Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 40 in Nederland
% OP=OP Heel veel artikelen in prijs verlaagd! Shop nu >
Geschreven door Yvonne

Inspiratie: sfeer creëren met kaarsen

Met kaarsen kun je de sfeer in een ruimte helemaal veranderen. Het zachte licht van sfeerkaarsen brengt warmte en een knus gevoel in je huis. In dit artikel geven wij je tips en inspiratie over kaarsen. Welke kaarsen zijn er allemaal, hoe zet je ze neer en hoe creëer je nou echt sfeer met de kaarsen? Wil jij antwoorden op deze vragen, lees dan snel verder!

Snel naar:

 

Redenen om (sfeer)kaarsen in huis te halen

Kaarsen zijn voornamelijk decoratief. Ook al geven ze wat licht, tegenwoordig gebruiken we ze niet vaak meer om ruimtes echt mee te verlichten. Ben jij op zoek naar informatie over binnenverlichting? Lees dan onze pagina 'Alles over binnenverlichting' eens door. Toch is het altijd wel handig om wat kaarsen in huis te hebben. Stel dat het licht een keer uitvalt, dan heb je in ieder geval nog wat noodverlichting. Daarnaast worden kaarsen dus gebruikt als decoratie, om te herdenken of omdat het gebruikelijk is. Zo is het een echt gebruik om een kaarsje te branden bij de foto van een dierbare of om in de kerk een kaars aan te steken. Elk kerstfeest of ander feestje wordt een stuk feestelijker met kaarslicht. En ga je voor een geurkaars dan creëer je een nóg sterkere sfeer. Kortom, kaarsen zijn echte sfeermakers.

Het grootste nadeel van kaarsen is dat ze brandgevaarlijk zijn. Zorg ervoor dat je altijd zelf in de buurt bent als er kaarsen aan zijn en dat kinderen nooit alleen zijn met brandende kaarsjes.

Twee mensen drinken wijn bij kaarslicht
Kaarsen brengen warmte en een knus gevoel in je huis.
 

Waar worden kaarsen van gemaakt?

Een groot deel van de kaarsen wordt gemaakt van paraffine. Paraffine is een dikke, vettige massa die overblijft als diesel, benzine en kerosine uit olie zijn gehaald. Er zijn ook kaarsen die gemaakt zijn van stearine. Stearine zit in de vruchten van oliepalm, maar ook in het vet van dieren. Stearinekaarsen zijn wat duurder dan paraffinekaarsen en hebben een lagere lichtintensiteit, maar ze zijn ook steviger en branden langer. Inmiddels zijn er ook sojakaarsen op de markt. Deze zijn gemaakt van pure sojaboonolie. Sojakaarsen branden langer dan paraffinekaarsen en ruiken neutraal, maar het grootste nadeel van deze kaarsen is dat ze echt stukken milieuonvriendelijker zijn dan je in eerste instantie denkt. Wil je echt natuurlijke kaarsen? Ga dan voor bijenwas kaarsen. Deze zijn echter wel de duurste variant om te kopen.

Soort Eigenschappen
Paraffine
 • Goedkoop.
 • Grote lichtintensiteit.
 • Komt uit fossiele brandstoffen.
 • Stoten schadelijke stoffen uit.
Stearine
 • Bevat lage concentraties schadelijke stoffen dan paraffine.
 • Stevig en branden langer dan paraffine kaarsen.
 • Duurder dan paraffine.
Soja
 • Veel minder schadelijke stoffen.
 • Toch nog milieuonvriendelijk (sojaproducten vaakgenetisch gemodificeerd, gebleekt en gehydrogeneerd).
 • Duurder dan paraffine en stearine.
 • De was is erg zacht, kaars smelt bij hoge temperaturen.
Bijenwas
 • Milieuvriendelijk en natuurlijk.
 • Stoot geen schadelijke stoffen uit.
 • Duurste optie.
 • Kan vaak niet gekleurd worden, je moet het dus meestal doen met een standaard gelige kleur kaars.

Bij het branden van kaarsen komt een klein beetje fijnstof vrij. Maar fijnstof komt ook vrij bij koken op gas, roken, een open haard en meer. Het is dus niet zo dat kaarsen per definitie slecht zijn voor je gezondheid. Een keer één of een paar kaarsjes aan kan niet echt kwaad. Zet eventueel een raampje open om ervoor te zorgen dat de fijnstof weg kan.

Waarom brandt een kaars met gele vlam? De temperatuur van de vlam en de brandstof bepalen de kleur van de vlam. Lagere temperaturen zijn rood, oranje en geel, hogere temperaturen zijn blauw of wit. In delen van de vlam van een kaars waar vrijwel geen roet aanwezig is, is een blauw schijnsel te zien. Dit is bij de basis van de vlam. Wat hoger in de vlam zijn roetdeeltjes aanwezig en is de vlam geel/oranje. 


Hoe maak je een kaars?

Maak het niet moeilijker dan het is en ga kaarsen gieten. Dit is de makkelijkste manier van zelf kaarsen maken. Eigenlijk maak je niet echt zelf een kaars, maar recycle je kaarsen. Dit doe je in een vier eenvoudige stappen:

Stap 1. Smelt kaarsen au-bain-marie en vis de lonten uit het gesmolten kaarsvet. Smelt eventueel verschillende kleuren kaarsen.
Stap 2. Pak een glazen potje of kopje en neem een nieuwe lont.
Stap 3. Giet het gesmolten kaarsvet in het potje/kopje. Wissel eventueel af met kleuren om gave laagjes te creëren.
Stap 4. De lont vasthouden. Pas wanneer een beetje gestold is kun je de lont loslaten. Je kunt eventueel de lont om een pen wikkelen. De pen leg je op het potje, waardoor je het lontje niet vast hoeft te houden terwijl het kaarsvet aan het stollen is.

Bekijk onze kaarsen:


 

Welke soorten kaarsen zijn er?

Kaarsen zijn er in allerlei soorten, maten en kleuren. Welke je uitkiest, hang in principe puur af van je persoonlijke wensen. Al is het natuurlijk ook wel handig om niet met kandelaarkaarsen thuis te komen als je geen kandelaar hebt. Hieronder leggen wij kort even uit welke soorten kaarsen er zijn. We gaan alleen in op de meest voorkomende, er zijn er uiteraard nog wel meer te vinden:

Waxinelichtjes

Iedereen kent ze wel: de waxinelichtjes. Een waxinelichtje (ook theelichtje genoemd) is een klein kaarsje dat in een aluminium cupje zit. Deze kaarsjes hebben meestal een hoogte van 1 tot 2,5 cm. De lont zit vast aan de onderkant van het cupje. Waxinelichtjes worden meestal in een waxinelichtjeshouder gezet. Deze houders zijn meestal gemaakt van glas, metaal of keramiek.

Waxinelichtjes heten ook wel theelichtjes omdat ze vroeger vooral werden gebruikt om thee warm te houden.

Stompkaarsen

Stompkaarsen zijn brede, robuuste cilindervormige kaarsen. Sommige lopen wat taps toe aan de bovenkant, sommige hebben een stompe bovenkant. Dit type kaarsen is stevig genoeg om zonder kandelaar of houder ergens neer te zetten. Combineer meerdere hoogtes en/of kleuren om een speels geheel te creëren! Je kunt een stompkaars ook altijd nog in een windlicht of een grote kandelaar zetten, als je het bijvoorbeeld niet zo mooi vindt om de kaars(en) ergens los neer te zetten.  

Rustieke kaarsen

Rustieke kaarsen zijn eigenlijk gewoon kaarsen die een bepaalde structuur hebben. Deze structuur brengt sfeer met zich mee. Naast rustieke stompkaarsen worden rustieke bolkaarsen en rustieke kandelaarkaarsen ook steeds populairder.

Witte en grijze rustieke stompkaarsen in verschillende hoogtes
Met rustieke stompkaarsen creëer je een warme, landelijke sfeer.

Geurkaarsen

Geurkaarsen zijn, zoals de naam al aangeeft, kaarsen die een geur verspreiden. De mogelijkheden zijn echt eindeloos. Tip: ga altijd voor een geur die je echt lekker vindt. Twijfel je over een geur, dan kun je het in veel gevallen beter niet doen. Als je de kaars aansteekt is de geur vaak nog wat intensiever dan wanneer je gewoon aan de kaars ruikt. Naast grote geurkaarsen, die eventueel in een glas zitten, zijn er ook kleinere theelicht-geurkaarsen.

 • De geurkaars transformeert een ruimte, je creëert er echt een bepaald gevoel mee.

Kandelaarkaarsen

Kandelaarkaarsen (ook wel dinerkaarsen genoemd) zijn losse kaarsen die je in een houder moet zetten. Een kandelaarkaars is eigenlijk altijd lang en dun. Zonder houder blijft dit type kaars niet staan. Combineer meerdere hoogtes en/of kleuren om een speels geheel te creëren. Kandelaarkaarsen zijn echt dé perfecte kaarsen voor een diner, vandaar de naam dinerkaarsen.

Ga voor gedraaide kaarsen als je even nét wat anders wilt. Deze kun je gedraaid kopen of zelf maken. Hoe maak je deze zelf een?

 1. Doe lange kandelaarkaarsen ongeveer een kwartier in een bak met heet water. Zorg ervoor dat dit water niet té heet is, tussen de 40 en 50 graden is perfect.
 2. Haal de kaarsen uit het water. Als het goed is zijn ze een beetje zacht. Maak de kaars plat (met je handen, een deegroller of ander voorwerp).
 3. Als ze wat plat zijn kun je ze in een mooie spiraal draaien. Soms moet je even oefenen tot je een mooie spiraal krijgt.

Drijfkaarsen

Drijfkaarsen zijn kaarsen die op het water blijven drijven. De kaarsen hebben een lagere dichtheid dan water en een speciale vorm waardoor de vlam niet onder water komt te staan. Een drijfkaars is vaak ongeveer even groot als een waxinelichtje (soms net wat groter). Bij dit type kaarsen ontbreekt een aluminium bakje. Drijfkaarsen zijn een echte eyecatcher voor in een vijver of in een schaal met water op tafel.

Led-kaarsen

Heb jij geen zin om steeds maar weer nieuwe kaarsen te kopen of de gesmolten wax van een kaars op te ruimen? Dan is een led-kaars. Led-kaarsen zijn er in allerlei soorten en ze kunnen er ontzettend echt uitzien. Tegenwoordig zijn deze ‘nepkaarsen’ bijna niet meer van echt te onderscheiden. Voordelen van led-kaarsen ten opzichte van echte kaarsen:

 • Geen brandgevaar en geen walm (geen echt vuur).
 • Ze gaan niet op, je moet alleen af en toe de batterij vervangen.
 • Ze trekken nooit krom.
   

Hoe zet je kaarsen neer: 4 tips

Je kunt kaarsen op verschillende manieren bij elkaar zetten. Hierbij hoef je eigenlijk alleen maar te letten op je persoonlijke wensen. Je kunt altijd ook de regel van drie in gedachten houden. Doe alles in drievoud. Dus bijvoorbeeld drie kaarsen, drie kleuren en/of drie verschillende hoogtes. We geven je daarnaast hieronder vier tips voor het neerzetten van kaarsen:

Tip 1. Zet verschillende hoogtes en/of diktes bij elkaar.

Door meerdere kaarsen in verschillende hoogtes bij elkaar te zetten, creëer je een speels effect. Dit ziet er in de meeste gevallen gewoon wat mooier uit dan allemaal kaarsen in dezelfde hoogte bij elkaar zetten. Je kunt hoogteverschil creëren door de ene kaars langer te laten branden dan de andere. Wat je ook kunt doen is gewoon enkele kleine en grote kaarsen kopen, of dikke en dunne kaarsen, of allebei. 

Tip 2. Mix meerdere kleuren.

Allemaal kaarsen in dezelfde kleur bij elkaar zaten straalt rust uit. Mooi, maar als je een beetje creatiever wilt zijn kun je ook verschillende kleuren mixen. Afhankelijk van het effect of gevoel wat je wilt creëren (bijvoorbeeld speels, romantisch, stijlvol) kun je kleuren bij elkaar zetten. Wij geven je hieronder wat tips:

 • Een monochromatische kleurencombinatie. Dit klinkt lastiger dan het is. Je maakt hierbij gebruik van één kleursoort. Je combineert verschillende tinten of tonen van dezelfde kleur met elkaar.
 • Analoge combinatie. Bij deze kleurencombinatie combineer je één primaire of secundaire basiskleur met twee of meer naastliggende tertiaire kleuren.
 • (Split) complementaire kleurencombinatie. Hierbij kies je twee kleuren die recht tegenover elkaar liggen in de kleurencirkel. Je kunt ook één basiskleur kiezen en twee varianten van de tegenovergestelde kleur. Dus bijvoorbeeld blauw, geel en okergeel.


Naast deze kleurencombinaties kun je wit, zwart, grijs en andere neutrale kleuren makkelijk met elkaar mengen. Bij de neutrale combinaties is het ook gaaf om voor één kleur of verschillende tinten te gaan. Allemaal donkergrijze kaarsen aangevuld met kleurrijke accessoires of een combinatie van witte kaarsen in verschillende tinten.

Net als geur is kleur ook een belangrijke sfeerbepaler. Zo zijn blauw, groen en grijstinten bijvoorbeeld echt rustgevend. Geel is energiek. En rood verhoogt ons energieniveau.

Tip 3. Zet een oneven aantal kaarsen bij elkaar.

Oneven aantallen creëren een speels effect. Zoals we hierboven al gezegd hebben kun je sowieso altijd de regel van drie gebruiken. Maar wil je meer kaarsen bij elkaar zetten, houd dan ook gewoon een oneven aantal aan. We zien oneven aantal nu eenmaal eerder als een geheel. Dit is namelijk niet goed op te splitsen zoals even getallen.

Witte kandelaarkaarsen in gouden kandelaars
Zet je drie stuks bij elkaar, dan zit je eigenlijk altijd wel goed.

Tip 4. Combineer met leuke accessoires.

Combineer je kaarsen met wat accessoires. Op deze manier kun je alles echt personaliseren. Zet bijvoorbeeld een waxinelichtje in een houder of een lange kaars in een kandelaar. Of voeg natuurlijke extraatjes toe. Denk bijvoorbeeld aan dennenappels, stenen of mos. Hiermee kun je bijvoorbeeld een kerst- of lentesfeer creëren. Daarnaast is het ook erg gaaf om met spiegels te werken. Plaats een spiegel achter de kaarsen om dubbel te genieten van je creatie.

Bekijk onze accessoires:


 

Sfeer creëren met kaarsen: 5 ideeën

Met kaarsen kun je op een eenvoudige manier sfeer creëren. Het zachte, warme licht maakt een ruimte romantisch of rustgevend. Kaarsjes op een taart zorgen voor een feestelijke sfeer. Kaarsen bij een kerstdiner maken het geheel gezellig. Kortom, kaarsen zijn veelzijdige sfeermakers. Hieronder geven wij je tips en inspiratie over hoe je sfeer creëert met kaarsen:

1. Maak een kaarsen terrarium.

Zet kaarsen in een glazen terrarium (zorg ervoor dat de bovenkant open is). Dit is een super makkelijke manier om je kaarsen visueel te groeperen. Daarnaast staan je kaarsen op een veilige plek. Je hebt gewoon minder kans om ze om te stoten omdat ze veilig achter glas staan. 

In plaats van een simpel terrarium kun je er ook voor kiezen om de kaarsen in een opvallende lantaarn te zetten. Ligt er natuurlijk helemaal aan welk effect je met de kaarsen wilt creëren.

2. Zet kaarsen op een (oude) spiegel.

Neem een spiegel, eventueel een oude, en zet hier kaarsen op. De spiegel weerkaatst de kaarsen en voegt een onverwacht reflecterend element toe aan je decoratiestuk. Wat hierbij ook gaaf is, is om kaarsen en kandelaar af te wisselen. In de weerspiegeling is dit helemaal uniek! In plaats van een spiegel als schaal om de kaarsen op te zetten kun je ook voor een spiegelbak gaan. Zet daar wat kaarsen in en het licht wordt meerdere keren gereflecteerd.  

3. Maak een decoratiestuk per seizoen.

Schaf enkele witte stompkaarsen aan. Zet deze kaarsen op een schaal en versier de boel met typische seizoenskleuren en producten. Door met witte kaarsen te werken hoef je enkel de accessoires aan te passen en creëer je toch steeds nieuwe decoratie. We geven je hieronder per seizoen een idee:

Seizoen Accessoires Styling
Lente Mos, bloemen en vlinders. Ga voor gele, groene en oranje kleuren. Wil je het neutraal houden? Zet dan witte kaarsen op een schaal en leg er enkel mos omheen.
Zomer Schelpen, stenen en wit/geel zand. Zet de kaarsen op een schaal en leg er schelpen omheen. Zo creëer je een strandthema. Eventueel voeg je nog wat frisse kleurtjes toe.
Herfst Bladeren, pompoenen en mos. Ga voor echte herfstkleuren, zoals rood, bruin en oranje. Zet kaarsen neer en leg wat herfstbladeren en takjes eromheen.
Winter Dennenappels, dennentakken en nepsneeuw. Creëer een winters tafereel door de witte kaarsen te omringen met dennenappels en dennentakken. Let wel op met nepsneeuw, dit is vaak nogal brandbaar. Als je de kaarsen niet aansteekt is dit geen probleem.

In plaats van standaard witte kaarsen kun je er ook voor kiezen om geurkaarsen te gebruiken. En dan ga je natuurlijk voor echte lente-, zomer-, herfst- of wintergeuren. Denk bijvoorbeeld aan kaneel of vanille voor de herfst of winter en fruitige geuren voor de lente of zomer.

4. Gebruik wijnglazen als theelichthouder.

Dit is een leuk ideetje voor tijdens een diner. Zet meerdere wijnglazen met theelichtjes neer als tafelarrangement. Zorg ervoor dat je echt stevige glazen gebruikt. Vul de glazen met wat zand of kleine steentjes en eventueel nog andere decoratie. Vervolgens zet je hier heel simpel een theelichtje in. Je kunt ook de wijnglazen nog versieren, bijvoorbeeld met glitters. Plak de bovenste helft van het glas af en doe lijm op de onderste helft van het glas. Vervolgens strooi je glitters over de lijm. Of spuit gewoon glitterverf over de onderste helft van het glas. Tape eraf en je glas is versierd.   

Je kunt de glazen ook omdraaien en stompkaarsen op de voet van de glazen zetten. Dit is niet zo’n handige optie voor op tafel, omdat het vaak niet heel erg stevig is. En om in dit thema te blijven kun je er ook voor kiezen om oude wijnflessen als kandelaar te gebruiken. Simpele witte kandelaarkaarsen erin en je bent klaar! Zorg er wel voor dat je deze op een schaal zet, zodat het kaarsvet niet op je tafel druipt.

5. Ga voor drijvende kaarsen met takjes.

Klinkt misschien wat gek, maar het effect is best magisch. Ga voor een of enkele hoge glazen windlichten. Vul dit met water en leg in dit water enkele takjes. Vervolgens leg je drijfkaarsen in het water. Een hele simpele manier om de een mooi effectje te creëren. Tip: zet drie van deze glazen in verschillende hoogtes bij elkaar.

Naast takjes kun je er ook voor kiezen om decoratiesteentjes op de bodem te leggen (eventueel in een kleurtje) of, misschien wat kitscheriger, doe wat nepbloemen in het water.

Drie drijvende kaarsen in houders, met takjes in het water.
Met drijvende kaarsen creëer je een prachtig herfst-tafereel. Nog wat bladeren erbij en de sfeer is compleet!
 

Alles op een rijtje over sfeer creëren met kaarsen

De mogelijkheden om sfeer te creëren met kaarsen zijn enorm. Je kunt allerlei verschillende kleuren, soorten kaarsen en extra accessoires samenvoegen om echt een supergaaf geheel te maken. Je kunt het simpel houden of zo gek maken als je zelf wilt. We vatten het artikel nog even in een paar punten voor je samen:

 • De meeste kaarsen zijn gemaakt van paraffine, sommige van stearine of sojaboonolie.
 • Creëer je eigen kaarsen door gekochte kaarsen te smelten.
 • Er zijn verschillende soorten kaarsen. De meest gebruikte/gekochte: waxinelichtjes, stompkaarsen, kandelaarkaarsen, geurkaarsen, drijfkaarsen en led-kaarsen.
 • Bij het neerzetten van meerdere kaarsen bij elkaar kun je rekening houden met enkele punten om gegarandeerd een mooi geheel te creëren:
  1. Zet verschillende hoogtes en/of diktes bij elkaar.
  2. Mix meerdere kleuren.
  3. Zet een oneven aantal kaarsen bij elkaar.
  4. Combineer met accessoires.
   

Heb je na het lezen van dit artikel toch nog vragen over (sfeer)kaarsen of het decoreren met kaarsen, of wil je gewoon wat advies over een specifiek product? Neem dan contact op via onze klantenservice of start een live chat op de website. Lees ook onze pagina over wanddecoratie eens door voor meer tips en tricks over het inrichten van je huis.
 

Bekijk onze kaarsen

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm