Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland

Kettingtips

Het is belangrijk om je fietsketting goed te onderhouden. Je fiets blijft soepel rijden en de slijtage is een stuk minder groot.

Wanneer moet een fietsketting vervangen worden?

De ketting moet ergens tussen de 3 en 5 duizend kilometer worden vervangen. Deze levensduur is onder andere afhankelijk van de weersomstandigheden, het onderhoud en omgeving waarin je fietst.
De ketting is versleten als deze meer dan 5 mm van het voorblad kan optillen. Een tandje is hierbij helemaal zichtbaar.
Ook met behulp van een ketting slijtage gereedschap kan je na gaan of de ketting moet worden vervangen. Zie ons assortiment Fietsgereedschappen.

Vervang je ketting tijdig, anders gaat het ten koste van de - veel duurdere - cassette.

Wat heb je nodig voor kettingonderhoud?

Onderhoudtips 

  • Het beste kan je na elke twee, drie ritten de fietsketting even met een doek na lopen. Veeg met een doek het vuil voorzichtig van de ketting. Zorg er wel voor dat je het vuil niet tussen de schakels wrijft.   
  • Veeg regelmatig met een doekje het vuil van de derailleurwieltjes. Ook is het verstandig in ieder geval één per jaar de derailleurwieltjes te verwijderen, goed schoon te maken en de scharnierpunten te smeren.
  • Regelmatig zul je ook aan de slag moeten met een ontvetter. Met behulp van een doek en een speciaal borstelsetje is het mogelijk de ketting en de cassette redelijk goed te reinigen. Het is handiger gebruik te maken van een speciale kettingreiniger. Dit is een bakje met ontvetter met draaiende borsteltjes. De kettingreiniger wordt om de ketting heen gelegd. Hierna wordt de ketting langzaam door de kettingreiniger heen gedraaid.
  • Nadat de ketting en eventueel de cassette verwijderd zijn ga je deze grondig reinigen. Hierbij is het handig gebruik te maken van een bakje.
  • Nadat je ketting en cassette goed droog heb gemaakt ga je deze weer monteren.
  • Hierna ga je de ketting smeren met speciale fiets kettingolie. Het is niet nodig de cassette te smeren. Het wordt zelfs afgeraden, omdat een vette cassette extra veel vuil aantrekt.
  • Het beste kan je voor het smeren teflonolie gebruiken, omdat deze geen vuil aantrekt en waterafstotend is.
  • Draai tijdens het aanbrengen van de olie langzaam aan de pedalen en laat de olie op de ketting druppelen.
  • Na het aanbrengen draai je de ketting een aantal malen naar voren en achteren om de olie goed te verspreiden.
  • Verwijder hierna eventueel olie dat niet in de schakels zit. Het heeft geen nut. Bovendien het trekt vuil aan.
Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm