Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Koopgids: tuinslang Banner
Geschreven door Yvonne

Koopgids: tuinslang

Heb jij een tuin? Dan is een tuinslang bijna onmisbaar. Natuurlijk kun je met een gieter je planten van water voorzien, maar met een goede tuinslang is deze klus stukken sneller geklaard. Zit jij eraan te denken om een tuinslang te kopen, dan is het wel goed om te weten waar je allemaal op moet letten. Want ook al lijken ze allemaal op elkaar, de ene slang is de andere niet. Op deze pagina geven wij je advies en leggen we uit hoe jij een goede tuinslang koopt die aan je wensen voldoet.

Snel naar:

 

Waarom een tuinslang kopen?

Een tuinslang koop je met name om het tuinieren te vereenvoudigen. Je bent gewoon stukken minder lang bezig met al je planten watergeven. Maar let op: koop wel een goede tuinslang die aan je wensen voldoet. Doe je dat niet, dan zul je waarschijnlijk meer frustraties hebben tijdens het watergeven met je nieuwe tuinslang dan met een ouderwetse gieter. Denk bijvoorbeeld aan frustraties zoals: een te korte slang, een slang die steeds dubbelklapt en een slang die na twee keer gebruiken al versleten is. Wil jij meer weten over hoe je je tuin onderhoudt? Lees dan ook ons artikel '7 tips en tricks om te tuinieren' eens door.

Voordelen van een tuinslang

  • Je hoeft niet steeds heen en weer te lopen met een gieter (als je planten in je tuin water gaat geven).
  • Je kunt er gemakkelijk je gazon mee besproeien. Dit zul je, als je gazon groot genoeg is, niet snel met een gieter doen. 
  • Daarnaast is een tuinslang ideaal om je auto mee te wassen of een zwembad(je) mee te vullen.

Nadeel

Een van de grootste ‘nadelen’ van een tuinslang: de legionella bacterie. Deze bacterie verspreidt zich snel bij warm weer. Als je een tuinslang in je tuin hebt liggen, zit daar vaak een klein beetje water in. Dit water warmt op en wordt een ideale leefomgeving voor legionella. Spoel je de slang regelmatig even goed door, of gebruik je hem bijna dagelijks, dan is de kans op legionella klein. Maar, gebruik je de tuinslang na lange tijd weer (bijv. eerste keer in het seizoen of na een vakantie) dan kan het zijn dat de bacterie in het water van de slang leeft. Even goed doorspoelen en niet meteen sproeien met de tuinslang maakt de kans op een legionellabesmetting erg klein.

Vrouw geeft planten water met een tuinslang met sproeikop
Tuinslangen worden vooral gebruikt om het tuinieren te vereenvoudigen. 
 

Waar op letten bij het kopen van een tuinslang?

Als jij een tuinslang wilt gaan kopen, zijn er verschillende zaken waar je rekening mee moet houden. Natuurlijk moet de slang lang genoeg zijn, zodat je er overal in je tuin mee kunt komen. Maar denk ook aan dingen zoals het materiaal van de slang, het type slang en de accessoires die je erbij aanschaft. We behandelen de belangrijkste punten hieronder voor je:

Lengte

De lengte van een tuinslang zit over het algemeen tussen de 10 en 50 meter. Welke lengte je aanschaft hangt grotendeels af van de grootte van je tuin. Ga in ieder geval niet voor een té korte tuinslang. Meet je tuin op, om precies te weten wat het verste punt is waar je bij moet kunnen. En ga dan wat boven deze lengte zitten. Is je verste punt 15 meter? Ga dan voor een slang die in ieder geval enkele meters langer is dan 15 meter.

  • Ga eigenlijk altijd voor een tuinslang langer dan 10 meter. Wil je een keertje je auto wassen, dan is een slang van 10 meter meestal al aan de korte kant.
  • Met een tuinslang vanaf 20 meter zitten de meeste mensen goed. Zeker als je een slang mét muurhaspel aanschaft kun je beter een net wat te lange tuinslang hebben dan een te korte.

Materiaal

Tuinslangen zien er allemaal ongeveer hetzelfde uit. Het kan zijn dat je daarom geneigd bent om gewoon voor de goedkoopste optie te gaan. Een tuinslang hoeft namelijk niet veel te kunnen, enkel wat water spuiten. Helaas zijn niet alle tuinslangen gelijk aan elkaar. Sommige materialen zijn beter dan andere. In onderstaande tabel zie je de eigenschappen van verschillende materialen:

Materiaal Eigenschappen
Vinyl Goedkoop en lichtgewicht.
Gevoelig voor splijten, lekken en knikken.
Kunnen niet goed tegen zon.
Rubber Ontzettend duurzaam, gaat jaren mee.
Kunnen prima tegen de zon.
Zijn wat zwaarder en duurder dan vinyl slangen.
Met gaas versterkt Speciaal voor zwaar gebruik, voor gewoon tuinieren niet nodig.
Zeer sterk, bestand tegen een hoge waterdruk en splijten/knikken niet.
Erg prijzig.

Vinyl slangen zijn eigenlijk alleen geschikt voor wat licht sproeiwerk (en als je een beperkt budget hebt). Er zijn ook rubber/vinyl tuinslangen op de markt. Deze zijn net wat goedkoper dan compleet rubberen slangen, maar verliezen ook wat kwaliteit. Onze tip: leg net wat meer geld neer voor een slang die helemaal van rubber is.

Flexibiliteit en sterkte

Een tuinslang moet zowel flexibel als sterk zijn. Is de slang te flexibel? Dan knikt hij steeds. Is hij te sterk? Dan is hij stukken minder wendbaar. Met een rubberen slang zit je eigenlijk altijd wel goed, dan heb je namelijk een sterke en flexible tuinslang te pakken! Let daarnaast altijd ook even op de maximale waterdruk die een slang aankan. Dit staat altijd op de verpakking vermeld. Kies een tuinslang die ongeveer een druk van 320 psi (22 bar) aankan. Dit is een zeer hoge waterdruk die bijna nooit wordt bereikt, maar zo weet je wel zo goed als zeker dat je tuinslang nooit door de waterdruk zal knappen.

De meeste goede ‘stevige’ tuinslangen hebben meerdere lagen. Slangen met maar één laag gaan vaak niet zo lang mee.

Diameter

De diameter van een tuinslang zit altijd tussen de 9 en 19 mm. De meeste slangen zitten echter tussen de 12,5 en 13 mm. Koppelstukken en sproeikoppen zijn vaak gemaakt om op slangen met deze diameters te passen. Met dit in gedachte is het natuurlijk slim om voor een diameter te gaan die het meest gangbaar is, dus 12,5 of 13 mm. Zo heb je altijd een ruime keuze aan koppelingen en sproeikoppen die op jouw tuinslang passen.

Type

Er zijn verschillende soorten tuinslangen waar je uit kunt kiezen, zoals: reguliere slangen, platte slangen, uitzetbare slangen en spiraalslangen.

Type slang Eigenschappen
Reguliere tuinslang
  • Perfect voor alledaagse sproeiwerkzaamheden.
  • Ontzettend duurzaam (als je voor een rubberen variant gaat).
  • Het kan zijn dat chemicaliën van de slang in het water lekken. Niet erg zolang je dit water niet drinkt. Of kies een slang uit met de aanduiding ‘drinkwaterveilig’. Dit is overigens niet een nadeel van reguliere slangen, maar ook van de andere soorten.
Platte tuinslang
  • Licht en makkelijk op te rollen.
  • Ze zijn meestal gemaakt van vinyl en dus niet zo duurzaam.
  • Je moet hem volledig uitrollen voordat je het water aanzet. Vergeet je dit te doen dan is de kans aanzienlijk dat de slang ergens barst of scheurt.
Uitzetbare tuinslang
  • Perfect voor lichte sproeiwerkzaamheden.
  • Lichtgewicht en nemen weinig ruimte in beslag.
  • Gevoelig voor scheuren en lekken, dus niet zo duurzaam.
Spiraal tuinslang
  • Nemen niet veel plek in beslag, omdat het permanent gekruld is. Hierdoor is dit type handig voor een patio of balkon.
  • Hebben een laag waterdebiet (de hoeveelheid water die er per uur doorheen stroomt).
  • Raken makkelijk in de knoop.

Heb je een tuinslang nodig om je tuin en de planten in je tuin mee te sproeien en/of je auto te wassen? Ga dan gewoon voor een reguliere slang. Ga alleen voor een ander type tuinslang als je de slang enkel voor lichte sproeiwerkzaamheden of bijvoorbeeld op een balkon gebruikt.

Prijs

Niet het belangrijkste punt, maar je kunt er wel op letten. Stel eventueel voor jezelf een budget in. Houd echter wel in je achterhoofd dat bij tuinslangen geldt dat je niet altijd voor de goedkoopste optie moet gaan. Je kunt wel voor een goedkope vinylen slang gaan, maar dan kun je wel verwachten dat je misschien al in hetzelfde seizoen weer op pad moet voor een slang.

Merk

Tuinslangen zijn er in verschillende merken. Waar je voor gaat maakt niet super veel uit. Een echte koploper op het gebied van tuinbewatering en andere tuinproducten is het merk Gardena. Naast Gardena is ook het merk Hozelock een echte expert op het gebied van tuinproducten. Of ga voor het merk Cellfast. Tuinslangen van dit merk hebben een tricot versteviging. Met deze merken weet je eigenlijk wel zeker dat je goed zit, maar dat neemt niet weg dat je niet voor een ander merk kunt gaan. Let bij het kopen van een slang in eerste instantie op het materiaal, de lengte en uit hoeveel lagen de slang bestaat. Dit is belangrijker dan het merk.

Koop al je tuinbewatering producten van hetzelfde merk om zeker te weten dat je alles op elkaar aan kunt sluiten. Niet hetzelfde merk? Let dan goed op of producten op elkaar aan te sluiten zijn.

Haspel of houder

Een haspel is ideaal om je tuinslang op te bergen. Zo ligt hij niet de hele zomer (en winter) in je tuin of ergens anders in de weg. Een tuinslang haspel kan los zijn, aan een muur hangen of op een wagentje zitten. Wil je de tuinslang ergens aan een muur hangen? Ga dan voor een haspel die je op kunt hangen. Wil je de slang overal mee naartoe kunnen nemen? Ga dan voor een haspel op een wagentje, ook wel een slangenwagen genoemd.

Je kunt de tuinslang ook met de hand oprollen en vervolgens aan een houder aan de muur hangen. Zo’n tuinslanghouder is een stuk goedkoper dan een haspel, maar oogt daarentegen wat minder netjes.

Een groene tuinslanghouder emt gele tuinslang erin
Een houder voor een tuinslang is een eenvoudige én goedkope manier om je tuinslang op te hangen, zodat hij niet in de weg ligt. 

Accessoires

Naast de haspel of een houder, heb je ook nog andere onderdelen en accessoires nodig. Denk hierbij aan een kraanaansluiting en slangstuk, om de slang op een kraan aan te kunnen sluiten. Wil je twee stukken slang aan elkaar bevestigen, dan heb je een slangverbinder nodig. Wil je op meerdere plekken tegelijkertijd sproeien? Ga dan voor een 3-wegstuk. Hiermee kun je meerdere slangen op je aanvoerslang aansluiten. En wat dacht je van een superhandig spuitpistool? Of een sproeistuk? Of een handige waterstop die je tussen de slang en een sproeistuk kunt bevestigen? Je kunt zoveel accessoires aanschaffen als je zelf wilt. Dat hangt helemaal af van je behoeftes. Het enige wat je echt zeker nodig hebt zijn de koppelingen om de slang op een kraan aan te kunnen sluiten.

Tip: als je koppelingen gaat kopen, ga dan voor massief messing. Messing is erg goed bestand tegen lekken. Plastic koppelingen daarentegen breken en lekken redelijk snel. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de koppelingen een rubberen sluitring hebben. Ook dit voorkomt dat de koppeling gaat lekken.
 

Stappenplan tuinslang kopen

We hebben je hierboven allerlei informatie gegeven over waar je allemaal naar kunt kijken bij het kopen van een tuinslang. In onderstaand stappenplan vatten we alles nog even kort voor je samen:

Stap 1. Meet je tuin of de langste afstand die je wilt bereiken met de tuinslang. Tel hier een aantal meter bij op en bepaal zo de lengte van de tuinslang die je nodig hebt.

Stap 2. Bepaal welk type tuinslang je wilt. Ga je voor een reguliere slang, of kies je toch een platte slang, uitzetbare slang of spiraalslang?

Stap 3. Ga vervolgens op zoek naar een tuinslang. Beste optie: een rubberen variant. Kies alleen een vinylen variant als je de slang heel erg weinig gaat gebruiken. Ga voor een slang met een diameter tussen de 12,5 en 13 mm. Dit is de meest gangbare maat, waardoor de meeste koppelstukken en sproeikoppen hierop aan te sluiten zijn.

Stap 4. Bepaal welke andere accessoires je nodig hebt. Denk hierbij aan: een kraanaansluiting, slangstuk, slangverbinding, spuitpistool, sproeistuk. Wat je ook kunt overwegen is om meteen een tuinslang set te kopen. Dit is in de meeste gevallen een slang inclusief opzetstukken.

Stap 5. Maak eventueel nog een keuze voor een haspel. Ga je voor een haspel aan de muur of voor een slangenwagen? Of kies je toch gewoon een tuinslang houder, de goedkoopste optie?

Bekijk onze tuinslangen:

Zit jij eraan te denken om naast een tuinslang ook nog wat tuingereedschap aan te schaffen? In onze tuingereedschap top 10 lees je welk tuingereedschap echt onmisbaar is om te kunnen tuinieren.
 

Hoe sluit je een tuinslang aan op de kraan?

Om een tuinslang op een kraan aan te sluiten heb je een slangstuk nodig. Deze bevestig je aan je tuinslang. De diameter van dit slangstuk moet overeenkomen met de diameter van je tuinslang. Daarnaast heb je of een verloopring of een aansluitstuk/kraanstuk nodig. Deze bevestig je aan de kraan. En let op: ook voor het aankoppelen van spuit- en sproeistukken is een koppelstuk nodig.

Zwarte en groene koppeling voor tuinslangen

Het linker aanluitstuk is voor een kraan met externe schroefdraad, de rechter variant voor een kraan met interne schroefdraad.

Tuinslang aansluiten op keukenkraan

Wil je de tuinslang op je keukenkraan aansluiten? Dan heb je in de meeste gevallen een aansluitstuk voor intern schroefdraad nodig (of eventueel een verloopring). Een keukenkraan heeft namelijk vaak een interne schroefdraad of geen schroefdraad, waardoor je het slangstuk niet eenvoudig aan de kraan vast kunt maken. Met een specifiek aansluitstuk voor intern schroefdraad of verloopring is dat probleem opgelost. Voor een buitenkraan heb je vaak een aansluitstuk voor een buitendraad nodig. Buitenkranen hebben namelijk vaak wel een externe schroefdraad. Op bovenstaande afbeelding zie je hoe de twee verschillende aansluitstukken eruit zien.

Let bij het kopen van deze koppelstukken dus op de aansluiting van de kraan waar je de tuinslang aan wilt bevestigen.

 

Waar berg je tuinslangen op?

In eerste instantie kun je altijd gaan voor een haspel. Hierboven las je daar meer over. Maar wil je jouw tuinslang voor langere tijd opbergen, bijvoorbeeld in de winter, dan kun je hem natuurlijk gewoon binnen in een schuurtje of onder een afdak leggen. Of je laat hem in de haspel zitten natuurlijk. Er zijn wel wat dingen die je moet doen om je tuinslang in de winter te beschermen. Onze wintertips:

  • Zorg ervoor dat al het water uit de slang is. Blijft er water in de slang en hangt de slang op een koude plek, dan kan dit water bevriezen (en de slang kapot gaan).
  • Maak de binnenkant van de tuinslang schoon. Dit kun je doen met bijvoorbeeld azijn of chloor. Leg de slang zo’n 8 uur tot maximaal 24 uur in een badje met een azijn of chlooroplossing. Daarna leg je de slang ongeveer een uur in een waterbadje. Tot slot spoel je de slang nog even, 10 minuten tot een half uur, goed door  .
  • Vergeet ook niet om de buitenkraan af te sluiten, zodat de leiding niet kapot vriezen.
     

Tuinslang met sproeistuk op gazon
In de zomer kun je een tuinslang aansluiten op een sproeistuk. Niet alleen goed voor je gazon, ook leuk voor kinderen om mee te spelen.
 

Wanneer moet je een tuinslang vervangen?

Mocht je tuinslang ergens beschadigd raken, dan kun je dit oplossen met een reparatiestuk. Je snijdt het kapotte deel van de slang weg en plaatst het reparatiestuk tussen de twee helften om ze weer met elkaar te verbinden. Het kan natuurlijk ook zijn dat je tuinslang op meerdere plekken wat dunner wordt en gaat scheuren. Dan is de gehele slang aan vervanging toe. Een kwalitatieve tuinslang gaat minimaal 5 jaar mee, maar vaak nog vele jaren langer. Een echt goede, kwalitatieve tuinslang gaat vaak eindeloos mee. Hoe lang een slang daadwerkelijk meegaat is afhankelijk van meerdere factoren, waarvan de kwaliteit van de slang de belangrijkste is. Verder is de levensduur van een slang nog afhankelijk van onder andere:

  1. Het aantal gebruiksuren per dag.
  2. De waterdruk die op de slang wordt uitgeoefend. 
  3. Hoeveel je de slang verplaatst.
  4. Hoe vaak de slang wordt aan- en afgekoppeld.
  5. De manier waarop je de slang reinigt. Laat je bijvoorbeeld in de winter water in de slang zitten en de slang buiten liggen, dan kan dit water bevriezen en de slang barsten.
     

Alles op een rijtje over tuinslangen

Je weet nu een stuk meer over alles waar je op kunt letten bij het kopen van een tuinslang. We vatten de belangrijkste punten van de informatie op deze pagina nog even één keertje voor je samen:

  • Een tuinslang koop je met name om het tuinieren te vereenvoudigen.
  • Voordelen van een tuinslang: Je hoeft niet steeds heen en weer hoeft te lopen met een gieter, je kunt er gemakkelijk je gazon mee besproeien en een tuinslang is super handig om je auto mee te wassen.
  • Nadeel: kans op legionella.
  • Let bij het kopen van een tuinslang op: de lengte, diameter, materiaal, flexibiliteit en sterkte, het type slang en eventueel de prijs en bijbehorende accessoires (zoals een haspel).
  • Een kwalitatieve tuinslang is een aankoop voor het leven. Deze gaat vaak eindeloos lang mee.
     

Heb je toch nog vragen over het aanschaffen van een tuinslang of wil je advies over een specifiek product? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website.

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm