Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 40 in Nederland
% OP=OP Heel veel artikelen in prijs verlaagd! Shop nu >
Geschreven door Yvonne

Inspiratie: kleding en schoenen opruimen

Je kleding, schoenen en accessoires opbergen is hard nodig om je kamer (of heel je huis) netjes te houden. Je kunt alles gewoon simpel in een kast leggen zonder er echt over na te denken, maar het is veel slimmer om wel een beetje na te denken over hoe je alles opbergt. Zo kun je namelijk ontzettend veel ruimte besparen en blijft je kast of andere opbergruimte overzichtelijk. In dit artikel geven wij je inspiratie voor het opbergen van kleding en schoenen. Benieuwd naar wat wij te vertellen hebben? Lees dan snel verder.

Snel naar:
1. Algemene informatie: kleding en schoenen opruimen en opbergen.
2. Kleding en schoenen opruimen: 10 tips
3. Ophangen of vouwen?
4. Alles op een rijtje

 

Kleding en schoenen opruimen en opbergen: waarom, wanneer en waarin?

Maar waarom en wanneer ruim je dan op? En waar berg je alles in op? Dit is allemaal heel persoonlijk. Wij geven je hieronder wat algemene informatie over 'opruimen'. Even een korte uitleg waarom je je spullen op moet ruimen, advies over wanneer je je spullen opruimt en wat ideeën over waarin je alles op kunt bergen.

Waarom opruimen? Luister naar Marie Kondo.

Misschien heb je al wel ooit van de KonMari methode van Marie Kondo gehoord. Maar als het om opruimen gaat dan is Marie Kondo de bekendste opruimgoeroe die er is. Ze heeft ondertussen al verschillende boeken uitgebracht met uitleg, inspiratie en tips over opruimen. Opruimen brengt orde en rust aan in de ruimte om je heen, en daarmee ook in je leven. En opruimen begint bij weggooien. Volgens Marie Kondo moet je streng zijn voor jezelf en alles weggooien wat je nooit gebruikt of aandoet. Heb je teveel items die je daarnaast ook niet goed geordend hebt, dan kan het zomaar zijn dat je totaal niet meer weet wat je allemaal in je kast hebt liggen.

 • Bedenk bij een item: ‘Word ik hier gelukkig van?’ Is het antwoord ‘nee’ of geen overtuigende ja, doe het dan weg. Je zult merken dat je spullen waar je niet gelukkig van wordt niet mist als ze weg zijn.
 • Daarnaast kun je met kleding wegdoen wat extra geld verdienen. Dit is natuurlijk niet dé hoofdreden om je kledingkast uit te ruimen, maar het is wel een leuk extraatje. Haal al je oude kleding die je niet meer aandoet uit de kast en beslis wat je gaat verkopen.
 • Het is slim om opruimen en schoonmaken met elkaar te combineren. Als jij je kast leeghaalt om je kleding op te ruimen, kun je die mogelijkheid perfect benutten om je kast meteen schoon te maken. Meer weten over schoonmaken in huis? Lees dan ons artikel 'Inspiratie: tips voor een schoon huis' eens door.
   

Een stapel met kleding
Als je je kleding niet goed sorteert kan het zomaar zijn dat je regelmatig zegt 'ik heb niks om aan te trekken'. 

Wanneer opruimen?

Ruim regelmatig op én bedenk bij elke aankoop: ‘Heb ik het echt nodig en/of word ik er blij van?’ Dit zijn cruciale dingen die ervoor kunnen zorgen dat jouw kleding en schoenen nooit door het huis slingeren maar altijd netjes opgeruimd zijn. Je kunt in principe altijd met opruimen bezig zijn. Ben je klaar met je kleding en schoenen, dan ga je wat anders opruimen. Maar, wij kunnen ons ook goed inbeelden dat je helemaal geen zin hebt om altijd maar op te ruimen. Het is gewoon niet voor iedereen een hobby.

Onze tip:

Kleding en schoenen opruimen/opbergen doe je ten minste twee keer per jaar. Eén keer in het voorjaar en één keer in het najaar. Wintergarderobe opbergen en zomergarderobe in de kast, en vice versa. En tijdens dat je de winter- of zomerkleding tevoorschijn haalt ruim je ook je kast op. Oude kleding weg en alles weer netjes neerleggen en ordenen.

Waarin doe je alles?

Kleding en schoenen opbergen kan op allerlei manieren in allerlei boxen, dozen en andere opbergplekken. Natuurlijk is dit allemaal heel persoonlijk. De ene persoon bergt alles het liefst goed op in een grote dichte kast, de ander heeft liever een kleiner ladekastje en weer een ander wil zijn/haar kleding juist graag uitstallen. Onze algemene tip is: berg je winter- of zomerkleding, afhankelijk van het seizoen, op in een extra kast, dozen of hangers op zolder en berg de schoenen die je niet vaak gebruikt op in dozen of boxen (vergeet dozen of boxen niet te labelen, wel zo handig om te weten wat er precies in zit).

Bekijk onze opbergdozen en -boxen:


 

Kleding en schoenen opruimen: 10 tips

Wij geven je hieronder tien tips en tricks om je kleding en schoenen op te bergen. Met deze tips is het in het vervolg nog makkelijker om rust en overzicht te creëren in je kamer en kledingkast. Benieuwd naar de tips? Lees dan snel verder:

Tip #1. Vouw je shirts en broeken slim/efficiënt op.

Dit kun je doen door je kleding niet echt op te vouwen, maar meer op te rollen. Dit is de KonMari opvouw-methode (van Marie Kondo). Maar hoe doe je dit dan? Wij leggen dit even kort uit voor een shirt, trui en broek:

Shirt

 1. Leg je shirt plat voor je neer.
 2. Vouw de rechterkant, inclusief mouw, een stukje naar binnen.
 3. Vouw de mouw weer half naar buiten.
 4. Doe dit vervolgens ook aan de linkerkant.
 5. Optioneel: vouw aan de bovenkant bij het shirt, bij de nek-lijn, een klein stukje naar binnen (weg van de zoom).
 6. Vouw vervolgens het shirt dubbel (van de nek naar de onderkant).
 7. En nu: nog één of twee keer dubbelvouwen tot je het shirt rechtop kunt zetten.

Broek

 1. Leg de broek plat voor je neer.
 2. Vouw de linker pijp over de rechter heen.
 3. Vouw nu bij de achterkant van je broek een stukje naar binnen (zodat je er echt één rechte pijp van maakt).
 4. Vouw vervolgens de broek dubbel (onderkant naar boven).
 5. En nu: nog één of twee keer dubbelvouwen tot je de broek rechtop kunt zetten.

Trui

 1. Leg de trui plat voor je neer, met de mouwen gespreid.
 2. Vouw de rechterkant, inclusief mouw, een stukje naar binnen.
 3. Vouw de mouw vervolgens terug en dan weer in lijn met de lengte van je shirt.
 4. Doe dit vervolgens aan de linkerkant.
 5. Vouw vervolgens het shirt dubbel (van de nek naar de onderkant).
 6. En nu: nog één of twee keer dubbelvouwen tot je het shirt rechtop kunt zetten.
   

Stappenplan om sokken efficiënt op te vouwen
Op bovenstaande afbeelding zie je stap voor stap hoe je je sokken via de KonMari methode op kunt vouwen.

Naast efficiënt ‘oprollen’ is het ook slim om je kleding en schoenen nog in organizers te plaatsen. Gebruik bijvoorbeeld ladeverdelers, ondergoed opbergdozen of dekbedovertrek opbergtassen. Door kleding en schoenen per categorie in een compartiment te plaatsen creëer je een nog rustigere en overzichtelijkere sfeer in je kledingkast.

Tip #2. Label al je opbergboxen.

Vooral bij opbergboxen of -dozen met deksel is dit een handige manier om altijd, zonder de box of doos te hoeven openen, te weten wat er precies in zit. Dit kun je trouwens met al je spullen (niet alleen kleding of schoenen) doen als je ze opruimt maar nog wel wilt bewaren. Items in de box en labelen maar. Kinderen? Dan kun je ook per kind één of meerdere boxen maken met de spulletjes of kleding van hem of haar.

Tip #3. Zet een verzamel-stoel in je kamer.

Dit is natuurlijk geen manier om je kleding echt op te bergen, maar het is wel een manier om geen kleding op de grond te laten slingeren. Kies een leuke, praktische stoel uit die je gaat gebruiken als verzamel-stoel. In het vervolg gooi jij die broek of trui gewoon over je stoel, in plaats van dat je het bijvoorbeeld op de grond legt of meteen in de was doet. Tip: leg de stoel vervolgens niet helemaal vol met kleren, maar kijk telkens aan het einde van de dag/week wat er in de was kan en wat je toch nog laat hangen.

Tip #4. Ruim je kast 2x per jaar op.

Ruim je kledingkast ten minste twee keer per jaar op. Eén keer na de zomer, dan leg je de echte zomerkleding weg en haal je de winterkleding weer tevoorschijn. Eén keer na de winter, dan doe je hetzelfde maar andersom. Op deze manier heb jij geen kleding in je kast liggen die je helemaal niet aandoet omdat het of te warm of te koud is voor de kleding. Als je de winter- of zomergarderobe tevoorschijn haalt is dat ook hét moment om even uit te zoeken welke kleding er eventueel weg kan.

Tip #5. Kom erachter welke kleding of schoenen je echt nooit aandoet.

Bij sommige kledingstukken of schoenen denk je regelmatig: ‘Ik doe deze in een bepaalde situatie of in combinatie vast nog een keertje aan’. Vervolgens ben je een jaar verder en heb je de kleding of schoenen niet meer aangeraakt. Grote kans dat je dit dan ook niet meer gaat doen. Natuurlijk kan het zijn dat je een galajurk of maatpak hebt wat je bijna nooit aandoet, deze berg je gewoon ergens op. Maar je hebt ook genoeg kleding of schoenen in je kast die je gewoon niet draagt.

Kom erachter wat je niet draagt door steeds als je dingen hebt uitgewassen ze bijvoorbeeld aan de linkerkant neer te hangen of leggen. Zo heb je na een jaar (of welke tijdsduur je hier zelf aan wilt hangen) een kant of stapel met kleding die je altijd draagt en een kant/stapel die je nooit draagt. Haal alle kleding die je dat jaar niet hebt gedragen uit je kast en vraag bij elk item: 'Word ik er gelukkig van?' Is het antwoord nee, dan doe je het item weg.

Kleding opgevouwd in een ladekast
Sorteer je kleding op een logische manier. Bijvoorbeeld: op kleur of de lichte en de donkere items bij elkaar.

Tip #6. Sorteer je kleding op kleur, soort en gebruik.

Dit is een perfecte manier om je kleding heel erg overzichtelijk te ordenen. En het oogt niet alleen prettig, je vindt ook veel gemakkelijker het kledingstuk waar je naar op zoek bent. Natuurlijk kun jij je schoenen ook op kleur gaan sorteren, maar grote kans dat je daar niet echt genoeg schoenen voor hebt (misschien wel hoor, zo ja, dan is het wel leuk om te doen). Voor schoenen zeggen wij: sorteer op soort én op hoe vaak je de schoenen daadwerkelijk aan doet. Schoenen die je (bijna) dagelijks aandoet wil je in één oogopslag kunnen pakken, andere schoenen, zoals bijvoorbeeld galaschoenen, kun je opbergen. 

Sorteer je je kleding op kleur, soort en gebruik, dan creëer je een super overzichtelijke kledingkast. Je hoeft nooit meer lang te zoeken naar dat ene witte t-shirtje als al je witte t-shirts bij elkaar hangen. Heb je echt geen zin om op kleur te gaan sorteren? Dan kun je ook bijvoorbeeld een onderscheid maken tussen donkere en lichte shirtjes. Bedenk zelf gewoon waar je zin in hebt en zorg ervoor dat je je kleding in ieder geval voor jezelf op een logische manier sorteert.

Tip #7. Berg schoenen op in een poef.

Een poef is naast een opbergbox ook nog eens een superhandige zitplek. Tip: doe dit met schoenen die je niet super vaak aandoet. Je meest gebruikte schoenen kun je het beste gewoon op een schoenenrek plaatsen (of uitstallen in een open kast). Je kunt je schoenen eventueel ook nog extra in een stoffen zak doen om ze nog beter te beschermen. Andere plekken om schoenen op te bergen:

 1. Onder je bed. Er zijn verschillende schoenen organizers die je perfect onder je bed kunt plaatsen.
 2. Aan je (kast)deur. Er zijn verschillende schoenen organizers die je aan je deur vastmaakt.
 3. Onder in je kast. Heb je een gedeelte waar je kleding hangt? Dan kun je daaronder perfect wat schoenen plaatsen (in schoenendozen of –spanners of gewoon los).
   

Bekijk onze schoenen organizers:

Tip #8. Berg duurdere kleding, zoals een galajurk of een maatpak, op in een speciale kledinghoes.

Zo blijft de kleding goed beschermt en dus langer mooi. Een kledinghoes is een beetje vergelijkbaar met dat je schoenen in een stoffen zak kunt doen om ze te beschermen. Daarnaast is een kledinghoes ook ideaal om je kleding schoon en stofvrij mee te kunnen nemen op vakantie (al zul je dit niet zomaar met al je kleding doen). Berg je je kleding op in een kledinghoes, dan kan het zijn dat je na een tijd geen idee meer hebt wat er ook al weer precies in zit. Altijd weten wat er precies in een kledinghoes zit? Ga dan voor een hoes met een doorzichtig vlak/paneel.

Tip #9.  Maak gebruik van vacuümzakken.

Vacuümzakken zijn vergelijkbaar met kledinghoezen, maar ze hebben één extra voordeel: je kunt ze vacuüm zuigen of rollen. Ideaal voor op reis óf al jij kleding hebt die je niet veel gebruikt en compact op wilt bergen. Daarnaast is je kleding in een vacuümzak beschermd tegen schimmel en vieze geurtjes. 

Stop een vacuümzak niet té vol met kleding om te voorkomen dat de zak scheurt. Ben je van plan om veel kleding in vacuümzakken op te slaan? Ga dan gewoon voor een redelijk groot formaat. Of, wat nog beter is, schaf gewoon meerdere zakken aan. Zo kun je de kleding per soort bij elkaar in een zak doen. Meer weten over vacuümzakken? We schreven eerder al eens wat uitgebreider over het gebruik van vacuümzakken.
 

Overzicht: kledingstukken ophangen of vouwen?

Of je kleding moet hangen of vouwen hangt vooral af van het materiaal van de kleding. Daarnaast hangt het ook gewoon af van je persoonlijke voorkeuren. Hieronder geven wij je een handig overzichtje waarin je kunt zien wat je het beste kunt hangen en wat je het beste kunt vouwen:

Hangen of vouwen? Materialen Kledingstukken
Hangen Linnen, satijnen, zijde en katoenen kleding.
 • Shirts, blouses, blazers, jasjes, jurkjes, jumpsuits.
 • Nette broeken hang je het beste op aan een hanger met clipjes.
Vouwen Wollen, tricot en jersey kleding.
 • Shirts, sweaters, hoodies, spijkerbroeken.
 • Kleding met pailletten en parels kun je ook het beste opvouwen.

Kledinghangers zijn er in allerlei verschillende soorten. Zo zijn er speciale hangers voor stropdassen, broekhangers en antislip hangers die ideaal zijn voor bijvoorbeeld zijde blouses. Als je zwaardere kleding op wilt hangen is het slim om een stevige kledinghanger, zoals een houten hanger, te gebruiken.
 

Alles op een rijtje

Je hebt op deze pagina allerlei informatie en tips gelezen over het opbergen van je kleding en schoenen. We vatten de belangrijkste punten van de informatie op de pagina nog even één keertje voor je samen:

 • Opruimen brengt orde en rust aan in de ruimte om je heen.
 • Vouw je shirts en broeken slim/efficiënt op door ze op te rollen.
 • Sorteer, ruim op en verkoop of geef weg. Houd je kledingkast overzichtelijk.
 • Berg kleding en schoenen op die je niet vaak nodig hebt.
 • Of je kleding op moet hangen of op kunt vouwen hangt voornamelijk af van het materiaal van de kleding (en je persoonlijke voorkeuren).
   

Heb je toch nog vragen over opbergdozen, -boxen of wil je advies over een specifiek product? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website.


Bekijk onze opbergdozen, -boxen en hangers

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm