Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Vacuümzakken: hoe gebruik je ze? Banner
Geschreven door Martijn

Vacuümzakken: hoe gebruik je ze?

Vacuümzakken laten je ruimte besparen in je koffer, zijn een uitkomst als je weinig opbergruimte hebt en beschermen daarbij ook nog eens je kleding, beddengoed of matrassen. Met een vacuümzak of vacuüm opbergdoos verkrijg je wel tot drie keer zoveel opslagruimte. Super handige hulpmiddelen dus! Maar hoe werken ze nu precies, voor welke producten zijn ze geschikt en hoe gebruik je ze optimaal? In dit artikel leggen we het je uit aan de hand van 6 vragen!

Snel naar:

1. Wat is een vacuümzak?
2. Waar gebruik je ze voor?
3. Waarvoor gebruik je ze niet?
4. Hoe gebruik je vacuümzakken?
5. Welke vacuümzak zoek ik?
6. Welke maat heb ik nodig?


1. Wat is een vacuümzak?

Het principe van een vacuümzak is simpel: de lucht wordt zoveel mogelijk uit een product verwijderd, zodat het een veel compacter, samengeperst formaat krijgt. Hierdoor bespaar je niet alleen veel ruimte bij het opbergen, maar bescherm je de ingepakte producten ook tegen negatieve invloeden van buitenaf zoals insecten, vocht of stof. De meeste vacuümzakken zorgen voor 50 tot 75% ruimtebesparing. Er zijn drie typen vacuümzakken beschikbaar: oprol-vacuümzakken, vacuüm zakken met ventiel en vacuüm opbergboxen.

Twee pakketjes met vacuümverpakte beige kleding.
Een vacuümzak zorgt voor 50 tot 75% ruimtebesparing.
 

2. Waar gebruik je ze voor?

Vacuümzakken worden ook in de keuken gebruikt om gerechten op een constante en relatief lage temperatuur te garen of om voedingsmiddelen langer houdbaar te maken. Wij richten ons in dit artikel echter op vacuümzakken met een opberg-/ruimtebesparende functie. Volumineuze producten gemaakt van textiel zoals kleding, matrassen en beddengoed zijn zeer geschikt om op te bergen in een vacuümzak. Tussen de weefsels van deze producten zit namelijk veel lucht. Hierdoor isoleren ze goed en zijn ze zo lekker warm, maar nemen ze bij het opbergen veel ruimte in beslag. Met vacuümzakken deel je een kast of koffer optimaal in, bespaar je ruimte én worden je spullen beschermd tegen invloeden van buitenaf.

Voordelen van vacuümzakken
Ruimtebesparing 

Je bespaart gemiddeld 50 tot 75% opbergruimte.

Bescherming tegen stof

Niet alleen luchtdicht, maar ook verpakt! Met een doekje neem je de vacuümzak snel even af.

Bescherming tegen vocht

Handig als je gaat backpacken, maar ook als je de kussens van je tuinset in de garage wilt bewaren.

Bescherming tegen insecten 

Bij het lang opbergen van kleding liggen motten altijd op de loer. Niet als je een vacuümzak gebruikt!

Herbruikbaar

Ideaal als je op reis gaat of je winterdekbed omwisselt met je zomerdekbed.

Opbergen

In de zomer nemen die warme sweaters, fleecetruien of je winterdekbed onnodig veel ruimte in beslag. Je gebruikt ze niet en waarom zou je dan een groot deel van je kastruimte aan deze producten opofferen? Dit geldt in de winter natuurlijk ook voor je zomerdekbed, badlakens of de kussen van je tuinset.

Reizen

Een ander moment waarop je het liefst zoveel mogelijk spullen in zo weinig mogelijk ruimte wilt passen, is wanneer je op reis gaat. Wil je lekker licht, alleen met handbagage reizen? Dan bespaar je veel ruimte door kleding in een vacuümzak te verpakken. Maar ook een grote koffer of tas is vaak niet groot genoeg. Wanneer je een slaapzak, handdoeken of warme truien (skivakantie!) mee wilt nemen zit ook een grote tas snel vol.

Verhuizen

Bij een verhuizing gebruik je het liefst je zo min mogelijk dozen en houd je alles georganiseerd en compact bij elkaar, zodat de verhuizing zo soepel mogelijk verloopt. Vacuümzakken in combinatie met verhuisdozen zijn hier erg geschikt voor.


 

3. Waarvoor gebruik je ze niet?

Delicate materialen

Delicate producten zoals een trouw-  of avondjurk zijn niet geschikt om vacuüm op te slaan. Als het kwetsbare materiaal (te lang) wordt samengeperst, verandert de pasvorm en kunnen materialen zelfs beschadigd raken. Ook kleding met een voorgevormde pasvorm is niet geschikt voor vacuümzakken. Sommige kwetsbare stoffen hebben lucht nodig om hun vorm te behouden en kunnen daarom niet in een vacuümzak worden bewaard. Materialen die je beter niet vacuüm kunt opslaan zijn: wol, kasjmier, zijde, leer en andere luxe stoffen. 

Opslag langer dan 6 maanden

Voor korte en middellange opslag zijn vacuümzakken een uitstekende optie. Ben je echter van plan om spullen langer dan een half jaar op te slaan, dan raden we vacuümzakken af. Te lange compressie en de afwezigheid van lucht, kan invloed hebben op het materiaal.
 

4. Hoe gebruik je vacuümzakken?

Het opbergen van spullen in vacuümzakken is niet moeilijk, maar er komt wel het een en ander bij kijken. Als je de volgende stappen volgt en de tips toepast, zorg je ervoor dat het vacuüm goed in stand blijft en je dus het meeste plezier van de zakken hebt. De stappen die we hier zetten hebben betrekking op vacuümzakken met een ventiel, die met een pomp of stofzuiger luchtdicht worden gemaakt.

Stap 1: Kies een vacuümzak met de juiste afmetingen.

Stap 2: Zorg dat de spullen die je gaat verpakken goed droog zijn. Zijn spullen nog licht vochtig, dan wordt geen optimaal vacuüm bereikt.

Stap 3: Vouw je spullen op een slimme manier op en plaats ze in de zak. Houd genoeg speling (ongeveer 5 cm) tussen de inhoud en de sluiting. Test eerst even of je genoeg ruimte hebt om de zak redelijk soepel te kunnen sluiten.

Stap 4: Sluit de zak. Zorg dat je de zijkanten goed bij elkaar houdt en je niet te veel kracht uitoefent. Doe je dit wel, dan is de kans erg groot dat de zak scheurt. Controleer goed of de sluiting goed dicht zit, door hem een aantal keer open en dicht te schuiven.

Stap 5: Neem de dop van het ventiel af en zuig alle lucht uit de zak met je stofzuiger of de meegeleverde pomp. Als je een grote zak hebt en een product met erg veel lucht (zoals een matras of een kussen) dan kan dit wel eventjes duren. Plaats als je klaar bent zorgvuldig de dop weer op het ventiel.

Stap 6 (optioneel): Heb je een erg dun pakketje en ga je op reis? Dan is het misschien handig om het pakketje op te rollen, zodat het beter in je koffer past.

Stap 7: Als het vacuüm is gecreëerd en de zak gesloten, ben dan voorzichtig met het pakketje. Een vacuümzak is vrij kwetsbaar als hij luchtdicht is gemaakt. Je kunt de zak beter niet op een ruwe ondergrond neerleggen en pas ook op met scherpe voorwerpen of hoekjes in een tas of koffer, hierdoor kunnen lekkages ontstaan. Ook stapelen van verschillende zakken is niet aan te raden, je kunt dan beter een grotere zak kiezen die je met een stapeltje kleding vult.

Oprol-vacuümzak: als je een oprol-vacuümzak gebruikt dan volg je stap 1 tot met 3 zoals hierboven vermeld en rol je de zak daarna zo strak mogelijk op zodat de lucht uit de zak verdwijnt. Rol de zak niet in zijn geheel op (dit is niet mogelijk), maar zo ver dat de lucht zo veel mogelijk uit het product is verdwenen. Een oprol-vacuümzak heeft minder kans lek te gaan omdat het vacuüm minder luchtdicht is. 

Plaats je vacuüm verpakte spullen in een opbergdoos of gebruik een vacuümbox voor extra bescherming en stapelmogelijkheden.

Een rode vacuümdoos met spullen, een sotfzuifger die hem vacuüm zuigt en een gesloten doos als enidresultaat.
In een vacuüm opbergbox met ventiel kun je erg veel spullen kwijt. In deze box (40x55x30 cm) passen een dekbed en twee kussens.
 

5. Welke vacuümzak is geschikt voor mij?

Op reis

Ga je op reis? Dan zijn kleinere vacuümzakken die je zonder stofzuiger kunt gebruiken het meest geschikt. De kans is namelijk klein dat je in jouw hotelkamer of hostel de beschikking hebt over een stofzuiger. Ga voor een vacuümzak met handpomp of een zak die vacuüm trekt door hem om te rollen. Ga je kamperen en neem je een luchtbedpomp met vacuümfunctie mee? Dan kun je die gebruiken om je pakketjes luchtdicht te maken.
 

Een opengeklapte grijze koffer met daarin een vacuüm verpakt pakketje kleding.Een oprol-vacuümzak is ideaal om mee op reis te nemen, je heb geen hulpmiddelen nodig om hem vacuüm te trekken. 
 

Opbergen

Ga je je spullen opbergen? Dan zijn vacuümzakken met ventiel de beste keuze. Deze variant creëert en behoudt het beste vacuüm. Neem even rustig de tijd om alles zo goed mogelijk op te bergen, zodat je daarna zonder zorgen zoveel mogelijk ruimte bespaart. Een erg handige optie voor het opbergen van je spullen is de vacuüm opbergdoos. Hierbij vul je eerst de zak, die je vervolgens vacuüm trekt, waarna je de doos sluit. Op deze manier verminder je de kans op een lek, kun je stapelen en ziet het geheel er netjes en opgeruimd uit. Je kunt ook een losse opbergdoos gebruiken om een vacuümzak in te plaatsen.

  Ideaal voor   Welke spullen?  Voordelen Nadelen
Oprolzak 
 • Reizen 
 • Backpacken
 • Shirtjes, truien en broeken
 • Handdoeken
 • Makkelijk in gebruik
 • Houdt spullen ook droog
 • Beperkte ruimte-besparing
 • Niet geschikt voor luxe stoffen
Vacuümzak met ventiel
 • Opbergen
 • Verhuizen
 • Kleding
 • Jassen
 • Matrassen
 • Tuinkussen
 • Beddengoed
 • Sterk vacuüm
 • Allerlei maten
 • Veelzijdig
 • Stofzuiger of pomp nodig
 • Kwetsbaar
Vacuüm opbergbox
 • Opbergen
 • Verhuizen
 • Kleding
 • Jassen
 • Beddengoed
 • Sterk vacuüm
 • Stapelbaar
 • Praktisch
 • Stevig
 • Duurder
 • Groter


 

6. Welke maat?

Je wilt een vacuümzak die groot genoeg is voor de spullen die je gaat opbergen, maar het geheel moet vervolgens wel in je koffer of kast passen. Hoe bepaal je nu de juiste afmetingen?

Passen mijn spullen in de zak?

Vouw je spullen op (als dit mogelijk is) en maak een stapeltje als je meerdere kledingstukken/spullen in één zak wilt stoppen. Meet vervolgens de oppervlakte en neem een marge van 5 cm aan de kant waar de sluitstrip van de zak komt te zitten (heb je een hoge stapel, neem dan een iets grotere marge). Deze afmetingen zijn de lengte en breedte van de vacuümzak die je nodig hebt. De hoogte van de stapel moet hierbij overeenkomen met de hoogte van de vacuümzak.

De meest gekozen grootte voor een vacuümzak voor het opbergen van kleding is 80 x 60 cm.

Past de zak in mijn koffer of kast?

De afmetingen die je in vacuümtoestand overhoudt hangen af van de grootte van de zak, het volume van de spullen én van de manier waarop je de spullen opvouwt. De ruimte wordt bij vacuüm verpakken bespaard door de spullen plat te maken, dat wil zeggen dat de basis (of oppervlakte) niet verandert. Bij een matras of kussen word je daarom beperkt door de lengte en breedte van het product, terwijl je bij een dekbed of kledingstukken meer mogelijkheden hebt door de manier van opvouwen.

Een vacuüm verpakt kussen met links een stofzuiger die de zak leegzuigt en rechts de bespaarde ruimte zichtbaar gemaakt.
 

Alles op een rijtje over vacuümzakken

Vacuümzakken zijn superhandige opbergoplossingen voor in huis en voor op reis. Ben je benieuwd naar nog meer handige opbergtips? Lees hier alles over het opruimen van kleding en schoenen. Hieronder nog even alle hoofdpunten uit dit artikel op een rijtje:

 • Met vacuümzakken bespaar je gemiddeld 50 tot 75% opbergruimte en je beschermt je spullen tegen stof, vocht en insecten.
 • De zakken zijn ideaal voor beddengoed, kleding, matrassen, badlakens en kussens voor tuinsets.
 • In de zomer sla je winterkleding en -beddengoed op, in de winter wissel je ze om.
 • Vacuümzakken en opbergboxen met ventiel zijn het meest geschikt voor opslag in huis, oprol-vacuümzakken neem je eenvoudig mee op reis.
 • Door je bagage samen te persen reis je licht met alleen handbagage.
 • De geschikte afmetingen bepaal je door de spullen die je gaat opbergen op te meten en een marge te nemen voor het soepel afsluiten van de zak.
   

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Dan kun je ons bereiken via onze klantenservice of via de live-chat op onze website.
 

Bekijk onze vacuümzakken

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm