Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 40 in Nederland
% OP=OP Heel veel artikelen in prijs verlaagd! Shop nu >
Geschreven door Tijmen

Klok kopen? De ultieme gids

Ben jij op zoek naar een nieuwe klok voor aan de muur, op je nachtkastje of juist een grote statige klok voor in de woonkamer en heb je geen idee waar te beginnen met zoeken? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Naast ons grote assortiment klokken, geven we je namelijk advies bij het kopen van een klok. En dat doen we natuurlijk zo uitgebreid mogelijk, zodat jij uiteindelijk de beste keuze maakt.

We hebben dit artikel geschreven aan de hand van 3 vragen:

 1. Welke soorten klokken zijn er?
 2. Hoe werkt een klok?
 3. Welke stijl en materiaal klok past in jouw interieur?


Na het beantwoorden van die vragen, weet jij als het goed is precies welke klok bij jou past. Maar daar laten we je niet los, want we geven je nog vijf tips voor de klok. We beginnen even kort met een klein stukje geschiedenis van de klok. Vind je dit niet interessant? Ga dan meteen naar 'Welke soorten klokken zijn er?'
 

Van zonnewijzer tot atoomklok: geschiedenis van de klok

Wie heeft de klok uitgevonden? Aan deze vraag gaat een kleine geschiedenis vooraf. De allereerste ‘klokken’ waren zonnewijzers waarbij de schaduw aangaf hoe laat het ongeveer was. Uiteindelijk kwamen er zandlopers en via verschillende mechanismen werd het mechanisch uurwerk uitgevonden. De Nederlandse wetenschapper Christiaan Huygens paste in de 17e eeuw Galileo's slingerwet toe op de toen bestaande uurwerken en vond zo het slingeruurwerk uit. Bij dit soort uurwerken bepaalt een slinger de snelheid waarmee het mechanische uurwerk loopt. De snelheid van een mechanisch uurwerk kan ook bepaald worden door een onrust, een bepaald mechanisme dat met een bepaalde resonantiefrequentie heen en weer draait. Op zee werkt een slinger niet en was de onrust dus een uitkomst. Klokken met een slinger en met een onrust zijn qua nauwkeurigheid vergelijkbaar.

Een houten pendule wandklok

Elektrisch aangedreven klokken: 19e eeuw

In de 19e eeuw werd de eerste elektrisch aangedreven klok uitgevonden. Vervolgens kwamen er klokken die op wisselstroom/netstroom aangesloten zijn. De nauwkeurigheid hangt af van de frequentie van de stroom. Dit is in Europa 50 Hz. Maar wordt deze 50 Hz niet helemaal gehaald, wat wel eens voorkomt, dan gaat een klok op wisselstroom dus een beetje gaan achterlopen.

Nauwkeuriger is het gebruik van een kwartskristal, waarvan de werking berust op piëzo-elektriciteit (vervorming als gevolg van een elektrische spanning en omgekeerd). We gaan hier verder niet te veel op in, maar het is wel interessant om te weten dat een afwijking van minder dan één seconde per week haalbaar is voor een kwartsuurwerk. Ter vergelijking: bij een slingeruurwerk of onrust uurwerk kan deze afwijking een minuut per weer zijn.

1955: de uitvinding van de atoomklok

De nauwkeurigste klokken zijn atoomklokken, die gebruik maken van de trillingen van atomen en dus rechtstreeks op de definitie van de seconde gebaseerd zijn. Ontwikkeld in 1955 door de Britse natuurkundige Louis Essen. De frequentie is zodanig constant en onafhankelijk van de omgeving, dat de afwijking van een atoomklok ongeveer 1 seconde per 5 miljard jaar bedraagt. Extreem nauwkeurig dus.
 

Welke soorten klokken zijn er?

Het zal je niet verbazen dat de lijst qua varianten klokken eindeloos is. Ze bestaan in allerlei afmetingen, vormen en mechanismen. Gelukkig is dit in terug te brengen tot een aantal veel voorkomende kloksoorten. Daar brengen we je hier van op de hoogte.

Wandklok

De wandklok is misschien wel de meest bekende soort als het gaat om klokken. In bijna ieder huis hangt tegenwoordig wel een wandklok, en dat is niet voor niets. Je hebt namelijk direct inzicht in de tijd, één blik op de muur is genoeg. Zorg er bij een wandklok voor dat je een goede plek op de muur hebt, waar vooral veel licht schijnt. Niets is namelijk vervelender dan niet direct zien hoe laat het is. Wandklokken kunnen daarnaast een uitstekende plek zijn om ook de agenda bij in de buurt te leggen. Kijk je dan naar de klok, dan heb je direct een associatie met de agenda en vergeet je nooit meer iets!

Wandklok met romeinse letters op een lichte muur
Een goed verlichte plek op de muur is cruciaal voor een wandklok, zo is één blik op de muur voldoende om de tijd te weten.

Tafelklok

Het woord 'tafelklok' spreekt eigenlijk voor zich: het is een klok die je op tafel neerzet. Maar ga er vooral niet vanuit dat dit de eettafel is. Dat is namelijk niet zo praktisch, omdat je de klok dan vaak moet verzetten (niet de tijd verzetten, echt de klok zelf). Deze klokken zijn voornamelijk bedoeld voor bijzettafels, koffietafels en bureaus. Op die manier zijn ze namelijk niet alleen een handig hulpmiddel in huis, maar ook een pronkstuk tussen andere accessoires.

Pendule klok

Een pendule klok is een klok met een bewegende slinger. Dit type klok wordt ook wel een slingeruurwerk genoemd. Als de slinger eenmaal in beweging is zal hij praktisch contstant blijven, waardoor hij gelijkmatig blijft lopen. Vaak is een pendule klok een tafelklok, maar er zijn ook wandklokken of staande klokken met een slingeruurwerk. De eerste pendule klok werd in 1656 gebouwd door Christiaan Huygens. De klok is door de eeuwen heen populair gebleven. Tegenwoordig vind je veel pendule tafelklokken met een modern uiterlijk. 

Flip klok

Bij een flip klok wordt de tijd analoog weergegeven met behulp van kaartjes. Steeds als er weer een minuut voorbij is flipt een kaartje van boven naar beneden, waardoor de weergegeven tijd op de klok verandert. Flip klokken zijn vooral verkrijgbaar als tafelklok, maar er zijn er ook die geschikt zijn om aan de muur te hangen. 

De aandrijving van een flip klok is analoog, terwijl de tijdsaanduiding van de klok overeenkomt met de digitale tijdsaanduiding.  

Staande klok

In tegenstelling tot een wand- of tafelklok, kun je een staande klok overal in de ruimte neerzetten. Je moet dit dan ook meer als een meubel op zich zien. We geven je daarom het advies om hier goed over na te denken. De prijs van een staande klok is namelijk een stuk hoger dan die van de gemiddelde wand- of tafelklok. Het is daarnaast belangrijk dat de staande klok goed in het interieur past, aangezien het een echte eyecatcher moet zijn in de kamer. Ook is het nog goed om te bedenken dat je een staande klok in veel gevallen in de woonkamer neerzet. Dit heeft alles te maken met hoe groot de klok is.

 • Vooral antieke staande klokken zijn erg groot en moeten echt in je interieur passen. Heb je niet zo'n groot huis of niet echt een lege hoek, dan is zo'n grote staande klok vaak té groot voor je huis.
 • Moderne staande klokken zijn vaak wat eenvoudiger en minder massaal dan antieke staande klokken, maar net als bij de antieke klokken moet een moderne staande klok ook maar net in je interieur passen. 
 • Een kleine staande klok wordt eigenlijk altijd een tafelklok genoemd. Deze zet je namelijk altijd op een kastje of tafeltje neer, zodat je de tijd goed kunt lezen.

Nachtklok (wekker)

Een wekker heeft als hoofddoel (zoals het woord al zegt) het wekken na een nacht slaap. De grootste vraag die je jezelf dus moet stellen is hoe je precies gewekt wilt worden. De keuze bestaat tegenwoordig uit muziek, een alarm of licht.

Een witte flip klok met zwarte kaartjes op een tafel
Bij een flip klok zorgt een motortje ervoor dat de cijfers ‘over geflipt’ worden en de tijd op de klok vooruit gaat. 
 

Hoe werkt een klok?

Een klok is een apparaat dat de tijd aangeeft. De tijd kan analoog of digitaal worden aangegeven en er zijn verschillende soorten aandrijvings-mechanismen die ervoor zorgen dat de tijd automatisch én precies blijft lopen. Hieronder gaan we wat verder in op de aandrijvings-mechanismen en vertellen we meer over de verschillende tijdsaanduidingen:

Aandrijving van de klok

Klokken kunnen op twee manieren hun energie krijgen waardoor de klok aangedreven wordt. Dit is: via een mechanische bron of een elektrische bron. Een mechanische bron is een gewicht of een (spiraal)veer, elektrische bronnen zijn batterijen, accu’s, zonnecellen of het lichtnet.

Radiografische klok

Een radiografische klok is een klok die via radiosignalen wordt gelijkgezet met een gestandaardiseerde klok, meestal een atoomklok. Je hoeft deze dus nooit zelf te corrigeren, dit gebeurt automatisch. Met een kleine antenne in de klok worden radiosignalen opgepikt (een tijdcode die door GPS satellieten verzonden wordt) die via een elektrisch circuit vertaald worden naar de tijd die weergegeven wordt. Deze weergave kan zowel analoog als digitaal zijn. Een radiografische klok kan zowel een digitale als analoge wijzerplaat hebben.

 • Automatische tijdsaanpassing. De klok is dus extreem nauwkeurig en past zich dagelijks aan de atoomtijd aan.
 • Het enige wat je bij dit soort klokken moet doen is af en toe de batterijen vervangen.
 • Er zijn niet alleen maar voordelen bij een radiografische klok. De radiogolven die ontvangen moeten worden kunnen verstoord worden door storingsbronnen (computers, TL verlichting of andere apparaten in de buurt van de klok). Hang de klok dus altijd minimaal 4 cm van zo'n bron af.
 • Naast het apparatuur in de buurt van de klok kan ook de constructie van een gebouw de ontvangst van de radiogolven negatief beïnvloeden.

Tijdsweergave

Klokken kun je van elkaar onderscheiden op basis van de tijdsaanduiding. De tijdsaanduiding op een klok kan analoog of digitaal zijn:

Analoge klok

Een analoge klok heeft een grote wijzer, een kleine wijzer en soms nog een seconden wijzer. De functie van de grote wijzer is om de minuten van het uur aan te wijzen, en de kleine wijzer laat je dan weer zien om welk uur het precies gaat. De grote en kleine wijzer vind je altijd op een klok terug, de seconden wijzer zit niet op alle klokken.

Aandrijving  Eigenschappen
Mechanisch Voorheen bestond er niets anders dan een mechanische analoge klok. Deze klokken werken puur op mechaniek zoals veren, tandwielen en een slinger. De veer wind je om de zoveel tijd op, en de klok loopt vervolgens uit zichzelf. Dit systeem wordt tegenwoordig steeds minder gebruikt.
Elektrisch Tegenwoordig worden analoge klokken vaak aangestuurd door elektronica (batterijen of stroom). Op die manier hoef je de veer niet zelf steeds weer op te winden, scheelt weer wat werk!

Hoe vaak overlappen de grote en kleine wijze van een klok elkaar op een dag? De kleine wijzer gaat in 24 uur twee keer rond, de grote wijzer 24 keer. De grote wijzer haalt de kleine wijzer dan dus 22 keer in (namelijk 24 - 2 keer). Vind je dat 00:00 of 24:00 niet meetelt omdat op dit tijdstip de dag precies over gaat in een nieuwe dag? Dan zou je kunnen zeggen dat de grote wijzer de kleine wijzer 21 keer op één dag inhaalt.

Digitale klok

Op een digitale klok worden de uren en minuten weergegeven door cijfers, gescheiden door een dubbele punt. Digitale klokken worden voornamelijk in wekkers, bureauklokken en op bijvoorbeeld PC’s en laptops gebruikt door de nauwkeurige tijdsaanduiding. Deze nauwkeurigheid van digitale klokken is afkomstig van de aandrijving van de klok. Een digitale klok wordt meestal aangedreven door een (kwarts)kristal. Wanneer je spanning zet op dit kristal, geeft het een trilling af die een bepaalde frequentie heeft. Deel je die frequentie met een zogenaamde frequentiedeler, dan kun je een frequentie van 1 Hz (één tik per seconde) creëren en daarop een seconde baseren.

Digitale klok op een houten achtergrondDigitale klokken kunnen ook gebaseerd zijn op het lichtnet, radiogolven, atoomklokken of internet.
 

Welke klok past in mijn interieur?

We benoemden het al eerder; het is belangrijk om goed na te denken voordat je een klok koopt. Deze wordt echt onderdeel van je interieur, en kan de ruimte maken of breken. Dat brengt toch ineens wat druk mee, of niet? Maak je geen zorgen, wij helpen je de juiste klok te kiezen!

Modellen om uit te kiezen

De verschillende klokken die we hierboven genoemd hebben kun je in veel gevallen in meerdere modellen aanschaffen. We geven je hieronder wat meer uitleg over de verschillende modellen waar je uit kunt kiezen:

Klassieke klok

Wil je een echt statement maken in jouw huis, of heb je zelf al een klassieke inrichting? Dan is de klassieke klok iets voor jou. Het woord ‘klassiek’ wil niet meteen zeggen dat je een oude klok koopt, maar meer dat de stijl van de klok is gebaseerd op oudere modellen. Uiteraard kun je ook gewoon voor een oudere klok kiezen, maar let er op dat de prijs vaak erg hoog ligt en deze veel onderhoud vergen.

 • Dit zijn vaak houten klokken of metalen klokken. Heb je jouw huis ingericht met veel gebruik van deze materialen? Dan kan een klassieke klok heel mooi uitkomen in het interieur. De klassieke stijl zie je daarnaast veel terug in tafelklokken. Zoals we al eerder benoemden, wordt de klok dan meer een decoratiestuk. 

Moderne klok

Moderne klokken zijn over het algemeen wat minimalistischer dan klassieke klokken. Je kunt bijvoorbeeld een klok kopen met alleen maar wijzers en geen cijfers. Juist door dat minimalisme past dit type klok in bijna ieder interieur. Je kunt dus bijna geen foute keuze maken als het gaat om de moderne klok. Toch merk je dat deze klok in een modern ingericht huis helemaal tot zijn recht komt.

 • Metaal en kunststof zijn vaak de materialen die worden gebruikt bij deze klokken. We gaven het net al aan: je huis hoeft niet per se modern te zijn ingericht voor deze klok. De functionaliteit gaat namelijk boven de schoonheid bij minimalisme, en dat geldt ook voor deze klokken (al zien ze er wel erg mooi uit).

Industriële klok

Bij industriële interieurs wordt er veel gebruik gemaakt van staal, hout en leer, zodat er een mix tussen vintage en ruig ontstaat. Hier past een klok bij die echt een statement maakt. Je kunt bij dit interieur het beste kiezen voor een klok die daar perfect bij aansluit, en juist niet voor een klok die afsteekt ten opzichte van het geheel.

 • Ons advies is daarom om te kiezen voor een vintage of industriële klok, gemaakt van de materialen die we net noemden: staal, hout of leer. Bij een industriële look mag je zeker gebruik maken van grote meubels en accessoires, dus wees niet bang om voor een grote en opvallende klok te kiezen. En wat dacht je van een gave industriële klok met tandwielen die je ziet zitten. Je zult zien dat het ontzettend mooi staat en dat de klok een echte eyecatcher is.
   

Een stalen industriele klok aan een stenen muur
Een grote industriële klok is een echte eyecatcher in je woning.

Digitale klok

De digitale klok behandelden we al even. Ook deze klok kan ontzettend stijlvol zijn, maar we raden deze vooral aan in een zakelijke omgeving. Je merkt dat in een kantoor of op een bureau deze klokken echt tot hun recht komen door de punctualiteit en het (vaak) simpele design. Naast een kantoor kan deze klok ook uitstekend gebruikt worden in de slaapkamer, vaak als wekker(radio). Het scherm van deze digitale klokken is vaak verlicht, en dus is ’s nachts slechts één blik op de klok voldoende om te weten hoe laat het is.

Kinderklok

Het ritme van kinderen is erg afhankelijk van wat de ouders gedurende de dag doen. Maar als de kinderen wat ouder worden, vinden ze het steeds leuker om zelf steeds meer controle over hun leven te krijgen. Vanaf een jaar of zes krijgen ze interesse in de klok en hoe deze werkt. Tips om klok te leren kijken lees je hier. Een leuk begin van het leren klokkijken is een kinderklok op de kinderkamer. Zo kunnen kinderen de klok bekijken en bijvoorbeeld over bedtijd praten. Je merkt dat de interesse dan vanzelf wordt aangewakkerd, en kinderen sneller willen leren klokkijken. Qua vorm, kleuren en soort klok kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Als de wijzers en cijfers maar goed te zien zijn!

Seniorenklok

Naast klokken voor kinderen zijn er ook klokken voor ouderen. Deze seniorenklokken zijn ideaal voor mensen met dementie of ouderen met geheugenproblemen of slechtziendheid. Een seniorenklok is gemakkelijk te bedienen, heeft grote, duidelijke cijfers en naast de tijd zie je bijvoorbeeld welke dag of dagdeel het is. Speciaal voor slechtziende mensen zijn er klokken waarbij de tijd uitgesproken wordt.

Projectieklok

Een projectieklok projecteert de tijd (met licht) analoog of digitaal op een muur, plafond of ander vlak voorwerp. Het is dus een klok die op de muur schijnt. We benoemen deze variant hier als een aparte model, maar eigenlijk is het dat niet helemaal. De tijd wordt namelijk in de vorm van een klok geprojecteerd. Dit kunnen alle soorten zijn, dus bijvoorbeeld een industriële klok, een moderne klok of een digitale klok.

Welke klok past bij mijn woonstijl?

Je interieur kun je (zo goed als) altijd helemaal of gedeeltelijk indelen in een bepaalde woonstijl. Wil jij iets meer informatie over de verschillende woonstijlen die er zijn? Je leest hier meer over bij de styling tips in ons artikel ‘Alles over zitmeubels’. In onderstaande tabel zie je welke klokkleuren en -materialen er passen bij jouw woonstijl. Aan de hand van deze informatie kun jij eenvoudig dé perfecte klok uitkiezen die helemaal in jouw huisje thuishoort!

Woonstijl Kleuren voor de klok Materialen voor de klok
Scandinavisch Grijs en pasteltinten. Hout en kunststof.
Bohemian Goud, wijnrood, groentinten en drukke prints. Hout, bamboe en gietijzer.
Landelijk Lichte kleuren en bruintinten. Hout en gietijzer.
Modern Zwart, wit en felle kleuren. Metaal en glas.
Klassiek Warme en diepe kleuren. Glas, hout en sierlijke materialen.
Industrieel Bruin, zwart en koper. Metaal en hout.

Bekijk onze klokken:


Handige tips en weetjes over klokken

Je hebt inmiddels een idee over welke klok het gaat worden, maar we geven je graag nog wat extra informatie mee.

1. Weet wanneer je de klok verzet.

De klok verzetten, dit doe je elk jaar twee keer. De klok wordt één keer vooruit en één keer achteruit gezet voor de zomertijd en de wintertijd. Bij het verzetten voor de zomertijd gaat de klok een uur vooruit en bij het verzetten voor de wintertijd zet je de klok een uurtje terug. Dit verzetten gebeurt elk jaar rond dezelfde periode, maar omdat het telkens in de nacht van zaterdag op zondag is, is de precieze datum ieder jaar nét wat anders. Je vindt in onderstaande tabel gemakkelijk terug op welke dagen dat precies is voor de komende jaren:

Jaar Datum zomertijd Datum wintertijd
2022 27 maart 29 oktober
2023 26 maart 28 oktober
2024 31 maart 26 oktober
2025 30 maart 25 oktober
2026 29 maart 24 oktober
2027 28 maart 30 oktober
2028 26 maart 29 oktober
2029 25 maart 28 oktober

Moet de klok nou vooruit of achteruit?

Er zijn verschillende ezelsbruggetjes voor het onthouden of de klok vooruit of achteruit gaat. Een bekend ezelsbruggetje is dat in het VOORjaar de klok een uurtje VOORuit gaat en dus in het nAjaar een uurtje Achteruit. Wat wij zelf ook wel een handig ezelsbruggetje vinden, maar wat alleen maar handig is als je meer van de zomer houdt dan van de winter: in het voorjaar gaat de klok een uurtje vooruit om de zomer dichterbij te brengen en in het najaar gaat de klok daarom een uurtje achteruit (om ook de zomer nét wat dichterbij te brengen).

2. Klok leren kijken: hoe doe je dat?

Kinderen leren graag, en zeker als het om iets gaat dat veel volwassenen met gemak doen. Een van de dingen die kinderen willen leren is klokkijken. Vanaf een jaar of zes, oftewel groep 3 op de basisschool, beginnen kinderen op school met het oefenen om de klok te leren lezen. Je kunt je kinderen voor die tijd ook al wat op weg helpen. Maar hoe leer je je kinderen dan klokkijken? We leggen het je uit in 5 stappen:

Stap 1. Benoem steeds vaker hoe lang iets precies duurt en hoe laat het.

Door aan te geven hoe lang kinderen nog moeten wachten op hun favoriete tv-programma, over hoeveel minuten het eten klaar is of hoe laat het nu precies is wek je interesse in het principe van tijd.

Stap 2. Begin met de kleine wijzer.

Het uitleggen van de kleine wijzer is het beste begin van het leren klokkijken. Ons advies is om dit met een speelklok te doen. Je zet de grote wijzer op 12 (of minuut 0) en laat de kleine wijzer vervolgens over de uren glijden terwijl je constant vraagt en benoemt hoe laat het precies is.

Bekijk onze speel- of leerklokken:

Stap 3. Leg de functie van de grote wijzer uit.

Bij het uitleggen van de grote wijzer, is het uiteraard handig dat je kind tot 60 kan tellen. Maar voor je de minuten benoemt, is het handig om eerst met de halve uren en de kwartieren te beginnen. Gaat dat goed, dan kun je richting de minuten gaan werken. Wees vooral geduldig, leren klokkijken gaat met vallen en opstaan!

Stap 4. Oefening baart kunst.

Verjaardagstip: een (echt werkend) horloge! Op die manier wordt de tijd voor kinderen iets tastbaars, en kun je zo nu en dan eens vragen hoe laat het is. Door te herhalen wordt het voor kinderen steeds makkelijker om de tijd te benoemen.

Stap 5. Leg de digitale klok (of wekker) uit.

Nu de analoge klok onder de knie is, wordt het tijd voor de digitale klok. Het gaat hier vooral om de vertaling van 10:23 naar ‘het is 7 minuten voor half 11’. Ook het doortellen na 12 uur naar uur nummer 13 kan verwarring opleveren. Probeer daar dus vooral veel aandacht op te vestigen, dan komt dit helemaal in orde!

3. Hang de klok op de juiste hoogte

Hoe hoog hang je een klok? Daar is een makkelijk antwoord op te geven, namelijk: ongeveer op ooghoogte. Dit is simpelweg de meest comfortabele positie om snel te zien hoe laat het is. 

Maar je kunt ook nog rekening houden met de ruimte waarin de klok staat. Heb je een erg volle ruimte, die lekker knus mag aanvoelen? Hang dan de klok op ooghoogte (als je staat). Dit is de meest comfortabele positie om snel te kijken hoe laat het precies is. Wil je juist ruimte creëren in de kamer (en dus wat minder spullen neerzetten), hang de klok dan wat hoger op. Je creëert daarmee het idee dat het plafond hoger is, en laat de ruimte dus groter lijken.

Een klok hang je op ooghoogte, tenzij je het idee van ruimte wilt creëren
Een klok hang je op ooghoogte, tenzij je het idee van ruimte wilt creëren.

4. Tip: zet eens meerdere klokken met verschillende tijden bij elkaar.

Je ziet het op vliegvelden vaker (logisch): meerdere klokken bij elkaar die de tijden over de wereld weergeven. Dit zie je tegenwoordig bij mensen thuis ook steeds meer. Het geeft namelijk een leuk en speels idee van de tijd in huis, en is bijvoorbeeld erg leuk als je vrienden of familie hebt die in andere tijdzones leven. Kun je daarnaast niet kiezen tussen twee of meerdere klokken? Dan is dit de manier om ze allemaal in huis te halen!

5. Pas op met smeermiddelen.

Ga bij mechanische klokken niet zomaar zelf aan de slag met smeerolie als je uurwerk niet meer soepel loopt. De meeste smeermiddelen houden namelijk stof vast, wat ervoor zorgt dat de klok na een tijdje helemaal niet meer loopt. Gebruik bij onderhoud aan je klok altijd speciale smeerolie en schoonmaakvloeistoffen voor klokken. Wat je ook kunt doen is de klok naar een klokkenmaker brengen, al doe je dit alleen als je een dure, antieke klok in bezit hebt waar je graag nog jaren van wilt genieten. Bij wat goedkopere- of digitale klokken kun je óf een nieuw uurwerk laten plaatsen óf een compleet nieuwe klok kopen als de klok niet meer loopt.
 

Alles op een rijtje over klokken

In dit artikel heb je allerlei informatie gelezen over klokken. Het ontstaan van klokken, de werking, de verschillende soorten en meer. We zetten de belangrijkste punten uit dit artikel nog even handig voor je onder elkaar. Zo lees jij snel even terug wat je in dit artikel kon lezen:

 • Atoomklokken zijn de nauwkeurigste klokken die er zijn. Ze maken gebruik van de trillingen van atomen en zijn daarmee rechtstreeks gebaseerd op de definitie van de seconde.
 • De meest voorkomende soorten klokken zijn wand-, tafel-, nacht- en staande klokken.
 • Er bestaan analoge en digitale klokken. Analoge klokken kunnen mechanisch en elektrisch worden aangedreven, digitale klokken worden elektrisch aangedreven.
 • Radiografische klokken hoef je nooit bij te stellen en lopen gelijk met een gestandaardiseerde klok (bijvoorbeeld een atoomklok).
 • Een klok kan het interieur van je huis maken of breken. Kies dus een klok die goed bij jouw stijl past!
 • Klok leren kijken doe je met veel geduld, en natuurlijk met onze 5 stappen.
   

Heb je de keuze inmiddels gemaakt? Bekijk dan snel ons grote assortiment en koop de klok die bij jouw huis past. Kan dat huis ook nog een flinke opknapbeurt gebruiken? Lees dan onze andere adviespagina’s over bijvoorbeeld vloerkleden, wanddecoratie of bloempotten en vazen eens door. Veel woonplezier!
 

Bekijk ons assortiment klokken

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm