Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 40 in Nederland
% OP=OP Heel veel artikelen in prijs verlaagd! Shop nu >
Geschreven door Tijmen

Hoe kies ik de juiste kapstok?

Een kapstok kiezen lijkt een gemakkelijke opdracht, tot je voor een enorme keuze komt te staan qua soorten, materialen en stijlen. Maak je dan vooral geen zorgen, want wij helpen je de perfecte kapstok te kiezen! In slechts 5 stappen heb jij de juiste soort, vorm en plek gevonden om jassen en tassen kwijt te kunnen:

Stap 1. Bepaal de soort kapstok
Stap 2. Kies de manier van jassen ophangen
Stap 3. Maak een keuze qua materiaal en stijl
Stap 4. Bepaal waar de kapstok terecht komt
Stap 5. Kies je voor accessoires bij de kapstok?

Heb je al deze stappen doorlopen, dan kun je als het goed is de perfecte kapstok uitzoeken in ons grote assortiment. We starten meteen!

Stap 1. Bepaal de soort kapstok

Laten we vooral bij het begin beginnen. Er bestaan een aantal soorten kapstokken, die we hier kort even bespreken. We geven je daarbij meteen wat voor- en nadelen, zodat het meteen duidelijk is wat je aan iedere soort hebt. Heb je vervolgens de keuze gemaakt qua soort, dan kun je door naar de manier van spullen ophangen.

Staande kapstok

De staande kapstok staat (niet onverwachts) op zichzelf, en heeft dus geen muur of deur nodig als steun. Het is bij deze soort kapstok belangrijk dat de voet zwaar genoeg is, of voldoende steunpunten heeft om niet om te vallen. Let daar dus extra op! De meest voorkomende staande kapstok is de zogenaamde kapstokboom, waarbij de haken als een soort takken uit de stam van de kapstok steken. Deze klassieke stijl geeft de ruimte dan ook echt een vintage look. Het handige aan een staande kapstok is dat je deze overal kunt neerzetten, en dus niet vast zit aan een plek om je jas op te hangen.

Voordelen:

 • Je zet deze kapstok overal handig neer
 • Kan echt een eyecatcher zijn in de ruimte
 • Je kunt oefenen op je James Bond-skills in het gooien van een hoed op de kapstok
   

Nadelen:

 • Neemt meer ruimte in dan andere kapstoksoorten
 • Kans op omvallen als de kapstok te vol hangt (aan één kant)

Wandkapstok

Deze soort kapstok hang je op aan de muur (of deur), en bestaat in allerlei soorten en varianten. Zo kun je kiezen uit een wandkapstok met enkel haken of een roede, maar je kunt deze ook combineren en er zelfs een hoedeplank bij plaatsen als je het fijn vindt om veel spullen kwijt te kunnen. Op die manier kun je niet alleen jassen en tassen kwijt, maar is het in één klap ook een opbergplek voor sjaals, handschoenen en sleutels. Je kunt er daarnaast voor kiezen om een tweede wandkapstok te installeren op lagere hoogte, zodat ook kinderen hun eigen kapstok hebben.

Voordelen:

 • Je kunt combineren met haken, roedes en hoedenplanken
 • Kinderen kunnen hun jas zelf ophangen met een lager geplaatste kapstok
 • De wandkapstok neemt niet veel ruimte in beslag
   

Nadelen:

 • Je hebt stevige muren nodig voor deze kapstok

Kapstokhaken

Alhoewel deze haken veel weg hebben van een wandkapstok, is er een belangrijk verschil. Ze worden namelijk los van elkaar verkocht, en zitten niet (net als een wandkapstok) vast aan een bord of stang. Het grote voordeel aan kapstokhaken is dat ze je de vrijheid geven om zelf een indeling te maken. Je kunt letterlijk de hele muur vol hangen, of het juist bescheiden houden en wat haken op verschillende hoogtes plaatsen. Dat maakt het meteen ideaal voor kinderen. Je hoeft je daarnaast niet aan de hal te houden, maar kunt deze haken bijvoorbeeld ook in de keuken, bad- en slaapkamer hangen voor handdoeken en badjassen.

Een zwarte jas hangt aan kapstokhaken bij een spiegel
Met kapstokhaken maak je een eigen indeling voor je kapstok, bijvoorbeeld rond een spiegel in de hal

Voordelen:

 • Je maakt met groots gemak een leuke indeling voor je kapstok
 • Perfect voor kinderen, die hun eigen haken kunnen uitkiezen
 • Overal in huis te gebruiken
   

Nadelen:

 • Ook hier heb je weer stevige muren nodig om de haken op te hangen
 • De gaten in de muur moeten altijd gedicht worden als je kiest voor een andere kapstok

Stap 2. Kies de manier van jassen ophangen

We benoemden het bij stap 1 al even; er zijn verschillende manieren om een jas aan de kapstok te hangen. We bespreken hier de twee meest voorkomende: haken en een roede (met hangers).

Het ophangen met een haak is zeer gebruiksvriendelijk. Het spreekt namelijk voor zich dat de jas of tas met de lus om de haak wordt gehangen. Je hebt je spullen dan ook in een mum van tijd aan de haak hangen en haalt ze er net zo snel weer vanaf. Het nadeel is dat een haakje waar een jas aan hangt, ook direct bezet is. Je kunt dus niet eindeloos veel jassen of tassen kwijt aan een kapstok met enkel haken.

De roede brengt op dat vlak een hoop voordelen met zich mee. Koop zo veel hangers als je wilt, en hang ze aan deze vorm van kapstok (zolang deze breed genoeg is natuurlijk). Je merkt al snel dat de gasten binnen kunnen blijven komen zonder je ooit zorgen te maken over een overvolle kapstok. Een nadeel aan de roede is dat je zelf altijd je jas aan een hanger op moet hangen, en daar dus wat tijd mee kwijt bent.

Wil je profiteren van beide voordelen? Dan is een combinatie van de twee ophangmanieren een optie voor jou! Veel wandkapstokken hebben zowel haken als een roede. Zo ben je én snel de deur uit, én heb je meer dan genoeg ruimte aan de kapstok voor visite.

Stap 3. Maak een keuze qua materiaal (en stijl)

Materiaal en stijl zijn ontzettend belangrijk bij het kiezen van een kapstok. Deze moet namelijk wel mooi passen in de ruimte die je in gedachte hebt (daarover meer bij stap 4). We benoemen hier een aantal veelvoorkomende materialen, en helpen je met bedenken of deze materialen bij jouw huisstijl passen. Bedenk je daarnaast dat zwaardere materialen over het algemeen ook steviger zijn, en dus meer gewicht kunnen dragen.

Metaal

Er bestaan ontelbaar veel metalen kapstokken. Metaal kan namelijk een donkere uitstraling hebben, maar ook licht en simpel zijn. Lichtmetalen kapstokken, gemaakt van aluminium bijvoorbeeld, zijn vaak minimalistisch en passen dus in veel verschillende interieuren. Toch komt een lichtmetalen kapstok het beste tot zijn recht in een scandinavische of moderne inrichting. Ga je voor roestvrij staal (en dus een wat donkerdere uitstraling), dan past dit heel mooi in een industriële ruimte.

Hout

Houten kapstokken zorgen in een interieur voor rust, en passen dus goed in een wat drukker interieur. Ook als jouw huis scandinavisch (en dus rustiger) is ingericht, komt een houten kapstok ontzettend mooi tot zijn recht. Het leuke aan een houten kapstok is dat je deze gemakkelijk kunt schilderen. Mocht je de kleur kapstok dus beu zijn na een tijd, dan heb je in een handomdraai een ‘nieuwe’. Ook voor kapstokhaken is dit een leuk idee: zo krijgt iedereen zijn of haar eigen kleur toegewezen en is er nooit meer verwarring over wiens jas waar hoort te hangen.

Een houten kapstok met jassen en een hoed
Een houten kapstok past goed in een wat drukker interieur en brengt van nature rust

Glas

Je ziet het tegenwoordig wat minder, maar een glazen kapstok heeft nog steeds ontzettend veel uitstraling. Het geeft de ruimte direct iets extra’s, en past perfect in een klassieke inrichting. We raden geen glazen staande kapstok aan, maar bevelen vooral de wandkapstok aan. Een staande kapstok kan namelijk omvallen, en we hoeven je niet te vertellen dat je dat niet wilt.

Stap 4. Bepaal waar de kapstok terecht komt

Een kapstok moet boven alles een toevoeging aan de ruimte zijn (en natuurlijk een plek om je jas aan te hangen). Het is daarom erg belangrijk om te bepalen in welke ruimte deze komt te staan, en vervolgens ook waar in die ruimte.

Hal

De meeste kapstokken in de hal worden zo dicht mogelijk bij de (voor- of achter)deur neergezet of opgehangen. Op die manier kun je direct je jas en tas kwijt, zonder daar de rest het huis mee in te hoeven. De meest voorkomende plek voor de kapstok is dan ook de hal. Het type kapstok hangt een beetje af van de ruimte die je hebt. Een kleine hal? Kies dan voor een wandkapstok of kapstokhaken. Deze nemen weinig ruimte in beslag, maar je kunt een hoop jassen efficiënt kwijt. Veel ruimte in de hal? Dan kun je gemakkelijk een staande kapstok kwijt die mag opvallen.

Waar plaats je de kapstok dan precies in de hal? Ons advies is om dit zo dicht mogelijk bij de deur te doen. In de hal is een kapstok er vooral voor de functie, en minder om op te vallen. Plaats deze dus functioneel dicht bij de deur, dan kun je jassen en tassen direct kwijt.

Op welke hoogte hang ik een wandkapstok? De standaard hoogte voor een wandkapstok is tussen de 170 en 175 centimeter boven de grond. Voor kinderen geldt 120 cm boven de grond. Dit is de ideale hoogte voor de gemiddelde mensen. Ben jij een stuk groter? Dan is het natuurlijk handig om hem wat hoger te hangen. De haakjes op ooghoogte is ons advies.

Woonkamer

Een kapstok in de woonkamer is er (meestal) voornamelijk voor de sier. Je kunt hier kiezen voor een wandkapstok of haken, maar we bevelen toch echt een staande kapstok aan. Dit is namelijk een echte eyecatcher, waar je leuke accessoires aan kunt hangen. Zet een kapstok in de woonkamer dan ook centraal neer en vooral niet in een hoek. De kracht van een staande kapstok is namelijk dat je deze vanaf verschillende kanten kunt bekijken. Door hem in een hoek te plaatsen, haal je die kracht direct weg. Zorg er wel voor dat de kapstok mooi in het geheel van je woonkamer past, zoals we al benoemden bij stap 3. Doe je dit goed, dan heb je er een écht uniek meubelstuk bij!

Keuken

In de keuken raden we eigenlijk altijd een wandkapstok of kapstokhaken aan. Deze zijn ideaal om vaat-, thee- en handdoeken aan te hangen, maar kunnen bijvoorbeeld ook voor je schort of ovenwanten worden gebruikt. Kapstokhaken staan vooral in een landelijke keuken ontzettend chique, en kunnen de stijl echt compleet maken.

Badkamer/slaapkamer

Hier geldt eigenlijk hetzelfde als in de keuken. Hoewel je een staande kapstok erg leuk zou kunnen plaatsen in de slaapkamer, zijn kapstokhaken de meest praktische variant. Je hangt simpel je badjas, handdoek of kleding aan de haak en kunt zo onder de douche gaan staan of in je bed gaan liggen. Er zijn eindeloos veel combinaties en stijlen te bedenken, dus ga helemaal los!

Stap 5. Kies je voor accessoires bij de kapstok?

Je bent inmiddels bij de laatste stap aangekomen! Als het goed is heb je nu de keuze voor een kapstok en locatie al voor een groot deel gemaakt. Het is nu dus tijd voor de afwerking: accessoires. Je kunt op en rond de kapstok natuurlijk allerlei mooie accessoires zetten, maar we hebben het hier over functionele toevoegingen aan een kapstok. We hebben er drie, en bespreken ze natuurlijk even kort.

Hoedenplank

Een hoedenplank is echt niet alleen praktisch voor hoeden, petten of mutsen. Je kunt er namelijk tassen, handschoenen en allerlei accessoires kwijt die je niet mee de rest van je huis in wilt nemen. Mocht de kapstok een keer te vol hangen, dan is het ook een ideale opbergplek voor wat extra jassen.

Parapluhouder

Helaas is het weer in Nederland niet altijd zonnig (of voorspelbaar). Een paraplu is daarom voor veel mensen buiten de beste vriend. Maar binnen heb je zo’n natte paraplu liever niet vast, en je wilt al helemaal niet dat mensen deze mee naar binnen nemen. Oplossing: een parapluhouder! Plaats deze zo kort mogelijk bij de deur, en mensen gaan er binnen de kortste keren gebruik van maken. Zorg er bij een parapluhouder wel voor dat je een bak(je) plaatst waar het water in kan druppelen. 

Schoenenrek

Bij thuiskomst doet bijna iedereen zijn of haar jas uit, maar niet iedereen trekt direct zijn of haar schoenen uit. Wil je jouw gasten (of jezelf) motiveren dit te doen? Of ben je er klaar mee dat schoenen overal door het huis slingeren? Dan is een schoenenrek de perfecte oplossing! Kies vooral een rek dat past bij de kapstok. Op die manier is meteen duidelijk dat het om een geheel gaat, en wordt de associatie tussen zowel de jas als de schoenen uittrekken sneller gelegd. Een schoenenrek is voor een groot huishouden eigenlijk onmisbaar.

Schoenenrek in een witte kamer

Alles op een rijtje

Je hebt de 5 stappen met succes doorlopen! Dat betekent dat je (als het goed is) de keuze voor een kapstok zonder problemen kunt maken. We herhalen hier nog even alles kort, zodat je de informatie nóg beter kunt onthouden.

 • Er zijn 3 soorten kapstokken: wandkapstokken, staande kapstokken en kapstokhaken.
 • Je kunt je jas op 2 manieren ophangen, namelijk met haken of met een roede en hangers.
 • Kies voor materialen die bij de inrichting van je huis passen, én stevig genoeg zijn om het gewicht van de jassen te dragen.
 • De meeste kapstokken worden in de hal geplaatst, maar je kunt een kapstok ook prima gebruiken in de woonkamer, badkamer of keuken.
 • Qua accessoires kun je kiezen voor een hoedenplank, parapluhouder of schoenenrek.
   

Zo, de keuze is aan jou! Wij hebben alles verteld dat we wilden vertellen, en laten het nu aan jou over. Maak dus snel een keuze uit ons grote assortiment kapstokken, en maak de inrichting van je huis compleet. Ook bij die inrichting helpen we je overigens graag! Bekijk onze pagina’s Alles over zitmeubels, Hoe kies ik de juiste eettafel? en Klok kopen? De ultieme gids maar eens. Wij wensen je veel woonplezier!
 

Bekijk al onze kapstokken

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm