Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Alles over binnenverlichting Banner
Geschreven door Martijn

Alles over binnenverlichting

Ben jij op zoek naar nieuwe verlichting voor in je woning en heb je geen idee waar te beginnen met zoeken? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Op deze pagina geven wij je advies voor het kopen van binnenverlichting. Na het lezen van deze adviespagina koop jij straks de mooiste verlichting voor binnen.

Snel naar:

 

Welke soorten binnenverlichting zijn er?

Je kunt je huis aankleden met verschillende soorten binnenverlichting. Verlichting is dé sfeermaker in je huis. Mooie lampen kunnen de inrichting van een kamer maken of breken. Naast sfeer brengen heeft verlichting natuurlijk ook nog een functie: de ruimte verlichten. Er zijn drie verschillende soorten verlichting:

  • Basisverlichting: deze verlichting dient voor gelijkmatige verlichting van de hele ruimte. Dit is vaak een grote lamp in het midden van de ruimte. Met deze lamp is het licht over de ruimte verdeeld en dit is vaak de basis van je lichtplan.
  • Functionele verlichting: zoals de naam al aangeeft, heeft deze verlichting een functie. Dit kan zijn om een boek te lezen, te werken, of te zien waar je loopt. Dit licht is vaak feller en gericht op ene kleinere plek zodat je ziet waar je mee bezig bent.
  • Sfeerverlichting: deze verlichting is vooral ter decoratie, het laat je huis er knus en gezellig uitzien.
     

Soorten lampen

Om sfeer te creëren in huis kun je gebruik maken van verschillende soorten lampen. We hebben er een aantal voor je uitgelicht:

Hanglampen

Deze lampen hangen aan het plafond en zijn bedoeld om naar beneden te schijnen. Je ziet hanglampen vaak boven de eettafel of in de woonkamer. Deze lampen vallen meestal onder sfeerverlichting en zijn het middelpunt van de ruimte waar ze in hangen.

Plafondlampen

Plafondlampen zitten zoals de naam al zegt vast aan het plafond. Ze zijn bedoeld als basisverlichting en schijnen dus ook niet gericht op een plek. Met deze lampen vervul je een ruimte gelijkmatig met licht.

Spots

Spots zijn kleinere lichtpunten meestal in het plafond verwerkt. Deze lichtpunten kunnen heel gericht licht schijnen waardoor je een extra accent kunt geven aan bepaalde meubels of delen van de ruimte. Hierdoor zet je datgene in de spotlights. Je benadrukt dus dit deel van je interieur, hierdoor trekt het meteen de aandacht als iemand binnenstapt.

Tafellampen

Dit zijn kleinere staande lampen die je kunt neerzetten op kasten, bureaus of een tafel. Deze lampen zijn vooral bedoeld als sfeerverlichting in de ruimte. Door de grote basisverlichting uit te zetten en alleen de kleine lampen aan te zetten creëer je gegarandeerd sfeer! Tafellampen kunnen goed gebruikt worden om net dat ene donkere hoekje te verlichten.

Twee tafellampen
Een tafellamp is een kleine, staande lamp die je vooral als sfeerverlichting gebruikt.

Staande lampen

Een staande lamp is een vaak wat hogere lamp. Deze lampen geven meestal gericht licht en staan in een hoek of naast je meubels. Ze worden gebruikt als sfeerlicht maar ook soms als functioneel licht. Er zijn veel verschillende designs en zo is er voor ieder interieur een mooie staande lamp.

Wandlampen

Een wandlamp kan dienen als sfeer- of functionele verlichting. Het voordeel van een wandlamp is dat hij weinig ruimte in beslag neemt omdat deze lamp geen standaard heeft. Je kunt een wandlamp makkelijk ergens aan de muur hangen. Een wandlamp wordt ook vaak gebruikt als nachtlampje. Deze heeft dan een bewegingssensor waardoor de lamp automatisch aanspringt als er iemand langs loopt.
 

Welke lichtbron gebruik je voor binnenverlichting?

Er zijn verschillende soorten lichtbronnen. Deze hebben allemaal zo hun voor- en nadelen. We lichten de bekendste even voor je uit:

Led-verlichting

Led staat voor light emitting diodes, wat lichtgevende diodes betekent. Een led is elektronisch onderdeel dat licht kan geven. Dit gebeurt als er stroom doorheen gaat. Bij een led-lamp zijn er veel voordelen ten opzichte van andere lichtbronnen.

  • Led-lampen worden niet zo heet als bijvoorbeeld gloeilampen.
  • Led-lampen zijn veel energiezuiniger, dit kan oplopen tot wel 90%.
  • Je kunt ongeveer 20.000 uur doen met één led-lamp, dit is veel langer dan met andere lampen.
  • Je hebt led-lampen ook in warmere kleuren. Het is dus niet altijd erg wit licht.
  • Led-lampen zijn tegenwoordig de meest gebruikte lampen.
  • Let op: bij sommige led-verlichting heb je externe dimmer nodig.
  • Led-verlichting is lang niet altijd dimbaar.

Gloeilamp

Een gloeilamp bestaat uit een glazen bol met daarin gloeidraad. Doordat er in de glazen bol geen zuurstof is en de gloeidraad een hoge smelttemperatuur heeft, kan dit enorm verhit worden. Het wordt tot een zeer hoge temperatuur verhit zodat het licht gaat uitstralen.

  • Een gloeilamp is makkelijk dimbaar.
  • Het licht heeft vaak een gele gloed en wordt als er mooi ervaren.
  • De lamp geeft direct licht maar moet wel opwarmen waardoor die op het begin minder fel is.
  • Je kunt ongeveer 1.000 – 1.500 uur doen met één gloeilamp.
  • Doordat er naast licht ook veel warmte wordt opgewekt verbruikt een gloeilamp veel energie.
  • In de Europese-Unie mogen nu geen gloeilampen meer gemaakt of ingevoerd worden omdat ze veel minder rendement hebben dan bijvoorbeeld een led-lamp.

Halogeenlamp

Een halogeenlamp is in principe hetzelfde als een gloeilamp. Echter zit er in de glazen bol van een halogeenlamp gas van broom of jodium. Dit zorgt ervoor dat de gloeidraad nog heter wordt en daardoor meer energie omgezet wordt in licht.

  • Een halogeenlamp is makkelijk dimbaar.
  • Het licht heeft vaak een gele gloed en wordt als mooi ervaren.
  • De lamp geeft direct licht maar moet wel opwarmen waardoor die op het begin minder fel is.
  • Je kunt ongeveer 2.000 uur doen met één halogeenlamp.
  • Doordat er naast licht ook veel warmte wordt opgewekt verbruikt een halogeenlamp veel energie.

Spaarlamp

Een spaarlamp is een kleine opgevouwen tl-buis die in een normale lampfitting past. Binnen in de buizen van spaarlampen zit kwik. Wanneer er stroom door de spaarlamp gaat, botst deze tegen de kwikatomen aan. Hierdoor komt energie vrij, doordat aan de binnenkant van de buisjes een laagje poeder zit straalt deze lamp licht uit.

  • Spaarlampen hebben een lager energieverbruik dan halogeenlampen en gloeilampen.
  • Er zijn verschillende kleuren spaarlampen.
  • De meeste spaarlampen zijn dimbaar.
  • Je kunt ongeveer 6.000 – 10.000 uur doen met één spaarlamp.
  • Spaarlampen gaan niet meteen uit of aan, maar hebben even de tijd nodig om op volle sterkte te komen.
  • Vaak uit en aan zetten van spaarlampen vermindert de levensduur.
  • Let op: de kwikdampen die in de spaarlamp zitten zijn giftig.
     

Waar moet je nog meer op letten bij het kopen van binnenverlichting?

Bij het kopen van een lamp zijn er veel dingen waar je op moet letten. We hebben de lichtbron hierboven al besproken. Daarnaast moet je ook nog letten op de kleurtemperatuur, fittingen wattage. Je kunt ook nog kijken voor een slimme lamp.

Kleurtemperatuur

De kleurtemperatuur van verlichting is de warmte van het licht en dit wordt uitgedrukt in Kelvin. Dit is echter niet de temperatuur van de lamp, maar of het licht warm of koud oogt. Hoe hoger de Kelvin des te kouder oogt de kleur. Het begint namelijk met een rode kleur en gaat dan via wit naar blauw. Maar welke kleurtemperatuur heb je nu nodig?

Ruimte Verlichting Kleurtemperatuur
Woonkamer Basisverlichting 1800 - 2700k
  Leeslamp 4000 - 5000k 
  Lamp naast de tv of op een kast 1800 - 2700k
Keuken Basisverlichting 3000 - 4000k
  Hanglamp boven de tafel 2200 - 2700k
Slaapkamer Basisverlichting 2200 - 3000k
Werkplek Basisverlichting 4000k
Badkamer & toilet Basisverlichting 2700 - 3000k
  Extra lamp voor scheren of make-up 4000 - 5000k

Tabel kleurtemperatuur
Een overzicht van kleurtemperatuur en het aantal Kelvin dat met de kleur overeenkomt.

Fittingen

Een fitting is het deel van de lamp dat contact maakt met het armatuur. Een armatuur is de draagconstructie van een lamphouder. Een fitting is dus het deel van het lampje waarmee je het vast maakt aan de lamphouder. Bij sommige lampjes kun je deze in de lamphouder draaien doordat de fitting een soort schroefdraad is. De bekendste fittingen lichten we voor je toe:

E27 fitting

De E27 fitting is in Nederland een van de meest voorkomende. Deze fitting is 27 mm dik en heeft een schroefdraad waarmee deze lamp in de lamphouder gedraaid kan worden.

E14 fitting

De e14 fitting is ongeveer hetzelfde als de E27 fitting alleen is deze 14 mm dik. Deze fitting heeft ook schroefdraad waarmee het word bevestigd. Lampjes met een E14 fitting worden vaak gebruikt voor in nachtlampjes, koelkasten en andere elektrische apparaten.

GU10 fitting

De GU10 fitting is een van de meest gebruikte fittingen in spots. De lampen met een GU10 fitting hebben aan de onderkant twee pinnen. Deze worden met een kwartslag in de gaatjes van de spots vastgeklikt.

G9 fitting

Een G9 fitting heeft een steekvoet met twee lusjes. Deze lusjes zitten op precies 9 mm afstand van elkaar, vandaar de naam G9. Deze lampjes kun je gemakkelijk inprikken en vervolgens al inschakelen. Deze fitting komt vaak voor in kleine lampjes aan de wand of het plafond.

Overzicht van de verschillende fittingen
De verschillende fittingen met daarbij de afmetingen.

Slimme lampen

Wanneer je een lamp gaat aanschaffen moet je nadenken of je misschien een slimme lamp wil. Dit zijn lampen die je kunt dimmen met een afstandsbediening of app. Soms kun je ook via dezelfde afstandsbediening of app de kleur van deze lampen aanpassen. Verder kun je instellen dat ze op een bepaalde tijd aan of uitgaan. Door het veranderen van kleur kun je de sfeer in de ruimte aanpassen naar hoe jij dit wil en dat met maar één druk op de knop.

Watt

Watt is de eenheid van vermogen (energie per tijdseenheid). Met Watt wordt dus berekend hoeveel vermogen een lamp verbruikt. Vroeger was het zo dat des te meer Watt een lamp gebruikte, hij ook meer licht gaf. Tegenwoordig zijn er vele lampen zoals led-lampen die met een lager wattage veel licht geven. 

Type lamp 200-300 Lumen 300-500 Lumen 500-700 Lumen 700-1000 Lumen 1000-1250 Lumen 1250-2000 Lumen
Gloeilamp 25-30 Watt 40 Watt 60 Watt 75 Watt 120 Watt 150-250 Watt
Halogeenlamp 18-25 Watt 35 Watt 50 Watt 65 Watt 100 Watt 125 Watt
Spaarlamp 5-6 Watt 8 Watt 11 Watt 15 Watt 20 Watt 20-33 Watt
Led-lamp 2-4 Watt 3-5 Watt 5-7 Watt 8-10 Watt 10-13 Watt 13-20 Watt

 

Wat past waarbij: styling tips

Je kunt je huis helemaal inrichten in een bepaalde woonstijl. Hieronder geven wij je per woonstijl wat tips en tricks voor het aanschaffen van binnenverlichting. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde kleuren of materialen die goed bij je woonstijl passen. Onze tips:

Industrieel

Industriële lampen zijn enorm populair voor in de huiskamer. Bij industriële lampen wordt vaak zwart staal en hout gebruikt. Het is gebaseerd op fabrieksgebouwen uit de 19e en 20e eeuw. Deze stijl heeft veel neutrale kleuren zoals grijs en zwart en ruwe materialen zoals bakstenen en metalen. Daarnaast zie je hier ook veel metalen of zwaar houten meubels. De lampen die bij een industrieel design passen zijn vaak van metaal of zwaar hout. Kleuren die hier goed bij passen zijn zwart, bruin en goud.

Landelijk

Een landelijke sfeer kenmerkt zich door een rustige sfeer. In een landelijk interieur komen vaak de kleuren wit, bruin, grijs en natuurlijke kleuren voor. De meubels zijn vaak gemaakt van landelijke producten zoals hout. De landelijke lampen zijn vaak net als de rest van het interieur van natuurlijke materialen (meestal hout) gemaakt. De kleuren zijn dan ook vaak bruin, groen en soms wat zwart.

Klassiek

Een klassiek interieur is zwaar en romantisch te noemen. In deze stijl worden donkerrood, dieppaars en donkerblauw veel gebruikt. Deze worden dan aangevuld met zilver of goud. Een klassiek interieur staat bekend om de rijke uitstraling. Klassieke lampen zijn vaak volle lampen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kroonluchter. Ze zijn vaak gemaakt van glas of metaal. De kleuren die je hierbij ziet zijn vaak goud,  zilver of brons.

Modern

Een modern interieur herken je aan strakke lijnen, eenvoud en luxe. Er worden vaak donkere tinten gecombineerd met wit. Veelgebruikte materialen zijn metaal, aluminium en kunststof. Daarnaast hebben de meubels strakke lijnen. Naast de strakke kleuren is er vaak één ding in de ruimte met een heftige kleur dat er echt uitspringt. Moderne lampen zijn vaak minimalistisch en met strakke lijnen. Deze lampen zijn vaak gemaakt van metaal, glas of kunststof.

Scandinavisch

Een Scandinavisch interieur is helemaal hip. In dit interieur is wit de basiskleur, deze wordt aangevuld met pastel- en grijstinten of een licht blauw of groen. Dat er in een Scandinavisch interieur zoveel wit wordt gebruikt komt doordat er daar weinig zon is. Verder zie je veel eenvoud en een natuurlijke look terug. De lampen die in dit interieur passen zijn dan dus vaak ook in dezelfde lichte kleuren. De materialen die hiervoor gebruikt worden zijn vaak kunststof of hout.

 

Alles op een rijtje over binnenverlichting:

Lampen zijn natuurlijk superhandig om je woning te verlichten, maar ze brengen ook sfeer en persoonlijkheid in je huis. Na het lezen van dit artikel weet je goed hoe je de juisten lampen uitkiest. Hieronder zetten we nogmaals op een rijtje waar je op kunt letten bij de aankoop van lampen:

  • Er zijn verschillende soorten verlichting, bepaal eerst welke functie de lamp heeft binnen de ruimte.
  • Er zijn lampen voor elke plek in de ruimte, of je hem nu aan het plafond, de muur of op de grond kwijt wilt.
  • Kijk vóór het kopen van verlichting ook altijd naar het type lichtbron dat je wilt gebuiken, de kleurtemperatuur en de fitting die je nodig hebt.
  • Er zijn vele designs lampen, voor elk interieur is er wel iets. Kijk dus vooral wat je zelf mooi vindt.
  • Wil jij ook je tuin, balkon of terras mooi verlichten? Lees dan onze pagina 'Alles over buitenverlichting' eens door.
     

Ben je geïnspireerd geraakt en heb je al een idee naar welke lamp je op zoek bent? Bekijk dan snel ons ruime assortiment lampen om de perfecte match voor jou te vinden. Mochten er na het lezen van dit artikel toch nog vragen zijn, dan kun je ons bereiken via onze klantenservice of via de live-chat op de website.
 

Bekijk onze binnenverlichting

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm