang tussen een zitgedeelte en open keuken. Het uitnodigende karakter van een bartafel is ook ideaal als je graag vrienden thuis ontvangt. 


 

Hoe kies ik de juiste tafel, alles op een rijtje:

Naast de stijl waarvan je houdt, spelen ook de beschikbare ruimte, het gebruiksdoel en de kamerindeling een belangrijke rol bij het vinden van de juiste eettafel. Hieronder zetten we nog even op een rijtje waar je op moet letten:

 • Meet de benodigde ruimte: naast het oppervlak van de tafel tel je 90 cm extra voor de stoelen.
 • Kies de vorm: een ronde tafel is gezellig en comfortabel en past het best in een kleinere vierkante ruimte. Een rechthoekige tafel is praktisch, past het best in een rechthoekige ruimte en kan ook tegen de wand worden gezet. Een ovale tafel staat erg mooi in een lange smalle ruimte.
 • Bepaal het gebruiksdoel: ga je voor praktisch, vind je het uiterlijk het belangrijkst of wordt het een compromis.
 • Materiaal en stijl: een tafel is geen impulsaankoop, ga voor de lange termijn en houdt rekening met de ‘visuele grootte’.
 • De ideale tafelhoogte bepaal je aan de hand van de hoogte van de eetkamerstoelen en je lichaamslengte.
 • Nog eens meten: maak het visueel! Ga aan de slag met schilderstape en laat de afmetingen en verhoudingen op je inwerken (deze tip komt van pas bij alle meubels, het is simpel maar heel doeltreffend).
 • Houd rekening met de tafelpoten: poten nemen een deel van het zitoppervlak in, dit kan van invloed zijn op het aantal stoelen dat je kunt plaatsen.
 • Een bartafel is een goede optie als het woonoppervlak beperkt is. Door de hoogte en openheid creëer je ruimte.
 • Variëren met hoogtes in je interieur is sowieso een goed idee. Het zorgt voor ruimtelijkheid en speelsheid, maar schept ook eenheid en balans.


Ben je geïnspireerd geraakt en heb je al een idee wat voor type eettafel het moet worden? Bekijk dan snel ons ruime assortiment eettafels en bartafels om de perfecte tafel voor jou te vinden. Mochten er na het lezen van dit artikel toch nog vragen zijn, dan kun je ons bereiken via onze klantenservice of via de live-chat op de website.
 

Bekijk al onze eettafels en bartafels

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm